علائم روماتیسم ماهیچه ای چیست؟

روماتیسم ماهیچه ای و دلایل آن

محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

علائم روماتیسم ماهیچه‌ای همانطور که از نامش پیداست در عضلات و ماهیچه‌های بدن بروز پیدا می‌کند. این بیماری بر اثر اختلال سیستم ایمنی بدن و حمله به بافت‌های ماهیچه‌ای ایجاد می‌گردد. در نتیجه این بافت‌ها دچار التهاب و درد زیادی خواهند شد. عوامل مختلفی نظیر ژنتیک، بی‌تحرکی و رژیم‌های غذایی نامناسب ریسک ابتلا به روماتیسم عضلانی را افزایش می‌دهند.

نکته بسیار مهم در خصوص این نوع از روماتیسم اقدام به موقع برای درمان آن است. هرچه فرآیند درمان زودتر آغاز شود پروسه درمان موثرتر و سریع‌تر طی می‌شود. به همین دلیل باید اولین نشانه‌های بیماری شامل درد و خشکی عضلات و تب خفیف را جدی گرفت. با مراجعه به پزشک متخصص در مراحل اولیه اقدامات تشخیصی و درمانی لازم انجام می‌گیرد. آزمایش خون و سونوگرافی و MRI از شیوه‌های تشخیص آرتریت عضلانی می‌باشند. برخی از داروهای ضد التهاب و ورزش و فیزیوتراپی از روش‌های متداول درمان این بیماری در افراد است.

در سایت mayoclinic.org درباره علائم این بیماری این چنین ذکر شده است:

” علائم و نشانه های روماتیسم عضلانی معمولاً در هر دو طرف بدن رخ می دهد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد یا درد در شانه های شما
  •  درد یا درد در گردن، بالای بازوها، باسن یا ران شما
  • سفتی در نواحی آسیب دیده، به ویژه در صبح یا پس از مدتی غیرفعال بودن
  • محدوده حرکتی محدود در مناطق آسیب دیده
  • درد یا سفتی در مچ دست، آرنج یا زانو

همچنین ممکن است علائم و نشانه های عمومی تری داشته باشید، از جمله:

  •  تب خفیف
  •  خستگی
  •  احساس عمومی خوب نبودن (ناراحتی)
  • از دست دادن اشتها
  •  کاهش وزن ناخواسته
  • افسردگی”

درک روماتیسم عضلانی و علائم آن

این نوع روماتیسم با درگیر کردن عضلات مختلف بدن مشکلات متعددی از جمله درد برای بیمار ایجاد می‌کند. شناسایی به موقع بیماری از روی علائم آن کمک می‌کند درمان آرتریت عضلانی را به موقع شروع کنید.

انواع روماتیسم عضلانی

در این بیماری سیستم ایمنی به اشتباه ماهیچه‌ها و بافت‌های سالم بدن را مورد حمله قرار می‌دهد. در نتیجه بسته به ناحیه‌ی حمله سیستم ایمنی نوع روماتیسمی که درگیر می‌شویم تعیین می‌گردد. آرتریت روماتوئید که بیشتر مفصل‌های بدن را هدف می‌دهد یکی از انواع این بیماری است. در فیبرومیالژیا ماهیچه‌ها و تاندون‌ها بیشتر هدف بیماری روماتیسم قرار می‌گیرند. نازکی ماهیچه‌ها و تاندون‌ها از عوارض شایع این نوع روماتیسم محسوب می‌گردد.

علائم روماتیسم ماهیچه‌ای

شایع‌ترین علائمی که بعد از ابتلا به آرتریت ماهیچه‌ای مشاهده می‌شوند عبارتند از:

  • درد و خشکی در عضلات مختلف بدن
  • خستگی و بی‌حالی
  • تب خفیف
  • گره‌های ماشه‌ای در عضلات مختلف بدن

درد مفاصل نیز در بسیاری از بیماران مبتلا به این نوع روماتیسم مشاهده می‌گردد.

پیشگیری از روماتیسم عضلانی و نشانه های آن را در طبیبی نو مطالعه کنید.

علل و عوامل خطر روماتیسم عضلانی

پارامترهایی که ریسک ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند را به دو بخش مختلف می‌توان تقسیم کرد.

عوامل ژنتیکی

وجود سابقه خانوادگی در ابتلا به این بیماری خودایمنی ریسک ابتلا را بالا می‌برد. البته از روماتیسم عضلانی به عنوان یک بیماری ارثی و ژنتیکی نمی‌توان نام برد. اما فاکتور ژنتیک ریسک ابتلای افراد به روماتیسم را بالا می‌برد.

عوامل محیطی و سبک زندگی

سبک زندگی نادرست اعم از عدم تحرک و رژیم غذایی ناسالم احتمال مشاهده علائم روماتیسم ماهیچه‌ای را بالا می‌برند. همچنین مصرف دخانیات نظیر سیگار موجب بروز اختلال در سیستم ایمنی و ابتلا به این بیماری می‌شود.

تشخیص روماتیسم عضلانی

در مرحله اول بعد از مشاهده علائم روماتیسم عضلانی باید به پزشک متخصص مراجعه نمود. پزشک با دریافت تاریخچه بیماری و بررسی علائم و نشانه‌ها احتمالات ممکن را در نظر می‌گیرد. سپس برای تشخیص دقیق‌تر از روش‌های تکمیلی برای تشخیص آرتریت ماهیچه‌ای کمک می‌گیرد.

آزمایش خون و تصویربرداری

آزمایش خون اولین تستی است که برای تشخیص بیماری روماتیسم انجام می‌گیرد. تست CRP و ESR از جمله مواردی هستند که در آزمایش خون درخواست داده می‌شود. رادیوگرافی نیز می‌تواند اطلاعات کامل‌تری از وضعیت ماهیچه‌های درگیر در بیماری روماتیسم ارائه کند.

تست‌های تشخیصی پیشرفته

در مواردی که پزشک متخصص ضروری بداند از روش‌های پیشرفته‌تری نظیر MRI هم برای تشخیص این بیماری کمک می‌گرند.  در سونوگرافی و MRI میزان پیشرفت بیماری روماتیسم عضلانی قابل مشاهده است. اطلاعات به دست از روش‌های تشخیص به پزشک متخصص برای انتخاب بهترین درمان برای این بیماری کمک زیادی می‌کنند.

درمان‌های روماتیسم عضلانی

برای اینکه علائم روماتیسم ماهیچه‌ای بهبود پیدا کند باید درمان‌های مناسبی اتخاذ گردد. روش‌های درمان پزشکی و غیرپزشکی مختلفی برای بهبود بیماران مبتلا به آرتریت ماهیچه‌ای وجود دارد. ترکیب این دو شیوه درمان به بهترین نتایج در بیماران مبتلا به روماتیسم عضلانی می‌شود.

برای اینکه از ابتلا به این بیماری مزمن خودایمنی جلوگیری کنیم راه‌کارهای موثری وجود دارد که در طبیبی نو به آن پرداخته ایم

 داروهای ضد روماتیسمی

پزشکان متخصص از داروهای ضد التهاب و داروهای استروئیدی برای درمان این بیماری خود ایمنی کمک می‌گیرند. DMARDs از جمله داروهای شیمیایی هستند که به بهبود وضعیت بیماران مبتلا به روماتیسم کمک می‌کنند.

بعد از تکمیل دوره درمان با این داروها علائم و عوارض ناشی از بیماری آرتریت عضلانی کاهش می‌یابد. تجویز دارو برای درمان بیماری روماتیسم ماهیچه‌ای فقط باید توسط پزشک متخصص صورت گیرد.

 درمان‌های خانگی و طبیعی

برخی از گیاهان دارویی مانند زنجبیل، اسطوخودوس و گزنه آنتی اکسیدان‌های مفید برای روماتیسم هستند. مصرف دمنوش این گیاهان می‌تواند کمک زیادی به بهبود وضعیت بیماران مبتلا به آرتریت ماهیچه‌ای بکند.

همچنین طب سوزنی نیز از دیگر روش‌های درمان خانگی برای این بیماری خود ایمنی به شمار می‌رود. ماساژ دادن عضلات درگیر روماتیسم با روغن‌های گیاهی نیز کمک کننده است. روغن سیاه دانه یکی از انواع موثر و مفید روغن‌های گیاهی برای بهبود این بیماری خودایمنی در بدن است.

فیزیوتراپی و ورزش

فیزیوتراپی یکی دیگر از درمان‌های بسیار موثر برای بهبود بیماری و کاهش علائم روماتیسم ماهیچه‌ای است. تمرینات فیزیوتراپی کمک می‌کنند که درد و خشکی عضلات بیمار تا حد زیادی بهبود پیدا کنند. همچنین تمرینات ورزشی ملایمی برای بهبود دامنه حرکتی بیمار مبتلا به روماتیسم وجود دارند. توصیه می‌شود تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی با مشورت پزشک متخصص انجام شود.

پیشگیری از روماتیسم عضلانی

برای اینکه از ابتلا به این بیماری مزمن خودایمنی جلوگیری کنیم راه‌کارهای موثری وجود دارد. در واقع با مدیریت عوامل محیطی ابتلا به روماتیسم عضلانی ریسک ابتلا به این بیماری را کم می‌کنیم.

رژیم غذایی مناسب

رژیم غذایی از عوامل بسیار مهم و تاثیرگذار در ابتلا ره انواع روماتیسم از جمله آرتریت عضلانی است. کمبود بسیاری از مواد مغذی و ویتامین‌ها عملکرد سیستم ایمنی را مشکل مواجه کرده و فرد به روماتیسم عضلانی مبتلا می‌شود. پس داشتن رژیم غذایی سالم سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و فیبر به همراه ویتامن‌ها اهمیت بالایی دارد.

ورزش و مدیریت استرس

با ورزش کردن هورمون‌های آرام بخش در بدن ترشح می‌شود که تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند. از این رو کسانی که روزانه تمرینات ورزشی ملایمی انجام دهند کمتر به این بیماری مزمن خودایمنی مبتلا می‌شوند. همچنین با ورزش از خشکی عضلات و کاهش دامنه حرکتی آن‌ها نیز جلوگیری می‌شود.

رژیم غذایی مناسب از سری عوامل پیشگیری از روماتیسم عضلانی است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟

شروع به موقع درمان بیماری روماتیسم عضلانی در بهبود سریع و جلوگیری از پیشرفت بیماری نقش به سزایی دارد. به همین دلیل توصیه می‌شود با مشاهده علائم روماتیسم ماهیچه‌ای درمان آغاز شود. بنابراین باید بدانید چه علائمی جدی و هشدار دهنده هستند تا در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کنید.

علائم هشدار دهنده

علاوه بر علائم اولیه و شایع، برخی از نشانه‌ها از پیشرفت بیماری روماتیسم ماهیچه‌ای خبر می‌دهند. پس در صورت مشاهده علائم و نشانه‌هایی مانند:

  • درد و التهاب در بیشتر از یک عضله و مفصل
  • خشکی صبحگاهی عضلات
  • کاهش انعطاف‌پذیری عضلات و کاهش دامنه حرکتی آن‌ها
  • حساس شدن برخی از عضلات بدن به لمس شدن
  • کاهش ناگهانی وزن
  • خستگی مفرط
  • مشاهده علائم در هر دو طرف بدن

به پزشک متخصص مراجعه کنید. هرچه زودتر بیماری شناسایی و درمان شود بیمار با عوارض کمتری مواجه خواهد شد.

مراجعه به روماتولوژیست

بعد از مشاهده علائم هشداردهنده بیماری روماتیسم عضلانی باید به روماتولوژیست مراجعه کرد. دکتر روماتولوژیست متخصص بیماری‌های التهابی و خودایمنی می‌باشد.

بنابراین درمان بیماران روماتیسمی از جمله روماتیسم ماهیچه‌ای در حوزه کاری روماتولوژیست‌ها قرار دارد. با مراجعه به موقع به متخصصین روماتولوژیست درمان‌های مناسب و در صورت نیاز پیشرفته انجام می‌گیرد. توجه داشته باشید که درمان به موقع این بیماری نتایج حاصل را بهبود می‌بخشد.

نتیجه‌گیری

علائم روماتیسم ماهیچه‌ای شامل درد عضلات و خشکی و کاهش دامنه حرکتی آن‌ها است. برخی از علائم نظیر حساس شدن عضلات به لمس از نشانه‌های هشداردهنده این بیماری خودایمنی به شمار می‌روند. داروهای ضد روماتیسم و ضد التهابی به بهبود وضعیت بیماران مبتلا به روماتیسم عضلانی کمک زیادی می‌کنند.

برای آغاز دوره درمان پزشکی باید بعد از مشاهده علائم به روماتولوژیست مراجعه کرد. درمان‌های خانگی و فیزیوتراپی نیز نتایج مطلوبی در بهبود علائم بیماری دارند. به همین دلیل توصیه می‌شود همزمان از درمان‌های پزشکی و غیرپزشکی به صورت ترکیبی برای بهبود بیماری روماتیسم استفاده شود. سایت طبیبی نو بهترین روماتولوژیست‌ها و فیزیوتراپ‌های کشور را به شما معرفی می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *