سرطان ریه تا چه حد قابل درمان است؟ همه چیز درباره احتمال درمان سرطان ریه
سرطان ریه که به واسطه رشد کنترلنشده سلولها در بافت ریه ایجاد میشود، یکی از چالشیترین انواع سرطان به شمار میرود. سالانه افراد زیادی در سراسر جهان به دلایلی از جمله استعمال سیگار، آلودگی و مواد شیمیایی یا عوامل ژنتیکی به این بیماری دچار میشوند. در برخی موارد، این سرطان میتواند بدون بروز هیچ علائمی پیشرفت کند و سلامتی فرد را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهد. به این ترتیب آگاهی از علائم بیماری و راههای تشخیص زودهنگام سرطان اهمیت بسیار زیادی دارد. در این مطلب به بررسی این که سرطان ریه تا چه حد قابل درمان است، پیشبینی طول عمر بیماران و معرفی روشهای نوین درمانی خواهیم پرداخت.
در منابع خارجی مانند کلینیک کلیولند آمده است:
نرخ بقای سرطان ریه به میزان زیادی به عواملی مانند میزان پیشرفت سرطان هنگام تشخیص، پاسخ به درمان، وضعیت کلی سلامت بیمار و دیگر عوامل بستگی دارد. به عنوان مثال:
برای تومورهای کوچک که به غدد لنفاوی گسترش نیافتهاند:
- برای تومورهای کوچکتر از ۱ سانتیمتر، نرخ بقا ۹۰٪ است.
- برای تومورهای بین ۱ تا ۲ سانتیمتر، نرخ بقا ۸۵٪ است.
- برای تومورهای بین ۲ تا ۳ سانتیمتر، نرخ بقا ۸۰٪ است.
نرخ بقای نسبی پنجساله برای سرطان ریه
نرخ بقای نسبی پنجساله برای سرطان ریه در هر مرحله به طور کلی ۲۲.۹٪ است.
نرخ بقای پنجساله بر اساس میزان گسترش سرطان:
- ۶۱.۲٪ (۶۴٪ برای NSCLC و ۲۹٪ برای SCLC) برای سرطانی که به یک ریه محدود شده است (موضعی).
- ۳۳.۵٪ (۳۷٪ برای NSCLC و ۱۸٪ برای SCLC) برای سرطانی که به غدد لنفاوی گسترش یافته است (منطقهای).
- ۷٪ (۲۶٪ برای NSCLC و ۳٪ برای SCLC) برای سرطانی که به دیگر اعضای بدن گسترش یافته است (دوردست).
نکته مهم
این اعداد جزئیات خاص تشخیص و درمان شما را در نظر نمیگیرند. با پیشرفت در روشهای تشخیص و درمان، نرخ مرگومیر ناشی از سرطان ریه در سالهای اخیر به سرعت در حال کاهش است.
سرطان ریه چیست و چقدر شایع است؟
سرطان ریه یا Lung Cancer به واسطه تکثیر بیش از حد سلولهای بافت ریه ایجاد میشود. این تکثیر در نهایت باعث ایجاد تودهای با نام تومور ریه میشود. الگوی رشد سلولهای سرطانی، انواع مختلفی از این بیماری را ایجاد میکند که در ادامه دستهبندی آن را مشاهده میکنید:
- سرطان ریه سلول بزرگ (NSCLC): تومورهای بزرگ قابل رشد در بخشهای مختلف ریه
- سرطان سلول کوچک (SCLC): تومورهای به نسبت کوچک، دارای رشدی سریع و درمانی پیچیدهتر
علل ابتلا به سرطان ریه
در ادامه مهمترین علتهای ابتلا به سرطان ریه را مشاهده میکنید:
- استعمال دخانیات
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- زمینه ژنتیکی و سابقه خانوادگی
- قرارگیری در معرض تشعشع یا آلودگی
طبق آمار، سرطان ریه دومین علت مرگ و میر در جهان است. در ایران این بیماری پنجمین سرطان شایع در مردان و ششمین در زنان گزارش میشود.
