مضرات وارنیش فلوراید برای کودکان چیست؟
سلامت دندانهای کودکان به تغذیه بهتر آنها و رشد منظم بچهها کمک میکند. انجام اقدامات دندانپزشکی برای رفع پوسیدگی دندان کودکان دشواری بسیار زیادی نسبت به بزرگسالان به همراه دارد. به همین خاطر باید از روشها و راهکارهای مختلف برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان استفاده کرد. وارنیش فلوراید راهکاری موثر برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان محسوب میشود. اما آیا مواردی از مضرات وارنیش فلوراید برای کودکان وجود دارد؟
فلوراید مادهای است که با تقویت دندانها موجب توقف فرآیند پوسیدگی آنها میشود. در تحقیقات بینالمللی عنوان میشود.با وجود نقش موثر این ماده، مواردی را به عنوان مضرات وارنیش فلوراید برای کودکان میتوان برشمرد.
ایجاد لکههای سفید روی دندان که با نام فلوروزیس شناخته میشوند یکی از خطرات وارنیش فلوراید برای کودکان است. بروز حساسیتهای آلرژیک نسبت به فلوراید، در برخی کودکان از دیگر مشکلات فلوراید تراپی کودکان محسوب میشود.
وارنیش فلوراید چیست و چگونه عمل میکند؟
فلوراید تراپی در دندانپزشکی کودکان راهی برای پیشگیری از پوسیدگی دندانهای شیری است.
۱- تعریف وارنیش فلوراید
در دندانپزشکی از وارنیش فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی دندانها استفاده میشود. این ماده هم در دندانپزشکی کودکان و هم دندانپزشکی بزرگسالان به کار میرود.
۲- مکانیزم عمل وارنیش فلوراید در محافظت از دندانها
فلوراید مادهای معدنی است که به موجب تقویت مینای دندان و پیشگیری از پوسیدگی آن میشود.
مضرات و عوارض وارنیش فلوراید برای کودکان
وارنیش فلوراید اگرچه به بهبود وضعیت دندانهای کودک کمک میکنند اما مضراتی هم به همراه دارد. مضرات وارنیش فلوراید برای کودکان، بیشتر زمانی رخ میدهند توسط شخصی به غیر از دندانپزشک کودک به کار رود.
۱- مضرات مصرف بیش از حد فلوراید
در وارنیش فلوراید کودکان باید از مقادیر مناسبی فلوراید اسفاده کرد. در غیر این صورت عوارض و مشکلاتی مانند فلوروزیس دندانی ایجاد میگردد. تعیین دقیق مقدار و زمان وارنیش فلوراید باید توسط دندانپزشک کودک انجام گیرد. زیرا فلوراید در دوزهای بالا میتواند سمی باشد و به کودک آسیب وارد کند. یکی دیگر از مضرات و خطرات وارنیش فلوراید کودکان بلعیدن آن توسط کودک است. البته برای کودکان زیر ۶ سال از ژل فلوراید استفاده میشود. زیرا ژل فلوراید عوارض و خطرات کمتری در صورت بلع برای کودک به همراه دارد. با این همه بلعیدن ژل فلوراید هم میتوانند به بروز حالت تهوع یا استفراغ در کودک منتهی گردد.
۲- فلوروزیس دندانی چیست و چگونه پیشگیری کنیم؟
فلوروزیس بیماری است که به دلیل دریافت مقادیر زیاد فلوراید در سنین زیر ۸ سال ایجاد میگردد. این عارضه به شکل چند رگه سفید روی دندان یا زرد شدن رنگ آن بروز پیدا میکند. بسته به شدت بیماری رگهها و لکههای روی دندان بیشتر خواهند بود. بالاترین دوز فلوراید زمانی استفاده میشود که دندانهای اصلی درون لثه در حال رشد هستند. دندانپزشکان به کمک وارنیش فلوراید در دوز بالا تلاش میکنند تا رویش دندان اصلی از پوسیدگی دندان شیری پیشگیری کنند. راهکارهای پیشگیری از فلوروزیس دندانی در کودکان عبارتند از:
- استفاده از آب
- استفاده از خمیر دندان مناسب
- رعایت رژیم غذایی مناسب ( کربوهیدرات بالا و مواد غذایی اسیدی کم)
- مراجعه دورهای و منظم به دندانپزشک کودک
با این اقدامات ریسک ابتلای کودک به فلوروزیس دندانی کاهش مییابد.
۳- حساسیتها و واکنشهای آلرژیک به وارنیش فلوراید
فلوراید در برخی از کودکان ایجاد حساسیتهای آلرژیک کرده و موجب حساسیت پوستی میشود. بنابراین حساسیتهای آلرژیک را باید به عنوان خطرات مصرف فلوراید برای کودکان در نظر گرفت. از دیگر عوارض احتمالی وارنیش فلوراید میتوان به:
- اسهال
- خستگی
- تعریق شدید
اشاره کرد.
فواید وارنیش فلوراید برای کودکان
در کنار مضرات وارنیش فلوراید برای کودکان این روش فواید و مزایای مهمی هم به همراه دارد.
۱- پیشگیری از پوسیدگی دندانهای شیری
وارنیش فلوراید به جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک کمک زیادی میکند. فلوراید در این متد دندانپزشکی موجب تقویت مینای دندانهای شیری کودک میشود. در نتیجه اثر باکتریها روی دندانهای شیری کم شده و دندان کودک کمتر آسیب میبیند.
۲- کاهش نیاز به درمانهای پیچیدهتر دندانپزشکی
انجام درمانهای لازم برای پوسیدگی دندان روی کودکان بسیار دشوار است. پر کردن و عصبکشی دندانهای پوسیده کودک پروسه پیچیده و سختی است که در صورت وجود پوسیدگی مورد نیاز است. در حالی که وارنیش فلوراید نیاز به درمانهای بعدی روی دندان شیری کودک را به شدت کاهش میدهد.
ایمنی وارنیش فلوراید برای کودکان
اگر وارنیش فلوراید توسط دندانپزشک کودک انجام شود بسیار ایمن است. همچنین در بازهی زمانی بسیار کوتاهی در مطب و کلینیک دندانپزشکی قابل انجام میباشد.
۱- بررسی ایمنی وارنیش فلوراید از دیدگاه دندانپزشکان
دندانپزشکان کودک معتقد هستند که انجام وارنیش فلوراید برای کودکان روشی ایمن و بیخطر محسوب میشود. همچنین اغلب دندانپزشکان توصیه میشود این روش برای کودکان بالای ۳ سال انجام گیرد.
۲- چگونه از مصرف بیش از حد فلوراید جلوگیری کنیم؟
فلوراید در بسیاری از محصولات مراقبت از دندان از جمله خمیردندانها وجود دارد. با کنترل محصولات حاوی این ماده از اثرات جانبی فلوراید در کودک خود پیشگیری کنید. همچنین برای وارنیش فلوراید به دندانپزشک متخصص کودکان مراجعه کنید. دندانپزشک کودک توصیههای لازم برای جلوگیری از مصرف بیش از حد فلوراید را نیز به شما ارائه میکند.
جایگزینهای طبیعی و مکملها برای وارنیش فلوراید
فلوراید مادهای معدنی است که با تقویت دندان از پوسیدگی آن جلوگیری میکند. روشهای طبیعی دیگری وجود دارند که میتواند جایگزین وارنیش فلوراید کرد. با این کار از مضرات وارنیش فلوراید برای کودکان در امان خواهید ماند.
۱- روشهای جایگزین برای تقویت دندانهای کودکان
جایگزین کردن مواد معدنی طبیعی به جای محصولات شیمیایی جایگزین عالی برای وارنیش فلوراید است. از جمله موادی که به عنوان جایگزین طبیعی وارنیش فلوراید به کار میروند عبارتند از:
- عصاره چای سبز
- محلول آب و نمک
۲- آیا نیاز به وارنیش فلوراید داریم؟ تصمیگیری آگاهانه برای والدین
انجام وارنیش تراپی برای کودک باید بر اساس شرایط دندانهای شیری او صورت گیرد. بنابراین نمیتوان به طور کلی گفت که وارنیش فلوراید خوب یا بد است. در این زمینه دندانپزشکان کودک بهترین راهنما و مشاور والدین محسوب میشوند.
راهنماییهای علمی پس از انجام وارنیش فلوراید
برای اثربخشی بهتر فلوراید باید به چند مورد بعد از وارنیش فلوراید توجه کنید.
۱- مراقبتهای بعد از وارنیش فلوراید
تا نیم ساعت بعد از وارنیش فلوراید کودک نباید آب یا غذا میل کند. برای تماس بهتر فلوراید با دندانها ۲ الی ۳ ساعت بعد از وارنیش فلوراید غذاهای داغ و چسبناک مصرف نشود. بهتر است تا صبح روز بعد از وارنیش فلوراید، دندانهای کودک را مسواک نزنید. در این بازهی زمانی از میوههایی مانند:
- سیب
- هویج
استفاده نشود. زیرا این میوهها روی دندان عملکردی شبیه به مسواک داشته و موجب پاک شدن فلوراید میشوند.
۲- نحوه برخورد با علائم ناخواسته بعد از وارنیش فلوراید
گاهی ممکن است کودک بعد از فلوراید تراپی با عوارضی مانند تهوع و حساسیت روبهرو شود. اگر شدت علائم زیاد نیست از درمانهای خانگی مانند دمنوش نعنا استفاده کنید. اما در مواردی که علائم ناخواسته وارنیش فلوراید شدید است باید به پزشک مراجعه کرد.
نتیجهگیری
محافظت از دندانهای شیری، بر کیفیت رشد و تغذیه کودک و وضعیت دندانهای اصلی او اثر دارد. یکی از راهکارهای مهم و موثر برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودک فلوراید تراپی یا وارنیش فلوراید است. با این همه برخی از والدین نسبت به مضرات وارنیش فلوراید برای کودکان نگرانیهایی دارند. عوارض وارنیش فلوراید شامل بروز مسمومیت در دوزهای بالا و حساسیتهای آلرژیک میباشد. گاهی اوقات نیز لکههای سفیدی روی دندان کودک بعد از وارنیش فلوراید ایجاد میشود. اما فواید و نقش محافظتی فلوراید در بهداشت دهان و دندان کودک و پیشگیری از پوسیدگی دندان را نمیتوان نادیده گرفت. به همین خاطر توصیه میشود این اقدام موثر دندانپزشکی، را نزد دندانپزشکان کودک مجرب و در کلینیکهای دندانپزشکی انجام دهید. دندانپزشک متخصص کودکان دوز مناسب از فلوراید را در پروسه فلوراید تراپی مورد استفاده قرار میدهد. به این ترتیب کودک هم از خطرات وارنیش فلوراید در امان میماند و هم از فواید آن بهرهمند میشود.