راهنمای کامل درمان درد پاشنه پا در منزل با روش های مختلف

محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

درد پاشنه پا به دلایل مختلفی نظیر خار پاشنه و التهاب فاسیای کف پا بروز پیدا می‌کند. گاهی اوقات این درد تا حدی شدید است که زندگی روزمره فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اغلب افرادی که به این دردها دچارند به دنبال درمان درد پاشنه پا در منزل هستند. درمان‌های خانگی در دسترسند و از نظر هزینه نسبت به درمان‌های پزشکی ارزان‌تر می‌باشند.

همچنین گاهی فرد به دکتر متخصص ارتوپد تهران دسترسی ندارد تا درمان پزشکی درد پاشنه را آغاز کند. به همین دلیل به سراغ درمان‌های خانگی که تا حد قابل قبولی موثر هم هستند می‌رود. مزیت بزرگ درمان‌ خانگی درد پاشنه پا بدون عارضه بودن آن است. استراحت و کاهش فشار روی پاشنه پا اولین اقدامی درمانی است که باید انجام شود.

استفاده از کمپرس سرد و گرم هم تا حد زیادی به کاهش درد پاشنه پا در منزل کمک می‌کند. ماساژ درمانی با روغن‌های گیاهی مانند روغن زیتون نیز از دیگر روش‌های خانگی برای درمان درد پاشنه می‌باشد. کفش‌های طبی و حرکات کششی مفید نیز به بهبود درد و پیشگیری از شروع مجدد آن کمک می‌کنند. با این همه در صورت ادامه‌دار بودن درد پاشنه پا باید به پزشک متخصص مراجعه نمود.

به نقل از وب سایت tohealthyfeet که یکی از مجموعه های معتبر پزشکی در اروپا شناخته  می شود:

استراحت و کاهش فعالیت، استفاده از یخ، تمرینات کششی، ماساژ، استفاده از کفش مناسب، مصرف داروهای ضد التهاب می تواند کمک کننده باشد.

دلایل و علل رایج درد پاشنه پا

برای درمان درد در ناحیه پاشنه پا دلیل بروز آن اهمیت دارد. زیرا با کنترل و مدیریت عامل درد می‌توان درد را نیز تسکین داد. برخی از دردهای پاشنه پا با درمان‌های ساده مانند استراحت بهبود می‌یابند. اما در بعضی دیگر از دردهای پاشنه پا به اختلالات جدی‌تر در بدن اشاره دارند.

خار پاشنه

وقتی در زیر استخوان پاشنه پا زائدی استخوانی رشد کند فرد به خار پاشنه دچار شده است. این عارضه یکی از شایع‌ترین دلایل درد پاشنه پا محسوب می‌شود.

تاندونیت آشیل

تاندون آشیل ساق پا را به پاشنه وصل می‌کند و اگر فرد فشار زیادی به آن وارد کند ملتهب می‌گردد. در این وضعیت دردی نسبتا شدید در ناحیه پاشنه پا احساس خواهد شد. درمان درد پاشنه پا در منزل اگر به دلیل تاندونیت آشیل باشد با استراحت و کفش مناسب امکان‌پذیر است.

بورسیت یا التهاب بورس‌ها

بورس‌ها کیسه‌های پر از مایع هستند که بر اثر فشار زیاد ملتهب ودردناک می‌شوند. این نوع دردهای پاشنه پا نیز با درمان‌های خانگی بهبود پیدا می‌کنند.

کلسترول بالا

یکی دیگر از دلایل مهم و جدی درد پاشنه پا بالا بودن سطح کلسترول خون فرد است. برای تسکین این درد داشتن رژیم غذایی مناسب و گاهی مصرف دارو الزامی است.

آرتروز روماتیسمی

یکی از انواع آرتروز روماتیسمی که باعث درد پاشنه پا می‌شود نقرس نام دارد. البته درد نقرس در اغلب موارد در انگشت بزرگ پا بروز پیدا می‌کند.

ناهنجاری‌های پا

ناهنجاری‌های پا روی تاندون‌ها و رباط‌های این ناحیه فشار و کشش زیادی وارد می‌کند. بسیاری از این تاندون‌ها به استخوان پشت پاشنه پا وصل هستند و موجب درد این بخش از پا می‌شوند.

کمبود ویتامین

از دیگر دلایل مهم و شایع درد پاشنه کمبود برخی از ویتامین‌ها به ویژه ویتامین D است. این ویتامین برای جذب کلسیم و فسفر در بدن الزامی و ضروری می‌باشد. به همین دلیل اگر با کمبود ویتامین دی در بدن مواجه باشید به دردهای عضلانی و اسکلتی نیز دچار می‌شوید.

