دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری چه علتی دارد؟
دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری ممکن برای شما آزاردهنده باشد. اما این عارضهها پاسخ طبیعی بدن شما به تغییرات هورمونی و فیزیولوژیک هستند. در هفته ششم بارداری، وزن کودک و گاها وزن مادر افزایش پیدا میکند.
از طرفی سطح هورمونهایی مانند پروژسترون و ریلکسین نیز در حال افزایش است. همچنین تغییراتی مانند شلشدن رباطهای لگن صورت میگیرد. تا فضای لازم برای رشد جنین فراهم گردد. در نهایت، مادر باردار فشار بر مثانه، روده، معده و کمر را تجربه میکند.
این دردها کاملا طبیعی هستند و شدتی مشابه دردهای دوران قاعدگی دارند و با انجام حرکات کششی، تغییر حالت و استفاده از تجهیزات مناسب برای نشستن و خوابیدن بهبود پیدا میکنند؛ اما در صورتی که شدت این دردها بسیار زیاد و با علائم هشداردهنده نظیر لکهبینی یا خونریزی همراه باشد، بایستی برای معاینه و درمان پزشکی توسط فرد متخصص اقدام کنید.
چرا دلدرد و کمردرد در هفته ششم بارداری اتفاق میافتد؟
بدن مادران در هفته ششم بارداری، تغییرات سریع و قابل توجهی خواهد داشت که ممکن است زمینهساز دل درد و کمر درد باشند. اصلیترین دلایل دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری عبارتاند از:
- افزایش وزن مادر
- افزایش وزن و رشد جنین
- ترشح هورمونهای موثر بر عضلات و دستگاه گوارش نظیر پروژسترون
- فشار روی عضلات و دستگاه گوارش به دلیل بزرگشدن رحم
- یبوست ناشی از کندشدن حرکت رودهها و ایجاد نفخ و دلدرد
- بیشترشدن فشار وارد بر رگهای خونی و اعصاب لگن و کمر
- تغییرات وضعیت بدن و مرکز ثقل در اثر بارداری
- تولید هورمون ریلکسین تولید و شلشدن رباطهای ناحیه لگن جهت آمادهسازی برای فرآیند زایمان
- جدا شدن عضلات موازی از قفسه سینه تا استخوان شرمگاهی و بروز دردهای رباط گرد
- وجود استرس و تقویت تنش عضلانی در کمر
چه زمانی این دردها طبیعی هستند؟
دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری، بخشی از فرآیند طبیعی سازگاری بدن شما با بارداری و تغییرات هورمونی و جسمی است.
دردهای طبیعی، خفیف و گذرا هستند. شدت دل درد بایستی شبیه به گرفتگی عضلانی ملایم دوران قاعدگی یا احساس کشیدگی و فشار ملایم در ناحیه زیر شکم باشد. کمر درد نیز به صورت یک احساس سنگینی یا درد خفیف در ناحیه کمر بروز میکند.
این دردهای طبیعی با استراحت، تغییر وضعیت بدن، دوش آب گرم یا استفاده از کمپرس گرم کاهش پیدا کرده یا به طور کامل تسکین پیدا میکنند.
به همین دلیل، فعالیت روزانه شما را مختل نمیکنند. از طرفی این دردها بدون هرگونه علائم هشداردهنده همراهی مانند لکهبینی یا خونریزی واژینال، تب، لرز، سوزش یا درد هنگام ادرار، ترشحات غیرعادی یا بدبو هستند.
تفاوت اصلی دردهای قابل انتظار و طبیعی با دردهایی که نیاز به توجه فوری پزشکی دارند، در شدت، تداوم و وجود علائم همراه هشداردهنده است؛ زیرا، دردهای طبیعی خفیف و گذرا هستند، اما دردهای هشداردهنده شدیدتر و پیوسته هستند و با فعالیت بدنی شدت پیدا میکنند.
علائم خطر در دلدرد و کمردرد بارداری که نباید نادیده گرفته شود
در صورتی که دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری خفیف باشد، به عنوان بخشی از تغییرات بدن، طبیعی است. با این حال، وجود برخی علائم همراه این دردها، هشداردهنده هستند و در صورت مشاهده آنها بایستی فورا به دکتر متخصص داخلی یا ماما مراجعه کنید. این موارد عبارتاند از:
- درد شدید و ناگهانی به خصوص در ناحیه شکم یا لگن که مانع انجام کارهای روزمره میشود.
- دردی که با استراحت یا تغییر وضعیت بهتر نمیشود و به مرور زمان شدت آن افزایش پیدا میکند.
- هرگونه خونریزی و لکهبینی واژینال که ممکن است همراه با دل درد یا کمردرد باشد.
- تب بالا که به همراه دل درد یا کمردرد است، ممکن است نشانه عفونت باشد که نیاز به درمان فوری دارد.
- استفراغی که باعث کمآبی بدن، احساس ضعف شدید، سرگیجه، تیره شدن ادرار و کاهش دفعات ادرار میشود.
- علائم ادراری دردناک یا مشکلساز مانند سوزش ادرار، تکرر ادرار همراه با درد، احساس فوریت در ادرار کردن یا ادرار خونی.
- سرگیجه و ضعف شدید که ممکن است نشانه افت فشار خون یا خونریزی داخلی باشد.
این نشانهها معمولا نشاندهنده شرایط خطرناکی هستند که نیاز به اقدام فوری دارند. برای مثال، خونریزی واژینال و درد مداوم لگن ممکن است هشداردهنده سقط جنین باشند.
از طرفی، درد شدید و ناگهانی و لکهبینی یا خونریزی هشداردهنده بارداری خارج رحمی هستند. این وضعیتها بسیار خطرناک است و نیاز به اقدام اورژانسی دارند.
چگونه دردهای شکم و کمر را در هفته ششم بارداری کاهش دهیم؟
انجام برخی تمرینات و مراقبتهای ساده به شما در کاهش دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری کمک میکند. این موارد عبارتاند از:
- وضعیت بدنی مناسب برای نشستن، ایستادن و درازکشیدن را تمرین کنید.
- هنگام برداشتن چیزی از روی زمین، زانوهایتان را خم کنید و کمر خود را صاف نگه دارید.
- از بالشهای مخصوص بارداری استفاده کنید.
- کفشهای تخت و طبی بپوشید تا وزنتان به طور مساوی توزیع شود.
- آب کافی بنوشید.
- هنگام حمل خرید، سعی کنید وزن بین دو کیسه را متعادل نگه دارید.
- هنگام نشستن، کمر خود را صاف و به خوبی تکیه دهید.
- از بلندکردن اجسام سنگین خودداری کنید.
- هنگام چرخیدن، پاهای خود را حرکت دهید تا از پیچ خوردن ستون فقرات جلوگیری شود.
- به اندازه کافی استراحت کنید تا کمردرد، دلدرد و خستگی ناشی از حاملگی کاهش پیدا کند.
- از ماساژ، حمام آب گرم و کمپرس گرم استفاده کنید.
- برای استراحت از تشکهایی استفاده کنید که به درستی از وضعیت بدنی شما پشتیبانی میکنند.
- حرکات کششی مراقبت از کمر را انجام دهید.
در صورتی که کمردرد شما بسیار دردناک است، بایستی با پزشک متخصص یا ماما صحبت کنید. در این صورت ممکن است برای شما مراجعه به فیزیوتراپیست زنان و زایمان در بیمارستان را تجویز کنند. همچنین توصیههای لازم و تمرینات مفید برای این دوره در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
با توجه به تغییرات بدن مادران در دوران بارداری، دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری کاملا طبیعی است. بنابراین نمیتوان آن را دلیلی برای مراجعه به پزشک دانست؛ اما در صورت بروز برخی موارد، بایستی فورا به پزشک مراجعه کنید:
- درد شدید و فزاینده
- درد ناگهانی
- دردهای انقباضی ریتمیک
- بروز مشکل هنگام ادرارکردن
- سوزنسوزنشدن اندامهای تحتانی
در برخی موارد نادر، ممکن است که کمردرد شما ناشی از پوکی استخوان، آرتروز مهرهها یا آرتریت سپتیک باشد. همچنین، ممکن است دردهای ریتمیک نشانه زایمان زودرس باشد.
همچنین
حالت تهوع صبحگاهی میتواند در هر زمانی از روز رخ دهد، اگرچه معمولاً زمانی که تازه از خواب بیدار میشوید شدیدتر است. ممکن است نگه داشتن یک میانوعده کنار تختتان کمککننده باشد.
سعی کنید روزانه ۶ وعده غذایی کوچک بخورید، به اندازه کافی استراحت کنید و یک رژیم غذایی متعادل و سالم با آب زیاد را دنبال کنید. این نکات درباره تغذیه سالم را بخوانید. اگر نمیتوانید غذا را در معده نگه دارید، با ماما یا پزشک خود مشورت کنید.
منبع:nhs
بنابراین، در صورتی که هر یک از این مشکلات را به طور غیرطبیعی تجربه میکنید، بایستی توسط پزشک متخصص معاینه شوید.
نتیجهگیری
تجربه دل درد و کمر درد در هفته ششم بارداری کاملا طبیعی و موقت است. این دردها ناشی از تغییرات هورمونی، افزایش وزن جنین و مادر، رشد رحم و ناسازگاری بدن شما با شرایط جدید است. آگاهی از این تغییرات و شناخت دلایل بروز دردها در کاهش اضطراب و نگرانی شما نقش مهمی دارد.
با این حال، توجه به نشانههای هشداردهنده و غیرطبیعی نظیر دردهای شدید و ناگهانی، خونریزی، تب و احساس سوزش هنگام ادرار هرگز نباید نادیده گرفته شوند. در صورت مشاهده این علائم بایستی فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سبک زندگی سالم، حفظ آرامش ذهنی است، تغذیه مناسب، نوشیدن آب کافی، استراحت کافی، انجام حرکات ملایم و کششی مجاز و بهکارگیری تکنیکهای آرامبخش به کاهش و بهبود دردهای طبیعی این دوران کمک میکند.
برای بیان نگرانیها، سوالات و علائمتان بهتر است با پزشک و متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.
در صورت مشاهده هرگونه علامت هشداردهنده یا درد شدید و مداوم میتوانید نسبت به رزرو ویزیتهای منظم دوران بارداری از دکترهای طبیعی نو اقدام کرده تا از سلامت خود و جنین اطمینان حاصل کنید. جلسه مشاوره رایگان و سایر جلسات کاملا براساس شرایط شخصی شما برنامهریزی خواهد شد.