وارنیش فلوراید برای بزرگسالان خطری دارد؟ کاربرد آن چیست؟

تأیید شده توسط پزشکان متخصص
محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

با توجه به اینکه پوسیدگی دندان‌ها از مشکلات شایع دهان و دندان محسوب می‌شود باید به فکر راه‌های پیشگیری بود. وارنیش فلوراید برای بزرگسالان از روش‌های موثر و کارآمد پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها می‌باشد. فلوراید ماده‌ای معدنی است که با باکتری‌های مولد پلاک، مبارزه می‌کند. به همین خاطر فلوراید تراپی در بزرگسالان کمک می‌کند تا مینای دندان تقویت شده و مستحکم‌تر شود.

وارنیش فلوراید یک ماده‌ی حاوی فلوراید، نیمه مایع و چسبنده است که روی سطح دندان‌ها قرار می‌گیرد. این ماده از بیشتر محصولات فلوراید موضعی غلیظ‌‌‌تر و موثرتر می‌باشد. درمان با وارنیش فلوراید ۲۵ تا ۷۵ درصد پوسیدگی دندان‌ها را کاهش خواهد داد. به همین خاطر فلوراید تراپی هم در کودکان و هم در بزرگسالان توصیه می‌شود. تا جذب کامل فلوراید از سطح دندان، از خوردن و مسواک زدن پرهیز کنید. دفعات مورد نیاز و انجام اصولی وارنیش فلوراید باید توسط دندانپزشک تعیین و انجام شود.

Fluoride varnish is safe for children and adults, including pregnant women and older adults. Fluoride varnish may temporarily make teeth look yellow or dull. This is normal, and the teeth will go back to their usual appearance after they are brushed with toothpaste.

ترجمه : وارنیش فلوراید برای کودکان و بزرگسالان، از جمله زنان باردار و سالمندان، کاملاً بی‌خطر است. این ماده ممکن است به‌طور موقت باعث شود که دندان‌ها رنگ زرد یا ظاهری کدر پیدا کنند؛ اما این وضعیت طبیعی است و پس از مسواک زدن با خمیردندان، دندان‌ها به ظاهر معمول خود بازخواهند گشت.

منبع : mchoralhealth

وارنیش فلوراید چیست و چگونه عمل می‌کند؟

فلوراید به عنوان یک ماده موثر در تقویت مینای دندان شناخته می‌شود. این ماده به صورت طبیعی در آب وجود دارد و به بهبود سلامت دندان‌ها کمک می‌کند. اما استفاده از این ماده به عنوان یک درمان کلینیکی در مطب‌های دندانپزشکی نیز مرسوم است. معدنی‌سازی دندان‌ها به صورت طبیعی و روزانه در دهان انجام می‌شود. اما این روند بازسازی و تقویت دندان‌ها، با افزایش سن کارآمدی خود را از دست می‌دهد. به همین خاطر لازم است تا از شیوه‌های دیگری نظیر وارنیش فلوراید برای بزرگسالان به بهبود این فرآیند کمک کرد. دندانپزشکان برای محافظت از دندان، مقادیر مناسبی از این ماده را روی سطح دندان‌ها قرار می‌دهد. فلوراید از روی سطح دندان به سرعت جذب شده و به بازسازی سطوح ضعیف دندان کمک می‌کند. با ترمیم و تقویت دندان به کمک فلوراید مقاومت آن در برابر عوامل آسیب رسان مانند باکتری‌ها بیشتر می‌شود. بعلاوه این ماده معدنی از تجمع پلاک‌ها روی سطح دندان نیز پیشگیری می‌کند. با توجه به ضعف مینای دندان در بزرگسالی استفاده از وارنیش فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها توصیه می‌شود. بهتر است تا جذب کامل این ماده از روی دندان از مسواک و دهانشویه استفاده نکنید.

وارنیش فلوراید برای بزرگسالان

فواید فلوراید تراپی برای بزرگسالان

اغلب دندانپزشکان به دلیل مزایا و فواید فلوراید تراپی دست کم یکبار در سال آن را توصیه می‌کنند.

۱- مزایای استفاده از وارنیش فلوراید

درمان با وارنیش فلوراید در بزرگسالان نتایج متعددی به همراه دارد. از جمله این فواید فلوراید تراپی بزرگسالان می‌توان به:

  • کاهش یا کمتر شدن پوسیدگی‌های دندان
  • بیشتر شدن عمر روکش، پل و پر کردن دندان‌ها به کمک تقویت مینای دندان
  • کاهش احتمال پوسیدگی دندان در محل عقب رفتگی لثه
  • پیشگیری از بروز پوسیدگی‌های مجدد در دندان
  • کمک به بهبود سریع‌تر لثه در کسانی که قبلا جراحی کرده‌اند.
  • تقویت مینای دندان در برابر رفلکس اسیدی و فرسایش
  • مواد تقویت معدنی مینای دندان که بر اثر عواملی نظیر سیگار و نوشیدنی‌های اسیدی تحلیل رفته است.

اشاره نمود.  این موارد اصلی‌ترین و مهم‌ترین مزیت‌های وارنیش فلوراید برای بزرگسالان محسوب می‌شوند. توجه داشته باشید که برای انجام به موقع وارنیش تراپی باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.

۲- جلوگیری از پوسیدگی، کاهش حساسیت دندان‌ها

از کاربردهای دیگر درمان با وارنیش فلوراید کاهش حساسیت دندان‌ها می‌باشد. افرادی که با نوشیدنی‌های گرم و سرد درد زیادی در دندان‌های خود حس می‌کنند می‌توانند از درمان فلوراید کمک بگیرند. زیرا مهم‌ترین علت حساسیت دندان‌ها وجود پوسیدگی در آن‌ها است. بنابراین با پیشگیری و بهبود پوسیدگی دندان‌ها حساسیت آن‌ها نیز کاهش پیدا می‌کند. درمان حساسیت دندان با فلوراید تراپی از طریق تقویت مینای دندان انجام می‌گیرد. همچنین باکتری‌های دهان دیگر قادر به اسیدی کردن محیط نیستند. به این ترتیب احتمال پوسیدگی در دندان‌ها به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. فلوراید به عنوان پوشش محافظ دندان عمل کرده و از پوسیدگی و حساسیت دندان‌ها پیشگیری می‌کند.

۳- موارد استفاده از فلوراید تراپی

دندانپزشکان در موارد متعددی از فلوراید تراپی در بزرگسالان استفاده می‌کنند. یکی از این موارد در طول دوره درمان ارتودنسی می‌باشد. هدف از درمان با وارنیش فلوراید، جلوگیری از بروز لکه‌های سفید روی دندان ارتودنسی است. از دیگر موارد استفاده از وارنیش فلوراید چه در کودکان و چه در بزرگسالان:

  • تقویت مینای دندان
  • کاهش پوسیدگی‌ها
  • جلوگیری از تجمع باکتری‌ها و تشکیل پلاک روی دندان‌ها

می‌باشد. این موارد کاربردهای عمومی وارنیش فلوراید محسوب می‌شوند. اما کاربردهای دیگری از فلوراید تراپی وجود دارد که مخصوص بزرگسالان است.

۴- چه زمانی بزرگسالان به فلوراید تراپی نیاز دارند؟

وارنیش فلوراید برای بزرگسالان در برخی از شرایط ضروری و لازم است. دندانپزشکان بر اساس این شرایط ممکن است بیشتر از دفعات عادی وارنیش تراپی تجویز کنند.

وارنیش فلوراید برای بزرگسالان

۱- خشکی دهان به دلیل برخی بیماری‌ها و مصرفی داروهای خاص

بعضی اوقات فرد به بیماری‌هایی نظیر دیابت دچار است که موجب خشکی بیش از حد دهان می‌شود. کاهش رطوبت موجب می‌شود محیط هان از حالت خنثی خارج شده و اسیدی شود. در نتیجه دندان‌ها بیشتر از حالت عادی در معرض پوسیدگی قرار می‌گیرند. بعضی داروها نیز موجب خشک شدن بیش از اندازه دهان می‌شوند. وارنیش فلوراید کمک زیادی به بهبود وضعیت دندان‌ها در چنین شرایطی خواهد کرد.

۲- عقب‌نشینی لثه

با تحلیل رفتن لثه علاوه بر دندان، ریشه‌ها نیز در معرض پوسیدگی قرار می‌گیرند. از این رو باید به کمک وارنیش فلوراید از ریشه‌های دندان محافظت بیشتری به عمل آورد.

۳- تاج، بریس یا بریج

معمولا اطراف براکت‌های دندانپزشکی تجمع باکتری‌ها و پلاک‌ها اوج پیدا می‌کند. به همین خاطر خطر پوسیدگی دندان افزایش پیدا پیدا کرده و به فلوراید تراپی نیاز است.

انواع روش‌های فلوراید تراپی و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر

شیوه‌های مختلفی از فلوراید تراپی وجود دارد که می‌توان برای تقویت مینای دندان و کاهش پوسیدگی استفاده کرد. روش‌های فلوراید تراپی در بزرگسالان عبارتند از:

  • دهانشویه‌های حاوی فلوراید: این دهانشویه‌ها محلول‌های غلیظی هستند که به صورت روزانه یا هفتگی استفاده می‌شوند. دهانشویه‌های حاوی فلوراید را می‌توانید در منزل استفاده کنید.
  • استفاده از ژل یا فوم فلوراید: این روش فلوراید تراپی توسط دندانپزشک انجام می‌شود و باید چند دقیقه روی دندان باقی بماند. ژل و فوم اغلب برای کودکان استفاده می‌شود تا خطر بلعیدن آن کمتر باشد.
  • وارنیش فلوراید: این روش درمان با فلوراید باید در مطب و توسط دندانپزشک انجام شود. فلوراید تا زمان جذب باید روی سطح دندان‌ها باقی بماند. به همین خاطر مسواک زدن و غذا خوردن تا چند ساعت بعد از وارنیش فلوراید ممنوع است. وارنیش فلوراید برای بزرگسالان روشی موثر، با بازده بالا محسوب می‌شود. به همین خاطر انجام یک بار در سال آن برای بزرگسالان توصیه می‌گردد.
  • مکمل‌های فلوراید: این مکمل‌ها به شکل قرص با مایع هستند و باید با تجویز پزشک مصرف شوند.

در بین روش‌های فلوراید تراپی دهانشویه‌ها هزینه کمتری داشته و در منزل قابل استفاده هستند. اما وارنیش فلوراید موثرتر بوده و باید در مطب و توسط دندانپزشک انجام شود. برای انتخاب بهتری روش فلوراید تراپی حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید.

مراحل انجام وارنیش فلوراید در مطب دندانپزشکی

وارنیش فلوراید درمانی است که باید در مطب و تحت نظارت دندانپزشک انجام شود.

 ۱- آماده سازی برای وارنیش فلوراید

قبل از اینکه به مطب دندانپزشک مراجعه کنید باید دندان‌ها را به خوبی تمیز نمایید. به همین خاطر توصیه می‌شود قبل از مراجعه به دندانپزشکی برای وارنیش تراپی مسواک زده و از دهانشویه استفاده کنید. زیرا آلودگی‌ها مانع از تماس وارنیش فلوراید با سطح دندان‌ها می‌شوند. در نتیجه اثر درمان با وارنیش فلوراید کاهش پیدا می‌کند.

۲- روند انجام وارنیش فلوراید در مطب

در مطب دندانپزشکی اقدامات و مراحل مختلفی برای فلوراید تراپی در بزرگسالان انجام می‌شود. این مراحل عبارتند از:

  • تمیز کردن سطح دندان با برسی شبیه به مسواک
  • پوشاندن سطح دندان‌ها با فلوراید
  • قرار گرفتن فلوراید برای مدت ۴ دقیقه روی دندان‌ها
  • پاک کردن دندان‌ها با پنبه یا گاز استریل

اغلب دندانپزشکان برای انجام ۶ ماه تا ۱ سال یک بار وارنیش فلوراید توصیه می‌کنند. توجه داشته باشید که اگر مقداری از فلوراید خورده شود امکان بروز حالت تهوع وجود دارد. در این صورت حتما به پزشک اطلاع دهید تا اقدامات لازم را انجام دهد.

۳- نکات مهم بعد از وارنیش فلوراید

بعد از انجام فلوراید تراپی تا ۲۴ ساعت از مسواک زدن خودداری کنید. خوردن برخی از غذاها مانند هویج و سیب که وارنیش را از سطح دندان‌ها جدا می‌کنند نیز ممنوع است. در فاصله زمانی ۲۴ ساعت از وارنیش فلوراید بهتر است غذاهای نرمی مانند سوپ و فرنی استفاده شود. رعایت این نکات موجب اثربخشی هرچه بیشتر فلوراید تراپی در مطب می‌گردد.

وارنیش فلوراید برای بزرگسالان

نتیجه‌گیری

تاثیر فلوراید بر دندان‌ها باعث جلوگیری از پوسیدگی آن‌ها می‌شود. فلوراید ماده‌ای است که به تقویت مینای دندان و استحکام آن کمک زیادی می‌کند. همچنین از اسیدی بودن محیط دهان کاسته و مانع از آسیب به دندان و لثه می‌گردد. در بسیاری از افراد بزرگسال شاهد فرسایش مینای دندان و عقب رفتگی لثه هستیم. در این شرایط برای محافظت از دندان باید به سراغ درمان با وارنیش فلوراید رفت. وارنیش فلوراید برای بزرگسالان توسط دندانپزشک متخصص و در مطب انجام می‌شود. مدت زمانی که برای وارنیش فلوراید نیاز است چیزی در حدود ۴ دقیقه می‌باشد. قبل قرار دادن فلوراید روی دندان باید از تمیز بودن سطح آن مطمئن شد. مصرف برخی از داروها و ارتودنسی دندان لزوم فلوراید تراپی در بزرگسالان را بیشتر می‌کند. تکرار فلوراید تراپی در مطب برای دوره‌های ۶ ماه تا ۱ ساله نتایج موثرتری به همراه دارد. برای محافظت از دندان با وارنیش فلوراید، حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید.