برای دیسک کمر زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین
تغییر سبک زندگی سبب شده است سن مبتلا شدن به بسیاری از بیماریها تا حد چشمگیری کاهش پیدا کند. مشکلات مفصلی و اسکلتی مثل آسیب دیسک کمر از رایجترین مسائلی هستند که سبب نگرانی مادران باردار میشوند. یکی از دغدغههای مادرانی که به مشکلات اسپاینال مبتلا هستند، انتخاب روش زایمان مناسب است.
مدیریت مشکلات کمر در بارداری یک مسئله مهم به شمار میرود و انتخاب بین سزارین و زایمان طبیعی یکی دیگر از نگرانیهای بارداری محسوب میشود. سوال بسیاری این است که برای دیسک کمر زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین.
حقیقت این است که انتخاب روش مناسب باید پس از انجام بررسیهای متعدد توسط پزشک متخصص صورت بگیرد تا کمترین آسیب به فرد وارد شود در ابتدا در این خصوص بهتر است با متخصص داخلی یا دکتر خود مشورت کنید. با این حال آمارهای جهانی نشان میدهند که انتخاب سزارین برای مادرانی که دچار دیسک کمر هستند، گزینه بهتری خواهد بود.
چرا که میتواند از آسیبهای بیشتر جلوگیری کند. در این مطلب از سایت طبیبی نو همراه ما باشید تا به مشکلات کمر در بارداری بپردازیم و بهترین گزینه بین زایمان طبیعی یا سزارین را انتخاب کنیم.
مشکلات دیسک کمر در دوران بارداری
احتمالا میدانید که احتمال بروز مشکلات دیسک کمر و دردهای مفصلی در زنان باردار به حد چشمگیری افزایش پیدا میکند.
کمردرد یک ناراحتی رایج در دوران بارداری است که حدود ۴۰ درصد از زنان باردار را در مقطعی تحت تاثیر قرار میدهد. درد در کمر یا لگن به دلایل زیادی مانند تغییر هورمونها، اضافه وزن یا تغییر مرکز ثقل رخ میدهد.
منبع:my clevelandclinic
در این میان ممکن است به دلیل مشکلات قبلی، دیسک ستون فقرات آسیب ببیند و سبب ناراحتیهایی در طی بارداری یا هنگام زایمان شود.
علائم دیسک کمر
علائم دیسک کمر و شدت آنها به نسبت وزن جدید، محل آسیب دیسک، وضعیت جسمی مادر و درگیری ریشه عصبی بستگی دارد. برخی از رایجترین علائم تشخیص دیسک ستون فقرات را معرفی میکنیم:
- کمردرد مداوم یا متناوب که معمولا بر اثر ایستادن طولانی مدت، سرفه، عطسه یا فعالیتی مثل خم شدن ایجاد میشود
- گرفتگی عصب سیاتیک که از کمر یا باسن شروع میشود و به سمت پایین میرود
- بیحسی در کمر و پاها
- اسپاسم و گرفتگی عضلات پشت
- تغییرات در عملکرد مثانه و روده
- کاهش رفلکسهای زانو و مچ پا
- فشار بر ریشههای عصبی و دردهای ناگهانی
انتخاب روش زایمان: طبیعی یا سزارین؟
اگر زمان مناسب برای انجام زایمان شما رسیده است، سوالات زیادی در مورد نحوه زایمان مادرانی که مبتلا به بیماری دیسک کمر هستند، وجود دارد. برای مثال بسیاری میپرسند که آیا زایمان طبیعی برای زنان با دیسک کمر بیخطر است؟
برای دیسک کمر زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟ چرا بعضی از پزشکان سزارین را توصیه میکنند؟ در ادامه هر یک از این روشها را معرفی کرده و مزایا و معایب هر یک را بررسی میکنیم:
مزایا و معایب زایمان طبیعی برای زنان با دیسک کمر
زایمان طبیعی یکی از خاطرهانگیزترین تجربیات در زندگی هر مادری به شمار میرود؛ چرا که حس در آغوش گرفتن فرزند بلافاصله بعد از تولد، غیرقابل تکرار است. اما چه اتفاقی میافتد اگر که این شیوه زایمان سبب آسیب رسیدن به بدن مادر شود؟
در جدول زیر میتوانید مزایا و معایب زایمان طبیعی با بیرون زدگی دیسک را معرفی میکنیم:
مزایای زایمان طبیعی با دیسک کمر | معایب زایمان طبیعی با دیسک کمر |
بهبودی سریع مادر | احتمال تشدید کمردرد بعد زایمان |
کم بودن زمان بستری در بیمارستان (در صورت نبود مشکل یا بیماری) | خطر آسیبدیدگی بیشتر مهرههای کمر |
امکان شیردهی به نوزاد بلافاصله بعد از تولد | زایمان سختتر |
عدم وجود عوارض بیهوشی و بیحسی | احتمال بهبود دیرتر کمردرد |
مزایا و معایب سزارین برای زنان با مشکلات دیسک کمر
با وجود این که زایمان سزارین دوره نقاهت طولانیتری دارد و چند ساعت پس از جراحی برای مادر بسیار سخت خواهد بود، این روش برای افراد دارای دیسک کمر توسط پزشکان پیشنهاد میشود.
در جدول زیر میتوانید برخی از مهمترین مزایا و معایب انجام زایمان سزارین با دیسک کمر را مشاهده کنید:
مزایای انجام سزارین با دیسک کمر | معایب انجام سزارین با وجود دیسک کمر |
کاهش فشار بر روی مهرههای کمر | افزایش احتمال عفونت، خونریزی بعد از سزارین |
کنترل بیشتر دکتر متخصص داخلی بر روی روند زایمان | دوره بهبودی طولانیتر و ناتوانی در انجام برخی از فعالیتهای روزمره |
کاهش مشکلات ستون فقرات ناشی از زایمان طبیعی | احتمال درد مزمن در ناحیه کمر یا شکم |
زایمان در زمان از پیش تعیین شده | وجود عوارض ناشی از بیهوشی یا بیحسی اسپاینال |
درمان دیسک کمر در دوران بارداری
مشکلات کمر، مفاصل و ستون فقرات در دوران بارداری بیشتر میشوند و ناراحتیهای زیادی را برای فرد به وجود میآورند. به همین دلیل ضروری است که روشهای مناسب برای درمان دیسک کمر در دوران بارداری و کنترل علائم آن را بررسی کنیم.
این روشها سبب میشوند که دوره بارداری راحتتر سپری شده و فرد بتواند به شکل سادهتری این دوران را به پایان برساند.
درمانهای غیرجراحی دیسک کمر در بارداری
با توجه به شرایط مادر باردار، نمیتوان از روشهای جراحی برای درمان او استفاده کرد و باید از شیوههای غیرجراحی و حمایتی کمک بگیریم. مهمترین شیوههای غیرارادی درمان دیسک کمر، شامل موارد زیر میشوند:
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی شامل انجام تمرینهای مختلف و استفاده از دستگاههای پیشرفته برای بهبود گرفتگی عضلات و کاهش فشار بر روی مفاصل میشود. این تمرینات میتوانند تا حد زیادی احساس ناراحتی و درد مادران باردار را کاهش دهند.
با توجه به محدودیتهای دارویی در دوران بارداری، این روش درد را بدون دارو کم کرده و از طرفی به آمادگی بدن برای زایمان کمک خواهد کرد.
استفاده از کمربندهای حمایتی
کمربندهای مخصوص بارداری با توزیع وزن به طور یکنواخت، فشار را از روی ستون مهرهها و دیسک کمر برمیدارند. همچنین با حمایت از عضلات ضعیف کمر، احتمال آسیب بیشتر را به حداقل میرسانند و به خصوص در سه ماهه دوم و سوم بارداری پیشنهاد میشوند.
استراحت
یکی دیگر از روشهای کاهش فشار از روی دیسک کمر، استراحت به شیوه صحیح است. برای مثال مادر باردار میتواند در زمان استراحت خود، به پهلو خوابیده و با قرار دادن یک بالش در بین پاها، فشار را از روی ستون فقرات بردارد.
لازم به ذکر است که نشستن یا خوابیدن نادرست در این دوران، با اعمال فشار بیشتر روی مهرهها ممکن است بیماری را تشدید کند.
شما میتوانید با مشورت پزشک از ماساژ ملایم و کنترل شده اطراف ستون فقرات و پشت ران نیز استفاده کنید. البته ماساژ بهتر است توسط فردی ماهر انجام شود و از ایجاد فشار مضاعف به رحم جلوگیری شود، شما می توانید فوق تخصص داخلی تهران را در سایت طبیبی نو پیدا کنید.
ورزشهای کمفشار
با توجه به نظر پزشک، مادر باردار میتواند در ورزشهای کمفشار نظیر یوگای تخصصی بارداری شرکت کند. دقت کنید که انجام این تمرینات نیز باید زیر نظر یک متخصص صورت بگیرد تا از آسیب بیشتر به دیسکهای کمر جلوگیری شود.
آب درمانی در استخر با عمق مناسب نیز از راهکارهای کاهش فشار ستون فقرات بوده و درد را کاهش میدهد. این روش گردش خون را افزایش، عضلات را آرام و ایمنی بارداری را بهبود میبخشد.
نکات مراقبتی در دوران بارداری
مادر باردار باید برای کاهش ناراحتی ناشی از درد کمر، اصلاحاتی را در وضعیت بدن مثل فرم نشستن و خوابیدن به وجود بیاورد.
از سوی دیگر باید محدودیتهایی در فعالیتهای روزمره در نظر گرفته شوند تا فشار بر روی نواحی آسیبدیده به حداقل برسد.
در صورت بینتیجه ماندن تکنیکهای درمان حمایتی و خانگی، میتوان با انجام مشاوره پزشکی و تنها زیر نظر یک متخصص، از داروهای مسکن بیخطر برای بارداری استفاده کرد.
اهمیت مشاوره پزشکی و بررسیهای تخصصی
دوران بارداری با تغییرات فیزیکی قابل توجهی همراه است که بسیاری از آنها بر عضلات کمر و ستون فقرات تاثیر میگذارند.
مادرانی که دچار دیسک کمر هستند، برای تجربه زایمانی ایمن باید با پزشکان متخصص مشورت کرده و بهترین تصمیم را برای روش زایمان بگیرند.
مراجعه به متخصص زنان و زایمان و پزشکان ارتوپد برای بررسی شرایط بیماری لازم است. نوع و شدت آسیب، محل درگیری، علائم بالینی و.. باید بررسی شوند و تصمیمگیری به شکلی انجام شود که کمترین آسیب به مادر و فرزند او وارد شود.
برای دریافت نوبت از متخصص ارتوپد، فوق تخصص زنان و زایمان، متخصصین مغز و اعصاب و… میتوانید از سایت طبیبی نو استفاده کنید. در طبیبی نو میتوانید تنها با چند کلیک به لیست پزشکان محدوده مکانی مدنظر خود دسترسی پیدا کرده و از بهترین پزشک به شکل حضوری، آنلاین یا تلفنی وقت بگیرید. همچنین میتوانید سوالات خود را به شکل رایگان و بدون پرداخت هیچ هزینهای از پزشکان بپرسید و در سریعترین زمان ممکن به پاسخ خود دست پیدا کنید.
نتیجهگیری
یکی از مهمترین سوالات زنان در طول دوره بارداری این است که برای دیسک کمر زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین. پاسخ این سوال به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد و تشخیص قطعی آن تنها توسط یک پزشک ماهر صورت میگیرد. توصیه میکنیم که برای انجام مراقبتها درمانی در طول دوره بارداری خود، به بهترین پزشک متخصص مراجعه کرده و از او برای انتخاب روش زایمان کمک بگیرید.
بررسی شرایط مادر میتواند از عوارض احتمالی برای ایشان و کودک جلوگیری کرده و زایمانی ایمن، بدون پیامدهای بعدی را مهیا سازد. شما میتوانید کاملترین لیست پزشکان مربوطه را در طبیبی نو پیدا کرده و بر اساس اطلاعات و رزومه ارائه شده در کنار نظر سایر مراجعین بهترین متخصص را انتخاب کنید.