بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چکار باید کرد؟
بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چکار باید کرد؟ باید به درستی از آن نگهداری و مراقبت نمود. در غیر این صورت عمر پروتزهای متحرک کاهش یافته و دیگر کارایی خود را نخواهند داشت. از دست رفتن کارایی دندان مصنوعی غذا خوردن در فرد را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد. علاوه بر آن مشکلات دندان مصنوعی لثهها را نیز درگیر کرده و دردناک میکند. بعد از گذاشتن دندان مصنوعی احتمال بروز برخی از مشکلات مانند عفونت و التهاب در لثه وجود دارد. بعضی از افراد بعد از گذاشتن دندان مصنوعی به سختی میتوانند حرف بزنند یا غذا بخورند. لق خوردن دندان مصنوعی در دهان نیز از دیگر مشکلاتی است که بسیاری از افراد با آن مواجه میشوند. به همین خاطر باید بدانیم که بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چکار باید کرد تا از این مشکلات رها شد. اما چه کار؟
کیفیت متریال به کار رفته در دندان مصنوعی یکی از فاکتورهای مهم به شمار میرود. اقدام بعدی تمیز نگه داشتن و شستشوی روزانه دندان مصنوعی میباشد. بعلاوه در اولین روزها بعد از گذاشتن دندان مصنوعی بهتر است از مواد غذای نرم و غیر اسیدی استفاده شود. غرغره کردن آب نمک و استفاده از ژل آلوئهورا نیز موجب پیشگیری و کاهش عفونت و التهاب لثه میشود. مشکلات شدید بعد از گذاشتن دندان مصنوعی را با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
اهمیت مراقبت بعد از گذاشتن دندان مصنوعی
اگر از دندان مصنوعی به خوبی مراقبت به عمل نیاید پروتزهای به کار رفته در آن آسیب میبینند. در نتیجه دندان مصنوعی دیگر کارایی لازم برای جویدن مواد غذایی یا حفظ زیبایی ظاهر را نخواهد داشت. بعلاوه آسیب دیدن دندان مصنوعی میتواند به لثه نیز صدمه وارد کند. التهاب، عفونت و درد در لثه از جمله این آسیبها میباشند. بسیاری از باکتریهای ضر در سطوح زیر دندان مصنوعی انباشته میشوند. انباشت این باکتریها موجب بروز عفونت شدید در محیط دهان و لثه فرد میگردد. در نتیجه فرد با وجود دندان مصنوعی دیگر قادر به جویدن آسان غذاها نخواهد بود.
مشکلات رایج بعد از گذاشتن دندان مصنوعی و راه حلهای موثر
مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی شامل موارد متعددی از درد و عفونت لثه تا دشواری تکلم میباشند. اگر بدانیم بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چکار باید کرد با دردسرهای کمتری مواجه میشویم. دندانپزشکان معمولا راهنماییها و هشدارهای لازم را افراد بعد از گذاشتن دندان مصنوعی ارائه میکنند. به عنوان مثال در منابع خارجی متعددی مانند راهنمای رویال دوون آمده است:
درد و التهاب لثه
درد و التهاب لثه را میتوان شایعترین و رایجترین مشکل بعد از گذاشتن دندان مصنوعی عنوان کرد. درد و التهاب لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی اغلب به دو علت رخ میدهد. دلیل اول سازگاری نبودن لثه با پروتز و دندان مصنوعی است. در واقع لثه نیاز به یک دوره سازگاری با دندان مصنوعی دارد تا آن را پذیرا شود. این درد طبیعی بوده و بعد از گذشت چند روز نیز بهبود پیدا میکند. طول دوره سازگاری لثه با دندان مصنوعی در افراد مختلف متفاوت است. اما اگر پروتز دندان نامتناسب باشد دردها و التهاب لثه با شدت بیشتری پدیدار شده و طولانی مدت خواهند بود.
دندان مصنوعی نامناسب موجب بروز زخمهایی نیز در لثه خواهد شد. بنابراین در موارد شدید درد و التهاب لثه و طولانی شدن این عوارض باید به دندانپزشک مراجعه کرد.درد و التهاب لثه در دوره سازگاری آن با دندان مصنوعی را میتوان تسکین داد. یکی از راهکارهای تسکین درد و التهاب لثه در این دوره استفاده از آب نمک است. نمک مادهای با خاصیت ضدعفونی کنندگی بالا است. به همین خاطر با از بین بردن باکتریها و عفونت لثه درد و التهاب آن را بهبود میبخشد. محصولات کمکی دیگری مانند ژل آلوئهورا هم وجود دارد بسیار موثر هستند. کمی از این ژل را با نوک انگشت خود به سطح لثه مالیده و ده دقیقه صبر کنید. سپس دهان را با آب به خوبی شستشو دهید تا ژل روی لثه پاک شود. بعد از چند روز شاهد کاهش التهاب لثه و تسکین درد آن خواهید بود.
مشکل در جویدن و صحبت کردن
چون فرد هنوز به وجود دندان مصنوعی در دهان عادت نکرده است مشکلاتی در جویدن و حرف زدن خواهد داشت. اغلب اوقات برای حل این مشکل باید بدانید بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چکار باید کرد. اولین اقدام مهم قطعا صبوری و حوصله به خرج دادن است. در روزهای اول بعد از گذاشت دندان مصنوعی تلفظ برخی از کلمات برایتان سخت خواهد بود. بیرون افتادن دندان مصنوعی موقع غذا خوردن و حرف زدن از دهان نیز رایج است. این مشکل کاملا طبیعی است چون یک جسم خارجی در دهان شما قرار گرفته است. البته گاهی نیز به دلیل شل بودن دندان مصنوعی با این مشکلات در زمان غذا خوردن و حرف زدن مواجه میشوید. پس حتما با دندانپزشک خود در این خصوص مشورت کنید. تکنیکهای مختلفی برای حل سریعتر این مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی در دهان وجود دارد که عبارتند از:
- تمرینات تلفظ
- تمرینات تنفسی
- استفاده از چسب دندان مصنوعی
- تقویت عضلات فک و دهان
با این تکنیکها و کمی صبوری قادر خواهید بود با وجود دندان مصنوعی به خوبی حرف زده و غذا بخورید.
مشکلات تنظیم دندان مصنوعی
لق بودن دندان مصنوعی در دهان یکی دیگر از شکایتهای رایج در این زمینه است. نشانههای لق بودن دندان مصنوعی عبارتند از:
- لغزش دندان مصنوعی موقع حرف زدن
- بیرون افتادن دندان مصنوعی از دهان موقع خندیدن
- تورم لثه
- مشکل در جویدن غذا
- جابهجا شدن دندان مصنوعی با لمسهای کوچک
برای حل این مشکل باید به دندانپزشک مراجعه شود تا اصلاحات لازم روی دندان مصنوعی صورت گیرد. تنظیم مجدد پروتز دندان راهکار موثر و اصلی حل این مشکل است که باید توسط دندانپزشک انجام گیرد.
خشکی دهان عفونت لثه
ترشح بزاق باعث مرطوب ماندن محیط داخلی دهان و محافظت از لثهها میشود. قرار گرفتن دندان مصنوعی در دهان جریان بزاق را کاهش داده و موجب خشک شدن محیط داخلی دهان میشود. خشکی دهان یکی از عوامل مهم در رشد و تکثیر بیشتر باکتریهای مضر میباشد. در نتیجه با عفونت دربخشهای مختلف لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی مواجه میشویم. بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چه باید کرد تا دهان خشک نشود؟! نوشیدن مقادیر بیشتری آب و مایعات به حل این مشکل به ویژه در دوره سازگاری کمک میکند. همچنین میتوان از مرطوب کنندههای دهان نیز برای افزایش سطح رطوبت دهان استفاده کرد.
مراقبت روزانه از دندان مصنوعی برای افزایش عمر و سلامت پروتز
مراقبت بعد از پروتز در طول عمر و کارکرد مناسب آن نقش زیادی دارد. رعایت این نکات مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی را به شدت کاهش میدهند.
شستشوی منظم و استفاده از محصولات مناسب
تمیز نگه داشتن دندان مصنوعی موضوع بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد. زیرا عدم رعایت بهداشت پروتزها موجب رشد باکتریها و آلوده شدن دندان مصنوعی میشود. آلوده شدن پروتز نیز به آسیب لثه و بوی بد دهان و بیماریهای ناشی از بلع میکروبها منتهی خواهد شد. بعلاوه اگر دندان مصنوعی را به صورت روزانه شستشو نکنید تغییر رنگ پیدا خواهد کرد. بهتر است برای شستن دندان مصنوعی از محلولهالی مخصوص این کار استفاده شود. محلولهای مخصوص شستشوی دندان مصنوعی را از داروخانههای سراسر کشورمیتوان تهیه کرد.
بعد از تهیه این محلول لازم است پروتز را برای مدتی در آن بخیسانید. زمان مناسب برای خیس خوردن دندان مصنوعی در محلول شیمیایی شستشو روی بستهبندی آنها درج شده است. با این کار باکتریهای انباشته شده روی پروتز دندان از بین میروند و دیگر بوی بد به مشمام نمیرسد. مسواک زدن روزانه و منظم دندان مصنوعی هم برای حفظ یکپارچگی آن و جلوگیری از ایجاد لکه لازم است.
برای اینکه از تمیز کردن دندان مصنوعی نتیجه بهتری کسب کنید باید روال مناسبی داشته باشید. به این ترتیب که ابتدا به کمک مسواک نرم پروتز را به خوبی تمیز نمایید. سپس از محلول شیمیایی شستشوی دندان مصنوعی استفاده کنید. اگر به محلولهای شیمیایی شستشوی دندان مصنوعی دسترسی ندارید میتوانید از مخلوط جوش شیرین و آب هم کمک بگیرید. استفاده از آب لیموترش نیز از راهکارهای خانگی تمیز کردن دندان مصنوعی به شمار میرود.
نکات ایمنی برای نگهداری از پروتز دندانی
برای افزایش طول عمر پروتز دندان، بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چه باید کرد؟! اولین اقدام ایمنی برای نگهداری از دندان مصنوعی خارج کردن آن از دهان در طول شب است. اصولا هنگام خواب نباید دندان مصنوعی را در دهان نگه داشته باشید. این کار علاوه بر صدمات احتمالی به پروتز دندان خطراتی برای سلامتی شما هم به همراه دارد. در طول این مدت دندان مصنوعی را در یک لیوان آب قرار دهید تا رطوبت آن حفظ شود. به یاد داشته باشید که یکی از مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی خشک شدن آن است.
خشک شدن پروتزهای دندانی موجب از بین رفتن انعطاف آنها میگردد. دندان قروچه از رفتارهایی است که باعث شکستن دندان مصنوعی میشود. از خوردن غذاهای سفت و چسبناک با دندان مصنوعی خودداری کنید. این کار خطر شکستن پروتز و آسیب دیدن آن را به شدت افزایش میدهد. نکته مهم اینکه از تعمیر دندان مصنوعی شکسته در منزل خودداری کنید. زیرا احتمال آسیب رساندن بیشتر به پروتز دندانی و غیر قابل تعمیر شدن آن افزایش مییابد. این کار باید توسط چسبهای مخصوص و زیر نظر متخصصین انجام گیرد.
رژیم غذایی مناسب برای کسانی که از دندان مصنوعی استفاده میکنند
کسانی که از دندان مصنوعی استفاده میکنند باید در خوردن مواد غذای نیز ملاحظاتی داشته باشند. خوردن برخی از مواد غذای میتواند به پروتزها آسیب وارد کرده و عمر دندان مصنوعی را کاهش دهد.
غذاهای مجاز و پرهیزات غذایی
در شروع استفاده از دندان مصنوعی باید به سراغ غذاهای نرم بروید. زیرا لثه در دوره سازگاری قرار داشته و ملتهب و دردناک است. نکته مهم بعدی در نظر گرفتن دمای غذاهایی است که با دندان مصنوعی مصرف میکنید. بهتر است از خوردن غذاهای داغ به ویژه در اوایل استفاده از دندان مصنوعی خودداری کنید. غذاهای مجازی که مصرف آنها با دندان مصنوعی توصیه میشود عبارتند از:
- لبنیات
- تخم مرغ همزده
- ماهی آبپز یا بخارپز
- سالاد تن ماهی
- گوشت تراشیده از روی استخوان
- میوههای پخته
همچنین پرهیز از غذاهایی مانند:
- آبنبات
- آدامس
- هویج خام
- آجیل
- ذرت بو داده
که سفت یا چسبناک هستند برای طول عمر دندان مصنوعی لازم است.
زمانبندی مناسب برای مصرف غذا و آب
خشک شدن دهان از مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی به شمار میرود که بسیار شایع هم هست. بسیاری از کاربران مایلند بدانند بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چکار باید کرد تا از این مشکل رهایی یابند. توصیه میشود در فواصل زمانی مناسب از آب و سایر نوشیدنیهای مناسب استفاده کرد. با این کار علاوه بر حفظ رطوبت دهان و پروتز از لق شدن دندان مصنوعی نیز جلوگیری میشود.
پیشگیری و درمان مشکلات لثه و دندان با دندان مصنوعی
برای جلوگیری از بروز عفونت بعد از گذاشتن دندان مصنوعی باید به نکات بهداشتی توجه بیشتری کرد. مسواک زدن منظم و استفاده از آب نمک به عنوان دهانشویه کمک زیادی به تمیزی پروتزها و محیط دهان میکنند. برای جلوگیری از بروز عفونتهای قارچی از محلولهای شستشوی شیمیایی مناسب برای تمیز کردن دندان مصنوعی کمک بگیرید. همچنین بعضی از اوقات به لثه خود استراحت داده تا ملتهب و دردناک نشود.
چسب دندان مصنوعی و نحوه استفاده از آن برای رفع لقی پروتز
بعضی وقتها به دلایل مختلف فشار زیادی روی دندان مصنوعی وارد شده و میشکند. در این حالت امکان تعمیر آن با استفاده از چسبهای مخصوص این کار وجود دارد.
انواع چسب دندان مصنوعی و نحوه کاربرد آنها
انواع چسبهای مناسب برای ترمیم پروتز دندان عبارتند از:
- چسب خمیری: این نوع رایجترین مدل از چسبهای دندان مصنوعی است که در بازار موجود است.
- چسب پودری: این نوع چسب را باید با مقداری مناسبی آب مخلوط کرده تا شبیه به خمیرهای چسبنده شوند.
- چسبهوای نواری دندان مصنوعی: این چسب مستقیما روی پروتز دندان قرار میگیرند.
هرگز از چسبهای نامناسب برای تعمیر دندان مصنوعی استفاده نکنید.
۲- نکات استفاده صحیح از چسب و جلوگیری از آسیب به پروتز
استفاده از چسبهای دندان مصنوعی باید به شیوه اصولی انجام شود تا به پروتز آسیب وارد نشود. اولین فاکتور مهم در استفاده از این چسبها به کار بردن مقدار مناسبی از آنها است. چسبگذاری روی دندان مصنوعی هم باید به دقت و کاملا اصولی انجام گیرد. در غیر این صورت ممکن است پروتز بعد از چسبکاری دیگر قابل استفاده نباشد.
نتیجهگیری
بسیاری از افراد با مشکلاتی بعد از گذاشتن دندان مصنوعی مواجه میشوند. به همین خاطر باید بدانیم بعد از گذاشتن دندان مصنوعی چکار باید کرد تا از این مشکلات رهایی یابیم. عفونت، التهاب و درد لثه از شایعترین مشکلات افراد بعد از گذاشتن دندان مصنوعی میباشد. لق بودن پروتز و دشواری در سخن گفتن و غذا خوردن از دیگر معضلات دندان مصنوعی به شمار میرود. رعایت بهداشت دندان مصنوعی و کمی صبر و حوصله در زمان کوتاهی بیشتر این مشکلات را حل میکند. با این همه اگر این مشکلات طولانی شدهاند باید به دندانپزشک برای رفع آنها مراجعه کنید. رفع ایرادات دندان مصنوعی و درمان پزشکی عفونت و التهاب لثه از راهکارهایی است دندانپزشک انجام میدهد.