علائم سکته قلبی در زنان جوان
نشانه های سکته قلبی در زنان چیست؟
برخلاف باور عموم، تحقیقات انجمن قلب آمریکا نشان داده که سکته قلبی در زنان بیشتر از مردان مشاهده میشود. حملات قلبی تنها شامل زنان در ردههای سنی بالا نمیشود و زنان جوان نیز در معرض سکته قلبی هستند. علت سکته قلبی در زنان جوان مربوط به میزان استرس، سبک زندگی و تغییرات هورمونی بدن آنها میشود.
تغییرات دوران یائسگی و مسمومیت بارداری نیز از دیگر عوامل خطر سکته قلبی در زنان به شمار میروند. علائم سکته قلبی در زنان جوان تا حدی با نشانههای هشدار در مردان متفاوت است. درد و احساس سنگینی و ناراحتی در قفسه سینه از جمله علائم حمله قلبی در زنان است.
با این همه بسیاری از زنان جوان در زمان سکته قلبی هیچ دردی احساس نمیکنند. آمارها نیز نشان میدهند زنان جوان بیشتر دچار سکته قلبی خاموش میشوند. در وبسایت معتبر www.hopkinsmedicine.org آورده شده که:
” یک مطالعه اخیر نشان می دهد که زنان جوان بیشتر دچار حملات قلبی می شوند. محققان با شگفتی متوجه شدند که در حالی که میزان حمله قلبی در میان افراد مسن کاهش یافته است، این میزان در سنین ۳۵ تا ۵۴ سال به ویژه زنان افزایش یافته است. مطالعه خطر آترواسکلروز در جوامع بیش از ۲۸۰۰۰ بستری شدن در بیمارستان به دلیل حملات قلبی را در چهار شهر بررسی کرد. ویرجینیا کالیور، پزشک متخصص قلب و عروق از انجمن پزشکان جانز هاپکینز- مراقبت از قلب در بتسدا، مریلند، می گوید: «این مطالعه مشاهده ای روندی را در زنان جوان پیدا کرد.”
اما این تحقیق بینشی در مورد اینکه چرا افزایش حملات قلبی در افراد جوانتر اتفاق میافتد، ارائه نمیکند. من گمان میکنم که این امر مربوط به افراد بیشتری است که عوامل خطر بیماری قلبی را در سنین پایینتر دارند. عوامل خطر اضافی عبارتند از:
- دیابت
- چاقی
- سابقه خانوادگی بیماری قلبی
- سن (با افزایش سن خطر افزایش می یابد)
- رژیم غذایی ناسالم
- عدم تحرک بدنی
- مصرف بیش از حد الکل
تفاوت علائم سکته قلبی در زنان و مردان
سکته قلبی عارضهای است که هم در مردان و هم در زنان بروز پیدا میکند. با این همه میزان مرگ زنان بر اثر سکته قلبی بیشتر از مردان است. حملات قلبی در زنان و مردان در برخی از نشانهها مشترک و بعضی دیگر از علائم متفاوت است.
تشریح علائم مشترک بین زنان و مردان در سکته قلبی
درد در قفسه سینه و تنگی نفس از شایعترین علائم سکته قلبی هستند که در زنان و مردان مشترک است. البته این نشانه در سکته قلبی خاموش با شدت بسیار کمتری ایجاد میگردد. عرق سرد یکی دیگر از نشانههای مشترک سکته قلبی برای هر دو جنسیت میباشد.
بررسی علائم ویژه زنان
بعضی از علائم سکته قلبی بیشتر در زنان و به ویژه زنان جوان دیده میشود. از جمله این علائم و نشانهها میتوان به:
- حالت تهوع
- خستگی و بیحالی شدید
- بیخوابی و خستگی با وجود خواب کافی
- درد و در ناحیه شکم
اشاره کرد. آمار سکته قلبی خاموش که بدون درد شدید رخ میدهد در زنان بیشتر از مردان است. به همین خاطر لازم است زنان به نشانههای کمتر شایع و غیر استاندارد حمله قلبی نیز توجه کنند.
علائم ناراحتی قلبی در زنان جوان
متاسفانه آمارها نشان میدهند که تعداد قابل توجهی از زنان جوان نیز به ناراحتی قلبی مبتلا هستند. بنابراین لازم است با علائم سکته قلبی در زنان جوان و علت آن به خوبی آگاه بود. این اطلاعات به ما در تشخیص به موقع و مراجعه زودهنگام به مراکز درمانی کمک میکنند.
علائم اولیه ناراحتی قلبی در زنان جوان
ناراحتی قلبی در زنان جوان بیشتر به دلیل اختلال در جریان خونرسانی بروز پیدا میکند. بنابراین شناسایی علائم اولیه میتوان به درمان به موقع و نجات جان بیمار کمک زیادی کند. اولین نشانههای ناراحتی قلبی در زنان جوان عبارتند از:
- احساس فشار یا سوزش در قفسه سینه
- اضطراب همراه با تنگی نفس
- درد در ناحیه شکم، چانه و کمر
که باید جدی گرفته شوند. به ویژه اگر این علائم ادامهدار شدند حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
مقایسه علائم ناراحتی قلبی و سکته قلبی
سکته قلبی نسبت به ناراحتی قلبی علائم شدیدتری به همراه دارد. در سکته قلبی درد شدید در قفسه سینه فرد احساس میشود. اما در ناراحتی قلبی این نشانه به صورت خفیف و با احساس فشار مشاهده میشود.
عوامل خطر برای سکته قلبی و ناراحتی قلبی در زنان جوان
عوامل خطرآفرین برای زنان جوان که ریسک سکته قلبی در آنها را بالا میبرد شامل عوامل محیطی و ژنتیکی است.
عوامل محیطی سکته قلبی در زنان جوان
بسیاری از علائم سکته قلبی در زنان جوان به دلیل عوامل محیطی ایجاد میگردد. عوامل محیطی سکته قلبی در زنان جوان اعم از:
- چاقی و اضافه وزن
- کم تحرکی
- فشار خون بالا
- بیماریهای زمینهای مانند دیابت
- استرس بالا و اضطراب
میباشند. نکته مثبت درباره عوامل محیطی این است که در کنترل ما قرار دارند. بنابراین با از بین عوامل خطر محیطی سکته قلبی در زنان جوان ریسک این عارضه را کاهش میدهیم.
بررسی تاثیر عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی بر سلامت قلبی
ژنتیک از دیگر عوامل افزایش دهنده ریسک بروز سکته قلبی در زنان جوان است. بنابراین اگر در خانواده فرد سابقه حملات قلبی وجود دارد باید دقت بیشتری به خرج دهد. این گروه از افراد به ویزیتهای دورهای متخصص قلب نیاز دارند تا از سلامت قلب خود مطمئن شوند.
توصیههای پیشگیرانه برای کاهش خطر بیماریهای قلبی
تغذیه سالم و استفاده کمتر از نمک و چربیهای ناسالم به سلامت قلب و عروق کمک شایانی میکند. همچنین ورزش و تناسب اندام دو فاکتور مهم پیشگیرانه برای بیماریهای قلبی محسوب میشوند.
روشهای تشخیص علائم سکته قلبی و ناراحتی قلبی در زنان جوان
بعد از مشاهده علائم سکته قلبی در زنان جوان باید بلافاصله به پزشک متخصص مراجعه نمود. پزشکان از روشهای تشخیصی مختلفی از جمله:
- بررسی و معاینه بیمار
- نوار قلب و آزمایش خون
- اکوکاردیوگرافی
برای تشخیص دقیقتر حملات قلبی کمک میگیرند. بعد از تشخیص وضعیت بیمار فورا درمانهای پزشکی لازم باید ارائه شود. با توجه به اینکه سکته قلبی در زنان جوان خطر مرگ به همراه دارد نباید علائم هشدار نادیده گرفته شود.
علائم هشدار دهنده که نباید نادیده گرفته شوند
برخی از علائم سکته قلبی به ویژه در زنان جوان خطرناک و هشدار دهنده هستند. بنابراین به محض مشاهده این گروه از نشانهها باید به مراکز درمانی و پزشک متخصص مراجعه نمود. از جمله علائم هشدار دهنده سکته قلبی در زنان جوان عبارتند از:
- درد در ناحیه قفسه سینه بیمار
- حالت تهوع و استفراغ
- عرق سرد
- اضطراب و سردرگمی
مراجعه سریع به اورژانس و دریافت درمانهای پزشکی در کاهش عوارض ناشی از سکته قلبی در زنان جوان اهمیت دارد. به ویژه اگر سابقه بیماریهای قلبی در خانواده شما وجود دارد مراجعه به پزشک اهمیتی دو چندان مییابد.
نتیجهگیری
سکته قلبی و حملات قلبی در زنان بیشتر از مردان بروز پیدا کرده و خطرناکتر هستند. از علائم سکته قلبی در زنان جوان درد و احساس سنگینی در قفسه سینه، اضطراب و حالت تهوع میباشد. تغییرات هورمونی، سبک زندگی و میزان استرس بالای زنان از علتهای مهم حمله قلبی در زنان جوان به شمار میروند. ژنتیک و بیماریهای زمینهای مانند دیابت نیز احتمال ابتلای زنان جوان به سکته قلبی را بالا میبرند.
نوار قلب، آزمایش خون و اکوکاردیوگرافی از روشهای تشخیصی سکته قلبی در زنان هستند. با توجه به خطرات جدی سکته قلبی در زنان جوان توصیه میشود با مشاهده علائم فورا به اورژانس مراجعه شود. درمان به موقع از خطرات و عوارض شدید سکته قلبی تا حد زیادی جلوگیری خواهد کرد.