علت واریس پا در جوانی
واریس بیماری خطرناک در جوانی
واریس پا یکی از مشکلات نسبتا رایج وریدی است که بیشتر افراد مسن به آن مبتلا میشوند. این بیماری به دلیل اختلال در عملکرد دریچه سیاهرگها و بازگشت خون، ایجاد میشود. اگرچه سن یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در ابتلا به واریس پا است اما در جوانی نیز بروز پیدا میکند.
بر اساس گفته ها در مجله kidshealth علت واریس پا در جوانی میتواند مشکلات ژنتیکی یا چاقی و اضافه وزن باشد. همچنین نشستن و ایستادنهای طولانی مدت نیز خطر ابتلای افراد جوان به واریس پا را بیشتر میکنند. برخی از داروهای هورمونی هم عامل ابتلای افراد جوان به بیماری واریس پا هستند.
بعلاوه ابتلا به این بیماری در افراد جوانی که دخانیات مصرف میکنند بیشتر است. برای پیشگیری از واریس در جوانی باید به سبک زندگی خود توجه بیشتری داشته باشیم. دوری از سیگار و سایر دخانیات و مصرف مواد غذایی غنی و سرشار از آب و فیبر و پتاسیم میتواند کمک کننده باشد.
همچنین باید وزن خود را در حد متعادل آن نگه داریم و از ایستادن و نشستنهای طولانی تا حد ممکن اجتناب کنیم. مراجعه به پزشکهای متخصص برای درمان به موقع واریس پا از دیگر اقدامات لازم جهت بهبود کامل واریس پا است.
واریس چیست؟
واریس و به ویژه واریس پا از جمله بیماریهای مرتبط با عروق سیاهرگی است که در زنان شایعتر است. این بیماری علاوه بر ظاهر نازیبا عوارض مختلفی مانند لخته شدن خون و زخمهای پوستی را نیز ایجاد میکند. ظاهر ناخوشایندی که بر اثر واریس ایجاد میشود برای افراد جوان بیشتر آزاردهنده است.
تعریف واریس
واریس به وضعیتی گفته میشود که در آن رگهای سطحی دچار تورم و پیچخوردگی شده باشند. این بیماری در نواحی مختلفی از بدن میتواند بروز پیدا کند. با این همه واریس در پاها بیشتر از دیگر بخشهای بدن ایجاد میگردد.
وقتی دیواره رگها ضعیف باشند خون به طور کامل به سمت قلب باز نمیگردد. بازگشت خون در وریدها با مرور زمان موجب بالا رفتن فشار روی این رگها میشود. فشار روی رگها ایجاد تورم و التهاب و در نهایت پیچخوردگی میکند.
علائم و نشانههای واریس
نشانهها و علائم بیماری واریس شامل موارد متعددی از جمله:
- تغییر رنگ رنگها روی پوست به بنفش و آبی
- برجسته شدن رگها و حالت پیچح.رده آنها
- ورم و کبودی در قسمت ساق پا
- تورمهای خفیف پا
- احساس خارش در ناحیه کف پا
- احساس درد و سنگینی در پاها
- احساس فشار در پاها
میباشد. با مشاهده هر کدام از این علائم باید برای درمان واریس به پزشک متخصص مراجعه کنید. البته درمان قطعی برای واریس وجود ندارد اما امکان بهبود وضعیت بیماری و کنترل آن هست. بنابراین تشخیص و اقدام به موقع در کنترل و مدیریت هرچه بهتر واریس پا اهمیت بالای دارند.
علت واریس پا در جوانی
فاکتورهای مختلفی هستند که باعث ایجاد واریس در افراد جوان میشوند. تشخیص علت واریس در جوانی روی روند درمان آن اثر زیادی دارد. همچنین شناسایی عوامل ایجاد کننده واریس پا در جوانیمیتواند به مدیریت عوامل خطر نیز کمک کنند.
علل ژنتیکی
ژنتیک قطعا یکی از عوامل مهم و تعیین کننده در ابتلا به واریس پا در جوانی است. بنابراین اگر یکی از اعضای خانواده به خصوص والدین به واریس مبتلا باشد احتمال درگیر شدن افراد جوان خانواده به این بیماری است.
بیماریهای ژنتیکی که موجب آسیب ساختار دیوارههای وریدی شوند نیز از عوامل مهم ابتلا به واریس پا در جوانی هستند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که ژنتیک از مهمترین و اصلیترین فاکتورهای ابتلا به این بیماری در افراد جوان است.
چاقی و اضافه وزن
اضافه وزن و چاقی در افراد موجب میشود به وریدها به ویژه رگهای پا فشار بسیار زیادی وارد شود. به همین خاطر چاقی هم عامل ایجاد کننده واریس پا و تشدید کننده آن است. فشار ناشی از اضافه وزن روی رگها موجب پیچ خوردن و تورم و التهاب آنها میگردد.
علاوه بر آن وزن بالا از عوامل مهم تضعیف سیستم گردش خون در بدن است. به همین خاطر خون رسانی در افراد چاق به ویژه در پاها به درستی انجام نمیشود. همین امر موجب تجمع خون در رگهای میشود و فرد به واریس پا مبتلا خواهد شد.
کم تحرکی و نشستن طولانی
کم تحرکی و نشستنهای طولانی گردش خون را در رگها با مشکل مواجه میکنند. بعلاوه ایستادن و نشستن برای مدت زمان طولانی میتواند روی رگهای پا فشار بالایی وارد کند.
در برخی از مشاغل مانند آرایشگری و پرستاری افراد ناگزیر به ایستادنهای طولانی هستند. به همین دلیل در این مشاغل احتمال ابتلا به واریس پا بیشتر است.
مشکلات هورمونی
مشکلات هورمونی هم علت واریس پا در جوانی هستند که بیشتر در دوران بلوغ یا بارداری دیده میشوند. داروهای هورمونی که برای بهبود برخی از بیماریها تجویز میشوند نیز میتوانند به واریس پا در جوانی منجر شوند. بنابراین باید این عوامل خطر را به خوبی شناخت و برای پیشگیری از آنها اقدام کرد.
سیگار کشیدن
سیگار کشیدن از اقداماتی است که موجب کاهش جریان خون و کم شدن سطح اکسیژن در بدن فرد میشود. همین موضوع جریان خون به سمت قلب را سخت میکند و موجب تجمع خون در سیاهرگها میشود. کسانی که سیگار میشوند با بیماریهای قلبی و در نتیجه اختلال در گردش خون مواجه میشوند.
رگهای آسیب دیده مستعد بروز بیماری واریس هستند. به همین دلیل کسانی که سیگار میکشند بیشتر در معرض ابتلا به واریس به ویژه واریس پا هستند. بنابراین برای پیشگیری از واریس در جوانی باید از مصرف دخانیات به خصوص سیگار خودداری کرد.
فشار روی شکم
برخی از فعالیتها موجب بروز فشار روی شکم میشوند و احتمال ابتلای افراد جوان به واریس را افزایش میدهد. داشتن یبوستهای مزمن و استفاده از کمربندهای سفت از جمله عواملی هستند که روی شکم فشار وارد میکنند. این فشار در دراز مدت علت واریس پا در جوانی خواهد بود.
عوامل خطر و هشدارها
برخی از عوامل احتمال ابتلا به بیماری واریس و به ویژه واری پا در جوانی را تشدید میکنند. اصلیترین عوامل خطر در ابتلا به واریس پا در جوانی عبارتند از:
- سن: افزایش سن اصلیترین عامل خطر در ابتلا به بیماری واریس از جمله واریس پا میباشد.
- جنسیت: بیماری واریس در زنان نسبت به مردان شیوع بیشتری دارد. به بیان دیگر زنان جوان بیشتر از مردان جوان به واریس پا مبتلا میشوند.
- سبک زندگی: در بین فاکتورهای خطر ابتلا به واریس سبک زندگی قابل مدیریت و کنترل است. بنابراین باید توجه بیشتری روی اصلاح سبک زندگی برای پیشگیری از واریس در جوانی داشت. رژیمهای غذایی متعادل و سرشار از فیبر و پتاسیم و آب کمک زیادی به سلامت رگها میکنند. کنترل مصرف نمک نیز از دیگر فاکتورهای مهم در پیشگیری از ابتلا به واریس به ویژه واریس پا در جوانی است.
مراجعه به پزشک متخصص و کنترل علائم بیماری واریس به بهبود نشانهها و وضعیت بیماری کمک زیادی میکند. پس علائم بیماری و عوامل خطر را جدی بگیرید.
نتیجهگیری
واریس پا بر اثر تخریب دیواره سیاهرگها در نواحی مختلف پا و تورم و پیچخوردگی رگها ایجاد میشود. با وجودی که این بیماری بیشتر در افراد مسن دیده میشود اما در جوانان نیز بروز پیدا میکند. علت واریس پا در جوانی میتواند به عوامل ژنتیکی مربوط باشد.
همچنین اضافه وزن و بیتحرکی و ایستادنهای طولانی نیز میتوانند به واریس پا منجر شوند. سیگار کشیدن و رژیمهای غذایی نامناسب هم خطر ابتلا به واریس پا در افراد جوان را تشدید میکنند. برای پیشگیری از واریس در جوانی باید به علائم بیماری و عوامل خطر توجه بیشتری داشت.
مراجعه به موقع به پزشک متخصص در درمان و بهبود واریس پا در جوانی کمک زیادی میکند. برای شناخت بهترین پزشکان متخصص به منظور درمان واریس از سایت طبیبی نو کمک بگیرید.