طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان چقدر است؟
سرطان مغز استخوان نوعی بیماری مزمن محسوب میشود که درون استخوان شکل میگیرد. در این نوع سرطان شاهد تغییر و جهش در DNA سلولهای مغز استخوان بیمار هستیم. این نوع سرطان میتواند خوش خیم باشد و با عمل جراحی برداشته شود. اما در وضعیت بدخیم سرطان مغز استخوان همه اعضای بدن درگیر خواهند شد.
طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان به وضعیت خوش خیم یا بدخیم بودن بیماری بستگی بسیار زیادی دارد. تشخیص به موقع بیماری در مراحل اولیه و وضعیت جسمی بیمار از فاکتورهای مهم بعدی به شمار میرود. البته فاکتورهای دیگری همچون شرایط روحی بیمار و سبک زندگی وی نیز روند درمان و طول عمر فرد مبتلا موثر هستند.
بنابراین لازم است هم بیمار و هم اعضای خانواده وی از روشهای درمان و مسیری که باید طی شود کاملا آگاه باشند. بهبود کیفیت زندگی فردی که مبتلا به سرطان مغز استخوان شده روی طول عمر او اثرگذار است. البته در سالهای اخیر درمانهای متعددی برای سرطان مغز استخوان به کار گرفته میشود. از این رو آمارهای جهانی نشان میدهند مرگ و میر ناشی از این بیماری تا حد قابل توجهی کاهش یافته است.
حتی بقای بیماران مبتلا به میلوما که شایعترین نوع این بیماری است امکان نجات بیماران تا ۸ درصد بیشتر شده است. با وجود بالا رفتن نرخ زنده ماندن در سرطان مغز استخوان احتمال بازگشت بیماری نیز وجود دارد.
فاکتورهای موثر بر طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان
ارائه یک عدد مشخص به عنوان طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان بدخیم یا خوش خیم امکان پذیر نیست.
چرا که عوامل متعددی در بقا و نجات این بیماران موثر میباشند. هر بیمار بسته به وضعیتی که در آن قرار دارد روند درمان را طی خواهد کرد. مهمترین عواملی که روی طول عمر این افراد موثرند شامل موارد زیر میباشد:
مرحله تشخیص بیماری
تاثیر مرحله تشخیص بیماری بر طول عمر بیمار اثر بسیار زیادی دارد. هر چقدر بیماری زودتر تشخیص داده شود امکان درمان آن و افزایش طول عمر بیمار بیشتر خواهد بود. در مراحل اولیه میتوان با کمک متدهای درمانی موجود از گسترش سرطان استخوان در بدن تا حد زیادی جلوگیری کرد.
از این رو توصیه میشود کسانی که سابقه ابتلا به سرطان در خانواده دارند برای آزمایشات غربالگری مراجعه کنند.
وضعیت سلامت عمومی و سن و جنسیت بیمار
قطعا بیمارانی که سلامت عمومی بهتری دارند شانس بیشتری برای رهایی از سرطان مغز استخوان دارند. علاوه بر آن سن بیمار نیز تا حد زیادی روی طول عمر او و روند درمان سرطان مغز استخوان موثر میباشد.
آمارهای رسمی نشان میدهد ریسک ابتلای مردان به سرطان مغز استخوان بیشتر از زنان است. کنترل سرطان مغز استخوان در افراد جوانتر به دلیل شرایط بدنی موثرتر خواهد بود. برای تخمین طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان باید مجموهای از این عوامل را در نظر گرفت.
میزان دسترسی به درمانهای موجود
خوشبختانه روشهای درمانی بسیار کارآمدی برای مدیریت و درمان انواع سرطان مغز استخوان وجود دارد. اما دسترسی همه بیماران سرطان مغز استخوان به این درمانها یکسان نیست.
بهرمندی از درمانهای شناخته شده بیماری تا حد زیادی روی طول عمر بیماران اثر میگذارد. به همین دلیل خیریههای زیادی برای حمایت از بیماران مبتلا به سرطان به ویژه سرطان مغز استخوان تاسیس شدهاند. هدف این خیریهها کمک به بیماران سرطانی برای دسترسی مناسب به درمان است.
تغذیه مناسب و سبک زندگی
تاثیر رژیم غذایی بر سرطان در اغلب تحقیقات علمی مهم و جدی ارزیابی شده است. با داشت رژیم غذایی مناسب میتوان تا حدی به تسریع و بهبود شرایط درمان کمک کرد. همچنین سرطان استخوان میتواند روی اشتهای بیمار اثر گذاشته و آن را دچار تغییرات کند.
رژیم غذایی مناسب برخی از نقاط ضعف پیش آمده بر اثر این بیماری را پوشش میدهد. سبک زندگی فرد یکی از عوامل مهم و فاکتورهای موثر در بقای بیماران میلوما محسوب میگردد.
نقش روحیه بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان
از مهمترین فاکتورها در طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان حفظ روحیه درمان است. حفظ روحیه کمک میکند بیمار برای طی روند درمان که دشواری زیادی هم دارد انگیزه کافی داشته باشد.
در این زمینه توصیه میشود از کمکهای تخصصی متخصصین روانشناسی کمک بگیرید. همدلی و همراهی اطرافیان بیمار مبتلا به سرطان مغز استخوان نیز در روحیه وی تاثیرگذار است.
لوسمی (سرطان خون)
بر اساس تحقیقاتی که در webmd انجام شده است، نرخ بقای ۵ ساله در میان افرادی که به لوسمی مبتلا میشوند، حدود ۶۵٪ است. این نرخ بسته به نوع لوسمی متفاوت است:
نوع لوسمی نرخ بقای ۵ ساله (%) لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) ۸۸٪ لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL) ۷۱٪ لوسمی میلوئیدی مزمن (CML) ۷۱٪ لوسمی میلوئیدی حاد (AML) ۳۲٪ لوسمی مونوسیتی حاد (AML-M5) ۲۴٪
روشهای درمان سرطان مغز استخوان و تاثیر آن بر طول عمر بیمار
انتخاب بهترین درمان سرطان مغز استخوان باید با توجه به فاکتورهای متعددی و توسط متخصص داخلی انجام گیرد. امروزه درمانهای موثر و کارآمدی برای افزایش طول عمر بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان وجود دارد.
داروهای جدیدی برای درمان مولتیپل میلوما ساخته شده که نتایج مثبتی به جا میگذارد. از جمله اصلیترین روشهای درمان سرطان مغز استخوان عبارتند از:
- شیمی درمانی: این روش، در واقع درمانی سیستماتیک برای از بین بردن سلولهای سرطانی میباشد. بر اساس نوع سرطان مغز استخوان بهترین دارو توسط متخصص مغز و اعصاب تجویز خواهد شد. از شیمی درمانی زمانی استفاده میشود که سرطان مغز استخوان در بخشها مختلف بدن پخش شده است. بنابراین درمانی برای افزایش طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان بدخیم به حساب میآید. البته باید ذکر کنیم که شیمی درمانی عوارض به همراه دارد که ادامه روند درمان را برای بیمار سخت میکند. در این مرحله حفظ روحیه و حمایت اطرافیان از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.
- پیوند مغز استخوان: این روش راهی موثر برای افزایش طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان محسوب میشود. در این متد درمانی مغز استخوان آسیب دیده در بیمار با مغز استخوان سالم جایگزین میگردد. این پیوند از سلولهای سالم خود بیمار یا فرد اهدا کننده صورت میگیرد.
- پرتو درمانی: از جمله درمانهای هدفمند و کارآمد برای بهبود سرطان مغز استخوان چرتو درمانی میباشد. در این روش از پرتو و ذرات پر انرژی برای از بین بردن سلولهای سرطانی در مغز استخوان استفاده میکنند. برای درمان سرطان مغز استخوان با این روش نیاز به دوزهای بالایی از پرتوهای خارجی وجود دارد.
چنانچه بیمار به درمانهای ذکر شده دسترسی داشته باشد قطعا طول عمر بیشتری نیز خواهد داشت. برخی از داروها نیز وجود دارند که بسته به نوع سرطان مغز استخوان برای کنترل یا بهبود بیماری تجویز میشوند.
نکات عملی برای بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان
نکات عملی مختلفی وجود دارند که روی بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان نقش دارند. بهبود کیفیت زندگی بیماران سرطانی از فاکتورهای مهم تسریع و اثربخشی درمانهای مورد استفاده است.
تغذیه مناسب بیماران سرطانی
تغذیه بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان باید مورد توجه و دقت زیادی قرار گیرد. چرا که ویتامینها و کالری دریافتی بیماران مبتلا به سرطان مغز استخوان روی عملکرد بدن آنها اثر دارد. اغلب به این بیماران توصیه میشود برای جبران کمبودهای بدن خود از مکملها استفاده کنند.
بعلاوه برخی از عوارض حاصل از روشهای درمانی نیز با تغذیه مناسب کاهش مییابد. از این رو تغذیه مناسب روی طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان بدخیم و خوش خیم موثر است.
مدیریت استرس و حمایت روانی
در کنار عوارض جسمی سرطان باید عوارض روحی- روانی آن نیز در نظر گرفت. مقابله با سرطان مغز استخوان و پیگیری درمان آن میتواند سخت و طاقتفرسا باشد. از این رو این گروه از بیماران با استرس و اضطراب بسیار شدیدی مواجه هستند. استرس موجب میشود برخی از مولفههای جسمی مانند فشار خون و ضربان قلب افزایش پیدا کنند.
در نتیجه در بلند مدت به وخامت حال بیمار مبتلا به سرطان مغز استخوان منجر شود. قطعا حمایت اطرافیان و درک و همدلی آنها اثر بسیار زیادی در مدیریت استرس بیماران سرطانی دارد.
فعالیتهای بدنی و سبک زندگی سالم
برخی از فعالیتهای بدنی سبک در دوران درمان سرطان مغز استخوان توصیه میشوند. پیادهروی یکی از بهترین ورزشها برای کمک به وضعیت جسمی بیماران سرطانی میباشد. بعلاوه روشهای درمانی فیزیوتراپی نیز به بهتر شدن شرایط جسمی بیماران سرطان مغز استخوان کمک میکنند.
خواب با کیفیت و استراحت کافی از دیگر شرایط لازم برای بهبود کیفیت زندگی این بیماران است. با این اقدامات عملی، طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان افزایش مییابد.
جدیدترین تحقیقات و پیشرفتهای علمی در درمان سرطان مغز استخوان
میلوما یکی از انواع سرطان مغز استخوان است که امکان پیوند سلولهای بنیادین ندارد. خوشبختانه پیشرفتهای علمی به ساخت داروهای جدیدی برای درمان میلوما کمک کرده است. داراتوموم آب از جدیدترین داروهای درمان این بیماری است که به تایید سازمان FDA نیز رسیده است.
اثربخشی این دارو برای بیمارانی که بیماری آنها عود کرده تایید شده است. همچنین از این دارو برای بهبود بیماران سرطان مغز استخوانی که به دیگر درمانها جواب ندادهاند استفاده میشود. هوش مصنوعی (AI) نیز میتواند به عنوان یک ابزار کمکی موثر به بهبود بیماری سرطان مغز استخوان کمک کند.
بررسی سریعتر و البته دقیقتر علائم و شناسایی عوامل ژنتیکی موثر در بروز بیماری سرطان از جمله این کمکها محسوب میگردد. به کارگیری هوش مصنوعی از جدیدترین درمانهای سرطان مغز استخوان و از روشهای نوین درمان سرطان خون به شمار میرود.
نتیجهگیری
فاکتورهای مختلفی در طول عمر بیماران سرطان مغز استخوان بدخیم موثر هستند. تشخیص به موقع بیماری، وضعیت سلامت عمومی بدن بیمار و سن و روحیه فرد از مهمترین این عوامل میباشند. همچنین هرچه دسترسی بیماران به درمانهای شناخته شده سرطان مغز استخوان بیشتر باشد طول عمر بیشتری خواهند داشت.
تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم از نکات کلیدی درباره مدیریت سرطان مغز استخوان هستند. درمانهای جدید و پیشرفته به درمان موثر این بیماری به ویژه میلوما کمک میکنند. از این رو راههای افزایش طول عمر بیماران میلوما کارآمدتر شدهاند. برای مشاوره با بهترین متخصصین سرطان مغز استخوان کشور از طریق سایت طبیبی نو اقدام کنید.
رزرو آنلاین وقت مشاوره و پرسش و پاسخ اینترنتی از جمله خدمات این وبسایت محسوب میشود. توجه داشته باشید که تشخیص و شروع به موقع پروسه درمان روی طول عمر بیماران و روند درمان نقش زیادی دارد. پس با مشاهده اولین علائم سرطان مغز استخوان حتما به بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران در این حوزه مراجعه نمایید.