درد پاشنه پا و کمبود ویتامین نشانه چیست و چطور درمان می شود؟

محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

درد پاشنه پا یکی از عارضه‌های نسبتا شایع محسوب می‌شود که به شدت روی کیفیت زندگی اثر می‌گذارد. این درد که به دلایل متعددی بروز پیدا می‌کند راه رفتن و فعالیت‌های روزمره زندگی را مختل خواهد کرد. درد پاشنه پا و کمبود ویتامین ارتباط تنگاتنگ و مستقیمی با هم دارند.

ویتامین‌ها روی وضعیت سلامت عضلات و استخوان پا نقش مهمی ایفا می‌کنند. به همین دلیل کمبود برخی از ویتامین‌ها می‌تواند درد و مشکلاتی در پاشنه پا ایجاد کنند. مهم‌ترین ویتامین‌هایی که کمبود آن‌ها به درد پاشنه منجر می‌گردد شامل ویتامین B12، B6 ویتامین D و ویتامین C می‌باشند.

بر اساس گفته های آمده در وب سایت www.carehospitals.com

کمبود ویتامین‌ها، به ویژه ویتامین D، کلسیم و منیزیم، می‌تواند باعث درد پاشنه پا شود. این مواد مغذی برای حفظ سلامت استخوان‌ها، عضلات و عملکرد اعصاب ضروری هستند. کمبود ویتامین D ممکن است منجر به تضعیف استخوان‌ها و بروز بیماری‌هایی مانند التهاب فاسیای کف پا شود که یکی از دلایل شایع درد پاشنه پا است. داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از ویتامین‌های ضروری و همچنین مشاوره با پزشک می‌تواند به مدیریت و پیشگیری از درد پاشنه کمک کند.

این ویتامین‌ها روی عضلات و عملکرد سیستم عصب‌های پا نقش دارند. بنابراین در صورت کمبود هر یک از آن‌ها التهاب و درد در پاشنه پا بروز می‌کند. سبک زندگی و تغذیه نامناسب از مهم‍‌ترین دلایل درد پاشنه پا به شمار می‌روند. استفاده از کفش‌های مناسب و درمان اضافه وزن و چاقی از مهم‌ترین راه‌کارهای درمان درد پاشنه پا هستند. در موارد شدید درد کف پا و پاشنه نیاز به درمان پزشکی و مراجعه به دکتر متخصص ارتوپد تهران وجود دارد.

نقش کمبود ویتامین‌ها در درد پاشنه پا

کمبود ویتامین‌ها از دلایل مهم و شایع درد در پاشنه پا هستند. کمبود بعضی از ویتامین‌ها موجب ضعف ماهیچه‌ها و استخوان و عصب‌های کف و پاشنه پا منجر می‌شود. در نتیجه فرد با دردهایی در این ناحیه از پا مواجه می‌گردد. در این بخش خواهیم گفت که کمبود چه ویتامینی باعث درد کف پا می‌شود.

ویتامین D

یکی از دلایل مهم و بسیار رایج درد کف و پاشنه پا کمبود ویتامین D در بدن است. این ویتامین موجب تقویت سیستم ایمنی شده و به سلامت استخوان‌ها و عضلات کمک می‌کند. ویتامین دی برای جذب کلسیم در بدن بسیار ضروری است. به همین دلیل کسانی که با کمبود این ویتامین مواجه هستند کمبود کلسیم نیاز دارند. D3 که یکی از زیر مجموعه‌های ویتامین D در بدن است به بهبود التهاب کمک می‌کند. در نتیجه کمبود آن به التهاب رباط کف پا که یک بیماری مزمن است منتهی می‌گردد.

ویتامین B12

این ویتامین روی سیستم عصب و عضله‌ها اثر می‌گذارد. در نتیجه درد پاشنه پا و کمبود ویتامین B12 به هم مرتبط هستند. در اغلب موارد کمبود این ویتامین با احساس سوزن سوزن شدن و درد در ناحیه کف و پاشنه پا احساس می‌گردد.

ویتامین B6

این ویتامین نیز از نیازهای اصلی سیستم عصب و عضله‌های بدن است. بنابراین باید به مقدار کافی از طریق مواد غذایی مصرفی در طی روز دریافت شود. درد پاشنه پا ناشی از کمبود ویتامین B6 نیز به شکل سوزن سوزن شدن احساس می‌شود.

ویتامین C

یکی از آنتی اکسیدان‌های قوی با اثرگذاری بالا در بدن ویتامین C است. ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی و ترمیم بافت‌های مختلف کمک می‌کند. همچنین بدن برای درمان التهاب در بافت‌های مختلف به این ویتامین مهم نیازمند است. کمبود ویتامین سی در بدن می‌تواند دردهای شدید در پاشنه و کف پا ایجاد کند. چرا که کمبود این ویتامین احتمال ابتلا به التهاب پاشنه را افزایش می‌دهد.

ویتامین K

بدن به کمک ویتامین K عملکرد انعقاد خون را به درستی انجام می‌دهد. به همین دلیل کمبود این ویتامین می‌تواند به عروق کوچک پا آسیب وارد کرده و ایجاد درد کند. به همین دلیل اگر با درد در ناحیه پاشنه پا موجه هستید احتمال کمبود ویتامین K را نیز باید بررسی کنید.

ویتامین E

از دیگر آنتی اکسیدان‌های قوی برای بدن ویتامین E می‌باشد که با آسیب‌های اکسیداتیو مقابله می‌کند. ویتامین E در گردش خون و سلامت عروق بدن نقش مهمی ایفا می‌کند. از این رو کمبود این ویتامین در بدن با دردهایی در پاشنه و کف پا همراه خواهد بود.

به غیر از ویتامین‌های فوق کمبود کلسیم و فولات (نوعی ویتامین B) هم به درد پاشنه پا منتهی می‌شوند. بنابراین لازم است توسط بهترین پزشکان ارتوپد ایران مورد بررسی قرار بگیرید و آزمایش‌های تشخیصی لازم را انجام دهید. در جدول زیر به ویتامین‌های موثر در درد پاشنه پا و نقش آن‌‎ها اشاره می‌کنیم.

نوع ویتامین نقش آن در کاهش درد پاشنه پا
ویتامین D کمک به سلامت استخوان‌ها
ویتامین B6  کمک به عملکرد سیستم عصبی و عضلات
ویتامین C آنتی اکسیدان و کاهش التهاب پاشنه پا
ویتامین B12 تقویت سیستم عصبی و ماهیچه‌های بدن
ویتامین K انعقاد خون و سلامت رگ‌ها
ویتامین E آنتی اکسیدان قوی و کمک به سیستم گردش خون

بهترین روش‌های درمان درد پاشنه پا

بعد از درک ارتباط درد پاشنه پا و کمبود ویتامین به سراغ معرفی روش‌های درمان آن می‌رویم. روش‌های مختلفی برای بهبود و تسکین درد پاشنه پا وجود دارند. هر کدام از این روش‌ها بسته به علت درد پاشنه پا کمک کننده و موثر هستند.

درد پاشنه پا دارید؟ شاید کمبود ویتامین مقصر باشد! ارتباط این دو را کشف کنید و با راهکارهای درمانی آشنا شوید.

مصرف مکمل‌های ویتامینی برای کاهش درد پاشنه پا

اگر درد پاشنه پا به دلیل کمبود ویتامین‌های مورد نیاز بدن باشد باید این کمبود را جبران نمود. در شرایط نرمال بدن ویتامین‌های مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی تامین می‌کند.

اما گاهی به دلیل رژیم‌های غذایی نامناسب این نیاز بدن برآورده نمی‌گردد. در این شرایط بهترین راه‌کار مصرف مکمل‌های ویتامین برای جبران کمبود آن در بدن است. مصرف مکمل‌های ویتامین باید به مقدار کافی صورت گیرد تا نتیجه‌بخش باشد. دوز مورد نیاز بدن از هر ویتامین به صورت روزانه به شرح زیر است:

  • ویتامین‌های B6 3.1 میلی‌گرم
  • ویتامین B12 4.2 میکروگرم
  • ویتامین C 90 میلی‌گرم
  • ویتامین D ماهی ۵۰۰۰۰ واحد
  • ویتامین E در حدود ۱۵ میلی‌گرم
  • ویتامین K در حدود ۱۲۰ میکروگرم

توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه ویتامین‌هال می‌تواند مشکلاتی برای بدن ایجاد کند. بنابراین مکمل‌های ویتامین را باید با تجویز پزشک و بر اساس دستورالعمل آن استفاده نمود. نکته مهم بعدی زمان مصرف انواع مکمل‌های ویتامین برای درمان درد پاشنه پا است.

