همه چیز درباره درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی
دندان مصنوعی یکی از بهترین و اقتصادیترین راهکارها برای جبران دندانهای از دست رفته به شمار میرود. با وجود کارآمدی این روش، وقتی برای اولین بار از دندان مصنوعی استفاده میکنید ممکن است با چالشهایی مانند التهاب، زخم، درد یا عفونت رو به رو شوید. اما نگران نباشید، با کمی حوصله و توجه میتوانید این مرحله را پشت سر گذاشته و تا سالها از زیبایی لبخند خود لذت ببرید. در این مطلب به طور کامل درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
هر یک از مشکلاتی که نام بردیم با دلایلی از جمله ساخت نادرست دندان، استفاده از مواد نامرغوب، وجود آلودگی یا پاسخ طبیعی دهان به یک جسم خارجی جدید باشد. پیشنهاد میشود برای ساخت دندان مصنوعی به پزشکی مجرب مراجعه کرده و در طول درمان نیز تمامی مشکلات خود را به ایشان گزارش دهید. علاوه بر این انجام اقدامات مراقبتی و بهداشت دهان و دندان میتواند نقش موثری در کاهش این موارد داشته باشد.
چرا التهاب و زخم لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی رخ میدهد؟
آشنایی با دلایل التهاب دهان بعد از پروتز میتواند اولین قدم در درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی باشد. به همین دلیل در ادامه به عامل ایجاد مشکلات ناشی از دندانهای مصنوعی خواهیم پرداخت. اما پیش از آن با نگاهی به مراجع معتبر پزشکی در دنیا متوجه می شویم:
علل شایع التهاب و درد لثه
علل شایع التهاب مواردی هستند که برای بسیاری از افراد رخ داده و درمان زخم لثه دندان مصنوعی با وجود آنها بسیار آسانتر خواهد بود که شامل موارد زیر میشود:
- دوره سازگاری با دندان مصنوعی
- فیت نبودن پروتز و تأثیرات آن
- تجمع باکتریها و عفونت لثه
- مشکل در جویدن یا اختلال در بیان
علائم هشداردهنده و مشکلات احتمالی
در صورت مشاهده علائم هشداردهنده ناشی از التهاب دندان مصنوعی که در ادامه آوردهایم باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید:
- تورم، قرمزی و خونریزی لثه
- ایجاد زخمهای کوچک در اطراف لثه
- بوی بد دهان و علائم عفونت باکتریایی
درمان خانگی و طبیعی برای التهاب و درد لثه ناشی از دندان مصنوعی
درمان درد لثه دندان مصنوعی یا درمان زخم لثه دندان مصنوعی به طور معمول در خانه و به کمک دستورالعملهای پزشکی درمان میشود. در ادامه به موثرترین و مهمترین درمانهای خانگی با هدف درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی میپردازیم:
شستوشو با آب نمک
نمک روی زخم بپاشید تا درمان زخم لثه دندان مصنوعی با سرعت بیشتری انجام شود! شاید این جمله برایتان عجیب باشد اما نمک یکی از موثرترین تسکیندهندههای درمانی برای کاهش علائم زخم لثه به شمار میرود. طبق بررسیهای انجام شده محلول سدیم کلرید یا همان آب نمک قابلیت ترمیم زخم دارد و درد و تورم را نیز به مرور کاهش میدهد. علاوه بر این استفاده از نمک امکان رشد باکتریها در دهان را از بین میبرد و مشکلاتی چون زخم دهانی یا خشکی دهان بروز پیدا نخواهد کرد.
برای درمان درد لثه دندان مصنوعی یک لیوان آب گرم را با یک قاشق چاییخوری نمک مخلوط کنید و آن را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان خود بچرخانید. در روشی دیگر میتوانید دندان مصنوعی را بردارید و انگشت مرطوب خود را به نمک آغشته کرده و روی لثهها بمالید. این کار را به آرامی انجام دهید و سپس دهانتان را با آب گرم بشویید. این روش درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی هیچ عوارضی ندارد و میتوانید آن را تا ۵ بار در روز تکرار کنید.
استفاده از ژل آلوئهورا
یکی از راههای موثر در بهبود درد لثه استفاده از ژل آلوئهورا است. آلوئهورا خواص ضدباکتریایی و ضد التهابی دارد و حضور آن در محیط دهان از رشد باکتریها و ایجاد عفونت جلوگیری خواهد کرد. اگر لثه شما به واسطه استفاده از دندان مصنوعی ملتهب شده، آلوئهورا آن را تسکین داده و درد لثه را به حداقل خواهد رساند.
ژل آلوئهورای موجود در برگهای آن را به طور مستقیم و به کمک پنبه روی قسمتهای دردناک لثه بمالید و اجازه دهید تا ۱۰ دقیقه اثر کند. بعد از آن با آب خنک دهان را بشویید و تا یک ساعت چیزی نخورید. این روند را تا سه بار در روز تکرار کنید. در ضمن میتوانید از انواع آبمیوه آلوئهورا یا سایر محصولات آماده آن نیز استفاده نمایید.
دهانشویههای طبیعی و گیاهی
شما میتوانید برای درمان عفونت لثه دندان مصنوعی یا سایر عوارض آن از انواع دهانشویههای گیاهی آماده یا تهیه شده در خانه استفاده کنید. در ادامه چند گزینه محبوب دهانشویه برای دندان مصنوعی را معرفی میکنیم:
- دهانشویه حاوی میخک برای درمان درد لثه دندان مصنوعی به واسطه خواص ضدالتهابی و ضد درد آن و ضدعفونی کردن دهان
- استفاده از چای کیسهای سیاه برای کاهش درد به کمک اسید تانیک و کاهش عفونت باکتریایی دندان مصنوعی و حفرههای دندانی
- زردچوبه برای تسکین درد به کمک خواص ضد التهابی، ضد درد، ضد باکتریایی و ضد عفونیکننده کورکومین
رعایت تغذیه مناسب و انتخاب غذاهای نرم
بر اساس مقالات بینالمللی نوع تغذیه میتواند تاثیر زیادی بر مراقبت از دندان مصنوعی داشته باشد. تا جا افتادن دندان پیشنهاد میشود از غذاهای سخت، ترد، چسبنده و لبهدار استفاده نکنید تا فشار مضاعفی برا لثهها وارد نشود. در ضمن استفاده از غذاهای نرم درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی را تسریع میبخشد.
روشهای پزشکی و حرفهای برای درمان التهاب و زخم لثه دندان مصنوعی
اگر التهاب لثه ناشی از پروتز تنها یک پاسخ طبیعی نباشد و درمانهای خانگی التهاب لثه روی آن اثر نگذارد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا با توجه به شرایط شما بهترین روش درمانی را تعیین کند. در ادامه چند راهکار حرفهای پزشکی برای درمان عفونت لثه دندان مصنوعی را مشاهده میکنید:
تنظیم و ریلاین (Reline) دندان مصنوعی
اگر فشار مضاعف یا مشکلات پروتز دندانی به دلیل قالبگیری، طراحی و ساخت آن باشد، تنظیم مجدد آن میتواند راهکاری موثر به شمار رود. ریلاین به معنی تعویض لایه داخلی پروتز است که در آن لایه جدید نرم یا سختی به دندان مصنوعی اضافه میشود. این کار به افزایش راحتی و تناسب پروتز، درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی و جلوگیری از تحلیل استخوان کمک میکند.
داروهای ضد التهاب و ضد عفونیکننده
انواع داروهایی که میتوانید برای کاهش درد و التهاب و درمان عفونت لثه دندان مصنوعی به کار ببرید را در ادامه معرفی میکنیم:
- داروهای مسکن مانند ایبوپروفن یا استامینوفن برای کاهش درد و التهاب با دوز مشخص و استفاده بین هر ۴ الی ۶ ساعت
- انواع آنتی بیوتیک برای عفونتهای لثهای مانند آموکسیسیلین در یک دوره درمان مشخص
- انواع پماد حاوی کلاژن، کورتیزون، مواد گیاهی، کامومیل، آنتی بیوتیک، مواد ترمیم کننده و… که هر یک با توجه به عارضه موجود انتخاب و مصرف میشوند.
- انواع ژلهای بیحسی موضعی برای تسکین فوری درد طبق دستور پزشک
مشاوره با دندانپزشک متخصص
التهاب و درد لثه با گذاشتن دندان مصنوعی اتفاقی رایج است. با این وجود در برخی مواقع درمان نیاز به دخالت پزشک و تشخیص ایشان برای درمان دارد. یادتان نرود که تشخیص زودهنگام و درمان به موقع میتواند روند درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی را تسهیل بخشد. در ادامه به خدمات مختلفی که برای پیشگیری و درمان زخم لثه ارائه میشود را معرفی میکنیم:
- تنظیم و تطبیق پروتز دندان برای قرارگیری راحتتر روی فک و تغییر در ابعاد و لایه داخلی آن
- شستشوی عمیق و اصولی دهان و استفاده از داروهای موضعی یا آنتی بیوتیک برای درمان زخم لثه و عفونت آن
- ارائه آموزشهای لازم برای مراقبت از دندان مصنوعی و نحوه شستشوی صحیح دهان و دندان
- بررسی شرایط ساختار سایر دندانها و لثه برای تعیین درمان مناسب
- ماساژ لثه با هدف تسکین درد
- استفاده از لیزر برای درمان زخمهای لثه یا کاهش التهاب آن
پیشگیری از التهاب و زخم لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی
شما با رعایت نکات مربوط به بهداشت لثه میتوانید از بروز بسیاری از عوارض استفاده از دندان مصنوعی جلوگیری کنید. در ادامه توصیههای پزشکی برای پیشگیری از درد لثه مصنوعی را مشاهده میکنید:
- بهداشت روزانه و مراقبت از دندان مصنوعی: پروتز دندانی را هر روز تمیز کنید تا ذرات غذا لثه را تحریک نکند و جرم دندان از بین رفته و از تجمع باکتریها جلوگیری شود.
- اجتناب از استفاده طولانیمدت در طول روز: در روزهای اول دندان مصنوعی را به صورت بازهای یا تنها در طول روز استفاده کنید تا لثه به مرور به پروتز عادت کند
- استفاده از چسب دندان مصنوعی: چسب دندان از جابهجایی پروتز حین جویدن یا صحبت کردن جلوگیری میکند و کمترین فشار و درد در لثه ایجاد خواهد شد. همچنین ذرات غذا بین دندان و لثه گیر نخواهند کرد.
نتیجهگیری
اگر استفاده از دندان مصنوعی را آغاز کردید، در دو هفته اول با برخی چالشها مانند زخم، درد، التهاب یا عفونت مواجه خواهید شد. اقداماتی مانند مراجعه به پزشک ماهر، توجه به بهداشت دهان و دندان، استفاده از چسب دندان مصنوعی و … احتمال بروز این اتفاقات را به طور چشمگیری کاهش خواهد داد. با این وجود مصرف غذاهای نرم، دهانشویههای طبیعی و ضدعفونی کردن دهان به درمان التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی کمک خواهد کرد.
اگر مشکلات ناشی از استفاده از پروتز دندانی شما غیرطبیعی یا طولانی مدت است، در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. ایشان با معاینات تخصصی، ایرادات پروتز یا نحوه استفاده را تعیین و روشهای درمانی موثر را پیشنهاد خواهند داد.