اضافه وزن

کسانی به اضافه وزن دچار هستند بیشتر از سایرین به درد پاشنه پا مبتلا می‌شوند. زیرا وزن بالا در زمان ایستادن و راه رفتن روی پاشنه پا فشار بالایی را وارد می‌کند.

استفاده از کفش نامناسب

کفشی که به پا می‌کنیم روی سلامت این عضو مهم بدن اثر زیادی دارد. اگر کفش نامناسب و تنگ باشد بخش‌های مختلف پا از جمله پاشنه آسیب می‌بینند.

راهکارهای درمان خانگی درد پاشنه پا

برای درمان درد پاشنه پا در منزل روش‌های متعددی وجود دارد که در این بخش اشاره می‌کنیم. هر کدام از این شیوه‌ها می‌توانند تا حدی روی بهبود و تسکین درد این ناحیه از پا اثرگذار باشند. با این همه در موارد شدید درد و ادامه‌دار بودن آن باید به پزشک متخصص مراجعه شود. بعلاوه درمان‌های خانگی درد پاشنه پا را به عنوان درمان حمایتی و همراه با درمان‌های پزشکی نیز می‌توان به کار برد.

به دنبال درمان خانگی برای درد پاشنه پا هستید؟ بهترین روش‌های طبیعی و سریع را در این راهنمای کامل بخوانید!

استراحت و کاهش فشار روی پا

فشار بیش از اندازه‌ای که روی کف پا وارد می‌کنیم دلیل بسیاری از دردهای پاشنه است. ایستادن و راه رفتن‌های طولانی مدت باعث التهاب تاندون فاسیای کف پا شده و موجب درد در ناحیه کف و پاشنه پا می‌شود. در این شرایط استراحت بهترین راهکار درمان و بهبود درد پاشنه پا محسوب می‌شود.

مدتی استراحت کنید تا تاندون و عضلات پا فرصت ریکاوری و تجدید قوا پیدا کنند. این روش درمان خانگی درد پاشنه پا به ویژه برای مشاغلی که نیاز به ایستادن طولانی دارد موثر است.

کمپرس یخ و درمان گرمایی

کمپرس سرد و گرم از روش‌های مفید برای تسکین بسیاری از دردها از جمله درد پاشنه پا هستند. مقداری یخ را در نایلون ریخته و روی پاشنه و کف پای خود قرار دهید. بعد از گذشت ۱۵ دقیقه التهاب در ناحیه مذکور کمتر شده و درد تسکین می‌یابد.

قرار دادن پارچه یا حوله گرم روی پاشنه پا هم به کاهش و تسکین موقت درد در این ناحیه کمک می‌کند. کاهش جریان خون و التهاب از دلایل اثربخش بودن کمپرس سرد و گرم روی درد پاشنه پا هستند. توصیه می‌شود این روش را در روز ۲ الی ۳ بار در فواصل زمانی مناسب انجام دهید.

ورزش‌ها و حرکات کششی مفید

از حرکات کششی مفید برای درمان درد پاشنه پا در منزل به ویژه برای تقویت فاسیای پلانتار می‌توان نام برد. این حرکات به رفع گرفتگی عضلات و تاندون‌های پاشنه پا کمک می‌کنند. حوله‌ای را زیر کف پای خود بگذارید و با انگشتان به بیرون بکشید. همین حرکت ساده می‌تواند تا حد زیادی از درد پاشنه پا کم کند. از دیگر حرکات ورزشی و کششی برای تسکین درد چاشنه پا می‌توان به:

  • کشش ساق پا: به اندازه طول بازوی خود از دیوار فاصله بگیرید. پای آسیب دیده را پشت پای سالم خود بگذارید و دست‌ها را روی دیوار قرار دهید. پای جلویی را به جلو خم کنید.
  • رول پا: روی صندلی بنشینید و جسمی گرد مانند توپ را زیر پا بچرخانید.
  • راه رفتن روی شن: راه رفتن روی شن حرکتی بسیار عالی برای کشش و تقویت پا است.
  • بالا بردن پاشنه پا روی پله: برای انجام این حرکت باید روی پله بایستید و پاشنه پا را آویزان کنید. سپس به صورت کنترل شده و آرام پاهای خود را بالا و پایین ببرید.

اشاره نمود. همه این حرکات ساده هستند و به راحتی در منزل قابل اجرا می‌باشند.

استفاده از کفش طبی و کفش مناسب

کفش‌ها روش سلامت و آسیب پاها نقش پررنگی ایفا می‌کنند. به همین برای پیشگیری و درمان درد پاشنه پا در منزل باید به سراغ کفش‌های مناسب بروید. کفش‌های طبی به دلیل کفی نرم و راحتی که دارند از فشار روی پاشنه پا جلوگیری می‌کنند. یکی دیگر از ویژگی‌های کفش مناسب اندازه‌ی مناسب آن است.

از پوشیدن کفش‌های تنگ یا گشاد خودداری کنید تا آسیبی به پاهای شما وارد نشود. کفش پاشنه بلند به شدت به پاشنه پا فشار وارد کرده و موجب درد در این ناحیه می‌گردد. بنابراین اگر به درد پاشنه پا مبتلا شده‌اید مدتی از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند خودداری کنید.

ماساژ و درمان با روغن‌های گیاهی

ماساژ دادن ناحیه دردناک پا با روغن‌های طبیعی در تسکین درد کمک زیادی می‌کند. بهترین روغن‌هایی که می‌توانید برای ماساژ دادن پاشنه پا به کار ببرید عبارتند از:

  • روغن زیتون
  • روغن زنجبیل
  • روغن نعناع
  • روغن اکالیپتوس

روغن این گیاهان دارویی موجب کاهش التهاب پاشنه پا و در نتیجه تسکین درد آن می‌شوند. توجه داشته باشید که درمان‌های خانگی به اندازه‌ی روش‌های درمان پزشکی و داروها اثرگذاری سریع و قوی ندارند. بنابراین می‌توانید از این روش‌های درمان درد پاشنه پا در منزل به عنوان درمان حمایتی استفاده کنید.

آیا می‌دانید با تغییرات سبک زندگی و تمرینات ساده می‌توانید درد پاشنه پا را در خانه درمان کنید؟ راهنمای کامل و علمی اینجا بخوانید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

خوشبختانه درمان‌های خانگی در بسیاری از موارد به تسکین درد پاشنه پا کمک می‌کنند. با این همه همیشه از طریق درمان خانگی درد پاشنه پا نمی‌توان این مشکل را رفع کرد. اگر علت درد پاشنه پا عارضه‌های جدی در بدن باشد باید به پزشک متخصص مراجعه کرد. از جمله این موارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد پاشنه پا بر اثر کلسترول بالا
  • درد پاشنه پا در اثر کمبود ویتامین
  • درد پاشنه پا در اثر ناهنجاری‌های پا
  • درد پاشنه پا به علت نقرس و شکستگی‌های استخوان

در وضعیت‌های فوق علاوه بر درمان‌های خانگی به درمان‌های پزشکی نیاز است. بنابراین باید به پزشک متخصص مراجعه نمود تا با شناسایی علت دقیق درد پاشنه، درمان آن را آغاز کند. همچنین در صورت مشاهده برخی از علائم هشدار دهنده نظیر:

  • درد شدید و غیرقابل تحمل
  • بی‌حسی در پا
  • کبودی
  • ناتوانی در راه رفتن

فورا به پزشک مراجعه کنید. روش‌های تشخیصی متعددی وجود دارد به پزشکان در شناسایی علت درد پاشنه پا کمک می‌کنند.

روش‌های تشخیص پزشکی درد پاشنه پا

امروزه با استفاده از فناوری‌های نوین به راحتی می‌توان از وضعیت پاشنه پا و علت درد آن مطلع شد. بهترین متدهای تشخیص در این زمینه عبارتند از:

  • رادیوگرافی
  • سونوگرافی
  • روش تشخیصی MRI

این شیوه‌های تشخیص به پزشکان اطلاعات زیادی درباره وضعیت پاشنه و پا می‌دهند تا بهترین درمان را اتخاذ کنند.

روش‌های پزشکی درمان درد پاشنه پا

در کنار درمان درد پاشنه پا در منزل روش‌های پزشکی موثری نیز وجود دارد. در موارد شدیدی همچون شکستگی باید از روش‌های تهاجمی درمان نظیر جراحی استفاده کرد. اما شیوه‌های غیرتهاجمی و غیر جراحی متعددی نیز برای بهبود درد پاشنه پا وجود دارد  که عبارتند از:

  • فیزیوتراپی: در فیزیوتراپی از روش شاک ویو تراپی و ماساژ درمانی برای درمان درد پاشنه پا کمک می‌گیرند. این متد درمانی بسیار موثر و کارآمد است و برای بسیاری از مبتلایان به درد پاشنه پا تجویز می‌شود. نکته مهم اینکه درمان‌های فیزیوتراپی باید توسط فیزیوتراپیست انجام شود. بنابراین از مراجعه به افراد غیر متخصص در این زمینه برای دریافت درمان فیزیوتراپی جدا خودداری کنید.
  • استفاده از داروهای ضدالتهاب: ایبوپروفن و ناپروکسن و دیکلوفناک از جمله داروهای ضد التهاب تجویزی برای بهبود درد پاشنه پا هستند. این داروها کمک می‌کنند التهاب در ناحیه پاشنه پا از بین رفته و درد تسکین یابد. مصرف دارو و دوز و دوره استفاده از آن باید به توصیه پزشک انجام شود. زیرا هر یک از این داروها در کنار مزایا و اثرات درمانی خود عوارض جانبی هم به همراه دارند.
  • تزریق کورتون: اگر درد پاشنه پا ناشی از خار پاشنه یا التهاب فاسیای کف پا باشد تزریق کورتون راهی موثر است. البته به دلیل عوارضی که تزریق کورتون دارد در صورت موثر نبودن سایر روش‌ها تجویز می‌شود.

بسته به شرایط بدنی بیمار و علت و شدت درد پاشنه پا بهترین روش درمان توسط پزشک انتخاب می‌شود.

پیشگیری از درد پاشنه پا

اگه پاشنه پات درد می‌کنه، نگران نباش! چند تا روش خونگی آسون داریم که کمکت می‌کنه سریع‌تر خوب بشی

برای پیشگیری از درد پاشنه پا باید روی عوامل و فاکتورهای متعددی تمرکز کرد. کنترل وزن یکی اقدامات مهم برای کنترل و پیشگیری از درد پا و پاشنه پا است. برای این منظور باید به سراغ رژیم‌های غذایی متعادل و اصولی برای تناسب اندام رفت. متخصص تغذیه می‌تواند در این حوزه به شما کمک شایان توجهی کند. همچنین استفاده از کفش‌های مناسب نیز از دیگر راهکارهای کاهش فشار روی پا می‌باشد. در نتیجه توصیه می‌شود زیاد به سراغ کفش‌های تنگ یا پاشنه بلند نروید.

درمان درد پاشنه پا در منزل با همین چند راهکار ساده قابل انجام است. نکته مهم بعدی چکاپ وضعیت سلامت بدن به صورت دوره‌ای است. در این بررسی‌های دوره‌ای اگر با کمبود ویتامین در بدن مواجه باشید مشخص خواهد شد. به خصوص ویتامین D که از عوامل مهم ابتلا به درد پاشنه پا می‌باشد.

همچنین در این کنترل‌های دوره‌ای سایر مشکلات سلامتی نظیر کلسترول بالا نیز تشخیص داده می‌شود. بنابراین پیش از اینکه کلسترول بالا موجب درد پاشنه پا شود از طریق درمان‌های مختلف بهبود می‌یابد. داشتن رژیم غذایی مناسب و غنی از مهم‌ترین اقدامات پیشگیرانه از درد پاشنه پا محسوب می‌شود. در برخی از مشاغل که به ایستادن زیاد نیاز است با استراحت‌های کوتاه بین کار از درد پاشنه پا جلوگیری کنید.

نتیجه‌گیری: چگونه می‌توان زندگی بدون درد پاشنه داشت؟

درد چاشنه پا در اغلب اوقات بسیار آزاردهنده بوده و روی زندگی عادی فرد اثر منفی به جا می‌گذارد. به همین دلیل باید با روش‌های موثر و مختلفی برای درمان این درد اقدام نمود. درمان درد پاشنه پا در منزل شامل اقدامات متعددی می‌شود که در دسترس همگان قرار دارد.

استراحت و استفاده از کمپرس سرد و گرم از اولین درمان‌های خانگی درد پاشنه پا هستند. ورزش‌های کششی و استفاده از کفش‌های طبی نیز به بهبود درد در ناحیه کف و پاشنه پا کمک زیادی می‌کنند. روغن‌ برخی از گیاهان دارویی مانند زیتون و زنجبیل و نعناع به دلیل خاصیت ضد التهاب برای ماساژ پا مناسبند.

با ماساژ دادن کف و پاشنه پا با این روغن‌ها تا حدی از درد کاشته می‌شود. اگر درمان‌های خانگی به تنهایی برای بهبود درد پاشنه پا موثر نباشند باید به سراغ درمان‌های پزشکی رفت. داروهای ضد التهاب و فیزیوتراپی از کاربردی‌ترین متدهای پزشکی برای بهبود درد پاشنه پا به شمار می‌روند.

با اصلاح سبک زندگی و حفظ وزن مناسب بدن نیز از ابتلا به درد در نواحی مختلف پا پیشگیری خواهید کرد. رژیم‌های غذایی مناسب به ما در دریافت ویتامین‌های مورد نیاز و عدم ابتلا به کلسترول بالا کمک می‌کنند. اگر به مشاوره با پزشک متخصص در زمینه درمان درد پاشنه نیاز داشتید از طریق سایت طبیبی نو اقدام کنید. از طریق این وب سایت امکان مشاوره آنلاین با پزشکان و دریافت نوبت دکتر ارتوپد مراجعه فراهم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *