بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد؟
سکته قلبی را میتوان یکی از شایعترین بیماری قلبی دانست که علت مرگ افراد زیادی در جهان است. بعد از سکته قلبی ممکن است بازیابی سلامت به طور کامل کار آسانی نباشد. اما اگر بدانیم بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد میتوانید به بهبود فرد بعد از این عارضه کمک کنیم. در اصطلاح بالینی به سکته قلبی انفارکتوس میوکارد گفته میشود. این حمله زمانی رخ میدهد که بخشی از عضله قلب به اندازه کافی خون دریافت نکند. بیماریهای زمینهای و چاقی و اضافه وزن از مهمترین علتهای سکته قلبی هستند. اثرات سکته قلبی روی بدن شامل نارسایی قلبی و از بین رفتن برخی از بافتهای این عضو میباشد. برای طی کردن روند درمان و بهبود پس از سکته قلبی باید با عوارض آن روی بدن آشنا باشیم. مراجعه به پزشک متخصص و عمل به توصیههای او کمک زیادی به بازیابی سلامت فرد بعد از سکته قلبی میشود.
سکته قلبی چیست؟
اگر به عضله قلب به مقدار کافی نرسد فرد در وضعیتی اورژانسی قرار میگیرد. به طوریکه اگر کمکهای درمانی اورژانسی به فرد نرسد زندگی وی با تهدیدهای جدی مواجه میشود. سکته قلبی وقتی رخ میدهد که در شریانهای کرونری انسداد وجود داشته باشد. به همین خاطر کلسترول بالا از مهمترین علتهای حمله قلبی در افراد به شمار میرود. با اختلال در خونرسانی به عضله قلب سطح اکسیژن در آن نیز پایین میآید. در این شرایط عضله قلب برای زنده ماندن تلاش زیادی برای جذب اکسیژن و بقا میکند. شدت حمله قلبی به مقدار نیاز عضله قلب به اکسیژن بستگی دارد.
۱- علائم خطر
درد قفسه سینه را میتوان مهمترین و اولین علامت حمله قلبی در افراد معرفی کرد. این درد میتواند یک فشار ناخوشایند یا سوزش و تیر کشیدن باشد. عرق سرد هم از دیگر نشانههای مهم در سکته قلبی محسوب میشود. حالت تهوع شدید و خستگی غیرعادی و زیاد نیز از دیگر نشانههای سکته قلبی هستند که باید جدی گرفته شوند. اگر بدانیم بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد و نشانههای چیست شانس بیشتری برای بهبود مییابیم.
۲- عوامل خطر
در این بخش خواهیم گفت که چه عواملی باعث سکته قلبی میشوند. عواملی که موجب بالا رفتن سطح کلسترول خون و ایجاد پلاک در شریانها شوند ریسک سکته قلبی را افزایش میدهند. با این توضیحات عواملی مانند:
- سیگار کشیدن
- نوشیدنیهای الکلی
- بیماریهایی ماند فشار خون بالا
- دیابت
- رژیم غذایی نامناسب و اضافه وزن
- کم تحرکی
خطر سکته قلبی در افراد را بالا میبرند.
بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد؟
هر دقیقه تاخیر در درمان بعد از سکته فقلبی به معنای از دست رفتن سلولهای عضلانی قلب میباشد. ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول بعد از حمله قلبی شرایط بیمار بسیار ناپایدار بوده و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. به همین خاطر در اتاقهای واحد مراقبت ویژه در ساعات اولیه بعد از سکته قلبی نگهداری میشود. در برخی از افراد بعد از سکته قلبی شاهد افزایش ناگهانی سطح قند خون هستیم. در هنگام حملات قلبی مشکلات متعددی برای بدن به وجود میآید. ممکن است قلب قادر به پمپاژ کردن خون به بدن نباشد یا روی فعالیت الکتریکی خود کنترلی نداشته باشد. فردی که دچار سکته قلبی میشود احساس خستگی بسیار شدید میکند و نیاز به استراحت دارد. به طوریکه حتی خوردن وعدههای غذایی سنگین میتواند به قلب فشار و آسیب وارد کند.
۱- آسیب به بافت قلب
یکی از آسیبها و عوارض بسیار جدی سکته قلبی آسیبهایی است که بافت قلب وارد میشود. هنگام سکته قلبی پلاک آترواسکلروتیک در پوشش داخلی شریان کرونر جمع میشود. سپس به طور ناگهانی پاره شده و موجب ترومبوز یا انسداد کامل عروق قلبی میشود. این روند میتواند باعث آسیبهایی جبران ناپذیر به بافت قلب گردد.
۲- دوران نقاهت
دوران نقاهت در روند بهبودی فرد بعد از حمله قلبی اهمیت بسیار زیادی دارد. مصرف به موقع داروهایی که پزشک متخصص تجویز کرده به بازیابی توان بدن و کاهش عوارض سکته قلبی کمک میکند. علاوه بر مصرف به موقع دارو، باید به رژیم غذایی خود نیز در دوره نقاهت توجه کنید. بدن بعد از مدتی آسیبهای ناشی از سکته قلبی در بدن کاهش یافته و فرد بهبود پیدا میکند. روند بهبودی ممکن است ۸ هفته بعد از سکته قلبی نیز طول بکشد.
تاثیرات سکته قلبی بر بدن
یکی از سوالات مهم کاربران این است که بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد و بدن چه تغییری پیدا میکند؟! سکته قلبی از جنبههای مختلفی روی بدن فرد اثر میگذارد. بعضی از افراد بعد از حمله قلبی با علائمی در پوست بدن خود مواجه میشوند. بعد از سکته قلبی ممکن است رنگ پوست افراد به آبی یا بنفش نزدیک شود. این عارضه به دلیل کاهش سطح اکسیژن در بدن پس از حمله قلبی رخ میدهد. عملکرد قلب هم بعد از سکته دستخوش تغییراتی میشود. تپش قلب و بینظمی در ضربان قلب از مهمترین اثرات سکته قلبی میباشد. گاهی افراد بعد از سکته با مشکلات دیگری مانند سرگیجه و احساس کوفتگی نیز مواجه میشوند. احساس تنگی نفس و دشواری در تنفس هم از دیگر اثراتی است که سکته قلبی روی بدن فرد ایجاد میکند. اما اثرات حمله قلبی به بخش فیزیکی منتهی نمیشود و روان فرد را نیز درگیر میکند. اضطراب و ترس از اصلیترین مشکلات افراد بعد از حملات قلبی و سکته هستند. مراجعه به کارشناس روانشناسی در این شرایط کمک زیادی به بازیابی روانی و ذهنی فرد بعد از سکته میکند. همراهی خانواده هم از فاکتورهای مهم در کاهش اثرات روانی و روحی بعد از سکته قلبی در فرد هستند.
درمانها و روشهای بهبودی پس از سکته قلبی
درمانهای و روشهای مراقبتی به فرد برای بهبودی بعد از حمله قلبی کمک میکنند. توجه داشته باشید که روند درمان بعد از سکته قلبی باید تحت نظر پزشک متخصص انجام گیرد. بنابراین از اقدامات خودسرانه مانند مصرف دارو، بدون مشورت با پزشک متخصص جدا خودداری کنید.
۱- درمان دارویی
داروهای مختلفی وجود دارند که بسته به وضعیت بیمار بعد از سکته قلبی تجویز میشوند. آسپرین یکی از مهمترین و رایجترین دارو برای بهبود فرد بعد از سکته قلبی به شمار میرود. از دیگر درمانهای داروی برای بهبود سکته قلبی میتوان به:
- داروهای ضد پلاکتی
- داروهای لخته شکن
- هپارین
- مسکن
- نیتروگلیسیرین
- داروهای مسدود کننده بتا
اشاره کرد. اینکه بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد به سرعت تشخیص و آغاز درمان بستگی زیادی دارد.
۲- توانبخشی قلبی
یکی از اقدامات بسیار مهم بعد از سکته قلبی توانبخشی قلب برای بهبود عملکرد آن است. در این روش درمان یک برنامه منظم و دقیق به فرد داده میشود که باید انجام دهد. ورزش کردن بخشی از برنامههای توانبخشی قلب است که باید به نظر متخصص انجام شود.
ورزش بخش مهمی از بهبودی شماست. بهترین راه برای حرکت پس از حمله قلبی، پیوستن به یک برنامه توانبخشی قلبی است . توانبخشی قلبی یک محیط تحت نظارت پزشکی را برای ورزش ارائه می دهد و برنامه ای فردی برای حرکت ایمن در اختیار شما قرار می دهد. همچنین به شما کمک می کند تا برای حمایت از سلامت طولانی مدت تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید. اینها شامل خوردن یک رژیم غذایی سالم، مدیریت استرس و ترک استعمال دخانیات است. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد برنامه های بازتوانی قلبی در دسترس شما صحبت کنید.
۳- تغییرات سبک زندگی
از دیگر روشها و راهکارهای مهم برای بهبود شرایط فرد بعد از سکته قلبی اصلاح سبک زندگی است. ترک سیگار و نوشیدنیهای الکلی از مهمتین اقدامات لازم به شمار میروند. داشتن یک رژیم غذایی مناسب هم میتواند روند بهبود فرد بعد از حمله قلبی را تسریع کند. ورزش نیز به توانبخشی و سلامت قلب فرد بعد از سکته کمک زیادی میکند. توجه داشته باشید که فعالیتهای ورزشی باید با مشورت پزشک متخصص انجام شود تا نتیجه مطلوبی داشته باشد.
آیا سکته قلبی خوب میشود؟
اگر سکته قلبی خیلی شدید و حاد نباشد و به موقع هم تشخیص داده شود به احتمال زیاد خوب میشود. اما اگر فرد دچار حمله قلبی شدید شود یا درمان را دیر آغاز کند احتمال ماندگاری برخی از آسیبها وجود دارد. رعایت کردن مراقبتهای پزشکی بعد از سکته قلبی به بهبود کامل فرد کمک زیادی میکند.
نتیجهگیری
پاسخ این سوال که بعد از حمله قلبی چه اتفاقی میافتد به درک بهتر شرایط و پیگیری درمان کمک میکند. بعد از سکته قلبی تغییرات زیادی در بافتهای قلب و دیگر اعضای بدن ایجاد میشود. تپش قلب، اختلال در ضربان و تغییر رنگ پوست و خستگی از جمله اتفاقهایی هستند که در بدن میافتد. برای درمان کامل بعد از حمله قلبی باید به موقع به پزشک مراجعه کنیم. دریافت به موقع داروهای ضروری بعد از سکته قلبی از مهمترین اقدامات درمانی به شمار میرود.