نشانه های افسردگی شدید در زنان چیست؟

محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

افسردگی یک بیماری روانی شایع در جوامع به شمار می‌رود که با علائم مختلفی مثل بی‌انگیزگی، خستگی دائمی، احساس غمگینی عمیق و… همراه است.

آمارهای جهانی نشان می‌دهند که افسردگی در زنان شایع‌تر است. بر اساس وب‌سایت معتبر WebMD، از هر ۴ زن، ۱ نفر احتمالا در طول زندگی خود به شکل مقطعی یا دائمی دچار افسردگی شود و این میزان تقریبا دو برابر مردان است. تاثیر افسردگی بر زنان در جنبه‌های مختلف دیده می‌شود و حتی ایشان را از انجام کارهای روزمره باز می‌دارد.

اما نشانه های افسردگی شدید در زنان چیست؟ نشانه‌های روحی افسردگی چیست؟ چرا زنان افسرده‌اند یا چرا زنان بیشتر افسرده می‌شوند؟

شناخت علائم و عوامل ایجاد این بیماری در زنان سبب می‌شود که بتوانید به شکل بهتری آن را مدیریت کنید. با این حال باید این اطلاعات را از یک منبع معتبر دریافت کنید تا دچار مشکل در شناسایی بیماری و تکنیک‌های درمانی آن نشوید.

در این مطلب از پلتفرم تخصصی طبیبی نو همراه ما باشید تا اطلاعات دقیقی را در مورد افسردگی شدید در زنان، تاثیر افسردگی بر زندگی و مشاوره با روانشناس برای افسردگی را بررسی کنیم.

افسردگی چیست و چرا در زنان شایع‌تر است؟

اولین گام برای مقابله یا درمان اضطراب و افسردگی زنان، شناخت این بیماری و دلیل شیوع بیشتر آن در زنان است. این روند کمک می‌کند که دیدگاه شما نسبت به تغییرات خلقی در زنان دقیق‌تر باشد و قدرت تصمیم‌گیری بهتری در اختیارتان می‌گذارد.

تعریف علمی افسردگی

افسردگی نوعی اختلال خلقی و روانی فراگیر است که سبب ایجاد احساسات منفی مثل احساس غم در زنان، بی‌ارزشی و ناامیدی می‌شود.

این بیماری به سه شکل خفیف، متوسط و شدید در افراد بروز پیدا می‌کند و به دنبال خود مشکلاتی مانند کم‌خوابی، بی‌اشتهایی، کاهش عزت نفس و خستگی دائمی را دارد.

افسردگی شدید یا Major Depression با احساس ناامیدی پایداری و ناراحتی عمیق همراه است و نمی‌توان منکر رابطه افسردگی و بی‌اشتهایی، بی‌خوابی و موارد دیگر شد. این سطح از علائم بیماری افسردگی می‌تواند سبب کاهش وزن، وجود افکار خودکشی و مشکلات بزرگ دیگری شود.

باید بدانید که رابطه عمیقی بین تغییرات هورمونی و افسردگی وجود دارد و حتی تغییرات اندک در سطح هورمون‌ها می‌تواند بر روحیات فرد تاثیر بگذارد.

دلایل شایع‌تر بودن افسردگی در زنان

احتمالا از خود می‌پرسید که چرا نشانه های افسردگی شدید در زنان بیشتر از مردان است. برای بررسی این مسئله باید به فاکتورهای مختلفی مثل تفاوت‌های بیولوژیکی، استرس‌های اجتماعی و مسائل ژنتیکی بپردازیم.

طبق وب‌سایت معتبر WebMD “برخی از کارشناسان بر این باورند که احتمال بیشتر افسردگی در زنان ممکن است به تغییرات در سطوح هورمونی مرتبط باشد که در طول زندگی یک زن رخ می‌دهد. این تغییرات در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی و همچنین پس از زایمان یا سقط جنین مشهود است. علاوه بر این، نوسانات هورمونی که با چرخه قاعدگی هر ماه همراه است احتمالاً به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) با افسردگی، اضطراب و نوسانات خلقی مشخص می‌شود که یک هفته قبل از قاعدگی اتفاق می‌افتد.”

به طور کلی در تمامی جوامع، زنان بیشتر از مردان تخت فشارهای اجتماعی قرار دارند و همین امر می‌تواند دلیل دیگری برای شیوع بیشتر استرس و افسردگی زنان باشد. از سوی دیگر دانشمندان معتقدند که افسردگی به صورت ژنتیکی نیز به ارث می‌رسد و ممکن است منشا اصلی اختلالات خلقی در زنان، والدین فرد باشند!

افسردگی شدید در زنان می‌تواند نشانه‌های مختلفی داشته باشد. در اینجا به علائم اصلی و روش‌های کمک‌رسانی به افرادی که با افسردگی مبارزه می‌کنند پرداخته‌ایم.

نشانه‌های افسردگی شدید در زنان

با وجود خطرناک بود افسردگی، نباید فراموش کنید که راهکارهای درمانی زیادی برای بهبود رابطه زنان و مشکلات روحی دارد. برای این که بتوانید در زمان مناسب به متخصص مراجعه کنید و دوره درمان افسردگی را پیش بگیرید، باید با علائم و نشانه های افسردگی شدید در زنان آشنا باشید.

به طور کلی می‌توان این علائم را در سه حالت دسته‌بندی کرد که در ادامه هر یک را بررسی می‌کنیم.

علائم روانی و احساسی

اولین نشانه‌های افسردگی مزمن زنان به شکل‌های روانی و احساسی خود را نشان می‌دهد و در ابتدا ممکن است بسیاری از افراد این نشانه‌ها را نادیده بگیرند.

در لیست زیر برخی از مهم‌ترین نشانه‌های روحی افسردگی و مشکلات روانی زنان را آورده‌ایم:

  • احساس پوچی و ناامیدی و استرس
  • احساس شکست و بی‌ارزش بودن
  • بی‌حوصلگی مزمن
  • احساس غم دائمی
  • بی‌علاقگی به زندگی و افکار خودکشی
  • کاهش اعتمادبه‌نفس و احساس پوچی
  • بدبینی نسبت به تمام مسائل
  • کاهش سطح تمرکز
  • فراموشی مسائل ساده
  • آشفتگی و پرش افکار
  • اختلالات خلقی مثل احساس عصبانیت

علائم جسمی افسردگی در زنان

در اکثر موارد، علائم افسردگی در زنان تنها در بستر خلقیات و روان پایان نمی‌گیرند و علائم فیزیکی افسردگی در زنان نمایان می‌شود.

فردی که درگیر اختلال افسردگی اساسی است، از نظر جسمی تحلیل می‌رود. بنابراین شاهد بروز علائم جسمی افسردگی هستیم که در ادامه برخی از رایج‌ترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • بی‌خوابی یا خوابیدن بیش از حد
  • بی‌اشتهایی و کاهش وزن
  • پرخوری یا افزایش وزن ناگهانی
  • احساس عدم ناتوانی در انجام دادن کارهای روزمره
  • علائم روان‌پریشی مثل توهم و هذیان
  • کاهش سطح میل جنسی یا از دست دادن کامل آن
  • سردرد
  • گرفتگی عضلات
  • احساس پانیک و تنگی نفس
  • خستگی مفرط و کاهش سطح انرژی

تغییرات رفتاری و اجتماعی

در نتیجه تغییرات روانی و جسمانی ذکر شده، الگوی رفتاری شخصی و اجتماعی نیز دچار تغییر می‌شوند و به ترتیب زندگی فرد تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

فرد افسرده به انجام فعالیت‌های گروهی تمایلی ندارد و ترجیح می‌دهد اوقات خود را در انزوا و با گوشه‌گیری پر کند. این مسئله سبب می‌شود که در روابط دوستانه یا حتی ارتباط زناشویی مشکلات بزرگی به وجود بیاید.

عدم توجه به این بیماری و پیش نگرفتن راهکارهای درمانی، در نهایت سبب از بین رفتن روابط و افسرده‌تر شدن فرد می‌شود.

افسردگی شدید در زنان ممکن است در ابتدا پنهان باشد. با شناخت علائم اولیه و نشانه‌های آن، گام‌های مؤثری برای پیشگیری و درمان بردارید.

عوامل مؤثر بر افسردگی شدید در زنان

نمی‌توان تنها یک عامل را مقصر حالت‌های افسردگی در زنان دانست و قطعا عوامل زیادی بر بروز این مشکل نقش دارند. برای درک بهتر عوامل موثر بر نشانه های افسردگی در زنان، آن‌ها را در سه دسته کلی طبقه‌بندی می‌کنند:

عوامل بیولوژیکی و هورمونی

موثرترین علت افسردگی در زنان تغییرات هورمون‌های بدن است. دو هورمون مهم که سبب ایجاد حس خوشحالی در انسان‌ها می‌شوند، سروتونین و دوپامین هستند که معمولا همیشه در یک سطح خاصی ترشح می‌شوند.

تغییرات هورمونی استروژن یا سایر هورمون‌ها در بدن زن‌ها در طول چرخه قاعدگی یا دوره‌های مختلف زندگی، می‌تواند بر روند تاثیرگذاری هورمون‌های شادی‌آور اختلال ایجاد کند.

برای مثال اختلال هورمون‌ها می‌تواند افسردگی دوران بارداری، افسردگی پس از زایمان یا سندرم پیش از قاعدگی را رقم بزند. طبق دستور پزشک دکتر متخصص داخلی، مصرف داروهای ضدافسردگی مثل داروهای مهارکننده بازجذب سروتونین (SSRI) می‌تواند به تنظیم این هورمون‌ها کمک کند.

همچنین روان‌درمانی برای زنان می‌تواند تاثیر خوبی بر روی افسردگی و تغییرات هورمونی داشته باشد.

عوامل محیطی و اجتماعی

دیگر علت بی‌حوصلگی زنان وجود استرس‌های محیطی و فشارهای اجتماعی است. زندگی مدرن به خصوص در شهرهای بزرگ، نشانه های اضطراب در زنان را به شکل دائمی به وجود می‌آورد.

بنابراین فشارهای شغلی و خانوادگی از مهم‌ترین عوامل بروز افسردگی زنان هستند. وجود مشکلات در روابط عاطفی یا مشکلات زناشویی نیز فرد را مستعد ابتلا به افسردگی می‌کند.

عوامل روانی و شخصیتی افسردگی زنان چیست؟

شخصی که دائما دچار اضطراب و استرس مزمن است، شانس بیشتری برای ابتلا به افسردگی دارد.

در حقیقت وجود یک اختلال روانی، فرد را مستعد مشکلات دیگر می‌کند و نمی‌توان تأثیر استرس بر افسردگی را نادیده گرفت. از سوی دیگر سابقه ابتلا به افسردگی در خانواده می‌تواند احتمال ابتلا به این فرد را افزایش دهد.

آیا افسردگی شدید در زنان را تجربه می‌کنید؟ در اینجا علائم هشداردهنده را بشناسید و از استراتژی‌های درمانی برای بهبود وضعیت خود آگاه شوید.

روش‌های تشخیص افسردگی در زنان

احتمالا پس از مطالعه مطالب گفته شده، از خود می‌پرسید که چگونه افسردگی را تشخیص دهیم؟ در ادامه راهکارهای مناسب برای تشخیص و درمان افسردگی در زنان را شرح داده‌ایم:

روش‌های تشخیصی پزشکی و روان‌شناختی

تست‌های تشخیصی مختلفی برای تشخیص افسردگی و درجه حاد بودن آن وجود دارند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تست افسردگی بک (BDI) اشاره کرد. برای انجام این تست‌ها باید به یک روانشناس یا روانپزشک متبحر مراجعه کنید تا تفسیر جواب به درستی صورت بگیرد.

تفاوت افسردگی با سایر اختلالات روانی

مشخصه اصلی افسردگی حاد زنان، احساس ناامیدی و غمگین بودن دائمی است که معمولا با کاهش انرژی و مشکلات دیگر همراه می‌شود.

البته این اختلال ممکن است با اضطراب، یعنی نگرانی مداوم، ترس و تپش قلب و تعریق همراه شود. از سوی دیگر ممکن است افسردگی بخشی از اختلال دوقطبی باشد و به دنبال آن فرد دوره‌های شیدایی یا هیجان‌زایی را تجربه کند.

نتیجه‌گیری

در این خلاصه مقاله افسردگی زنان سعی کردیم در مورد نشانه های افسردگی شدید در زنان، روش‌های کنترل افسردگی زنان و پیشگیری آن صحبت کنیم.

در صورتی که هر یک از این نشانه‌ها را دارید، بهتر است برای تشخیص قطعی و درمان آن پیش‌قدم شوید، طبیبی نو یک پلتفرم پیشرفته و معتبر برای ارتباط با بهترین روانشناسان، فوق تخصص داخلی تهران، مشاور روان‌پزشک و کلینیک روانشناسی در سراسر ایران است.

شما می‌توانید در عرض چند دقیقه و بدون معطلی، وقت مشاوره روانشناسی برای افسردگی آتیپیک را با بهترین روان‌درمانگر دریافت کنید.

این پلتفرم به شما امکانی را می‌دهد که علاوه بر تنظیم تایم مشاوره حضوری، تلفنی و آنلاین روانشناسی زنان، بتوانید بدون پرداخت هزینه، سوالات خود را در مورد درمان افسردگی بالینی مطرح کنید. می‌توانید نظرات، پرسش‌ها و تجربیات خود را در مورد استفاده از خدمات طبیبی نو و تست افسردگی زنان، با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *