آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد؟
آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد؟ این مهمترین سوالی است که برای افراد مبتلا و خانواده آنها پیش میآید. نرمی استخوان یا راشیتیسم نوعی ناهنجاری اسکلتی به شمار میرود که به دلایل مختلفی بروز میکند.
کمبودهای تغذیهای، کم تحرکی و عوامل ژنتیکی از مهمترین عوامل خطر در ابتلا به این بیماری هستند. روشهای درمان مختلفی از جمله دارو درمانی، اصلاح سبک زندگی و فیزیوتراپی و تمرینات اصلاحی به بهبود نرمی استخوان کمک میکنند. درمان قطعی نرمی استخوان به علت بروز آن و پیگیری اصولی و کامل درمان بستگی دارد.
در مواردی که این بیماری به عللی غیر ژنتیکی ایجاد گردد شانس درمان قطعی بسیار بالاست. اما اغلب بیمارانی که به دلایل ژنتیکی به نرمی استخوان مبتلا هستند باید مادام العمر تحت مراقبت پزشکی باشند. در غیر این صورت با تشدید بیماری و حتی نقص عضو دائمی مواجه میگردند. تغذیه مناسب، دریافت نور خورشید به مقدار کافی و تحرک از اصلیترین فاکتورهای پیشگیرانه از نرمی استخوان هستند.
در مواردی که امکان درمان قطعی نرمی استخوان وجود نداشته باشد تمرکز روی کنترل علائم قرار میگیرد در این خصوص شما می توانید به شهر اصفهان که مراکز اصلی ارتوپدی در آنجا قرار دارد مراجعه کنید و زیر نظر بهترین دکتر ارتوپد اصفهان فرآیند درمانی را طی کنید. در این شرایط اقدامات متعددی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری انجام میشود.
آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد؟
نرمی استخوان یا راشیتیسم نوعی اختلال در رشد و استحکام استخوانها میباشد. این بیماری اغلب به دلیل کمبود کلسیم، ویتامین D و فسفر بروز پیدا میکند. کودکان بخش عظیمی از مبتلایان به این بیمار را تشکیل میدهند. اینکه آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد یا نه از سوالات اساسی درباره این بیماری است.
در پاسخ باید گفت که درمان قطعی نرمی استخوان به عوامل مختلفی مانند علت بیماری، زمان تشخیص و پیگیری درمان بستگی دارد. در مواردی که امکان درمان قطعی وجود نداشته باشد برای کنترل و مدیریت علائم تلاش میشود.
تفاوت درمان کامل و کنترل علائم نرمی استخوان
ابتدا باید تفاوت بین درمان کامل این بیماری و کنترل علائم آن را بدانیم. در شرایطی که نرمی استخوان به دلیل کمبودهای تغذیهای باشد امکان درمان کامل وجود دارد. افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم میتواند باعث بهبود کامل استخوان گردد. در این حالت نه تنها علائم بیماری کاهش پیدا میکند بلکه به طور کامل درمان میشود.
اما در شرایطی که نرمی استخوان ژنتیکی باشد هدف روی کنترل علائم متمرکز خواهد بود. نرمی استخوان مقاوم به ویتامین D از جمله انواع پیچیده این بیماری به شمار میرود. بنابراین پزشکان به کمک داروهایی مانند بروسوماب و فسفات درمانی از پیشرفت نرمی استخوان جلوگیری میکنند.
اهمیت تشخیص و درمان بیماری در مراحل اولیه
نتایج درمان نرمی استخوان اگر در مراحل اولیه بیماری باشد چشمگیر خواهد بود. در واقع اینکه آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد یا خیر به زمان مناسب تشخیص وابسته است. به ویژه اگر نرمی استخوان در کودکان در سنین پایین را میتوان به سهولت درمان نمود.
دارو درمانی شامل مکمل فسفات و درمان با هورمون رشد برای نرمی استخوان ژنتیکی تجویز میگردد. اما در کنار درمانهای پزشکی راهکارهای خانگی نیز برای بهبود راشیتیسم وجود دارد. مصرف مواد غذایی مورد نیاز بدن از جمله:
- تخم مرغ
- لبنیات
- ماهیهای چرب
در کنار قرار گرفتن در نور آفتاب و بازی در فضای باز به بهبود این بیماری کمک میکنند.
روشهای درمانی رایج و پیشرفته نرمی استخوان
نرمی استخوان از جمله بیماریهای درمانپذیر به شمار میرود که نیاز به رویکردهایی چند جانبه دارد. شناسایی به موقع بیماری و مراجعه منظم به پزشک کلید طلائی بهبود این بیماری میباشد. برای درمان قطعی نرمی استخوان چند راهکار وجود دارد که توسط پزشکان به کار گرفته میشود.
درمان تغذیهای و مکملی
درمانهای مبتنی بر تغذیه از روشهای پایهای برای بهبود این بیماری هستند. در واقع با تغییر سبک زندگی، میتوان از درمان خانگی نرمی استخوان کمک گرفت. پزشکان اغلب توصیه میکنند مکملهای زیر در رژیم غذایی بیمار قرار گیرد:
- ویتامین D3 ( در دوزهای تجویزی)
- کلسیم کربنات یا سیترات ( به منظور تقویت استخوانها)
- مکملهای فسفردار ( در صورت نیاز و به تشخیص متخصص)
در کنار مصرف این مکملها استفاده از خوراکیهایی مانند:
- شیر
- تخم مرغ
- ماهی
- جگر
برای درمان نرمی استخوان مفید هستند. در پاسخ به این سوال که آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد باید به رژیم غذایی بیمار توجه کرد.
درمان دارویی (بروسوماب برای XLH)
در مواردی که علت نرمی استخوان عوامل ژنتیکی باشد رژیم غذایی به تنهای کافی نیست. در این شرایط بادید از داروهایی به نام بروسوماب Burosumab استفاده کرد. این دارو از طریق مهار FGF23 به افزایش سطح فسفر خون کمک میکند. در نتیجه تراکم بهبود تراکم استخوانی مشاهده میگردد.
نور درمانی و سبک زندگی
نور آفتاب به عنوان منبع اصلی سنتز ویتامین D در پوست انسان شناخته میشود. به همین دلیل توصیه میشود بیماران مبتلا به نرمی استخوان برای ۱۵ الی ۳۰ دقیقه در برابر نور خورشید قرار بگیرند. نور UV در اشعههای خورشید باعث فعالسازی فرم پیشساز ویتامین D در بدن میگردد.
درمان حمایتی (فیزیوتراپی- ورزش)
در کنار درمانهای گفته شده، فیزیوتراپی و تمرینات اصلاحی نیز به کاهش درد و اصلاح دفرمیهای اسکلتی این بیماران کمک میکند. ورزشهایی که به درمان نرمی استخوان کمک میکنند عبارتن از:
- تمرینات کششی
- تمرینات تعادل
- تمرین پایداری
- تمرین تقویت عضلات پایین تنه
در بیشتر بیماران درمان قطعی نرمی استخوان نیاز به درمانهای ترکیبی دارد.
آیا درمان نرمی استخوان برگشت پذیر است؟
یکی از نگرانیهای افرادی که میپرسند آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد برگشتپذیری آن است. این بیماری بعد از درمان نیز امکان بازگشت دارد. به ویژه در بیمارانی که به نرمی استخوان ژنتیکی مبتلا هستند لزوم پیگیری روند درمان دو چندان است.
احتمال بازگشت علائم پس از درمان
اگر درمان نرمی استخوان به درستی انجام نشود خطر بازگشت وجود دارد. به خصوص در کودکانی مه روند رشد استخوانی فعالی دارند قطع درمان میتواند به تشدید بیماری منتهی شود. بر اساس پژوهشهای انجام شده بازگشت علائم نرمی استخوان در مواردی از درمان دیده شده است. این اطلاعات نشان دهنده اهمیت پیگیری درمان نرمی استخوان به ویژه در کودکان میباشد.
وضعیت بیماران ژنتیکی و مراقبت مداوم
در استخوان ژنتیکی مانند هیپوفسفاتمی وابسته به کروموزوم (XLH) X درمانها جنبه کنترلی دارند. به بیان دیگر نرمی استخوان ژنتیکی در اغلب موارد درمان قطعی ندارد و در صورت قطع داروها شدت باز میگردد.
به نحوی که قطع کردن داروها میتواند علائم بر تشدید علائم موجب نقص عضو دائمی بیمار نیز گردد. این بیماران باید به صورت مادام العمر تحت مراقبتهای پزشکی باشند زیر نظر بهترین دکتر ارتوپد تهران باشید و دارو مصرف کنند. البته نوع دارو و دوز مصرفی باید بر اساس تجویز پزشک متخصص انجام گیرد.
پیشگیری از بازگشت بیماری
برای پیشگیری از بازگشت بیماری رعایت چند نکته اهمیت دارد:
- مصرف مکملها باید بر اساس تجویز پزشک ادامه پیدا کند.
- آزمایشات دورهای سطح ویتامین D و فسفر و کلسیم انجام شود.
- رژیم غذایی مناسب بیماری نرمی استخوان رعایت گردد.
- روزانه دقایقی در معرض نور خورشید قرار بگیرید.
- مشاوره منظم با پزشک متخصص فراموش نشود.
در کنار این موارد آموزش خانواده به ویژه در مورد اهمیت مصرف دارو و فعالیت بدنی و تغذیه نیز مهم است. به همین دلیل در پاسخ به اینکه آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد یا نه باید به نقش خانواده نیز اشاره کرد.
دلایل و عوامل خطر نرمی استخوان
عوامل مختلفی میتوانند زمینهساز این بیماری استخوانی به ویژه در کودکان باشند. شناسایی عوامل خطر در پیشگیری از درمان به موقع نرمی استخوان نقش کلیدی دارد.
دلایل تغذیهای: نقش کمبود ویتامینها و مواد معدنی
کمبودهای تغذیهای به ویژه کمبود ویتامین D از اصلیترین عوامل ابتلا به نرمی استخوان میباشد. این کمبود اغلب به دلیل رژیمهای غذایی نامناسب یا کمبود دریافت نور خورشید رخ میدهد.
ویتامین D از مهمترین عناصر در جذب کلسیم در بدن انسان است. در نتیجه کمبود این ویتامین موجب نارسایی معدنی در استخوانها و آنها را نرم میکنند. کمبود کلسیم نیز از دلایل کاهش سختی استخوانها محسوب میشود. از دیگر علل نارسای استخوانی به ویژه در کودکان کمبود فسفر است.
بیماریهای زمینهای
برخی از بیماریهای مزمن مانع از جذب یا متابولیسم ویتامین D در بدن شده و فرد به نرمی استخوان مبتلا میگردد. از این برای اطمینان از اینکه آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد باید به بیماریهای زمینهای نیز توجه کرد. از جمله بیماریهایی که میتوانند زمینهساز نرمی استخوان باشد عبارتند از:
- بیماری مزمن کلیوی: این بیماری روی تولید فرم فعال ویتامین D اثر منفی میگذارد.
- بیماریهای گوارشی: بیماریهایی نظیر سلیاک و التهاب رودهای نیز از دلایل نرمی استخوان هستند.
- سوء تغذیه مزمن: این عاملا بیشتر در کشورهای در حال توسعه مشاهده میشود.
داروها
مصرف بعضی از داروها نظیر:
- داروی ضد صرع (فنوباربیتال و فنیتوئین)
- گلوکوکورتیکوئیدها
در متابولیسم بدن مداخله کرده و مانع از جذب موادی مانند کلسیم میشوند. در نتیجه احتمال ابتلا به نرمی استخوان در فرد مصرف کننده را افزایش میدهند. مصرف بلند مدت این داروها باید با نظر و تحت نظارت پزشک متخصص انجام گیرد.
عوامل ژنتیکی و راشیتیسم ارثی
بعضی از اختلالات ارثی مانند راشیتیسم ارثی موجب باتوانی کلیه در بازجذب فسفات میشوند. در نتیجه منجر به نارسایی استخوانی بسیار شدید و مزمن خواهد شد.عوامل ژنتیکی موثر در نرمی استخوان غالبا در دوران کودکی قابل تشخیص است.
سبک زندگی و محیط زندگی
سبک زندگی مدرن و زندگی در فضاهای بسته در کنار کاهش تحرک کودکان از عوامل محیطی نرمی استخوان محسوب میشوند. عدم دسترسی کافی به نور خورشید در مناطق شهری و مناطق سردسیر موجب شیوع بیشتر نرمی استخوان میگردد.
گروه های در معرض خطر
هر فردی ممکن است به نرمی استخوان تغذیهای مبتلا شود، اما برخی گروهها در معرض خطر بیشتری قرار دارند. این گروهها شامل موارد زیر هستند:
- نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه میشوند (بهویژه بیشتر از ۶ ماه)
- نوزادان و کودکان خردسال بین ۶ تا ۲۴ ماهگی
- نوزادانی که زودتر از موعد به دنیا آمدهاند
- کودکانی با پوست تیرهتر دارند
- کودکانی که به اندازه کافی در معرض نور مستقیم خورشید قرار نمیگیرند
منبع:clevelandclinic
پیشگیری از نرمی استخوان
با پیشگیری از این بیماری میتوان از این سوال که آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد به راحتی گذشت. سه عامل کلیدی در جلوگیری از ابتلا به نرمی استخوان وجود دارد که عبارتند از:
- تغذیه مناسب
- دریافت نور خورشید به مقدار کافی
- مصرف مکملهای ویتامین D و کلسیم در صورت نیاز
والدین با ایجاد عادتهای غذایی سالم در کودکان به پیشگیری از این بیماری کمک میکنند. علاوه بر آن انجام غربالگریهای دورهای برای تشخیص زودهنگام کمبود مواد معدنی در بدن نیز ضروری است. در افراد سالمند نیز با تقویت عادتهای تغذیهای و تحرک بیشتر و مصرف مکملها میتوان از نرمی استخوان جلوگیری نمود.
نتیجهگیری
نرمی استخوان نوعی ناهنجاری اسکلتی در بدن است که به دلایل مختلفی ایجاد میشود. در پاسخ به این سوال که آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد باید به علت آن توجه کرد. اگر نرمی استخوان به دلیل کمبود های تغذیهای باشد به طور کامل بهبود مییابد.
اما دلایل ژنتیکی موجب میشوند در صورت قطع درمان بیماری بازگردد. تشخیص زودهنگام و درمان سریع نرمی استخوان از مهمترین عوامل بهبود کامل بیمار هستند. با کسب اطلاعات بیشتر درباره راشیتیسم میتوانید در تشخیص به موقع این بیماری موفق شوید. برای مشاوره رایگان و رزرو دریافت نوبت دکتر ارتوپد از طریق سایت طبیبی نو اقدام کنید.