برای جذب بهتر مکمل ویتامین B را به همراه میوه و سبزیجات مصرف کنید. ویتامین C بهتر است همراه با وعده‌های غذایی خورده شود. ویتامین‌های D و K  و E که محلول در چربی هستند را نیز به همراه غذا مصرف کنید. به این ترتیب این مکمل‌ها در بدن بهتر جذب شده و به درمان درد پاشنه پا کمک می‌کنند.

با شناخت نقش ویتامین‌ها در سلامت پاها، از درد پاشنه خلاص شوید! نکات طلایی برای پیشگیری و درمان کمبود ویتامین را همین حالا بخوانید.

درمان طبیعی و خانگی برای درد پاشنه پا

ارتباط بین درد پاشنه پا و کمبود ویتامین‌ به اثبات رسیده است. بنابراین با تامین ویتامین‌های مورد نیاز بدن درد در کف و پاشنه پا نیز رفع می‌شود. اما در کنار تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن راه‌کارهای خانگی برای تسکین سریع درد پاشنه پا نیز وجود دارد. درمان خانگی درد پاشنه شامل موارد زیر می‌باشد:

  • درمان گیاهی برای کاهش التهاب: گیاهان دارویی نظیر سیاه دانه و رازیانه و زیره سبز به تسکین درد کف و پاشنه پا کمک می‌کنند. این گیاهان به دلیل خاصیت ضد التهابی برای تسکین درد به کار می‌روند.
  • تمرینات کششی و ماساژ درمانی: ماساژ دادن پاشنه و کف پا با برخی از روغن‌های گیاهی نظیر روغن نارگیل نیز به تسکین درد کمک می‌کند. تمرینات کششی هم روی درد پاشنه پا نتایج مثبتی ایجاد کرده و آن را بهبود می‌دهد. کشش ساق پا و چرخاندن توپ با کف پا از جمله تمرینات موثر برای درمان درد پاشنه پا هستند.
  • استفاده از کمپرس سرد و گرم برای کاهش درد: کمپرس سرد و گرم نیز با از دیگر درمان‌های خانگی برای درمان درد پاشنه پا هستند. از این روش‌ها وقتی درد پاشنه پا و کمبود ویتامین مرتبط باشند تنها به عنوان راه‌کاری موقت استفاده می‌شود.

فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی برای کاهش درد پاشنه

در فیزیوتراپی از متدهای درمانی بسیار موثر و کارآمدی برای تسکین درد پاشنه پا استفاده می‌شود. ورزش‌های تقویت عضلات پا و حرکات کششی برای کاهش التهاب فاشیای کف پا از جمله این درمان‌ها هستند. علاوه بر این راه‌کارها از شاک ویو تراپی و اولتراسوند نیز در فیزیوتراپی برای تسکین درد پاشنه پا استفاده می‌شود. مزایای مراجعه به فیزیوتراپ برای بهبود در پاشنه پا عبارتند از:

  • کاهش درد در این ناحیه بدون نیاز به جراحی
  • بهبود انعطاف‌پذیری و حرکت پا
  • پیشگیری از بازگشت دوباره درد پاشنه پا
  • بهتر شدن عملکرد روزانه پا برای فعالیت‌

فیزیوتراپی برای درمان پاشنه پا در اغلب موارد بدون عارضه جانبی می‌باشد.

چگونه از بروز مجدد درد پاشنه جلوگیری کنیم؟

بعد از درمان درد پاشنه پا باید از بروز مجدد آن پیشگیری کنیم. برای جلوگیری از بروز دوباره این درد شناسایی عوامل احتمالی ابتلا به درد کف و پاشنه پا اهمیت دارد.

کمبود ویتامین یکی از دلایل شایع درد پاشنه پاست. با علائم و روش‌های درمان این مشکل آشنا شوید.

اصلاح سبک زندگی و کاهش عوامل خطر

درد پاشنه پا در اغلب موارد با اصلاح سبک زندگی پیگیری می‌شود. به ویژه اگر درد پاشنه پا و کمبود ویتامین به هم مرتبط باشند با اصلاح رژیم غذایی پیشگیری می‌شود. چون کمبودهای موجود در غذاهای مصرفی موجب ابتلا به درد پاشنه پا می‌شوند غنی سازی رژیم غذایی کمک کننده است. مواد غذایی حاوی ویتامین گروه B عبارتند از:

  • تخم مرغ
  • لبنیات
  • ماهی
  • گوشت قرمز

برای دریافت ویتامین D کافی نیز باید از نور خورشید استفاده کرد. پرتقال و گوجه فرنگی و توت فرنگی نیز منبع غنی ویتامین C محسوب می‌شوند. مشاوره با متخصص تغذیه برای تنظیم بهترین رژیم غذایی برای پیشگیری از درد پاشنه پا توصیه می‌شود. چرا که بخش زیادی از درد پاشنه پا به اضافه وزن افراد مرتبط می‌شود. در نتیجه با ورزش و تغذیه مناسب از اضافه وزن و درد پاشنه پا رهایی پیدا خواهید کرد.

انتخاب کفش مناسب برای کاهش فشار روی پاشنه

یکی دیگر از عوامل خطر و ایجاد کننده درد پاشنه پا کفش‌های نامناسب هستند. کفش‌های طبی از بروز مشکلات پا از قبیل خار پاشنه جلوگیری می‌کنند. استفاده از کفش مناسب به ویژه برای کسانی که ساعت‌های طولانی سرپا می‌ایستند اهمیت ویژه‌ای دارد. کفی نرم و اندازه دقیق از مهم‌ترین ویژگی‌های کفش مناسب هستند. کفش طبی و مناسب علاوه بر پیشگیری از درد پاشنه مزایای متعدد دیگری نظیر:

  • حمایت از قوس پا
  • حفظ سلامت مچ پا
  • کاهش مشکلات کمر و باسن
  • افزایش پایداری در مفصل ناپایدار پا

به همراه دارد. در واقع درد پاشنه پا و کمبود ویتامین تنها عوامل خطر مرتبط با هم نیستد. اضافه وزن و ایستادن‌های طولانی و کفش نامناسب هم به بروز درد پاشنه پا منتهی می‌شوند.

عادت‌های اشتباه که باید از آن‌ها پرهیز کرد

برخی از رفتارها غلط ما از جمله سرپا ایستادن‌های طولانی می‌توان به درد کف و پاشنه پا منتهی گردد. سرپا ایستادن در برخی از مشاغل مثل پرستاری و آرایشگری ناگزیر و الزامی می‌باشد. در این شرایط استفاده از کفش‌های ممناسب و انجام برخی از تمرینات کششی کمک کننده است. همچنین عادت پوشیدن کفش‌های نامناسب با پاشنه‌های بلند یا تنگ نیز روی درد پاشنه پا اثر زیادی دارند. با اصلاح این عادت‌های غلط از بروز درد پاشنه پا جلوگیری می‌کنید.

نتیجه‌گیری

درد پاشنه پا و کمبود ویتامین در بدن بیشترین ارتباط به یکدیگر را دارند. در واقع درد پاشنه پا به عنوان نوعی هشدار برای کمبود ویتامین‌هایی مانند D، C و ویتامین B6 و B12 است. کمبود این ویتامین‌ها موجب ضعف سیستم ایمنی، تاندون‌ها و عضلات پا می‌شوند. در نتیجه با التهاب و درد در پاشنه پا مواجه خواهید شد. مکمل‌های ویتامین، گیاهان دارویی و کمپرس سرد و گرم به درمان درد در این ناحیه از پا کمک می‌کنند. برای شناسایی علت دقیق درد در کف و پاشنه پا باید به پزشک متخصص مراجعه شود. طبیبی نو بهترین وبسایت معرف پزشکان متخصص کشور و دریافت نوبت دکتر ارتوپد وقت مشاوره می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *