علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف چیست؟
علل، علائم و روشهای درمانی
احساس درد در قفسه سینه به ویژه وقتی سمت چپ را درگیر کند همیشه نگران کننده است. بسیاری از ما بر این باور هستیم که این درد میتواند نشانه مشکلات جدی قلبی- عروقی باشد. این در حالی است که بیماریهای قلبی تنها یکی از دلایل درد قفسه سینه در این ناحیه هستند. علاوه بر علل قلبی، مشکلات ریوی و بیماریهای اسکلتی و عضلانی نیز دردهایی در قفسه سینه سمت چپ ایجاد میکنند.
بیماریهای گوارشی نیز علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف میباشند. دردها در این ناحیه به صورت ناگهانی و شدید بوده و به بازو و شانه کشیده میشوند. با توجه به خطرات جدی که درد پشت جناغ سمت چپ دارد باید سریعا به پزشک مراجعه کرد. با انجام آزمایش خون و تصویربرداری میتوان علت درد قفسه سینه را شناسایی و درمان را آغاز نمود.
درمانهای دارویی از قبیل آنتی بیوتیکها و مسکنها برای بهبود این درد تجویز میشوند. علاوه بر آن در موارد حاد پزشکان از آنژیوپلاستی و جراحی قلب باز برای بهبود وضعیت بیمار کمک میگیرند. اگر با علائم خطرناکی نظیر تعریق سرد و تنگی نفس همراه درد قفسه سینه مواجهاید، بلافاصله به فوق تخصص داخلی تهران مراجعه نمایید.
درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف چیست؟
احساس درد در قسمت چپ قفسه سینه از مشکلات نسبتا رایج محسوب میشود. این درد میتواند از چند دقیقه تا چند ساعت ادامه پیدا کند. حتی برخی از افراد برای ماهها دردهایی در ناحیه چپ قفسه سینه خود احساس میکنند. شدت درد نیز میتواند متغیر باشد و گاهی شدید و گاهی کمتر شود.
درد پشت جناغ سمت چپ میتوان به قسمتهای دیگر بدن نیز سرایت کند. گردن، بازوها و شانه از جمله مناطقی هستند که توسط درد قفسه سینه درگیر میشوند. افراد مختلف این درد را به شکلهای مختلفی همچون:
- فشرده شدن قفسه سینه
- خرد شدن استخوانهای قسمت جلویی سینه
- پاره شدن عضلههای داخلی قفسه سینه
- احساس پر بودن و سنگینی در قفسه سینه
احساس میکنند. بر اساس نوع و ویژگی این درد میتوان تا حدی به دلیل آن پی برد. درد جناغ سمت چپ میتواند حالتی مبهم داشته باشد که با حس تنگی همراه شود. بیتابی و بیقراری ناشی از احساس گرفتگی در قفسه سینه سمت چپ نیز از ویژگیهای این نوع درد قفسه سینه است.
در برخی از مواقع این دردها با انجام فعالیتهای بدنی شدت پیدا میکنند. در حالی که استراحت از شدت آن کاسته و باعث تسکین درد قفسه سینه میشود. توجه به حالات و ویژگیهای درد قفسه اهمیت زیادی دارد. زیرا در شرح حالی که به پزشک میدهید این اطلاعات در تشخیص نهایی وی تاثیرگذار هستند.
علل اصلی درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف
علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت سینه میتواند نشان دهنده چندین مشکل در وضعیت سلامت بدن باشد. البته برخی از دلایل این دردها شایعتر و بعضی دیگر از دلایل کمتر مشاهده میشوند. توجه داشته باشید که برای تشخیص دقیق و قطعی علت درد پشت جناغ سمت چپ باید به متخصص داخلی تهران مراجعه کرد.
علل قلبی
بیشترین آمار دردهای سمت چپ قفسه سینه به علل قلبی و مشکلات ناشی از آن مرتبط هستند. از جمله علل مرتبط با قلب که باعث درد قفسه سینه میشوند عبارتند از:
- آنژِین:در این عارضه با کاهش جریان خون به سمت عضله قلب مواجه هستیم. بیشترین درد ناشی از آنژین موقع انجام فعالیتهای بدنی بروز میکند. درد ناشی از آنژین با حالت فشار و تنگی نفس در فرد همراه میشود. درد آنژین قلبی به بازوها یا کمر و فک گسترش پیدا میکند.
- حمله قلبی یا انفارکتوس میوکارد: اگر در مسیر جریان خون به سمت قلب لخته ایجاد شود حمله قلبی رخ خواهد داد. درد ناشی از حمله قلبی اغلب به صورت فشار شدید در قفسه سینه احساس میشود. اگر این درد با علائمی همچون حالت تهوع و تعریق سرد همراه باشد ناشنهای از سکته قلبی میباشد. بنابراین باید به این نوع درد در قفسه سینه سمت چپ توجه بیشتری نشان داد. سکته قلبی میتواند به بیهوشی و در صورت عدم رسیدگی به مرگ فرد منجر گردد.
- پریکاردیت: به التهاب غشای کیسه مانند در اطراف قلب پریکاردیت گفته میشود. اگر علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف پریکاردیت باشد موقع نشستن کاهش مییابد. این درد در اغلب اوقات به صورت تیز در قفسه سینه احساس میشود و با نفس کشیدن شدت مییابد.
- آریتمی: ضربان غیر طبیعی همراه با بینظمی را آریتمی قلبی میگویند. درد پشت جناغ سمت چپ اگر به دلیل آریتمی باشد با تپش قلب همراه است.
- دیسکسیون آئورت: این عارضه پارگی آئورت( شریان بزرگ قلب) است. درد بسیار شدید و گسترش آن به کمر از مهمترین نشانههای دیسکسیون آئورت میباشد. فرد در بیشتر موارد این درد با احساس پارگی و پاره شدن توصیف میکند. این عارضه نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارد و باید فرد را به مراکز درمانی رساند.
اگر مشکلات قلبی علت سمت چپ قفسه سینه نباشند باید به سراغ بررسی دیگر علل احتمالی رفت.
علل ریوی
برخی از بیماریها و عارضههای ریوی میتواند به درد سمت چپ قفسه سینه منجر گردد. از جمله این عارضههای ریوی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آمبولی ریه که به معنای وجود لختگی در شریانهای ریوی میباشد.
- پنومونی یا ذات الریه که نوعی التهاب ناشی از عفونت در ریه است. بر اثر این عارضه علاوه بر درد قفسه سینه، نفس کشیدن هم دشوار میشود.
- تومور پانکوست نوع نادری از سرطان ریه است که دیواره قفسه سینه را هدف قرار میدهد. در نتیجه فرد دردهای شدید در قفسه سینه و قسمت چپ احساس میکند.
علل عضلانی و اسکلتی
اگر علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف مشکلات عضلانی-اسکلتی باشد به بازوها و شانهها نیز سرایت میکند. فشرده شدن عصب در این ناحیه و وجود التهاب از دلایل رایج دردهای عضلانی اسکلتی در قفسه سینه هستند. این دردها به بازو و حتی مچ دست فرد کشیده شده و شدت نسبتا زیادی دارند.
علل گوارشی
مشکلاتی نظیر رفلاکس و اسپاسم مری موجب درد قفسه سینه سمت چپ میشوند. توجه داشته باشید که در بسیاری از مواقع دردهای ناشی از مشکلات گوارشی با بیماریهای قلبی مشابه هستند. بنابراین لازم است برای تشخیص دقیق علت درد قفسه سینه بررسیهای بیشتری انجام شود.عارضههای گوارشی که به درد پشت جناغ سمت چپ منجر میشود عبارتند از:
- فتق هیاتال
- پانکراتیت
- رفلاکس معده
- اسپاسم مری
- التهاب مخاط معده
علل روانی
اضطراب و استرس شدید به حملات پانیک و تپش قلب در فرد منجر میشوند، علت تپش قلب و لرزش بدن هنگام استرس به عوامل متفاوتی وابسته است. به همین دلیل امکان دارد دردهایی نیز در سمت چپ قفسه سینه ایجاد شود. بسیاری از علائم حملات پانیک با مشکلات قلبی مشابه هستند. به همین دلیل افراد در بیشتر مواقع حمله عصبی و پانیک را با سکته قلبی اشتباه میگیرند.
سایر دلایل
علاوه بر دلایل گفته برخی از علل کمتر شایع نیز هستند که به درد قفسه سینه سمت چپ منجر میشوند. سایر دلایل درد سمت چپ قفسه سینه عبارتند از:
- بارداری خارج از رحم
- آسیب دیدگی طحال
- بیماریهای کبدی
با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات تکمیلی میتوان علت دقیق این دردها را شناسایی کرد.
علائم و نشانههای درد قفسه سمت چپ و پشت کتف
علائمی که به همراه درد بروز پیدا میکنند به علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف بستگی دارد. این دردها در بیشتر موارد از قسمت پشت استخوان سینه آغاز میشوند. سپس به شانه و بازوها گسترش یافته و ادامه مییابند. دلایل مختلف این درد به شکلهای مختلفی همچون:
- احساس دردهای تیز
- احساس له شدن
- احساس فشردگی
- احساس سفتی
بروز پیدا میکنند. از دیگر نشانههای مهم درد قفسه سینه سمت چپ شامل:
- دردهای شدید و ناگهانی
- درد در بازو و شانه
- خستگی
- تنگی نفس
- سبکی سر
- حالت تهوع
- احساس سوء هاضمه
- ضعف و بیحالی
- غش کردن و اختلالات خواب
میباشند.
چگونه درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف تشخیص داده میشود؟
تشخیص دقیق و درست علت این دردها به دلیل مخاطرات جدی که به همراه دارند اهمیت بالایی دارد. سه شیوه اصلی و کارآمد برای تشخیص علت درد پشت جناغ سمت چپ وجود دارد.
معاینات بالینی و بررسی تاریخچه پزشکی
پزشک در اولین گام تشخیص علت درد تاریخچه پزشکی بیمار را میپرسد. سوابق بیماریهای فرد و بستگان درجه ۱ او میتواند کمک زیادی به کشف علت درد قفسه سینه کند. همچنین معاینات بالینی و بررسی نقاط حساس بدن نیز توسط پزشک انجام میگیرد. در این مرحله وجود تورم، مشکلات ساختاری-اسکلتی و ضربان نامنظم و شدید قلب تشخیص داده میشود.
آزمایشات و تصویربرداری
گام بعدی برای تشخیص علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف انجام آزمایشات و تصویربرداری است. با الکتروکاردیوگرافی (ECG) فعالیت الکتریکی قلب بررسی و ثبت میشود. پزشکان با این روش تشخیصی حملات قلبی و آریتمیها را شناسایی میکنند. برای شناسایی مشکلات ساختاری و عضلانی هم از تصویربرداری و سونوگرافی کمک میگیرند. اکوکاردیوگرافی برای ارزیابی عملکرد قلب و شناسایی علت دقیق درد قفسه سینه پیشنهاد میشود. از طریق آزمایش استرسی هم فعالیت قلب بیمار هنگام فعالیتهای بدنی سنجیده خواهد شد.
آزمایش خون
به کمک آزمایش خون میتوان از وجود عفونت و میزان آنزیمهای تروپونین در بدن مطلع شد. هر کدام از این روشهای تشخیص تکمیلی بر اساس تشخیص اولیه دکتر متخصص داخلی تجویز میگردد. اطلاعات حاصل از روشهای تشخیصی درد قفسه سینه سمت چپ روی برای درمان بیماری اهمیت دارد.
درمان درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف
بعد از تشخیص دقیق علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف باید درمان مناسب را شروع کرد. درمان دارویی و جراحی برای موارد شدیدتر این درد راهکارهای مفید و کارآمدی هستند. اما در سایر موارد میتوان با درمانهای غیردارویی نظیر فیزیوتراپی و روشهای خانگی به تسکین درد قفسه سینه کمک کرد.
درمانهای دارویی
اگر علت درد پشت جناغ قفسه سینه مشکلات گوارشی باشد از داروهای سرکوب کننده رفلاکس معده استفاده میشود. این داروها از بازگشت اسید معده جلوگیری کرده و اسیدیته معده را نیز کم میکنند. داروهای آرامبخش و ضد اضطراب نیز برای دردهایی که به علت حملات پانیک ایجاد میشود کاربرد دارند.
داروهای قلبی و رقیق کننده خون نیز برای مواقعی که بیماریهای قلبی دلیل این دردها هستند مفید است. گاهی آنتیبیوتیک نیز برای درمان عفونت و تسکین درد های قفسه سینه تجویز میگردد. اگر درد شدت زیادی داشته باشد پزشک با تجویز داروهای مسکن مناسب به بیمار کمک میکند.
درمانهای غیر دارویی
از درمانهای غیردارویی بیشتر زمانی استفاده میشود که علت درد پشت جناغ سمت چپ اسکلتی-عضلانی باشد. مهمترین روشهای درمان غیردارویی برای درد قفسه سینه عبارتند از:
- فیزیوتراپی
- ماساژ
- کمپرس گرم
- استفاده از گیاهان دارویی و استراحت
- تمرینات و تکنیکهای کاهش درد
توجه داشته باشید که ماساژ و درمانهای فیزیوتراپی توسط افراد متخصص و حرفهای انجام شود.
درمانهای جراحی
اگر علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف مشکلات حاد قلبی یا ناهنجاریهای اسکلتی شدید باشد از جراحی کمک میگیرند. جراحیهای مختلفی برای درمان علت درد قفسه سینه در سمت چپ انجام میشود که عبارتند از:
- جراحی قلب باز: در این روش درمانی تهاجمی قفسه سینه را باز کرده تا قلب به خوبی نمایان شود. سپس مشکلات قلب از جمله گرفتگی عروق برطرف میگردد. این عمل جراحی پیچیده و چالشی میباشد با این همه آمار مرگ و میر پایینی دارد.
- آنژیوپلاستی: از این روش درمان برای باز کردن عروق کرونری قلب استفاده میشود. یک کاتتر که به انتهای آن بالون وصل است به وسیله برش کوچکی وارد رگ خونی بیمار میگردد. با باد شدن بالون رگ خونی مسدود دوباره باز میشود.
- جراحی اسکلتی: جراحی اسکلتی که با نام جراحی ارتوپدی هم شناخته میشود برای درمان ناهنجاریهای استخوانی به کار میرود. مشکلات مربوط به استخوانها، مفاصل و تاندونها از این طریق رفع خواهد شد.
پزشک جراح با بررسی وضعیت و بیمار برای انجام هر کدام از این درمانهای تهاجمی و نیمه تهاجمی تصمیم میگیرد.
نکات پیشگیری از درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف
برای پیشگیری از دردهای قفسه سینه باید از دلایل بروز آنها جلوگیری کرد. با توجه به اینکه اغلب دردهای سمت چپ قفسه سینه مربوط به بیماریهای قلبی، ریوی و اسکلتی عضلانی هستند راهکاری پیشگیرانه ذیل توصیه میشود.
تغییر سبک زندگی
بسیاری از مشکلات قلبی عروقی با تغییر سبک زندگی و اصلاح عادات غلط پیشگیری میشوند. از این رو توصیه میشود ورزش و فعالیتهای بدنی منظم را در زندگی روزانه خود وارد کنید. تغذیه مناسب و غنی و متعادل از دیگر عوامل موثر برای جلوگیری از دردهای قفسه سینه هستند.
در رژیم غذایی متعادل باید همه ویتامنیها و مواد مغذی مورد نیاز بدن وجود داشته باشد. دوری از چربیهای ناسالم و غذاهای فرآوری شده نیز از دیگر بخشهای یک رژیم غذایی سالم است. همچنین دوری و اجتناب از دخانیات به ویژه سیگار تا حدی زیادی به جلوگیری از بیماریهای ریوی و قلبی کمک میکند.
استرس شایعترین علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف محسوب میشود. به همین دلیل استفاده از روشهای آرامسازی برای کاهش اضطراب و استرس نیز توصیه میشود. به طور کلی میتوان گفت داشتن زندگی سالم مهمترین راهکاری پیشگیرانه از دردها و نارحتیهای قفسه سینه است.
چکاپهای دورهای و مراقبتهای پزشکی
اطلاع از وضعیت جسمانی و سلامتی هر فرد کمک زیادی به پیشگیری از بروز بیماریهای مختلف میکند. با انجام چکاپهای دورهای و تشخیص زودهنگام بیماریهایی همچون مشکلات قلبی و ریوی از بروز دردهای قفسه سینه جلوگیری میشود.
مراجعه به پزشک متخصص و معاینات سالانه بخش مهمی از بررسیهای دورهای سلامت بدن هستند. همچنین در صورت ابتلا به عارضههای قلبی یا دیگر بیماریها باید مراقبتهای پزشکی لازم به عمل آید. از این طریق دیگر نگرانی از بابت عوارض ناخواسته بیماریها نخواهید داشت.
زمان مراجعه به اورژانس
اگر علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف نارساییهای قلب یا آمبولی ریه باشد باید فورا به پزشک مراجعه کرد. زیرا هرگونه سهل انگاری در این زمینه باعث آسیبهای جدی به سلامت و زندگی فرد میشود.
علائم خطرناک که باید جدی گرفت
شناخت نشانههای خطر به تشخیص سریع حمله قلبی و مراجعه به موقع به مراکز درمانی کمک میکند. علائمی که نشان میدهند دردهای پشت جناغ سینه سمت چپ خطرناک هستند عبارتند از:
- تنگی نفس
- تعریق سرد
- حملات قلبی
- سکته قلبی
- غش یا سرگیجه
- سبکی سر
در صورت مشاهده هر کدام از این علائم اورژانسی باید به فوریتهای پزشکی مراجعه کنید.
اقدامات فوری در صورت بروز علائم حاد
با مشاهده علائم خطر و هشدار دهنده باید اقدامات فوری زیر را برای نجات جان بیمار انجام داد:
- در وهله اول آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید تا قادر به عملکرد منطقی و مناسبی باشید.
- فرد بعد از مشاهده علائم خطر باید انجام هرگونه فعالیت بدنی را متوقف کند.
- با اورژانس تماس بگیرید تا برای انتقال به مراکز درمان از خدمات پزشکی و حرفهای بهرهمند باشید.
- اگر به آسپرین حساسیت ندارید حتما یک قرص آسپرین با بجوید و قورت دهید.
- اگر فرد دیگری با این علائم مواجه شده است و هشداری خود را از دست داده حتما CPR کنید. منظور از CPR احیای قلبی ریوی برای احیای بیمار است. در صورتی که برای احیای قلبی ریوی آموزش ندیدهاید ۱۰۰ تا ۱۲۰ بار در دقیقه ماساژ قلبی به بیمار دهید.
نتیجهگیری
علت درد قفسه سینه سمت چپ و پشت کتف میتواند بیماریهای قلبی یا ریوی باشد. همچنین مشکلات اسکلتی و عضلانی هم در برخی از مواقع دردهایی در ناحیه پشت کتف در قفسه سینه ایجاد میکنند. مشکلات گوارشی از جمله رفلاکس معده هم موجب ناراحتی قفسه سینه میشوند.
کسانی که به حملات پانیک ناشی از استرس مبتلا میشوند هم درد در قفسه سینه سمت چپ را احساس خواهند کرد. برای تشخیص علت این دردها باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
بر اساس دلیل درد از درمانهای دارویی و غیر دارویی و جراحی میتوان کمک گرفت. فیزیوتراپی و ماساژ درمانی هم به تسکین این دردها به ویژه اگر علا اسکلتی-عضلانی داشته باشند کمک میکند. اگر تجربه این دردها را دارید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
برای رزرو نوبت یا مشاورههای آنلاین با بهترین دکترهای متخصص کشور از طریق سایت طبیبی نو اقدام نمایید. این مجموعه معرف بهترین متخصص داخلی و مجرب کشور به کاربران است.