علائم پوکی استخوان در زنان جوان
نشانه های پوکی استخوان در بانوان جوان چیست؟
پوکی استخوان (Osteoporosis) یک بیماری خاموش و خطرناک است که با کاهش تراکم استخوانها، شکستگیهای متعدد و مشکلات استخوانی شناخته میشود. این بیماری معمولا در سنین بالا و بیشتر در میان زنان پس از یائسگی رخ میدهد؛ زمانی که سرعت تخریب استخوان از سرعت بازسازی آن بیشتر میشود. با این حال آمارها نشان میدهند که در طی چند سال اخیر، این بیماری در میان زنان جوان نیز شیوع پیدا کرده و تقریبا ۳ برابر بیشتر از مردان است.
پوکی استخوان میتواند فرد را در سادهترین امور روزمره دچار ناتوانی کند و احساس ناراحتی و درد شدید را به همراه داشته باشد. با توجه به عوارض ناگواری که ممکن است این بیماری در بدن ایجاد کند، باید با علائم پوکی استخوان در زنان جوان آشنا باشیم. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم اطلاعات کامل و دقیقی در خصوص پوکی استخوان در زنان را بررسی کنیم، در این خصوص می توانید با بهترین دکتر ارتوپد اصفهان و بهترین دکتر ارتوپد تهران در طبیبی نو مشورت کنید.
علائم و نشانههای پوکی استخوان در زنان جوان
مهمترین نکته در جلوگیری از پیشرفت بیماری، تشخیص به موقع آن است که با بررسی علائم صورت میگیرد. به طور کلی برخی از علائم میتوانند ابتلا به بیماری پوکی استخوان را تا حد دقیقی اثبات کنند؛ به همین دلیل شناخت این علائم پوکی استخوان در زنان جوان از اهمیت ویژهای برخوردار است. در ادامه مهمترین علائم و نشانههای پوکی استخوان در زنان جوان را مشاهده میکنید:
شکستگیهای مکرر استخوان
یکی از مهمترین علائم پوکی استخوان در زنان جوان، شکستگیهای متعدد و مکرر در اثر اتفاقات سادهای مثل زمین خوردن است. در موارد پیشرفته بیماری، ممکن است با سرفه یا یک عطسه ساده، استخوانها دچار شکستگی بشوند. در موارد اولیه بیماری نیز، علائم شکستگی استخوان در زنان جوان در سراسر استخوان به شکل مویرگی به وجود میآیند و مشکلات مختلفی را برای فرد رقم میزنند.
دردهای مزمن در ستون فقرات
یکی دیگر از علائم پوکی استخوان در زنان جوان، وجود درد پشت یا درد ستون فقرات است که به شکل مزمن و طولانیمدت ادامهدار میشود. این دردهای مزمن میتوانند نشاندهنده شکستگی استخوانها و فشار آنها بر روی اعصاب نخاع باشند.
کاهش قد
خطر شکستگی در زنان، تحلیل بافت و ضعف استخوانها به مرور زمان میتوانند سبب کاهش قد در حد ۳ یا ۴ سانتیمتر شوند. در حقیقت این بیماری سبب فشرده شدن استخوانها به یکدیگر و خوابیدن آنها بر روی هم میشود.
کاهش دامنه حرکتی
زنان جوانی که به بیماری پوکی استخوان مبتلا میشوند، معمولا دامنه حرکتی محدودتری نسبت به سایر افراد دارند و استقامت آنها نیز کمتر است. در حقیقت این بیماران به سرعت خسته میشوند و حتی نمیتوانند فعالیتهای روزمره خود را به درستی اجرا کنند.
علل و عوامل خطر پوکی استخوان در زنان جوان
حالا که با علائم پوکی استخوان در زنان جوان آشنا شدیم، باید بدانیم که این بیماری به چه علتی ایجاد میشود. مجموعهای از دلایل میتوانند در بروز بیماریهای استخوانی و پیشرفت آنها تاثیرگذار باشند که از مهمترین آنها میتوان به ژنتیک، سبک زندگی و تغییرات هورمونی اشاره کرد.
تاثیر ژنتیک بر پوکی استخوان
به طور کلی افرادی که در خانواده درجه یک مثل پدر، مادر، خواهر یا برادر سابقه پوکی استخوان را دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. بنابراین این افراد باید توجه بیشتری به سلامتی سیستم اسکلتی خود داشته باشند.
اختلالات هورمونی و بیماریهای زمینهای
مشکلات هورمونی مثل پرکاری غده تیروئید، پاراتیروئید و غدد آدرنال یا کاهش ترشح هورمونهای جنسی مانند استروژن میتواند شانس ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهند. پوکی استخوان زودرس در زنان جوان به دلیل کاهش این ماده رخ میدهد. از سوی دیگر وجود بیماریهای زمینهای مثل مشکلات خود ایمنی (آرتریت استخوانی یا مشکلات دیگر) میتواند زمینهساز پوکی استخوان باشد. زنانی که قرصهای هورمونی نیز مصرف میکنند در خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند.
کمبود مواد مغذی
کلسیم و ویتامین D، از مهمترین مواد موثر در استخوانسازی هستند و کمبود آنها میتواند شرایط را برای ابتلا به پوکی استخوان فراهم کند. با استفاده از مواد غذایی مفید یا مصرف مکملهای غذایی، میتوان این مواد را تامین کرد و سبب پیشگیری از پوکی استخوان شد.
سبک زندگی ناسالم
از دیگر عوامل مهمی که میتواند سبب پوکی استخوان شود، داشتن سبک زندگی ناسالم مثل تغذیه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات است. عدم داشتن فعالیت بدنی نیز از دیگر علل ابتلا به این بیماری ناگوار به شمار میرود.
پیشگیری از پوکی استخوان در زنان جوان
با توجه به مشکلات بزرگی که پوکی استخوان برای هر فرد به وجود میآورد، احتمالا شما نیز به دنبال راههایی برای پیشگیری از بروز این بیماری هستید. جای نگرانی وجود ندارد؛ چرا که با تغییر سبک زندگی خود میتوانید برنامه خوبی برای پیشگیری از پوکی استخوان طراحی کنید.
تغییر رژیم غذایی
همانطور که میدانید کاهش ویتامین دی و کمبود کلسیم در زنان میتواند از مهمترین دلایل بروز پوکی استخوان باشد. بنابراین با داشتن یک رژیم غذایی سالم و استفاده از مکملها به شیوه صحیح، از بروز بیماری جلوگیری کنید.
داشتن فعالیت بدنی
یکی دیگر از روشهای مناسب برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان، داشتن یک برنامه ورزشی منظم است. ورزشهایی مثل یوگا، پیلاتس، پیادهروی، شنا، دوچرخهسواری و… میتوانند به استحکام استخوانها و استقامت بدن شما کمک کنند.
پرهیز از مواد مضر
بدیهی است که مصرف هر نوع دخانیات یا الکل میتواند سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان شود. بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید از همه مواد مضر پرهیز کنید و یک سبک زندگی سالم را پیش بگیرید.
مراقبتهای پزشکی منظم
مراجعه به دکتر متخصص ارتوپد تهران و انجام آزمایشات به شکل دورهای میتواند سبب پیشگیری به موقع از پوکی استخوان شود. در نظر داشته باشید که این مسئله در افراد دارای سابقه خانوادگی پوکی استخوان اهمیت بیشتری دارد.
بر اساس مقاله ای در: clevelandclinic
“The specialist doctor diagnoses osteoporosis with a bone density test. The bone density test is an imaging test that measures the strength of your bones. It uses X-rays to measure the amount of calcium and other minerals in your bones.”
” پزشک متخصص پوکی استخوان را با آزمایش تراکم استخوان تشخیص میدهد. تست تراکم استخوان یک تست تصویربرداری است که استحکام استخوانهای شما را اندازهگیری میکند. از اشعه ایکس برای اندازهگیری میزان کلسیم و سایر مواد معدنی در استخوانهای شما استفاده میکند.”
روشهای درمان پوکی استخوان در زنان
اگر دچار پوکی استخوان شدهاید، باید بدانید که امروزه روشهای زیادی برای درمان پوکی استخوان در زنان وجود دارد. برخی از مهمترین راهکارهای درمانی پس از مشاهده علائم پوکی استخوان در زنان جوان را شرح میدهیم:
- مصرف بیس فسفوناتها مثل آلندرونات یا زولدرونیک اسید
- داروهای هورمونی و هورمون درمانی برای تقلید اثرگذاری استروژن
- استفاده از مکملهای کلسیم و ویتامین D
- درمانهای غیر دارویی مثل تغییرات در سبک زندگی و داشتن تغذیه مناسب برای پوکی استخوان
- ورزش منظم برای بهبود استحکام استخوانهای ضعیف
- استفاده از درمانهای بیولوژیکی و نوین مثل دنوزوماب
چالشها و دغدغههای زنان مبتلا به پوکی استخوان
متاسفانه بیماری پوکی استخوان میتواند اثرات غیرقابل چشمپوشی بر روند زندگی روزمره زنان گذاشته و کیفیت زندگی را کاهش دهد. دردهای مزمن و مشکلات حرکتی میتوانند سادهترین اقدامات روز را به یک کابوس تبدیل کنند و حتی مشکلات روحی مثل اضطراب را به وجود بیاورند.
بهترین راه برای مواجه شدن با چالشهای پوکی استخوان و دوری از استرس، تغییر در سبک زندگی و طراحی برنامهها بر اساس شرایط بیماری است. شما باید به عنوان یک بیمار مبتلا به پوکی استخوان، راهکارهایی مثل پیادهروی روزانه یا تغذیه سالم را برای درمان درد خود در نظر بگیرید. همچنین میتوانید برای کاهش اضطراب از مدیتیشن استفاده کنید و یوگا را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
تحقیقات جدید و پیشرفتها در درمان پوکی استخوان در زنان
با توجه به شیوع بالای پوکی استخوان، محققان به دنبال بهترین روش درمان و کنترل این بیماری هستند. نتیجه تحقیقات جدید توسعهیافته توسط تکنولوژیهای نوین، در بازار دارویی قابل مشاهده است. برای مثال داروهای بیولوژیکی مختلفی مثل دنوزوماب یا روموسوزوماب که با استفاده از مواد تولیدشده در بدن ساخته میشوند، نسل جدیدی از داروها هستند.
از سوی دیگر داروی هورمون پاراتیروئید که با نام تریپاراتید شناخته میشود، میتواند سبب کنترل و حتی درمان پوکی استخوانهای شدید شود. البته همه این داروهای نوین و درمانهای پیشرفته باید با توجه به شرایط بیمار و طبق دستور پزشک اجرایی شوند. بنابراین پیشنهاد میکنیم که با مشاهده علائم، به یک متخصص ماهر مراجعه کنید.
نتیجهگیری و توصیههای نهایی
بر اساس سایت nhs.uk “زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند، زیرا تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی در زنان اتفاق میافتد مستقیما بر تراکم استخوان تاثیر میگذارد. پس از یائسگی، سطح استروژن کاهش مییابد و میتواند منجر به کاهش سریع تراکم استخوان شود.”
علائم پوکی استخوان در زنان جوان میتواند با ایجاد درد و شکستگیهای متعدد در بافت استخوان همراه باشد. در نتیجه این بیماری مشکلات بزرگی را به همراه داشته و اختلالی را در کارهای روزمره به وجود میآورد. برای پیشگیری یا درمان پوکی استخوان، باید مشاوره پزشکی و ارزیابی دورهای را در برنامه خود قرار دهید. به این ترتیب میتوانید با تغییرات سبک زندگی و روشهای درمانی مختلف، مشکلات را بهبود ببخشید.
طبیبی نو به عنوان برترین و کاملترین پلتفرم نوبت دهی، این امکان را در اختیار شما میگذارد که از بهترین پزشکان ارتوپد ایران خود نوبت مشاوره حضوری، تلفنی یا آنلاین دریافت کنید. به این ترتیب میتوانید بدون معطلی، از یک فوق تخصص در تاریخ و زمان مورد نظر وقت مشاوره دریافت کنید. همچنین میتوانید بدون پرداخت یک ریال هزینه، سوالات خود را در پروفایل پزشکان معرفی کنید و در سریعترین زمان ممکن پاسخ دقیقی به دست بیاورید.