علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس

آیا تپش قلب در زمان استرس خطرناک است؟

محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

بسیاری از ما تپش قلب در مواقعی که مضطرب هستیم را تجربه‌ کرده‌ایم. در وضعیت شدیدتر لرزش بدن نیز تپش قلب ناشی از استرس اضافه می‌شود. اما علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس دقیق چیست؟ اضطراب در واقع پاسخ سیستم عصبی خودمختار بدن به وضعیت جنگ و گریز می‌باشد.

به بیان دیگر استرس و اضطراب باعث ترشح هورمون‌هایی در بدن می‌شوند که سیستم عصبی خودمختار را فعال می‌کند. در نتیجه تپش قلب و در مواردی لرزش بدن که بیشتر دردست‌ها مشهود است رخ می‌دهد. تپش قلب و لرزش بدن با برطرف شدن استرس در فرد از بین می‌روند و اغلب نگران کننده نیستند.

اما این احتمال نیز وجود دارد که مشکل آریتمی با تپش قلب ناشی از استرس اشتباه گرفته شود. به همین دلیل توصیه می‌شود در صورت طولانی شدن تپش قلب ناشی از اضطراب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

تپش قلب چیست؟

اولین عارضه‌ای که در زمان استرس و اضطراب با آن درگیر می‌شویم تپش قلب است. اما دقیقا منظور از تپش قلب چیست و چطور آن را احساس می‌کنیم.

تعریف تپش قلب

احساسی که در آن قلب تندتر و قوی‌تر از حالت نرمان خود می‌زند را تپش قلب می‌گویند. بنابراین ضربان‌های سریع و نامنظم از نشانه‌های اصلی تشخیص تپش قلب در افراد به شمار می‌روند. گاهی از اوقات نیز تپش قلب را به صورت یک ضربان مضاعف در قفسه سینه حس می‌کنیم. اگر تپش قلب با علائمی دیگری مانند درد قفسه سینه و سرگیجه همراه باشد باید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کرد.

علت تپش قلب و لرزش بدن در هنگام استرس می تواند برای برخی از افراد خطرناک باشد.

علل تپش قلب

عوامل مختلفی می‌توانند به تپش قلب در افراد منتهی شوند که برخی از آن‌ها جدی هستند. شایع‌ترین دلایل تپش قلب در افراد عبارتند از:

  • استرس و اضطراب
  • فعالیت بدنی شدید نظیر ورزش
  • برخی از بیماری‌ها مانند نارسایی قلبی و تیروئید
  • مصرف نیکوتین
  • مصرف الکل و کافئین
  • عفونت
  • استفاده از برخی از انواع داروها نظیر داروهای آمفتامین‌دار

بیشتر ما در زمان بروز استرس و اضطراب با تپش قلب مواجه می‌شویم.

نکات پزشکی و مشاوره

اگر شدت تپش قلب زیاد باشد برای اطمینان از علت آن باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. همچنین استرس‌های مداوم و در نتیجه تپش قلب ناشی از آن را مراجعه به پزشک متخصص قابل کنترل است.

علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس با مراجعه به روانشناس شناسایی و درمان می‌شود. برخی از داروها نیز برای مدیریت و کنترل تپش قلب در صورت شدید بودن تجویز می‌شد. همچنین تکنیک‌هایی نظیر تمرینات تنفسی برای بهبود استرس و تپش قلب ناشی از آن نیز وجود دارد.

لرزش بدن چیست؟

لرزش بدن نیز از دیگر علائم و حالت‌هایی است که در زمان اضطراب و استرس شدید با آن مواجه می‌شویم. دست‌ها، پاها و سر بیشترین لرزش را در هنگام استرس دارند.

تعریف لرزش بدن

لرزش بدن یا Tremor نوعی پدیده حرکتی است به علت اسپاسم عضلانی و انقباض غیر ارادی عضله‌ها ایجاد می‌شود. این حرکات بدنی در کنترل فرد نبوده و بیشتر در یک اندام یا بخش خاصی از بدن رخ می‌دهند.

لرزش بدن دارای انواع مختلفی نظیر لرزش عملکرد، فیزیولوژیک و مخچه‌ای می‌باشد. استرس و اضطراب به بروز لرزش فیزیولوژیک در بدن فرد منتهی می‌شود. به همین خاطر با استراحت و رفع استرس لرزش بدن نیز متوقف خواهد شد.

علل لرزش بدن

علت‌ها و عوامل مختلفی وجود دارند که به بروز لرزش بدن در فرد منجر می‌شوند. اصلی‌ترین عوامل لرزش بدن به دو دسته‌ی:

  • علل فیزیکی: نظیر کم خونی، خستگی عضلانی، تب و بیماری‌های عصبی هستند.
  • علل روانی: این علل شامل استرس و اضطراب شدید یا هیجان و افسردگی می‌باشند.

هر دو عامل فیزیکی و روانی می‌توانند علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس باشند.

درمان لرزش بدن

اگر لرزش بدن ناشی از استرس و اضطراب باشد برای رفع آن باید به درمان استرس پرداخت. استرس نیز با متدهای روانشناسی و در موارد شدید با برخی از داروها بهبود پیدا می‌کند. تمرینات تنفسی، استفاده از دمنوش‌های آرام بخش و مدیتیشن از راه‌کارهای موثر برای کاهش استرس و درمان لرزش بدن ناشی از آن هستند.

علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس می تواند پزشکی و حیاتی باشد.

چرا استرس با تپش قلب و لرزش بدن می‌شود؟

یکی از واکنش‌های طبیعی و بیولوژیک بدن به استرس لرزش بدن و تپش قلب است. در واقع به دلیل ترشح هورمون‌های استرسی نظیر آدرنالین در هنگام استرس تپش قلب و لرزش بدن ایجاد می‌گردد. با ترشح این هورمون‌ها فعالیت سیستم عصبی در بدن افزایش پیدا کرده و در نتیجه علائمی در بدن ظاهر می‌شوند.

بدن ما در پاسخ به شرایط بحرانی مکانیزم دفاعی به خصوصی به نام جنگ و گریز دارد. این مکانیزم به اجداد ما کمک می‌کرد برای دفاع از خود در شرایط بحرانی پیش آمده کاملا آماده باشند. با فعال شدن این مکانیزم در بدن شاهد بروز یک سری از علائم برای آمادگی بیشتر بدن هستیم.

به بیان ساده سیستم عصبی و مکانیزم دفاعی خودکار بدن شرایط استرس‌زارا به عنوان یک عامل خطر برای بقا در نظر می‌گیرد. سپس تلاش می‌کند با بالا بردن ضربان قلب بدن را برای مقابله با شرایط پیچیده پیش آمده آماده کند.

علائم همراه با تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس

به علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس برخی از علائم دیگر نیز پیدا می‌شوند. مشاهده تعدادی از علائم همراه رایج بوده و چندان نگران کننده نیست. اما در مقابل تعدادی دیگر از علائم همراه به ما درباره وجود خطرات جدی برای سلامت هشدار می‌دهند.

 علائم شایع

شایع‌ترین علائمی که همراه با لرزش بدن و تپش قلب در زمان استرس بروز پیدا می‌کنند عبارتند از:

  • سرگیجه
  • عرق سرد
  • تنگی نفس

می‌باشند. در واقع تپش قلب از دلایل اصلی تعریق و سرگیجه در بدن هستند. زیرا تپش قلب روی عملکرد سیستم خون رسانی در بدن تغییراتی را ایجاد می‌کند.

زمانی که باید به پزشک مراجعه شود

اگر هنگام استرس علاوه بر تپش قلب و لرزش بدن به علائم دیگری نظیر:

  • غش و از دست دادن هوشیاری
  • درد در قفسه سینه
  • دشواری در نفس کشیدن
  • تورم در برخی از اندام‌ها به ویژه در پاها

مواجه شدید فورا به پزشک مراجعه کنید. این نشانه‌های همراه می‌توانند هشداری برای خطرات جدی باشند که در کمین سلامت و زندگی فرد است.

درمان‌های موثر برای تپش قلب و لرزش بدن

اگر علت تپش قلب و لرزش استرس و اضطراب شدید باشد بر اساس گفته های مجله emc با روش‌های مختلفی قابل درمان است.

تپش قلب در مواقعی که مضطرب هستیم می تواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد.

درمان‌های دارویی

با مراجعه به پزشک متخصص برای کنترل و مدیریت استرس و اضطراب شدید برخی از داروهای آرام بخش تجویز می‌شود. این داروها می‌توانند تا حدی زیادی لرزش بدن و تپش قلب هنگام استرس را کنترل کنند.

درمان‌های طبیعی

مدیتیشن و یوگا از بهترین تمرینات و راه‌کارهای طبیعی برای مدیریت بهتر لرزش بدن و تپش قلب هستند. همچنین تمرینات تنفسی نیز می‌توانند به کاهش استرس و درمان تپش قلب ناشی از آن منجر شود.

توصیه‌های عملی برای کنترل استرس

تغذیه سالم، فعالیت بدنی مداوم و ورزش در کنار خواب کافی از مهم‌ترین عوامل کنترل کننده استرس هستند. بنابراین داشتن سبک زندگی سالم روی کاهش استرس و عوارض ناشی از آن موثر است.

پیشگیری از تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس

علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس فعال شدن مکانیزم دفاعی بدن و ترشح برخی از هورمون‌ها است. بنابراین با کنترل فاکتورهای تحریک کننده این سیستم خودکار تا حد زیادی می‌توان از روز این علائم پیشگیری نمود. مدیریت استرس، داشتن تغذیه سالم و ورزش از اصلی‌ترین اقدامات پیشگیرانه به شمار می‌روند. در موارد شدید و خارج از کنترل می‌توانید به پزشک و متخصصین این حوزه مراجعه و مشاوره بگیرید.

نتیجه‌گیری

شناسایی علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس به درمان موثر آن کمک می‌کند. ترشح هورمون‌های استرس نظیر آدرنالین و مکانیزم دفاعی جنگ و گریز از دلایل اصلی بروز این علائم هستند. اصلاح سبک زندگی و داشتن رژیم غذایی متعادل در کنار ورزش کمک زیادی به کنترل این علائم در زمان استرس می‌کنند.

مراجعه به پزشک نیز در موارد حاد و خارج از کنترل استرس اهمیت زیادی در بهبود وضعیت فرد دارد. برای ارتباط با بهترین پزشکان متخصص در کشور می‌توانید به سایت طبیبی نو مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *