درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات چیست؟
یکی از انواع آرتریت روماتوئید که گردن و مهرههای کمر را درگیر میکند روماتیسم ستون فقرات نام دارد. این عارضه نوعی بیماری خودایمنی محسوب میشود که مفاصل ستون فقرات را درگیر میکند. در بیشتر اوقات این نوع روماتیسم مهرههای گردن را تحت تاثیر قرار داده و درگیر میکند. کمر درد، گردن درد و التهاب و تورم مفاصل از علائم شایع این بیماری هستند. عوارض کوتاه مدت و اولیه این بیماری شامل درد و خشکی در قسمت پایین کمر و لگن است. عدم درمان به موقع روماتیسم ستون فقرات موجب عوارض بلند مدت آن نظیر به هم چسبیدن مهرهها و پوکی استخوان میشود. برای درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات باید به پزشک متخصص مراجعه نمود.
بعد از تشخیص قطعی به روشهایی مانند استفاده از اشعه ایکس درمان مناسب بیماری انتخاب میشود. دارودرمانی و جراحی از روشهای مورد استفاده برای این بیماری هستند.
در وبسایت رسمی hopkinsmedicine درباره درمانهای غیرتهاجمی این بیماری ذکر شده که:
” درمانهای غیرجراحی برای آرتریت ستون فقرات ممکن است شامل موارد زیر باشد: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) و کورتیکواستروئیدها (قرصها یا تزریقی) برای کاهش درد و تورم. سایر داروهایی که علائم خاص یا محرک های آرتریت التهابی را هدف قرار می دهند.”
علائم روماتیسم ستون فقرات
علائم این نوع روماتیسم معمولا در سنین ۱۷ تا ۴۵ سال مشاهده میشود. با این همه احتمال ابتلای افراد مسن یا کودکان به روماتیسم ستون فقرات نیز وجود دارد. نکته مهم در مورد علائم این بیماری اوج گرفتن آن در یک بازهی زمانی خاص و فروکش کردن آن است.
نشانههای شایع در روماتیسم ستون فقرات
افراد مبتلا به روماتیسم در ناحیه ستون فقرات اغلب با علائم و نشانههایی همچون:
- درد و سفتی کمر
- درد شدید لگن و مفاصل
- درد در ناحیه گردن
- سخت شدن تنفس
- احساس ضعف و خستگی و بیحالی
- بثورات پوستی (تغییر در رنگ و بافت پوست)
- مشکلات بینایی
- درد شکم و یا اسهال
مواجه میشوند. توصیه میشود برای بررسی بیشتر این علائم هشدار با پزشک متخصص مشورت کنید. روماتیسم در ناحیه ستون فقرات و گردن به درمانهای زودهنگام پاسخ بهتری میدهد.
چگونه روماتیسم ستون فقرات میتواند به محدودیت حرکتی منجر شود؟
با تشخیص به موقع این بیماری و شروع درمان از ابتلای فرد به عوارض طولانی مدت جلوگیری میگردد. عوارض بلند مدت این نوع روماتیسم شامل جوش خوردن مهرهها و خمیدگی ستون فقرات است. در نتیجه بیمار با محدودیت حرکتی زیادی مواجه شده و در انجام امور روزمره خود ناتوان میشود. برای درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات باید بیماری به موقع شناسایی و درمان شود.
تفاوتهای روماتیسم ستون فقرات با سایر بیماریهای مشابه
آرتروز یکی از بیماریهای مشابه با روماتیسم مفصلی و ستون فقرات است. در هر دو بیماری علائم یکسانی نظیر خشکی صبحگاهی مفاصل و محدود شدن دایره حرکتی را شاهد هستیم. بیماری روماتیسم مربوط به عفونت باکتریهایی بوده و نوعی عارضهی خود ایمنی است.
اما آرتروز به دلیل ساییدگی و پارگی تدریجی غضروفی محافظتی استخوان ایجاد میشود. از این رو درمان روماتیسم ستون فقرات با بیماریهای مشابه متفاوت است.
علتها و دلایل بروز روماتیسم ستون فقرات
این بیماری به دلایل مختلفی همچون:
- ژنتیک
- عوامل محیطی مانند سیگار کشیدن
- سن و جنسیت
ایجاد میشود. تحقیقات علمی نشان داده است که ژن HLA-B27 در ایجاد بیماری روماتیسم ستون فقرات نقش دارد. به غیر از عامل ژنتیک، سایر عوامل خطر تا حد زیادی در کنترل فرد بوده و میتوان آن را مدیریت کرد. بنابراین با داشتن رژِم غذایی سالم و غنی و ورزش کردن میتوان تا حد زیادی از بروز بیماری روماتیسم در ستون فقرات جلوگیری نمود.
روشهای تشخیص روماتیسم ستون فقرات
برای تشخیص دقیق و قطعی بیماری پزشکان از روشهای مختلفی کمک میگیرند. در گام نخست بررسی و معاینات فیزیکی توسط پزشک متخصص انجام میگیرد. سپس سابقه و تاریخچه بیماری فرد مورد پرسش قرار خواهد گرفت. روشهای دقیقتر و پیشرفتهتری برای تشخیص بیماری روماتیسم ستون فقرات وجود دارد. از جمله این روشها میتوان از:
- آزمایش خون
- اشعه ایکس یا x-ray
- تصویربرداری MRI
نام برد. در این بررسیهای تکمیلی علائم و نشانههایی مانند التهاب در مفاصل و آسیبهای مفصلی قابل مشاهده است. پزشک بر اساس یافتههای به دست آمده از روشهای فوق درمان مناسب را آغاز میکند.
درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات
درمان مناسب برای بهبود روماتیسم در ناحیه ستون فقرات باید توسط پزشک و بر اساس وضعیت بیماری تجویز شود. شدت بیماری و وضعیت بدنی بیمار از فاکتورهای مهم در انتخاب روش درمان روماتیسم ستون فقرات میباشند.
درمانهای دارویی برای روماتیسم ستون فقرات
دارودرمانی یکی از روشهای موثر و متداول برای درمان انواع روماتیسم مفصلی از جمله روماتیسم ستون فقرات است. داروهای مورد استفاده برای درمان این بیماری عبارتند از:
- داروهای ضد روماتیسمی
- داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب
- داروهای کورتونی
داروهای ضدالتهابی نظیر ناپروکسن و ایبوپروفن به تسکین درد ناشی از این بیماری کمک زیادی میکنند. داروهای ضدروماتیسم هم به کاهش تورم مفاصل کمک میکند. اما داروهای کورتونی در شرایطی که درد بیمار شدید باشند تجویز میشود. این داروها اثر موقت داشته و علائم بیماری را تسکین میدهند.
فیزیوتراپی و ورزش
علاوه بر دارو درمانی از درمانهای فیزیوتراپی نیز برای بهتر شدن وضعیت بیماران مبتلا به روماتیسم ستون فقرات استفاده میشود. فیزیوتراپی برای درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
- تسکین درد
- بهبود قدرت بدنی بیمار
- بهبود انعطافپذیری بیمار
این مزایا از طریق تمرینات دامنه حرکتی و ورزشهای کششی انجام میشود.
درمانهای جراحی
اگر مفاصل ستون فقرات بیمار بر اثر این بیماری آسیب جدی دیده باشد نیاز به عمل جراحی وجود دارد. درد بسیار شدید در بیمار که با داروهای مسکن بهبود نیابد از علائم نیاز به جراحی روماتیسم ستون فقرات است. با جراحی ستون فقرات جابهجا میشود تا فشار از روی نخاع و ریشههای عصبی در این ناحیه برداشته شود. جراحی آخرین راه درمان برای روماتیسم در ناحیه ستون فقرات است.
پیشگیری و مراقبت از روماتیسم ستون فقرات
در روند درمان مدیریت بیماری روماتیسم ناحیه ستون فقرات حائز اهمیت است. کاردرمانی و انجام ورزشهای مناسب با نظر پزشک از جمله اقدامات مراقبتی به شمار میروند. تای چی و شنا هم میتواند به کاهش علائم روماتیسم در ناحیه گردن و ستون فقرات منجر گردد.
یا اصلاح سبک زندگی و روی آوردن به غذاهای سالم تا حد زیادی از این بیماری پیشگیری میشود. نکته مهم اینکه برای انتخاب ورزش مناسب برای این نوع روماتیسم باید با پزشک مشورت کنید. انتخاب نادرست ورزش یا انجام آن به شیوه اشتباه میتواند عوارض بیشماری را بیشتر کند.
بهترین متخصص و مراکز درمانی برای بیماری روماتیسم ستون فقرات
انتخاب بهترین پزشک و مرکز درمان به روند موثر و کارآمد درمان روماتیسم ستون فقرات کمک میکند. برای این منظور میتواند از وبسایتهای معتبر معرفی پزشکان متخصص کمک بگیرید. سایت طبیبی نو با سالها تجربه در معرفی پزشکان از بهترین مراکز انتخاب پزشک متخصص در کشور محسوب میشود. در این مجموعه استانداردهای بالا و مشخصی برای معرفی به کاربران وجود دارد.
در نتیجه با اطمینان از مهارت و تخصص پزشک میتوانید زمان مشاوره خود را رزرو کنید. یکی از بهترین مراکز درمان روماتیسم در ایران مرکز روماتیسم ایران در شهر تهران است. برای مشاهده سایر مراکز درمان این بیماری از طریق سایت طبیبی نو اقدام نمایید.
نتیجهگیری
درمان قطعی روماتیسم ستون فقرات مشروط به تشخیص به موقع بیماری است. بنابراین لازم است به علائم شایع این روماتیسم از جمله درد و سفتی کمر و بثورات پوستی توجه نمود. در مراحل اولیهی بیماری با متدهایی نظیر دارو درمانی و فیزیوتراپی میتوان بیماری را کنترل و درمان کرد.
اما در صورت شدت گرفتن بیماری روماتیسم ستون فقرات لازم است با جراحی فشار از روی نخاع در این ناحیه برداشته شود. برای کسب بهترین نتایج درمانی میتوانید از روشهای درمان ترکیبی که شامل مصرف دارو، فیزیوتراپی و ورزش است کمک بگیرید. برای تشخیص قطعی و آغاز به موقع درمان باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.