ورزش‌های مضر برای واریس چیست؟

نامناسب ترین ورزش برای واریس

محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

واریس بیماری نسبتا شایعی است که در آن سیاهرگ‌ها دچار ورم شده و پیچ می‌خورند. علاوه بر ظاهر بسیار ناخوشایند در بیماری واریس عوارض جدی‌تری مانند لختگی خون و جراحت باز نیز دیده می‌شود. تمرینات ورزشی مناسب از جمله راه‌کارهایی هستند که به گردش خون و بهبود این بیماری کمک می‌کنند. اما اگر تمرینات ورزشی به درستی انتخاب نشوند می‌توانند نتیجه عکس داشته باشند. ورزش های مضر برای واریس اغلب تمرینات پرفشاری هستند که به رگ‌ها فشار وارد می‌کنند. به همین دلیل توصیه می‌شود افراد مبتلا به واریس از وزنه‌برداری، دویدن و کرانچ و دراز و نشست دوری کنند.  در مقابل پیاده‌روی، دوچرخه ثابت و اسکی فضایی از بهترین تمرینات ورزشی برای بیماری واریس به شمار می‌روند.

البته به غیر از ورزش درمان‌ها و راه‌کارهای دیگری نیز برای بهبود و جلوگیری از واریس نیز وجود دارند. مراجعه به پزشک متخصص بهترین اقدام برای کنترل و درمان انواع واریس به شمار می‌رود.

واریس چیست و چرا ورزش برای آن اهمیت دارد؟

بیماری واریس در واقع نشان می‌دهد که در سیستم گردش خون بیمار مشکلی وجود دارد. تقریبا نیمی از افراد بالای ۵۰ سال به این بیماری که به رگ‌های عنکبوتی نیز مشهور است مبتلا هستند. این بیماری در بخش‌های مختلفی از بدن بروز پیدا می‌کند. با این همه واریس پا شایع‌تر از دیگر انواع این بیماری می‌باشد.

ورزش همان اندازه که در بهبود وضعیت بیماری واریس اثر دارد می‌تواند برعکس نیز عمل کند. بنابراین انتخاب اشتباه ورزش می‌تواند عوارض بیماری را دو چندان کند

تعریف واریس

سیاهرگ‌های سطحی در اندام‌های مختلف بدن وظیفه خون‌رسانی را بر عهده دارند. فشار مضاعف روی این ورید‌ها موجب ورم کردن آن‌ها و ابتلا به بیماری واریس می‌گردد. به عبارت دیگر اگر دریچه‌های کبوتری در سیاهرگ‌های سطحی تخریب شوند خون به سمت ورید باز می‌گردد.

در نتیجه این بازگشت خون به سمت سیاهرگ، ورید دچار پیچ خوردگی و گشادی می‌گردد. این حالت در سیاهرگ‌های نواحی مختلف بدن را واریس می‌گویند. واریس در همه نقاط بدن می‌تواند ایجاد گردد. با این همه واریس پا نسبت به دیگر انواع این بیماری شایع‌تر می‌باشد. اگر به موقع نسبت به درمان واریس اقدام نشود می‌تواند عوارض جانبی متعددی برای بیمار ایجاد نماید.

دلایل ایجاد واریس و تاثیر ورزش روی آن

اصلی‌ترین دلیل ایجاد واریس اختلال در عملکرد دریچه‌های لانه کبوتری ورید درگیر است. اگر این دریچه به درستی کار نکند جریان خون به عقب باز می‌گردد و در رگ تجمع پیدا می‌کند. عوامل مختلفی نظیر:

  • افزایش سن
  • ژنتیک
  • اضافه وزن و چاقی
  • بارداری
  • شرایط شغلی

می‌توانند به بروز واریس در اندام‌های مختلف بدن منجر گردند. اگر با تمرینات ورزشی بدون وارد کردن فشار مضاعف گردش خون در رگ‌ها بهبود یابد واریس درمان می‌شود. البته ورزش های مضر برای واریس فشار بیشتری به این رگ‌های متورم وارد می‌کنند. در نتیجه به جای بهبود با بدتر شدن وضعیت واریس در بیمار مواجه خواهیم شد.

البته ورزش راه درمان قطعی واریس محسوب نمی‌شود. بلکه به کمک تمرینات ورزشی مناسب می‌توان فشار را از روی رگ‌ها تا حد زیادی برداشت. در نتیجه رگ‌های واریسی شرایط بهتری پیدا کرده و تا حد زیادی بهبود می‌یابند.

چرا ورزش های خاص برای واریس مناسب هستند؟

واریس بیماری است که با درجات مختلفی در فرد بروز پیدا می‌کند. با وجودی که این بیماران باید از فشار آوردن روی رگ‌های واریسی خودداری کنند، اما ورزش های خاص بسیار کمک کننده است. ورزش هایی که فشار کمتری دارند با بالا بردن میزان گردش خون، بازگشت خون به سیاهرگ‌ها را کمتر می‌کنند.

همچنین بهبود سیستم گردش خون موجب می‌شود انعطاف‌پذیری رگ‌هالی واریسی نیز افزایش پیدا کند. در نتیجه تا حد زیادی رنگ کبود و ناخوشایند رگ‌های واریسی کمرنگ خواهد شد.

ورزش های مضر برای واریس

ورزش همان اندازه که در بهبود وضعیت بیماری واریس اثر دارد می‌تواند برعکس نیز عمل کند. بنابراین انتخاب اشتباه ورزش می‌تواند عوارض بیماری را دو چندان کند. در منابع معتبر پزشکی ذکر شده که دویدن و تمرینات متمرکز روی پا باید توسط بیماران واریسی اجتناب شوند. ورزش های نامناسب برای واریس را می‌توان در چند گروه طبقه‌بندی کرد.

ورزش‌هایی که فشار زیادی به رگ‌ها وارد می‌کنند برای واریس خطرناک است.

ورزش هایی که فشار زیادی به رگ‌ها وارد می‌کنند

فشار زیاد روی سیاهرگ‌ها از عوامل مهم ابتلا به بیماری واریس می‌باشد. بنابراین نباید ورزشی را انتخاب کرد که فشار بیشتری روی رگ‌های واریسی وارد کند. به همین خاطر توصیه نمی‌شود که بیماران واریسی به سراغ ورزش هایی همچون:

  • وزنه‌برداری: وزنه‌برداری موجب می‌شود رگ‌ها فشار بسیار زیادی را متحمل شوند. در نتیجه شدت بیماری در این افراد بیشتر می‌گردد.
  • دویدن: یکی دیگر از ورزش های مضر برای واریس دویدن است. با وجودی که دویدن موجب تقویت عضلات ساق پا می‌شود اما فشار زیادی روی رگ‌های این ناحیه وارد می‌کند.

رفت.

ورزش های با فشار زیاد روی شکم

برخی دیگر از ورزش‌ها روی شکم فشار بسیار زیادی وارد می‌کنند. این گروه از ورزش‌ها مانند دراز نشست و کرانچ نیز برای بیماران مبتلا به واریس توصیه نمی‌گردد.

خطرات ناشی از ورزش های نادرست برای افراد مبتلا به واریس

انجام ورزش های نادرست خطرات و عوارض متعددی برای بیماران واریس به همراه دارد. یکی از علائم اولیه و مهم در این بیماری درد  ناشی از آسیب‌دیدگی رگ‌ها است. ورزش های نامناسب می‌توانند شدت درد در بیماران مبتلا به واریس را بیشتر کنند. گرفتگی عضلات در بیماران واریس نیز از دیگر خطرات انجام ورزش های نامناسب به حساب می‌آید. وارد کردن فشار بیشتر روی رگ‌های واریسی موجب تورم بیشتر در آن‌ها می‌گردد.

در نتیجه توان حرکتی فرد کمتر شده و احساس بی‌قراری خواهد کرد. احتمال بروز زخم‌های پوستی ناشی از این بیماری با انجام ورزش های مضر برای واریس بیشتر می‌شود. ورزش های مضر موجب می‌شوند در جریان خونرسانی به قلب بیمار نیز اختلال ایجاد شود. در نتیجه اکسیژن‌رسانی کافی به اندام‌های بدن انجام نمی‌شود و بیمار همیشه خسته و بی‌حال است. ترومبوز که لخته‌های خون ملتهب می‌باشد بر اثر ورزش های نادرست در رگ فرد واریسی ایجاد می‌گردد.

این عارضه بسیار جدی بوده و می‌تواند موجب آمبولی ریه نیز گردد. بنابراین باید در انتخاب ورزش مناسب برای واریس دقت و توجه زیادی به خرج داد تا از خطرات آن پیشگیری نمود. مشاوره با پزشک متخصص در انتخاب بهترین ورزش و تمرین بدنی جهت درمان واریس می‌تواند موثر باشد. برنامه ورزشی که به کمک پزشک متخصص تنظیم شود بسیار کارآمد و موثر خواهد بود.

خطرات ناشی از ورزش‌های نادرست برای افراد مبتلا به واریس می تواند خطرناک باشد.

ورزش مناسب برای درمان واریس

اصولا هر نوع ورزشی که بدون فشار مازاد موجب بهبود گردش خون در بدن بیمار شود مناسب واریس است. با این توضیح کوتاه می‌توان از ورزش هایی مانند:

  • پیاده‌روی: ساده‌ترین و موثرترین ورزش برای بهبود واریس پیاده‌روی می‌باشد. در زمان پیاده‌روی هیچ لرزش و ضربه و ساییدگی و کوبندگی روی عضلات ایجاد نمی‌شود. با این تمرین ورزشی ساده هم عملکرد قلب بهبود پیدا می‌کند و سیستم گردش خون تقویت می‌شود.
  • شنا: این ورزش نیز به درمان بیماران مبتلا به واریس کمک بسیار زیادی خواهد کرد. هماهنگی اعضای بدن و حرکت تناوبی در آن موجب می‌شود گردش خون بهبود یابد. در نتیجه بازگشت خون از رگ‌های واریسی کاهش پیدا کرده و بیماری تا حد زیادی درمان می‌شود.
  • دوچرخه سواری سبک: از دوچرخه سواری می‌توان به عنوان یکی از کم خطرترین و موثرترین ورزش‌ها برای درمان واریس نام برد. با دوچرخه سواری جهت بازگشت خون به قلب تقویت می‌گردد. به همین دلیل یکی از بهترین تمرینات ورزشی برای درمان و بهبود واریس دوچرخه سواری است.
  • یوگا: بعضی از تمرینات در یوگا موجب بهبود گردش خون در بدن می‌شوند. به همین دلیل به بیماران واریسی توصیه می‌شود این حرکات را انجام دهند. توجه داشته باشید که انتخاب تمرینات یوگای مناسب برای واریس باید تحت نظر مربی متخصص انجام شود. زیرا همه تمرینات یوگا برای بیماران واریسی خوب و مناسب نیست.
  • ورزش های تقویتی برای رگ‌ها و پاها: این گروه از تمرینات ورزشی کمک می‌کنند عضلات پا و رگ‌ها تقویت شوند.

به عنوان تمرینات مناسب برای بیماران واریس نام برد. همان اندازه که ورزش های مضر برای واریس عوارض بیماری تا تشدید می‌کنند ورزش های مناسب کمک کننده هستند.

نکات کلیدی برای انتخاب ورزش مناسب برای واریس

در انتخاب ورزش و انجام تمرینات مناسب واریس باید به چند نکته توجه داشته باشید. اولین مورد اینکه حتما با پزشک متخصص و معالج خود برای انتخاب ورزش مناسب واریس مشورت کنید. پزشک متخصص راه‌کارها و نکات مهمی که باید در حین ورزش رعایت کنید به شما گوشزد می‌کند.

نوع تمرینات باید به گونه‌ای باشد که به رگ‌های درگیر بیمار فشار وارد نکند. حتی رگ‌هایی که درگیر تورم و التهاب نشده‌‍اند نیز در بیماران واریسی نباید تحت فشار قرار بگیرد. زیرا رگ‌های دیگر نیز مستعد ایجاد واریس و پیشرفت بیماری هستند. نکته مهم دیگری که در حین تمرینات ورزشی باید به خاطر سپرد استفاده از جوراب واریس است.

این جوراب‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که به بازگشت سریع خون به قلب کمک می‌کنند. جوراب واریس از لخته شدن خون در حین تمرینات ورزشی جلوگیری می‌کند. همچنین کاهش درد و خستگی نیز از دیگر مزیت‌های استفاده از جوراب واریس محسوب می‌شود.

نتیجه‌گیری

ورزش های مضر برای واریس شامل تمریناتی است که فشار مضاعفی روی رگ‌ها وارد می‌کند. دویدن، وزنه‌برداری و ورزش های متمرکز روی پا از جمله ورزش های نامناسب برای این بیماری هستند. درد و محدود شدن توان حرکتی و حتی آمبولی ریه از عوارض احتمالی انتخاب اشتباه ورزش‌ها است.

در مقابل پیاده‌روی، دوچرخه سواری و شنا بهترین ورزش هایی هستند که به بیماران واریسی می‌توان توصیه کرد. پوشیدن جوراب واریس هم به اثرگذاری بیشتر تمرینات ورزشی مناسب کمک می‌کند. مشورت و مراجعه به پزشک متخصص برای تنظیم برنامه ورزشی مناسب بیماری واریس انتخابی هوشمندانه است. زیرا همه توصیه‌های لازم و هشدارهای مهم توسط پزشک به بیمار قبل از شروع تمرینات ورزشی داده می‌شود.

در نوشتن محتوای این مقاله از وبسایت معتبر veinreliever.com استفاده شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *