علائم تپش قلب عصبی
نشانه های تپش قلب عصبی را بشناسید!
تپش قلب عصبی یکی از عارضههای رایج در میان همه گروههای سنی به شمار میرود. این عارضه با علائم مختلفی همراه میشود که در هر فردی به گونهای متفاوت بروز پیدا میکند. استرس و اضطراب با ترشح هورمونها و فاکتورهای مختلف، عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار میدهند.
این حالات ممکن است در پاسخ به شرایط مختلف افزایش یا کاهش پیدا کند. به همین دلیل ضروری است که علائم تپش قلب عصبی را بشناسید و برای درمان آنها در زمان و شرایط مناسب اقدامات مناسب را به عمل آورید. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا صفر تا صد نکات در مورد تپش قلب عصبی را شرح دهیم.
تپش قلب عصبی چیست؟
زمانی که در یک شرایط پراسترس قرار میگیرید، تغییرات متعددی در روند کارکرد اعضای بدن به وجود میآید. احساس تعریق، سرگیجه، حالت تهوع، احساس خفگی، تنگی نفس و سوزن سوزن شدن انگشتان برخی از اتفاقات رایج هستند. اما یکی از شایعترین علائمی که به دنبال اضطراب و عصبی شدن به وجود میآید، افزایش ضربان قلب است.
با توجه به ژورنال معتبر clevelandclinic
“بسیاری از افراد تپش قلب همراه با اضطراب دارند. اضطراب پاسخ «جنگ یا گریز» بدن را به عنوان بخشی از سیستم عصبی خودمختار (ANS) آغاز میکند. وقتی نسبت به موقعیتی احساس ناراحتی میکنید، ANS شما وارد عمل میشود و ضربان قلب سریع عصبی را به وجود میآورد.”
به طور معمول این شرایط چندان نگرانکننده نیست؛ اما در صورت افزایش تعداد دفعات رخ دادن این وضعیت یا کاهش فاصله زمانی میان آنها باید جدی گرفته شود.
علائم تپش قلب عصبی
تپش قلب ناشی از استرس علائم مشترکی با حملات پانیک دارد و همین امر سبب میشود که بسیاری از افراد این دو مورد را با یکدیگر یکسان بدانند. به طور کلی زمانی که فرد در یک شرایط استرسزا قرار میگیرد، علائم تپش قلب عصبی به سراغ او میآیند اما این امر همیشه نشاندهنده یک جمله عصبی نیست. در ادامه رایجترین علائم تپش قلب عصبی را معرفی میکنیم:
ضربان قلب سریع و مکرر
به طور معمول ضربان قلب بزرگسالان سالم در حالت عادی بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه در نظر گرفته میشود. بنابراین افزایش عدد ضربانها در دقیقه نشاندهنده تپش قلب است که معمولا با علائم دیگری همراه خواهد بود.
احساس لرزش در قفسه سینه یا گلو
احساس لرزش یا بال زدن قلب در قفسه سینه یا گلو یکی دیگر از علائم تپش قلب عصبی است. برخی از افراد حتی صدای ضربان و تپش قلب اضطراب محور خود را میشنوند و همین امر سبب افزایش میزان استرس آنها میشود.
تنگی نفس همراه با اضطراب یا دلشوره
تنگی نفس ناشی از استرس با علائمی مثل نفسهای کوتاه و سنگینی قفسه سینه همراه است. در چنین شرایطی فرد مجبور میشود تا با زور بیشتر از عضلات تنفسی خود استفاده کند تا با تنفس آگاهانه، اکسیژنرسانی به بدن را ادامه دهد.
سرگیجه و حالت تهوع
با توجه به اختلال در سیستم خونرسانی و اکسیژنرسانی در جریان شرایط پراسترس، بسیاری از افراد سرگیجه را نیز تجربه میکنند. علاوه بر این، ورود به حالت جنگ و گریز و افزایش هورمونها سبب تحریک شدن گیرندههای عصبی سیستم گوارش شده و احساس حالت تهوع را به وجود میآورد.
علتهای تپش قلب عصبی
سوال بسیاری این است که تپش قلب اضطرابی به چه دلیلی رخ میدهد. پاسخ این سوال به شرایط زندگی فرد و خصوصیات او بستگی دارد. به طور کلی پنج اصل مهم به عنوان دلایل بروز احساس تپش قلب هنگام استرس در نظر گرفته میشوند.
تپش قلب عصبی به دلیل استرس روزانه
برخی اوقات تپش قلب عصبی به دلیل استرسهای روزانه، فشارهای کاری و دغدغههای فکری رخ میدهد. مصرف بیش از حد کافئین، الکل، سیگار یا محرکهای غیرقانونی میتواند علائم تپش قلب عصبی را در فرد به وجود بیاورد. همچنین تپش قلب و فشار عصبی بر قلب به عنوان عوارض جانبی برخی از داروهای مصرفی نیز شناخته میشود.
بیماریهای روانی و تپش قلب
فردی که مبتلا به اضطراب عمومی یا اختلالات مختلف روانی است، تپش قلب عصبی را بیشتر از سایر افراد تجربه میکند. بهتر است با استفاده از تکنیکهای مختلف روانشناختی، مدیتیشن یا مصرف داروهای تجویز شده توسط متخصص، این علائم را کاهش داد یا کنترل کرد.
مشکلات قلب و استرس
سوال برخی از افراد این است که آیا ممکن است تپش قلب عصبی نشاندهنده مشکل قلبی جدیتر و ناراحتی قلبی باشد؟ در صورتی که تپش قلب عصبی در عرض چند دقیقه از بین نرود، به طور مکرر اتفاق بیافتد یا در شرایط غیراسترسی رخ بدهد، ممکن است مشکلات قلبی دیگری وجود داشته باشد. رایجترین مشکلات قلبی که سبب ضربان قلب تند میشوند را در لیست زیر آوردهایم:
مشکلات ریتم قلب (آریتمی قلب)
- فیبریلاسیون دهلیزی
- میوکاردیت یا التهاب عضلات قلب به دلیل عفونتهای ویروسی
- مشکلات ساختاری در قلب مثل بیماریهای دریچه
وجود این بیماریها قطعی نیست و برای درمان ابتدا باید توسط پزشک متخصص بررسی و تشخیص داده شوند.
بیماریهای جسمی و تپش قلب عصبی
سیستمهای مختلف بدن مانند یک ماشین واحد و به طور همزمان با یکدیگر فعالیت میکنند. بنابراین اختلال در کار یکی از آنها میتواند سبب مختل شدن کار دیگری شود.
برای مثال در صورت وجود مشکلات تنفسی و عدم دریافت اکسیژن به میزان کافی، ضربان قلب افزایش پیدا میکند تا بتواند کمبود اکسیژنرسانی به اندامهای حیاتی را جبران کند. این نوع احساس ضربان قلب در صورت وجود مشکلات سیستم گوارشی، تیروئید و سایر اندامهای بدن نیز رخ میدهد.
تشخیص تپش قلب عصبی
تشخیص بیماری تپش قلب عصبی باید توسط مشاوره با پزشک متخصص و انجام آزمایشات مختلف صورت بگیرد. چرا که در ابتدا باید علت اصلی این تپش قلب مشخص شود و احتمال وجود مشکلات جدی رد شود. برای تشخیص این بیماری ابتدا شرح حال کاملی از شخص دریافت میشود و علائم تپش قلب عصبی وی کاملا مورد بررسی قرار میگیرند.
سپس معاینه بالینی اجرا میشود و پزشک با استفاده از استتوسکوپ، ضربان قلب را بررسی میکند. استفاده از تستهای پزشکی مثل نوار قلب (EKG)، تست فشار خون، اکو قلب و… میتواند در تشخیص این مشکل کمککننده باشد. در نهایت اگر مشکلات جدی قلبی وجود نداشته باشد، پزشک درمان تپش قلب عصبی را در اختیار فرد میگذارد.
علائم هشداردهنده که نیاز به مراجعه به پزشک دارند!
همانطور که گفته شد، معمولا تپش قلب عصبی وضعیت نگرانکننده و چندان جدی نیست؛ با این حال در مواردی، ضروری است که فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
دقت کنید که مطمئنترین راه برای افتراق تپش قلب عصبی از مشکلات جدی قلبی، مراجعه به یک پزشک و انجام آزمایشهای تشخیصی است. در صورتی که تپش قلب سریع عصبی با موارد زیر همراه باشد، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- تنگی نفس شدید
- سرگیجه شدید
- غش کردن
- تپش قلب همراه با درد قفسه سین
نتیجهگیری
همه افراد ممکن است در طول زندگی خود دچار علائم تپش قلب عصبی ناشی از استرس و اضطراب شده باشند. با این حال تکرار این حالت در شرایط مختلف، اندکی نگرانکننده است و باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار بگیرد. عدم توجه به مشکلات قلبی مکرر میتواند پیامدهای جدی و جبرانناپذیری را در پی داشته باشد.
اگر پس از انجام آزمایشات مربوطه، مشخص شد که تپش قلب شما تنها ناشی از قرار گرفتن در موقعیتهای اضطرابی است، باید به فکر راه درمان و دوری از این شرایط باشید. برای کنترل تپش قلب در زمان اضطراب میتوانید از تکنیکهای مدیریت استرس مثل تنفس آگاهانه، مدیتیشن یا درمانهای روانشناختی استفاده کنید.