برای تپش قلب چی خوبه بخوریم؟ راهنمای کامل داروها و خوراکی ها
تپش قلب و احساس کردن ضربان قلب به دلایل مختلفی از جمله دلایل بیولوژیکی و بیماریها رخ میدهد، در برخی موارد تپش قلب عصبی و هنگام استراحت هر یک می تواند علتی را در پشت خود داشته باشند. تغذیه روی هر دو عامل ایجاد تپش قلب اثر زیادی به جا میگذارد. اما چرا تغذیه در کنترل تپش قلب مهم است؟! تغذیه مناسب به عملکرد صحیح قلب کمک زیادی میکند. در مقابل انتخاب نامناسب مواد غذایی میتواند باعث تپش قلب یا تشدید آن شود. تپش قلب به دلایل مختلفی نظیر فشار خون بالا، استرس بیماریهای قلبی بروز پیدا میکند.
تغذیه عاملی است که در همه این عوامل ایجاد کننده تپش قلب، تاثیرگذار است. به عنوان مثال امکان کنترل فشار خون یا افزایش آن با مواد غذایی مصرفی وجود دارد. اما برای تپش قلب چی خوبه بخوریم؟! یا اینکه از چه خوراکیهایی باید پرهیز کرد. غذاهای سرشار از پتاسیم و منیزیوم و ماهیهای چرب بهترین انتخابها برای کنترل تپش قلب هستند.
همچنین توصیه میشود از نوشیدنیهای انرژیزا و کافئیندار و قندهای مصنوعی و کربوهیدراتهای ساده پرهیز کنید. با رعایت رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی میتوان ضربان قلب سریع را کاهش داد.
بر اساس توصیههای کلینیک کلیولند در وب سایت my.clevelandclinic، تغییرات خاصی در رژیم غذایی و سبک زندگی میتواند به مدیریت تپش قلب کمک کند:
غذاهای مفید برای کاهش تپش قلب
برخی از مواد غذایی تاثیر بسیار زیادی روی عملکرد قلب دارند. به نحوی که کمبود آنها موجب تپش قلب و شدت گرفتن ضربان آن میشود. بنابراین باید در رژیم غذایی مقادیر کافی از این مواد را گنجاند تا سلامت قلب حفظ شود و از تپش قلب جلوگیری گردد.
مواد غذایی غنی از پتاسیم و منیزیوم
منیزیوم برای قلب و کنترل فشار خون اهمیت بسیار زیادی دارد. اولین تاثیر منیزیوم در بدن انسان تنظیم ضربان قلب است. این ماده با ایجاد هماهنگی بین اعصاب بدن از آریتمی و اختلال در ضربان قلب پیشگیری میکند. منیزیوم با شکا کردن عضلات کنترل کننده رگهای خونی بدن امکان جریان آزادانه خون را فراهم میکنند. همین امر موجب میشود تا از بالا رفتن فشار خون و در نتیجه تپش قلب در افراد جلوگیری گردد.
پتاسیم و قلب نیز ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. این ماده با ایجاد انقباضات عضلانی و تنظیم ضربان قلب به کنترل تپش قلب و پیشگیری از آن کمک میکند. بنابراین مواد غذایی سرشار از منیزیوم و پتاسیم را باید در رژیم غذایی گنجاند. مهمترین منابع پتاسیم و منیزیوم عبارتند از:
- موز
- اسفناج
- آجیل
- دانههای چیا
- ماست کم چرب
پس در پاسخ به این سوال که برای تپش قلب چی خوبه بخوریم؟! قطعا این مواد غذایی حضور دارند.
ماهیهای چرب و اسیدهای چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ تاثیر بسیار شگرفی روی سلامت قلب و ضربان آن دارند. این ماده در واقع نوعی اسید چرب غیر اشباع محسوب میشود که از التهاب در رگهای خونرسان جلوگیری میکنند. اسیدهای چرب امگا ۳ با پایین آوردن سطح تریگلیسیرید موجب کاهش فشار خون و جلوگیری از لختگی میشوند.
در نتیجه خطر آریتمی (ضربان نامنظم) و نارسایی قلبی را کاهش میدهند. یکی از منابع غنی اسیدهای چرب امگا ۳، ماهیهای چرب هستند. البته هر نوع ماهی حاوی مقداری از این ماده مفید برای بدن میباشد. با این حال ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و باید در رژیم غذایی گنجانده شوند. از دیگر منابع غذایی حاوی این مواد مفید برای تپش قلب میتوان به:
- ماهی سالمون
- گردو
- روغن بذر کتان
- ماهی ساردین
اشاره نمود.
سبزیجات برگ سبز و آنتی اکسیدانها
آنتی اکسیدانها از جمله مواد غذایی ضد التهاب هستند که نقش مهمی در مدیریت و جلوگیری از تپش قلب ایفا میکنند. به کمک این مواد سلولهای تخریب شده به سرعت بازسازی میشوند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن تقویت میگردد.
آنتی اکسیدانها در واقع نوعی ماده شیمیایی به شمار میروند که اثر استرس اکسیداتیو را در بدن میکاهند. اثر استرس اکسیداتیو از مهمترین عوامل ایجاد کننده بیماریهای قلبی به شمار میرود. مهمترین منابع غذایی سرشار از آنتی اکسیدانها سبزیجات برگ سبز نظیر:
- کلم بروکلی
- اسفناج
- جعفری
- گشتیز
- چای سبز
هستند.
خوراکیهای سرشار از فیبر و کاهش دهنده کلسترول
یکی دیگر از مواد غذایی مهم که در پاسخ برای تپش قلب چی خوبه بخوریم؟! باید نام برد فیبر است. این ماده در واقع نوعی کربوهیدرات غیر قابل هضم میباشد که بدن آن را دفع میکند. اما در پروسه دفع فیبر قند و کلسترول بدن تنظیم و مصرف میشوند. به همین دلیل این ماده نقش بسیار مهمی در کاهش کلسترول و در نتیجه حفظ سلامت قلب دارد. مهمترین مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از:
- جو دوسر
- حبوبات
- عدس
- کینوا
- نخود فرنگی
- لوبیا چیتی
برای کنترل و جلوگیری از تپش قلب از مواد غذایی حاوی فیبر غافل نشوید.
غذاهایی که باید از مصرف آنها اجتناب کرد
غذاهای همانطور که میتوانند به سلامت قلب کمک میکنند میتوانند مضر و آسیبرسان هم باشند. برخی از خوراکیها موجب بروز یا تشدید تپش قلب و آریتمی در افراد میشوند. به ویژه در کسانی که به بیماریها و نارسایی قلبی دچار هستند پرهیزات غذایی باید جدیتر گرفته شود.
غذاهای مضر برای تپش قلب میتوانند نتیاج داروهای تجویز شده برای درمان این عارضه را کاهش دهند. بنابراین باید بدانیم از چه غذاهایی پرهیز کنیم تا به تپش قلب دچار نشویم.
کافئین و نوشیدنیهای انرژیزا
کافئین مادهای است که روی نرونهای عصبی مغز اثر گذاشته و موجب ترشح هورمونهایی در بدن میشود. ترشح بیشتر از نیاز هورمونهای مختلف در بدن فشار زیادی روی قلب وارد کرده و به تپش قلب منتهی میگردد.
بنابراین علاوه بر اطلاع از اینکه برای تپش قلب چی خوبه بخوریم باید از مواد مضر نیز آگاه باشیم. کافئین با مسدود کردن گیرندههای آدنوزین در مغز از ایجاد حس خواب آلودگی جلوگیری به عمل میآورد. در نتیجه سیستم عصبی بدن تحریک شده و فعالیت قلب را افزایش میدهد.
البته تاثیر کافئین روی عملکرد قلب به میزان مصرف و حساسیت بدنی فرد نیز بستگی دارد. در خصوص نوشیدنیهای انرژیزا نیز تحقیقات نشان دادهاند روی تپش قلب اثر زیادی دارند. به طوریکه مصرف این گروه از نوشیدنیها میتواند تا ۱۳۰ ضربان در دقیقه نیز ایجاد کند. این ریتم غیر طبیعی در قلب میتواند به فیبریلاسیون دهلیزی منجر گردد. کسانی که دچار تپش قلب هستند باید از منابع پر کافئین مانند:
- قهوه
- چای سیاه
- شکلات تلخ
- نوشابههای انرژیزا
پرهیز کنند.
غذاهای سرشار از سدیم و چربیهای اشباع
سدیم به دلیل ساختاری که دارد به سرعت وارد سیستم گردش خون در بدن میشود. ورود سدیم به سیستم گردش خون بار اضافی روی فعالیتهای الکتریکی سلولی وارد میکند. این بار اضافی روی عضله قلب و عروق آن مشکلات زیادی ایجاد خواهد کرد. سدیم که در نمک به مقدار زیادی وجود دارد موجب تجمع مایعات در اطراف قلب میگردد.
از این رو مصرف زیاد نمک، فشار بالایی روی عضله قلب وارد کرده و ایجاد تپش قلب میکند. چربیهای اشباع موجب سخت شدن و گرفتگی عروق میشوند. گرفتگی عروق ناشی از کلسترول بالا، فشار خون را افزایش میدهد. در نتیجه احتمال بروز تپش قلب و سکته قلبی در فرد نیز افزایش پیدا میکند. پس برای بهبود تپش قلب از مصرف مواد غذایی با سدیم بالا و چربیهای اشباع شده نظیر:
- انواع فست فودها
- گوشتهای فرآوری شده ( از قبیل سوسیس و کالباس)
- چیپس و پفک
- غذاهای کنسروی
خودداری کنید. پرهیزات غذایی در کنار توجه به اینکه برای تپش قلب چی خوبه بخوریم به یک اندازه مهم هستند.
قندهای فرآوری شده و کربوهیدراتهای ساده
استفاده از قندهای فرآوری شده منجر به آسیب دیدن عروق قلبی و اعصاب قلب میشوند. این آسیبها از عوامل مهم ایجاد آریتمی و تپش قلب هستند. از طرفی قندهای فرآوری شده بافت قلب را ضخیم و سخت کرده و تغییرات الکتریکی ایجاد میکنند.
کربوهیدراتهای ساده هم از عوامل مهم بالا رفتن سطح قند خون و آسیبهای ناشی از آن میباشند. به همین دلیل توصیه میشود این گروه از مواد غذایی را نیز در لیست خوراکیهای ممنوع برای تپش قلب بگذارید. مواد غذایی که در گروه کربوهیدراتهای ساده و قندهای فرآوری شده قرار میگیرند عبارتند از:
- نوشیدنیهای شیرین
- کیک و شیرینیها
- نان سفید
- شکر قهوهای
- قند لبنی یا لاکتوز
این مواد غذایی میتواند اثرات منفی زیادی روی قلب و تپش قلب ایجاد کنند. بنابراین در گروه غذاهای ناسالم برای قلب به شمار میروند.
درمانهای خانگی و دمنوشهای گیاهی برای کنترل تپش قلب
بعد از اطلاع از اینکه برای تپش قلب چی خوبه بخوریم به سراغ درمانهای خانگی میرویم. درمانهای خانگی در واقع روشهای طبیعی کاهش ضربان قلب هستند که مدیریت تپش قلب کمک زیادی میکنند.
این درمانها بدون عارضه و خطر هستند و به راحتی در دسترس همه قرار دارند. بنابراین به عنوان یک گزینه بسیار ایدهآل برای مدیریت و کنترل تپش قلب شناخته میشوند.
دمنوشهای آرامشبخش
برخی از گیاهان خاصیت آنتی اکسیدان دارند و روش تپش قلب اثر درمانی دارند. دمنوشهای گیاهی با این ویژگی از لخته شدن خون در عروق جلوگیری کرده و مانع از آریتمی میشوند. کنترل غلظت خون از دیگر مزایای مصرف دمنوشهای گیاهی برای بهبود عملکرد قلب به شمار میآید، استفاذه از دمنوش می تواند سبب کاهش تپش قلب در حالت استراحت شود.
از طرفی گیاهان آرامشبخش روی کنترل استرس و اضطراب و در نتیجه تپش قلب ناشی از آن نیز اثرگذارند. مهمترین دمنوشهای گیاهی که برای بهبود تپش قلب توصیه میشود شامل موارد زیر میباشند:
- دمنوش گل گاو زبان
- دمنوش بابونه
- دمنوش سنبل الطیب
- چای سبز
کافی است این گیاهان را برای مدت ۱۰ دقیقه در آب جوش ریخته و صبر کنید تا دم بکشند. بنابراین در پاسخ به این سوال که برای تپش قلب چی خوبه بخوریم دمنوشهای گیاهی را نیز میتوان نام برد.
روغنهای گیاهی و طبیعی
استفاده از روغنهای گیاهی و طبیعی نیز با کاهش التهاب قلب از تپش قلب جلوگیری میکنند. روغنهای گیاهی موجب افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) در بدن میشوند. در نتیجه با مصرف این روغنها موجب تقویت سلامت قلب و مدیریت تپش قلب میشویم. از بهترین روغنهای طبیعی برای مدیریت تپش قلب میتوان به:
- روغن ماهی
- روغن زیتون
- روغن نارگیل
اشاره کرد.
تکنیکهای تنفسی و آرامسازی بدن
استرس و اضطراب از عوامل اثرگذار روی ضربان قلب هستند. به همین دلیل اغلب افراد هنگام مواجه با اضطراب شدید دچار تپش قلب میشوند. تکنیکهای تنفسی و آرامسازی بدن کمک زیادی به مدیریت اضطراب و در نتیجه کنترل تپش قلب میکنند. از بهترین روشهای آرامسازی بدن مدیتیشن و برخی از حرکات یوگا میباشد، این حرکت به شما کمک می کند تا سرگیجه و تنگی نفس هنگام تپش قلب را کنترل کنید.
تمرینات تنفسی و تمرکز روی ریتم صحیح نفس کشیدن هم به کاهش و کنترل تپش قلب کمک میکند. این روشهای طبیعی کاهش ضربان قلب بدون خطر و عارضه هستند و همه از عهده انجام آن بر مییند. پس علاوه بر توجه به اینکه برای تپش قلب چی خوبه بخوریم باید به آرانسازی بدن هم توجه کنیم.
نتیجهگیری
تپش قلب تا حد زیادی به نوع تغذیه و خوراکیهایی که مصرف میکنیم بستگی دارد. برخی از مواد غذایی به سلامت قلب و عروق خونی بدن کمکمیکنند. در نتیجه مصرف این مواد غذایی میتوان تا حدی زیادی تپش قلب را مدیریت کرد. اسیدهای چرب امگا ۳، غذاهای سرشار از منیزیوم و پتاسیم و آنتیاکشیدانها از جمله غذاهای مفید محسوب میشوند. علاوه بر تمرکز روی این موضوع که برای تپش قلب چی خوبه بخوریم باید به خوراکیهای مضر هم توجه کنیم.
مواد غذایی کافئیندار، غذاهای سرشار از سدیم و کربوهیدراتهای ساده در لیست خوراکیهای ممنوع قرار میگیرند. فراموش نکنید که مراجعه به موقع به متخصص داخلی و پیگیری اصولی درمان مهمترین بخش بهبود تپش قلب است. برای ارتباط به بهترین پزشکان متخصص قلب کشور و متخصص داخلی تهران از طریق سایت طبیبی نو اقدام کنید. رزرو آنلاین وقت مشاوره و پرسش از دکترهای طبیبی نو مهمترین خدمات این وبسایت به شمار میرود.