راهنمای کامل درمان قطعی وسواس فکری شدید با دارو

محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

وسواس فکری- اجباری نوعی اختلال روانی شایع با افکار مزاحم و تکراری است. در وسواس فکری OCD فرد احساس اجبار به انجام رفتارهایی تکراری را دارد. این اختلال روانی روی جنبه‌های مختلفی از زندگی بیمار از جمله زندگی خانوادگی یا کاری وی اثرات می‌گذارد. چرا که تمرکز در بیماران وسواس فکری به شدت کاهش یافته و اضطراب شدیدی در آن‌ها ایجاد می‌شود. عملکرد فرد به دلیل گرفتار شدن در یک چرخه تکراری از افکار منفی و رفتارها مختل  می‌شود.  به همین دلیل بسیاری از مبتلایان به دنبال بهترین قرص برای وسواس فکری هستند تا از این بیماری خلاص شوند.

داروها با توجه به شدت علائم و میزان اختلال در هر فرد با نظر پزشک متخصص تجویز می‌شوند. مهار کننده‌های بازجذب سروتونین و داروهای سه حلقه‌ای از اصلی‌ترین قرص‌های درمان وسواس فکری هستند. در کنار درمان دارویی OCD روان درمانی نیز به کنترل افکار وسواسی در بیمار کمک می‌کند. نکته مهم برای نتیجه گرفتن از روند درمان وسواس فکری صبور بودن و پیگیری کامل درمان است. در ادامه این مقاله از طبیبی نو فاکتورهای مهم برای انتخاب بهترین قرص درمان این اختلال روانی را معرفی می‌کنیم.

وسواس فکری- اجباری (OCD) چیست و چرا نیاز به درمان دارد؟

به گزارش وب سایت mayoclinic :

اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) با الگویی از افکار و ترس‌های ناخواسته شناخته می‌شود که به آن‌ها وسواس گفته می‌شود. این وسواس‌ها فرد را وادار به انجام رفتارهای تکراری می‌کنند که به آن‌ها اجبار گفته می‌شود. وسواس‌ها و اجبارها می‌توانند در فعالیت‌های روزمره اختلال ایجاد کرده و موجب ناراحتی و فشار روانی شدید شوند.

تعریف علمی وسواس فکری- اجباری

از وسواس فکری- اجباری (OCD) به عنوان نوعی اختلال اضطرابی یاد می‌شود. در این بیماری فرد دچار افکار مزاحم و ناخواسته‌ای می‌گردد که مدام تکرار می‌شوند. در نتیجه بیمار برای کاهش این افکار ناچار به تکرار رفتارهای غیرمنطقی (اجبار رفتاری) می‌باشد.

انجام این رفتارهای تکراری زمان‌بر روده و فرد را از انجام کارهای روزانه خود تا حد زیادی باز می‌دارد.  بنابراین حضور افکار وسواسی و رفتارهای اجباری از معیارهای تشخیص این اختلال روانی به شمار می‌رود. این افکار شامل:

  • ترس از آلودگی
  • نیاز به تقارن
  • شک‌های دائمی

می‌باشند. برای برطرف کردن این افکار بیمار به انجام اقدامات تکراری نظیر شستن مکرر دست‌ها بیش از حد لزوم روی می‌آورد. چک کردن چند باره قفل درب و شعله اجاق گاز از دیگر نمونه‌های عملی این بیماری در افراد هستند. انتخاب و مصرف بهترین قرص برای وسواس فکری می‌تواند علائم بیماری را کاهش دهد.

چرا باید وسواس فکری را درمان کرد؟

این بیماری اضطرابی در صورت عدم درمان به موقع موجب ناتوان شدن فرد می‌گردد. وقتی اضطراب ناشی از OVD شدید شود عملکرد بیمار در محیط کار و در زندگی روزمره کاهش می‌یابد. در نتیجه احتمال از دست دادن شغل، موقعیت تحصیلی و زندگی خانوادگی برای این افراد زیاد است.

همچنین وسواس فکری اغلب با مشکلات روانی دیگری نظیر افسردگی و اضطراب فراگیر نیز همراه است. این موضع می‌تواند شرایط را برای بیمار و اطرافیان او پیچیده‌تر کرده و درمان را سخت‌تر کند. بنابراین تشخیص به موقع OCD و درمان آن با روش‌های مناسب اهمیت زیادی در کیفیت زندگی فرد دارد.

انواع داروهای مورد استفاده در درمان وسواس فکری

خوشبختانه داروهای مختلفی برای درمان وسواس فکری وجود دارد که بسته دبه شرایط بیمار می‌توان استفاده کرد. اما نکته مهم اینکه هر دارویی برای بهبود اضطراب مزمن و وسواس فکری- اجباری را تنها با تجویز پزشک متخصص می‌توان مصرف کرد. در غیر این صورت عوارض و پیامدهای جدی برای بیمار به همراه خواهد داشت.

نمای نزدیک از قرص‌های SSRI برای درمان وسواس فکری و اختلال وسواس-اجباری (OCD)

مهار کننده‌های بازجذب سروتونین (SSRIs)

این گروه از داروهای وسواس فکری به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک می‌کنند. البته پاسخ بدن هر فرد با دیگری در زمان مصرف این داروها متفاوت است. پزشکان متخصص به این عامل برای تجویز و تغییر داروهای مورد استفاده در درمان وسواس فکری توجه می‌کنند.

مهار کننده‌های بازجذب سروتونین از رایج‌ترین و البته موثرترین داروهای درمان OCD هستند. با مصرف این قرص‌ها از بازجذب هورمون سروتونین در مغز جلوگیری به عمل می‌آید. در نتیجه این هورمون در سیناپس‌ها افزایش یافته و افکار وسواسی بهبود می‌یابند. همین مشخصه‌ها موجب شده تا از SSRI به عنوان بهترین قرص برای وسواس فکری با نتایجی پایدار یاد شود. داروهای اصلی این گروه شامل موارد زیر می‌باشند:

  • فلوکستین (Prozac): این قرص از اولین داروهای تایید شده برای درمان OCD در جهان به شمار می‌رود. از ویژگی‌های این قرص تاثیر مناسب اما روند درمان کند است.
  • سرترالین (Zoloft): این دارو اثربخشی بالایی برای بهبود علائم وسواس فکری دارد. همچنین نسبت به برخی از انواع ssri ها دارای عوارض جانبی کمتری می‌باشد. به همین دلیل از اولین داروهایی است که توسط پزشکان برای بهبود وسواس فکری- اجباری تجویز می‌شود.
  • پاروکستین (Paxil): این دارو برای کنترل اضطراب و در نتیجه وسواس فکری بسیار مناسب است. زیرا عاملی که موجب اجبار رفتاری در این بیماری می‌گردد اضطراب شدید است. اما خواب آلودگی و افزایش وزن از عارضه‌های این داروی وسواس فکری می‌باشند. بنابراین در زمان تجویز باید به عارضه‌های دارو نیز توجه کرد.
  • فلووکسامین (Luvox): این دارو جزو قرص‌های اختصاصی‌تر برای درمان وسواس فکری محسوب می‌گردد. در پژوهش‌های زیادی مصرف این قرص اثرات مثبت زیادی روی وسواس فکری دارد.

نکته مهم برای مصرف این قرص‌ها اثراتی است که روی بیمار بهجا می‌گذارد. چرا که پاسخ به داروها در افراد مختلف با هم یکسان نیست.همچنین عوارض جانبی احتمالی هر داروی ضد وسواس فکری نیز به طور یکسان در بیماران بروز پیدا نمی‌کند. به عنوان مثال فلووکسامین برای برخی از افراد خواب آلودگی شدیدی ایجاد می‌کند. اما روی برخی دیگر از بیماران وسواس فکری این عارضه شدید نیست.

داروهای سه حلقه‌ای (TCAs)- جایگزین SSRI در موارد خاص

این داروها نسبت به گروه ssri ها قدیمی‌تر هستند و به دلیل عوارض جانبی بیشتر کمتر تجویز می‌شوند. اما در شرایطی که مهار کننده‌های بازجذب سروتونین به اندازه کافی کارآمد نباشند این گروه از داروها تجویز می‌شوند. اصلی‌ترین قرص‌هایی که در این گروه دارویی قرار می‌گیرند کلومیپرامین (Anafranil) است.

اولین دارویی که برای درمان OCD تاییدیه دریافت کرد کلومیپرامین می‌باشد. به همین دلیل می‌توان این دارو را به عنوان بهترین قرص برای وسواس فکری معرفی کرد. این قرص روی سروتونین و نوراپی‌نفرین اثر گذاشته و اگر SSRI ها موثر نباشند گزینه خوبی است. این داروها نسبت به مهار کننده‌های بازجذب سروتونین تاثیراتی چند جانبه دارند.

به همین دلیل اثربخشی بیشتری برای بهبود وسواس فکری نسبت به دیگر انواع داروها از خود نشان می‌دهند. اما به دلیل عوارض جانبی بیشتر نسبت به SSRIها کمتر تجویز می‌شوند. خشکی دهان، افزایش ضربان قلب و خواب آلودگی از عوارض شایع این گروه از داروها هستند.

داروهای کمک برای درمان مقاوم به دارو (Augmentation Therapy)

اگر بیمار نسبت به درمان با SSRI یا TCA پاسخ خوبی ندهد پزشکان از داروهای کمکی دیگری را تجویز می‌کنند. آنتی‌سایکوتیک‌های کم دوز مهم‌ترین گروه داروهای کمکی برای درمان وسواس فکری مقاوم به دارو هستند. این گروه از داروها روی هورمون‌های دوپامین و سروتونین در مغز اثر می‌گذارند و علائم وسواس فکری را کاهش می‌دهند.

با این همه باید با احتیاط و تحت نظر روانپزشک مصرف شوند تا خطرات جدی به همراه داشته باشند. مهم‌ترین داروهای این گروه عبارتند از:

  • ریسپریدون
  • آریپیپرازول

چگونه بهترین داروی وسواس فکری را انتخاب کنیم؟

برای شناسایی بهترین قرص برای وسواس فکری باید به عوامل مهم انتخاب و دوره مصرف آن‌ها توجه کنیم.

بسته داروی فلوکستین به‌عنوان یکی از قرص‌های مؤثر در درمان وسواس فکری شدید

عوامل مهم در انتخاب دارو

در انتخاب داروی مناسب برای درمان وسواس فکری باید به عوامل مختلفی نظیر:

  • شدت علائم و شرایط جسمی بیمار: روانپزشکان برای انتخاب بهترین قرص درمان وسواس فکری به شدت علائم بیمار توجه می‌کنند. اگر علائم بیماری خفیفی باشد از دوزهای پایین دارو و قرص‌هایی با عوارض جانبی کم استفاده می‌شود.
  • عوارض جانبی داروها: هر دارویی که برای درمان OCD تجویز می‌گردد عوارض جانبی احتمالی مختلفی به همراه دارد. بنابراین باید با توجه به سوابق بیمار و عوارض جانبی احتمالی داروی وسواس فکری انتخاب شود.
  • سایر داروهای مصرفی بیمار: اگر بیمار با مشکلات و بیماری‌های دیگری مواجه باشد باید به سایر داروهای وی نیز توجه نمود. به عنوان مثال برخی از داروهای وسواس فکری با داروهای صرع یا بیماری قلبی تداخل دارند و نباید با هم مصرف شوند.

توجه کرد.

مدت زمان تاثیر داروهای OCD

اثرگذاری داروهای OCD معمولا زمان‌بر است و باید بین ۴ ۱۲ هفته برای مشاهده نتایج صبر کرد. این تاخیر در درمان به دلیل سازگاری تدریجی مغز با تغییر سطح انتقال دهنده‌های عصبی است.

نحوه تغییر دارو یا تنظیم دوز

در شرایطی که دارو بعد از مدتی اثربخشی مناسبی نشان ندهد باید با دارویی دیگر جایگزین گردد. قطع مصرف داروهای وسواس فکری نیز باید به صورت تدریجی صورت گیرد تا با سندروم قطع دارو مواجه نشوید. کاهش تدریجی دوز و تغییر داروی OCD تنها با نظر و تجویز پزشک باید صورت گیرد.

درمان ترکیبی: دارو درمانی + روان درمانی

برای اثربخشی حداکثری درمان، همزمان با مصرف بهترین قرص برای وسواس فکری باید روان درمانی را نیز انجام داد.

مردی در حال مصرف داروی ضد وسواس فکری با نسخه پزشک متخصص روان‌پزشکی

چرا ترکیب دارو و روان درمانی بهترین روش درمان OCD است؟

یکی از متدهای موثر روان درمانی برای بهبود وسواس فکری درمان شناختی-رفتاری است. در این متد تکنیک‌ مواجهه و جلوگیری از پاسخ (ERP) آموزش داده می‌شود. در نتیجه بیمار می‌تواند با اضطراب و رفتارهای اجباری خود به خوبی مقابله کند.

روش‌های مکمل برای بهبود روند درمان

علاوه بر درمان‌های اصلی وسواس فکری، درمان‌های دیگری نیز به عنوان درمان طبیعی و مکمل وجود دارد. توجه به تغذیه مناسب و متعادل، ورزش منظم و خواب کافی و باکیفیت از جمله این روش‌های درمان طبیعی هستند. تمرینات مدیتیشن و ذهن آگاهی نیز به بیماران وسواس فکری برای نشان دادن واکنش‌های مناسب به افکار مزاحم کمک خواهد کرد.

نتیجه‌گیری و اقدامات بعدی برای درمان موفق وسواس فکری

وسواس فکری- اجباری اگر به موقع درمان نشود روی کیفیت زندگی بیمار اثرات مخرب جدی به جا می‌گذارد. برای مشاهده نتایج قابل قبول از درمان OCD پیگیری منظم درمان و صبر در روند بهبود اهمیت بالایی دارد.

مراجعه به روانپزشک و دریافت برنامه درمانی شخصی‌سازی شده از مهم‌ترین گام‌های عملی برای بهبود وسواس فکری است. همین حالا از طریق سایت طبیبی نو می‌توانید برای رزرو وقت مشاوره با بهترین روانپزشکان و روانشناسان کشور اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *