تا چند روز بعد از جراحی ایمپلنت نباید سیگار کشید؟
تاثیرات، عوارض و روشهای جایگزین برای افراد سیگاری
بعد از جراحی ایمپلنت دندان تا مدتی باید از سیگار دوری کنید. این موضوع یکی از توصیههای مهم و جدی دندانپزشکی برای موفقیت ایمپلنت دندان به حساب میآید. حتی ترک سیگار چند روز قلب از این جراحی نیز از بیمار خواسته میشود. اما تا چند روز بعد از جراحی ایمپلنت نباید سیگار کشید؟!
بر اساس توصیه بهترین دکتر دندانپزشک دست کم ۲ هفته قلب از ایمپلنت و ۲ الی ۳ ماه بعد از جراحی ایمپلنت باید از سیگار کشیدن اجتناب کرد. دلیل ترک سیگار نیز اثرات سوء و مخربی است که روی جراحی ایمپلنت دندان ایجاد میکند. از مشکلات سیگار کشیدن قبل و بعد از ایمپلنت، افزایش احتمال ابتلا به عفونت و بیماریهای لثه است.
همچنین سیگار کشیدن به ویژه در ۷۲ ساعت اول احتمال جابهجایی لخته خون از روی محل جراحی را زیاد میکند. جابهجایی لخته خطر خشکی حفره دندان و خونریزی مجدد و عفونت را به شدت افزایش میدهد. یادآوری دلیل ترک سیگار و استفاده از جایگزین برای نیکوتین به موفقیت در این کار کمک میکند.
چرا نباید بعد از جراحی ایمپلنت سیگار کشید؟
سیگار کشیدن از جنبههای مختلفی روی جراحی ایمپلنت تاثیر منفی و مخرب به جا میگذارد. به همین دلیل توصیه میشود حتی قبل از ایمپلنت دندان ترک سیگار را آغاز شود. همچنین شروع مجدد سیگار بعد از جراحی باید بر اساس نظر دکتر متخصص دندانپزشکی و وضعیت ایمپلنت دندان باشد. با توجه به پروسه دشوار ایمپلنت، رعایت توصیههای لازم از جمله ترک سیگار اهمیت زیادی دارد.
تاثیرات نیکوتین و سیگار بر روند بهبود زخم ایمپلنت
نیکوتین ماده اصلی موجود در سیگار است که دلیل وابستگی به آن نیز میباشد. سیگار کشیدن مقدار قابل توجهی نیکوتن را وارد دهان فرد میکند، بهتر است بین زمان کشیدن دندان تا ایمپلنت دندان از کشیدن سیگار خودداری کنید. به همین دلیل آثار مخرب زیادی همچون:
- کاهش اکسیژنرسانی به بافتهای دهان: نیکوتین موجب تنگ شدن عروق خونی در لثهها میگردد و سطح خونرسانی و اکسیژنرسانی را به شدت کاهش میدهد. در نتیجه قدرت لثه برای ترمیم و بهبود جای زخم به شدت کم خواهد شد. به همین دلیل اکیدا توصیه میشود تا چند روز بعد از جراحی ایمپلنت نباید سیگار کشید.
- تاثیرات مخرب نیکوتین بر سیستم ایمنی: نیکوتین موجود در سیگار موجب ضعف سیستم ایمنی بدن میشود. به همین دلیل توانایی بدن برای مقابله با باکتریهای ایجاد کننده عفونت در دهان کاهش پیدا میکند. ضعف سیستم ایمنی از مهمترین عوامل ابتلا به عفونت بعد از جراحی ایمپلنت است.
- افزایش خطر عفونت لثه: یکی از مهمترین چالشها بعد از ایمپلنت دندان پیشگیری از عفونت است. زیرا پایههای ایمپلنت از طریق برش روی لثه و استخوان فک جایگذاری میشوند. سیگار کشیدن به رشد سریعتر باکتریهای مضر در دهان کمک میکند. این باکتریها به راحتی به محل زخم لثه نفوذ کرده و ایجاد عفونت میکنند.
خطر شکست ایمپلنت در افراد سیگاری
از دیگر مخاطراتی که افراد سیگاری بعد از ایمپلنت با آن مواجه هستند شکستن ایمپلنت است. نیکوتین موجود در سیگار مانع از جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک میشود.
زیرا این مواد مضر به طور کامل پوشش ایمپلنت را احاطه کرده و مانع از اتصال کامل آن با لثه و استخوان فک میشوند. به همین خاطر مشکلاتی نظیر:
- شکست پیوند استخوان با ایمپلنت
- افزایش ریسک شل شدن ایمپلنت
در افراد سیگاری بالا است.
مقایسه افراد سیگاری و غیر سیگاری در موفقیت ایمپلنت
آمارها نشان میدهند افراد افراد سیگاری نتایج ضعیفتری از ایمپلنت دندان به دست میآورند. یکی از دلایل مهم این تفاوت آماری بالا بودن سطح پلاکتهای دندانی در افراد سیگاری است. نیکوتین سیگار روی بهداشت دهان و دندان فرد اثر منفی زیادی به جا میگذارد. در نتیجه عفونت بعد از ایمپلنت در افرادی که سابقه استعمال دخانیات دارند بیشتر است.
تا چند روز بعد از ایمپلنت نباید سیگار کشید؟
اینکه تا چند روز بعد از جراحی ایمپلنت نباید سیگار کشید از مهمترین پرسشهای افراد سیگاری میباشد.
به نقل از atglenfamilydentistry.com:
smoking for at least ۷۲ hours immediately after surgery, as this is the critical period for blood clot formation and initial healing. However, for the best results and to maximize the success rate of the implant, it is strongly advised to quit smoking for ۲ to 3 months.
توصیههای پزشکی درباره زمان ترک سیگار قبل و بعد از جراحی
مراقبتهای قبل و بعد از جراحی ایمپلنت دندان روی موفقیآمیز بودن آن نقش زیادی دارند. به همین دلیل باید توصیه دندانپزشکان به ویژه در خصوص ترک سیگار را جدی گرفت. اینکه تا چند وقت قبل و بعد از ایمپلنت دندان نباید سیگار کشید به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد.
وضعیت سلامت فرد، بهداشت دهان و دندان بیمار و شرایط جراحی ایمپلنت از مهمترین این فاکتورها هستند. دندانپزشکان بر اساس این موارد تعیین میکنند تا چند روز قبل و بعد از جراحی ایمپلنت دندان از سیگار پرهیز کنید. بطور کلی اغلب دندانپزشکان توصیه میکنند ۱ تا ۲ هفته قبل از جراحی ایمپلنت دندان سیگار کشیدن را ترک کنید.
بعد از جراحی ایمپلنت نیز بهتر است برای مدت ۱ تا ۳ ماه از مصرف سیگار و سایر دخانیات پرهیز کنید. با رعایت این بازهی زمانی ترک سیگار شانس موفقیتآمیز بودن جراحی ایمپلنت دندان را افزایش میدهید.
تاثیر زمان ترک سیگار برا موفقیت ایمپلنت
احتمالا میپرسید که چرا ترک سیگار حداقل ۱ تا ۲ هفته قبل از جراحی ایمپلنت توصیه میشود؟ در پاسخ باید به اثرات مخرب نیکوتین روی وضعیت سلامت دندانها و لثه اشاره کرد.
مواد مضر موجود در سیگار روی دندانها و بافت لثه جا میگیرند. به طوری که حتی با مسواک زدن هم بسیاری از این مواد مضر از روی دندان و بافت لثه تمیز نمیشوند. بعد از ایمپلنت دندان پلاکها و آلودگیهای ناشی از سیگار کشیدن به زخم ایمپلنت نفوذ میکنند. به همین دلیل احتمال عفونت و جوش نخوردن ایمپلنت در استخوان فک افزایش پیدا خواهد کرد.
عوارض کشیدن سیگار بعد از ایمپلنت دندان
عوارض ناشی از کشیدن سیگار و مصرف دخانیات روی ایمپلنت دلیل اصلی ممنوعیت آن است. وقتی سیگار میکشید عملکرد غدد بزاقی در دهان را مختل میکنید. مختل شدن عملکرد بزاقی نیز عوارض جدی زیادی بعد از جراحی ایمپلنت به همراه دارد. به همین دلیل توصیه میشود تا چند روز بعد از جراحی ایمپلنت دندان نباید سیگار کشید.
افزایش خطر عفونتهای لثه و ایمپلنت
کاهش خونرسانی موجب کم شدن مواد مغذی برای بهبود و ترمیم بافت لثه میشود. در نتیجه روند بهبود بعد از جراحی ایمپلنت به شدت کند میگردد. با تاخیر روند بهبود احتمال عفونت بعد از جراحی ایمپلنت به شدت افزایش پیدا میکند. باریک شدن رگهای خونی لثه بر اثر سیگار کشیدن نیز در بروز عفونت موثر است.
تاثیر دود سیگار بر جوش خوردن استخوان
افراد سیگاری به مرور با مشکل تحلیل رفتن استخوان فک و بافت لثه مواجه میشوند. همچنین نیکوتین موجود در سیگار سطح ایمپلنت و بافت لثه را میپوشاند. در نتیجه پایه ایمپلنت به استخوان فک جوش نمیخورد و نتیجه جراحی ضعیف میشود.
روشهای جایگزین برای افراد سیگاری
قطعا ترک کردن سیگار به خصوص برای چند ماه برای هیچ فرد سیگاری آسان نیست. روشهای جایگزین میتوانند در روند ترک سیگار قبل و بعد از ایمپلنت کمک کنند.
راهکارهای عملی برای کاهش وابستگی به سیگار قبل و بعد از ایمپلنت
روشهای مختلفی وجود دارد که به افراد سیگاری برای ترک موفق سیگار کمک میکند. یکی از روشهای موثر استفاده از جایگزینهای نیکوتینی مانند پچ و آدامس نیکوتین است. یکی از دلایل دشواری ترک سیگار وابستگی افراد به نیکوتین موجود در آن است. بنابراین با تامین نیکوتین از طریق آدامسهای نیکوتیندار این مشکل تا حد زیادی حل میشود. بعلاوه تمرین کاهش استرس و کنترل وسوسه هم میتواند روی میل به کشیدن سیگار اثرگذار باشد.
آیا سیگار الکترونیکی (ویپ) جایگزین بهتری برای افراد سیگاری است؟
سیگارهای الکترونیکی اثرات منفی مشابه سیگار در بدن ایجاد میکنند. با وجودی که ویپ به عنوان جایگزین کم خطر تر سیگار شناخته میشود اما همچنان مضرات زیادی به همراه دارد. نیکوتین و مواد شیمیایی موجود در این نوع سیگار روی ایمپلنت دندان اثر مخرب به جا میگذارد. به همین دلیل به هیچ وجه توصیه نمیشود از سیگارهای الکترونیکی به عنوان جایگزین سیگار بعد از ایمپلنت استفاده شود.
راهکارهای مراقبتی برای افزایش موفقیت ایمپلنت دندان در افراد سیگاری
راهکارهایی وجود دارد که به افراد سیگاری برای طی موفقیت آمیز پروسه ایمپلنت دندان کمک میکند.
بهترین شیوههای بهداشت دهان برای افراد سیگاری پس از ایمپلنت
افراد سیگاری باید نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان حساسیت بیشتری به خرج دهند. بهترین راهکارها برای بهداشت دهان و دهان به ویژه در افراد سیگاری عبارتند از:
- مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی با خمیر دندانهای حاوی فلوراید
- استفاده از نخ دندان
- استفاده از دهانشویه برای تمیزی بیشتر دهان و دندان
- مراجعه منظم و دورهای به دندانپزشک
رژیم غذایی مناسب برای بهبودی سریعتر ایمپلنت در افراد سیگاری
بعد از ایمپلنت دندان تا بهبود محل زخم از خوردن غذاهای سفت و داغ و تند خودداری شود. مصرف سبزیجات تازه و میوهها را نیز بعد از ایمپلنت دندان فراموش نکنید. بهتر است مواد غذایی که به ترمیم زخم ناشی از ایمپلنت کمک میکنند نیز در رژیم غذایی گنجانده شود. از مهمترین غذاهای ترمیم کننده زخم عبارتند از:
- توت فرنگی
- تخم مرغ
- لبنیات کم چرب
- پرتقال
نتیجهگیری
اینکه تا چند روز بعد از جراحی ایمپلنت نباید سیگار کشید به شرایط بیمار بستگی دارد. با این حال حداقل ۲ هفته قبل و ۲ الی ۳ ماه بعد از ایمپلنت نباید به سراغ سیگار رفت، بهترین است قبل از مراحل قالب گیری ایمپلنت از سیگار کشیدن خودداری کنید. سیگار احتمال عفونت بعد از جراحی را افزایش میدهد و جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان فک به تاخیر میاندازد. توصیههای دندانپزشک خود در خصوص ترک سیگار و مراقبتهای بعد از جراحی را جدی بگیرید، برای یافتن بهترین دندانپزشکی تهران و بهترین دندانپزشکی کرج از طبیبی نو کمک بگیرید. از طریق سایت طبیبی نو میتوانید برای مشاوره آنلاین و رزرو وقت از پزشکان متخصص کشور اقدام کنید.