آیا سکته قلبی خوب میشود؟
یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در جهان سکته قلبی است. در ایران بسیاری از افرادی که دچار سکته قلبی میشوند جوانان هستند. استرس و سبک زندگی نامناسب از عوامل سکته قلبی در بین جوانان هستند. به طوری که سالانه ۱۶۰ هزار نفر در کشور بر اثر سکته قلبی فوت میکنند.
شناسایی به موقع علائم این عارضه خطرناک و درمان زودهنگام میتواند به کاهش خطرات ناشی از سکته قلبی کمک کند. اگر خون به مقدار کافی به عضله قلب نرسد فعالیت الکتریکی این عضو مختل میشود. در نتیجه فرد در وضعیتی که به آن سکته قلبی میگویند قرار میگیرد. بسیاری از افراد بعد از سکته قلبی با عارضههای جسمی متعددی مواجه میشوند.
به همین دلیل با این پرسش مواجه هستیم که آیا سکته قلبی خوب میشود؟ نارسایی قلبی، پارگی و شوک قلبی، التهاب در اطراف قلب و ایست ناگهانی قلب از جمله خطرات بعد از سکته هستند.
خوشبختانه با درمان به موقع سکته قلبی میتوان تا حد زیادی این عوارض و مخاطرات را درمان نمود. توانبخشی قلبی و رژیم غذایی مناسب از اقداماتی هستند که برای بهبود نسبی بعد از سکته قلبی باید انجام داد. با این همه این امکان وجود دارد که وضعیت قلب بعد از سکته به طور کامل به حالت عادی خود باز نگردد.
چه عواملی باعث سکته قلبی میشوند؟
سکته قلبی به عنوان یک وضعیت جدی و خطرناک در پزشکی شناخته میشود. این عارضه میتواند عواقب و خطرات جبران ناپذیری از جمله مرگ فرد را به همراه داشته باشد. از این رو باید با عواملی که خطر سکته قلبی را افزایش میدهند آشنا بود تا از آنها پیشگیری کرد، در ادامه می توانید علائم مشکل قلبی را به صورت کامل مشاهده کنید.
فشار خون بالا
فشار خون بالا به مرور زمان ریسک سکته قلبی در فرد را افزایش میدهد. این عارضه در کنار کلسترول بالا میتواند مخاطرات جدی برای سلامت قلب و عروق به همراه داشته باشد.
سن و جنسیت
افزایش سن روی عملکرد قلب تاثیر گذاشته و خطر سکته قلبی را افزایش میدهد. آمارها نشان میدهند مردان بالای ۴۵ و زنان بالای ۵۵ سال بیشتر در معرض سکته قلبی قرار دارند. همچنین جنسیت نیز بر روی احتمال سکته قلبی موثر است.
مردان بیشتر از زنان دچار سکته قلبی میشوند. اما مرگ و میر زنان بر اثر این عارضه قلبی بیشتر است. یکی از دلایل آن نیز رایج بودن سکته خاموش در زنان است. بنابراین در پاسخ به این سوال که آیا سکته قلبی خوب میشود باید گفت شانس مردان کمی بیشتر است.
اضافه وزن
چاقی و اضافه وزن با فشار خون بالا و کلسترول ارتباط مستقیمی دارد. بنابراین ریسک سکته قلبی در افرادی که اضافه وزن دارند بیشتر از سایرین است.
دیابت
بیماری دیابت از دلایل مهم افزایش سطح چربی خون در عروق قلب است. بالا رفتن چربی خون در عروق قلبی موجب انسداد و گرفتگی آنها میگردد. در نتیجه ریسک و احتمال سکته قلبی در فرد را بالا میبرد.
سندروم متابولیک
یکی از بیماریهایی که ریسک سکته قلبی را بالا میبرد سندروم متابولیک است. فرد بر اثر این بیماری با باز شدگی ناحیه میانی و چاقی مرکزی مواجه میشود.
در نتیجه فشار خون بالا و کاهش سطح کلسترول خوب در بدن رخ میدهد. به همین دلیل افرادی که به سندروم متابولیک مبتلا هستند ۲ برابر بیشتر در خطر سکته قلبی قرار دارند.
سبک زندگی ناسالم
کسانی که زندگی ناسالم و عادتهای اشتباه دارند بیشتر در معرض سکته قلبی قرار دارند. اینکه آیا سکته قلبی خوب میشود یا خیر به سبک زندگی افراد نیز بستگی زیادی دارد.
سیگار کشیدن، مصرف نوشیدنیهای الکلی و تغذیه ناسالم و بیتحرکی ریسک سکته قلبی را بالا میبرند.
چگونه میتوان از سکته قلبی پیشگیری کرد؟
بهترین روش برای دور ماندن از خطرات و عوارض کوتاه مدت و بلند مدت سکته قلبی پیشگیری از آن است.
برای پیشگیری از سکته قلبی چندین راهکار عملی و موثر وجود دارد. اصلاح سبک زندگی و اجتناب از استرس مهمترین اقدام برای پیشگیری از سکته قلبی میتوان انجام داد.
تغییرات مهم سبک زندگی برای بهبودی قلبی و کاهش ریسک
اگر دچار سکته قلبی شدهاید، در طول دوره بهبودی متوجه خواهید شد که بدن شما ممکن است مانند قبل عمل نکند. در مجله cvrti.utah گفته شده ممکن است نتوانید سطح فعالیت بدنی مشابه گذشته را حفظ کنید، نتوانید همان تمرینات را انجام دهید و حتی در کنترل احساسات خود با مشکل مواجه شوید.
رژیم غذایی مناسب
با مدیریت غذاهایی که میخورید میتوانید وضعیت سلامت قلب خود را بهبود ببخشید.
در نتیجه احتمال مواجه شدن با سکته قلبی را به طور محسوس کاهش میدهید. آنچه باید در رژیم غذایی برای پیشگیری از سکته قلبی لحاظ کنید عبارتند از:
- پرهیز از مصرف غذاهای شور
- عدم مصرف فست فود و خوراکیهای چرب
- اجتناب از خوردن غذاهای سرخ شده
- دوری از مواد غذایی فراوری شده
- مصرف میوه و سبزیجات تازه
- استفاده از اسیدهای چرب مفید
میباشد.
ورزش منظم
یکی دیگر از اقدامات مهم که هم به کاهش خطر سکته قلبی کمک میکند و هم پروسه بهبود بعد از سکته را سرعت میبخشد ورزش است. البته فعالیت بدنی بعد از سکته باید با مشورت و نظر متخصص داخلی تهران انجام گیرد.
فعالیت ورزشی و بدنی مداوم و منظم به تنظیم هورمونهای بدن کمک زیادی میکند. ورزش برای قلب و عملکرد آن اهمیت و کارایی زیادی دارد.
ترک سیگار و دخانیات
برخی از عادات اشتباه مانند سیگار کشیدن ریسک سکته قلبی را به شکل محسوس بالا میبرند. مادهای در دخانیات و به ویژه سیگار وجود دارد که به انسداد عروق قلب منتهی میگردد.
در نتیجه خونرسانی به عضله قلب با مشکل مواجه شده و فرد سکته میکند. برای دانستن اینکه آیا سکته قلبی خوب میشود یا نه باید به رفتارهای فرد در این زمینه نیز توجه کرد.
مدیریت وضعیت سلامت جسمی
برای اینکه احتمال سکته قلبی را کاهش دهید باید وضعیت جسمی خود را مدیریت کنید.
کنترل منظم فشار خون و دیابت از مهمترین اقدامات در این زمینه به شمار میروند. مصرف به موقع داروهای تجویزی برای بیماریهای زمینهای نیز در جلوگیری از سکته قلبی موثر است.
درمانهای اولیه سکته قلبی و نحوه کمک رسانی فوری
در مواجه با سکته قلبی مهمترین عامل زمان است. در واقع درمانهای اولیه و کمکهای پزشکی باید در کوتاهترین زمان ممکن انجام شوند، در خصوص سکته قلبی لازم است بدانید که مدت زمان سکته قلبی چقدر است؟
در غیر این صورت ریسک لخته شدن خون در عروق و مرگ فرد بر اثر سکته قلبی افزایش پیدا میکند. تاخیر در کمک رسانی به فرد سکته کرده ریسک عوارض بلند مدت سکته را نیز دو چندان میکند.
مهمترین اقداماتی که باید فورا برای فرد سکته کرده انجام دهیم عبارتند از:
- تماس با مرکز فوریتهای پزشکی و انتقال فرد به بیمارستان
- آرامش دادن به بیماری که سکته کرده است و قرار دادن وی در حالت نشسته و نیمه خوابیده
- باز کردن یقه لباس وی و ایجاد تهویه مناسب در طرف بیمار
- انجام CPR در صورتی که فرد هوشیاری خود را از دست داده است. CPR یا ماساژ قلبی در حالتی که فرد سکته کرده نبض یا ضربان ندارد ضروری است.
اینکه آیا سکته قلبی خوب میشود یا خیر به انجام به موقع اقدامات فوری بستگی دارد. درمانهای اولیه در بیمارستان شامل موارد زیر میباشد:
- تشخیص اولیه سکته قلبی با آزمایشات و گرفتن نوار قلب
- استفاده از داروهای لخته شکن
- آنژیوگرافی اورژانسی
- تجویز داروهای حمایتی برای بهبود وضعیت بیمار
اقدامات اولیه در سکته قلبی و امداد پزشکی بخش مهمی از فرایند نجات جان بیمار محسوب میشوند.
فرایند بهبودی پس از سکته قلبی
فرایند بهبودی پس از سکته قلبی شامل چند مرحله از بازتوانی قلبی با مصرف داروهای تجویزی میباشد. بازتوانی قلبی از بیمارستان و بخش مراقبتهای ویژه آغاز میگردد.
جلسات ورزشی کنترل شده زیر نظر متخصص داخلی بخش دیگری از این پروسه مهم در بهبود بعد از سکته قلبی است. تغذیه مناسب و سالم که بهتر است با توصیه متخصص تغذیه تنظیم شود از دیگر مراحل این فرایند میباشد.
برنامه ورزشی کارآمد و مفید برای توانبخشی قلب نیز در این پروسه حائز اهمیت است. مصرف به موقع داروها و تکمیل دوره درمان برای بهبود و بازیابی توان قلب نیز نباید فراموش شود.
چالشها و و مشکلات در بهبودی از سکته قلبی
اینکه آیا سکته قلبی خوب میشود به چگونگی عبور از چالشهای پیش رو در مسیر بهبود نیز بستگی دارد. اغلب بیمارانی که تجربه سکته قلبی دارند با اضطراب و نگرانیهای زیادی بعد از آن مواجه هستند.
در نتیجه این اضطراب تعادل هورمونی در بدن به هم خورده و مخاطرات جدی به همراه دارد. بخش مهمی از مشکلات روانی بعد از سکته قلبی، از ترس سکته قلبی دوباره ناشی میشود. اگر این تنشها در فرد زیاد است باید تحت نظر متخصصین روانشناس قرار گیرد.
روشهای درمانی نوین برای سکته قلبی و آینده آن
درمان نوین سکته قلبی به کمک روشهایی نظیر جراحیهای کمتر تهاجمی به بهبود بیماران کمک زیادی میکند. خوشبختانه پیشرفتهای پزشکی در درمان سکته قلبی همه جانبه و موثر هستد. استنت گذاری در شریانهای قلب و درست در محلی که عروق تنگ شدهاند یکی از همین متدهای مدرن محسوب میشود.
بعلاوه داروهای جدید بسیار موثری برای درمان سکته قلبی ساخته شده است. داروهای کاهش دهنده لیپوپروتئین و داروهای نوین تثبیت کننده ترانس تیرتین از جمله آنها هستند.
نتیجهگیری
سکته قلبی یکی از مخاطرات جدی در عصر حاضر به شمار میرود که عوارض زیادی دارد. بسیاری از افراد با این پرسش مواجه هستند که آیا سکته قلبی خوب میشود؟!
چنانچه درمان به موقع سکته قلبی انجام گیرد و تغییر سبک زندگی نیز انجام شود تا حد زیادی سکته قلبی خوب میشود. با این همه همچنان این احتمال که برخی از عارضهها به صورت بلند مدت در فرد سکته کرده باقی بماند هست. دیابت، رژیم غذایی نامناسب و بیتحرکی و اضافه وزن از مهمترن عوامل خطر در سکته قلبی هستند.
اقدامات درمانی فوری و به موقع، کمک زیادی به بازیابی توان و نجات جان بیمار بعد از سکته قلبی میکند. برای شروع تغییرات مثبت و مراجعه به بهترین دکترهای قلب کشور از طریق سایت طبیبی نو اقدام کنید.