مراحل سرطان ریه و اهمیت تشخیص زودهنگام
مرحلهبندی سرطان، سیستمی برای توصیف میزان گسترش سرطان، اندازه تومور و اثر آن بر بدن است. تعیین پیشرفت بیماری به پزشکان متخصص ریه در انتخاب بهترین روش درمان ریه، این که سرطان ریه تا چه حد قابل درمان است و مدتزمان درمان کمک میکند. در ادامه مراحل و شرایط هر یک را مشاهده میکنید:
۰: سرطان در لایه بالایی ریه یا بیرون آن، بدون سرایت به خارج
۱: عدم متاستاز دادن سرطان به خارج از ریه
۲: توده بزرگتر از مرحله اول، گسترش به غدد لنفاوی یا بیش از یک تومور
۳: گسترش به غدد لنفاوی و ساختارهای مجاور
۴: تومور بدخیم به ریه دیگر، گسترش به مایع اطراف ریه، قلب یا اندامهای دور
هرچه سرطان زودتر تشخیص داده شود، تأثیر روشهای درمانی و شانس بقای بیماران افزایش خواهد یافت.
آیا سرطان ریه قابل درمان است؟
اولین سوالات مبتلایان به سرطان این است که سرطان ریه تا چه حد قابل درمان است؟ فرد مبتلا به سرطان ریه چقدر زنده میمونه؟ به کمک روشهای درمانی جدید و دارویی آمار درمان این بیماری روز به روز در حال افزایش است. همانطور که اشاره شد، هرچه تشخیص و درمان زودتر انجام شود، احتمال بقای بیماران سرطانی نیز افزایش خواهد یافت. در ادامه متداولترین روشهای درمان سرطان ریه را مشاهده میکنید:
- جراحی کردن ریه: برداشتن قسمتی از بافت ریه یا خارج کردن کل آن
- شیمی درمانی: استفاده از داروهای خاص جهت کاهش رشد سلولهای سرطانی و حذف آنها
- پرتودرمانی: ایجاد آسیب به تودههای سرطانی با رادیوتراپی و از بین بردن آنها
- ایمونوتراپی: مناسب برای انواع NSCLC با استفاده از داروهایی برای تحریک و از بین بردن سلولها با کمک بهبود سیستم ایمنی بدن
انتخاب روش درمان تومورهای ریوی و داروهای مؤثر با توجه به پیشرفت و گسترش بیماری انجام میشود. عوارض درمان سرطان، وضعیت سلامت بیمار، نوع بیماری و… همگی در این حوزه موثر هستند.
روشهای جدید درمانی سرطان ریه
ابداع روشهای نوین درمان و تولید داروهای هوشمند که تاثیر شگرفی بر بهبود شرایط بیماران سرطانی و کاهش علائم سرطان دارند، امید به زندگی بیماران ریه را بیش از پیش کرده است. استفاده از فناوریهای پیشرفته، علم نانو در ساخت دارو و روشهای تشخیصی مدرن، میزان موفقیت درمان را بهبود دادهاند.
سرطان ریه بدخیم و شانس زنده ماندن
با شنیدن نام سرطان بدخیم همه به زمان مرگ سرطان ریه فکر میکنند، این که آیا سرطان ریه بدخیم درمان دارد باید در بیمارستانهای تخصصی سرطان و با توجه به شرایط بیمار تعیین شود. تومورهای خوش خیم (غیرسرطانی) امکان گسترش به سایر بافتها و عود مجدد سرطان را ندارند و با روشهای درمانی مختلف میتوان آنها را برای همیشه درمان کرد. اما تومورهای بدخیم سرطانی امکان رشد و گسترش به نسبت سریع دارند به بافتهای اطراف و قسمتهای دیگر بدن حمله میکنند.
چالشها و پیچیدگیهای درمان سرطان بدخیم ریه
با توجه به حساسیت بیشتر روش و مراقبتهای بعد از درمان سرطان ریه بدخیم، در ادامه چالشهای مهم در بهبود این نوع بیماری را مشاهده میکنید:
- اهمیت تشخیص زودهنگام بیماری در درمان و زمان مرگ سرطان ریه
- رشد سریعتر سلولهای سرطانی نسبت به درمان و کنترل آنها
- امکان متاستاز و پیچیدگی درمان متاستاز ریه
- احتمال بروز عوارض جانبی شیمیدرمانی و سایر روشهای درمانی
- بالاتر بودن هزینههای پزشکی و لزوم دسترسی به مراکز درمانی ریه
- احتمال عود مجدد بیماری پس از اتمام دوره درمان
هر یک از این چالشها میتواند اثرگذاری روشهای درمان سرطانهای ریوی را تحت تاثیر قرار دهد و شانس زندهماندن بیمار را کم نماید. نرخ بقای ۵ ساله برای بیماران مبتلا به سرطان بزرگ حدود ۲۵ درصد و سرطان کوچک حدود ۷ درصد است. با این وجود بسیاری از بیمارانی که به تازگی به درمان سرطان ریه پرداختهاند، کیفیت سبک زندگی، استفاده از درمانهای جدید سرطان ریه و امید به زندگی را از عوامل مهم در شکست سرطان و افزایش طول عمر بیماران میدانند.
عوامل مؤثر در موفقیت درمان سرطان ریه
علاوهبر شرایط پیشرفت بیماری و روش درمانی، عوامل بسیاری در بهبود سرطان سلولی ریه موثر هستند. این موارد را در ادامه بررسی میکنیم.
تاثیر شرایط بدنی و روانی بیمار بر نتایج درمان
مقاومت بدن و شرایط سیستم ایمنی بیمار میتواند تعیین کند که سرطان ریه تا چه حد قابل درمان است. افراد کهنسال یا کسانی که بیماری زمینهای دارند معمولا چالشهای بیشتری را تجربه خواهند کرد. علاوهبر شرایط فیزیکی بیمار، حمایت خانواده و حفظ روحیه فرد نیز میتواند تاثیر چشمگیری بر بهبود سرطان شش و ریه بگذارد.
نقش ترک سیگار در بهبود بیماران
ترک استعمال دخانیت نقش مهمی در پیشگیری از سرطان ریه دارد. با توجه به تأثیر سیگار بر سرطان، حتی اگر بعد از تشخیص بیماری آن را کنار بگذارید نیز زمان مرگ سرطان ریه را به تعویق خواهید انداخت. تأثیر دخانیات بر سرطان ریه به عنوان مهمترین عامل گسترش بیماری شناخته میشود.
تغذیه و سبک زندگی مناسب برای بیماران
شاید باورتان نشود که حتی رژیم غذایی نیز تعیین میکند که فرد مبتلا به سرطان ریه چقدر زنده میمونه! رژیم مناسب میتواند در کنترل عوامل خطر سرطان، کاهش عوارض تأثیر داروها، اثرگذاری روشهای درمانی مقابله با سرطان و وضعیت عمومی فرد موثر باشد. علاوهبر این اقداماتی چون مدیتیشن، مراقبه، ورزش، مراقبتهای تسکینی و… نیز میتواند در این که سرطان ریه تا چه حد قابل درمان است موثر باشد.
نتیجهگیری
مبارزه با سرطان ریه، سخت اما شدنی است! روشهای هدفمند درمانی، امید به زندگی سرطان ریه را نسبت به گذشته چندین برابر کردهاند. شما با اصلاح سبک زندگی خود، پرهیز از مصرف دخانیات و توجه ویژه به بروز علائم این بیماری میتوانید آن را در مراحل ابتدایی درمان کنید. تشخیص زودهنگام سرطان را میتوان اثرگذارترین عامل در روند درمان به شمار آورد. در این راستا بهتر است در فواصل زمانی مشخص جهت چکاب و معاینه نزد پزشک متخصص بروید تا از سلامتی خود مطمئن شوید.