بلیچینگ دندان چیست و انواع آن

بلیچینگ دندان چیست؟ بلیچ دندان به چند روش انجام می‌شود؟ بلیچینگ دندان‌ها چه مزایا و معایبی دارد؟ اینها سوالات رایج و پرتکراری هستند که معمولا افراد در هنگام بلیچینگ یا سفید کردن دندان با آن‌ها مواجه می‌شوند.

همان‌طور که می‌دانید با افزایش سن دندان‌های ما بر اثر عوامل مختلفی مانند خوردن غذا، مصرف دخانیات، تروماتیک دندان و … تغییر رنگ پیدا می‌کنند. در واقع هرچه سن افراد بیشتر شود، احتمال نفوذ رنگ‌دانه‌ها به ساختار میانی دندان و کاهش میزان زیبایی آن‌ها بالاتر می‌رود.

روش‌های مختلفی برای برگرداندن سفیدی دندان وجود دارد که بلیچینگ یکی از بهترین و رایج‌ترین روش‌ها به شمار می‌آید. انتخاب این روش به‌مانند سایر روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارد که شما باید قبل از هر اقدامی با آن‌ها آشنا شوید.

در ادامه این مطلب ابتدا شما را با بلیچینگ یا بلیچ دندان آشنا می‌کنیم و سپس اطلاعات دقیق و کاملی درباره انواع بلیچینگ، نحوه انجام، مراقبت‌های پس از آن، مزایا و معایب، تعداد جلسات و سایر موضوعات مهم ارائه خواهیم کرد.

بلیچینگ دندان چیست؟

معمولاً افرادی که زیبایی خود را بر اثر تغییر رنگ دندان‌ها از دست داده‌اند و به دنبال بهترین روش برای برگرداندن سفیدی آن‌ها هستند، حتماً با این سوال مواجه می‌شوند که بلیچینگ دندان چیست؟ بلیچینگ یا بلیچ دندان یکی از روش‌های رایج و بسیار کاربردی برای سفید کردن دندان‌ها است که زیبایی را به لبخند شما برمی‌گرداند.

در بسیاری از مواقع افراد بلیچینگ دندان‌ها (Teeth Bleaching) را با سفید کردن دندان‌ها (Teeth Whitening) اشتباه می‌گیرند. برای اینکه درک بهتری از بلیچینگ دندان‌ها پیدا کنید، باید بدانید که بلیچینگ تنها یکی از روش‌های سفید کردن دندان به شمار می‌آید که آن را با روش‌های مختلفی انجام می‌دهند.

انواع بلیچینگ دندان

اولین و مهم‌ترین نکته‌ای که باید درباره بلیچینگ دندان‌ها بدانید، انجام آن به چند روش مختلف است. ازآنجایی‌که روش‌های مختلف بلیچینگ از لحاظ نحوه انجام، سرعت و ماندگاری تفاوت خاصی با هم دارند، باید تمامی آن‌ها را به‌خوبی بشناسید تا بر اساس نیاز خود بهترین گزینه را انتخاب کنید. مواردی که در ادامه معرفی می‌کنیم، انواع بلیچینگ دندان هستند که انجام آن‌ها زیبایی را به لبخند شما برمی‌گردانند:

بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی (Office bleaching)

بلیچینگ دندان‌ها در مطب دندانپزشکی یکی از رایج‌ترین و پرطرفدارترین روش‌های بلیچینگ به شمار می‌آید که تحت نظر پزشک و در زمان کوتاه‌تری انجام می‌شود. در این روش، پزشک متخصص ژل پراکسید هیدروژن با غلظت بالا را به مدت ۱۵ الی ۳۰ دقیقه روی دندان‌های شما می‌گذارد تا نتیجه دلخواه حاصل شود. البته انجام این کار در مطب دندانپزشکی بسته به شرایط دندان‌های شما ممکن است چند جلسه طول بکشد.

نکته مهمی که باید در اینجا به آن توجه داشته باشید، تنوع روش‌ها در مطب دندانپزشکی است. معمولاً برخی از پزشک‌ها برای انجام بلیچینگ دندان‌ از روش دیگری هم استفاده می‌کنند. در روش دوم، ماده پراکسید هیدروژن به‌وسیله یک نوری به شدت بالا مانند LED ، UV یا هالوژن روی دندان‌ها متمرکز می‌شود. توجه داشته باشید که این نور از یک لامپ یا دستگاه لیزر خارج می‌شود و با فاصله از دهان شما قرار می‌گیرد.

انجام بلیچینگ در مطب دندانپزشکی امنیت بیشتری دارد و حتی در زمان کمتری شما را به نتیجه می‌رساند. البته باید بدانید که دوام و ماندگاری این روش به نسبت روش دوم کمتر است.

بلیچینگ دندان در خانه (Home bleaching)

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که بلیچینگ در خانه با روش‌های سنتی انجام می‌شود، اما این تصور کاملاً اشتباه است. در واقع هوم بلیچینگ هم زیر نظر پزشک متخصص انجام می‌شود، اما نحوه کار به نسبت روش اول متفاوت‌تر است.

برای انجام این روش ابتدا قالب‌گیری دندان انجام می‌شود و سپس در لابراتور تری پلاستیکی (نایت‌گارد) مخصوص شما ساخته خواهد شد. بعد از ساخت تری پلاستیکی، شما باید ژل مخصوص را در داخل آن قرار داده و سپس روی دندان‌ها قرار دهید. استفاده از این روش زمان‌بر است، اما ماندگاری بیشتری دارد. معمولاً شما باید این کار را حدود دو الی سه هفته انجام دهید تا نتیجه دلخواه خود را مشاهده کنید.

بلیچینگ ترکیبی

همان‌طور که از اسم این روش مشخص است، پزشک متخصص از دو روش به‌صورت ترکیبی استفاده می‌کند. در واقع بخشی از بلیچینگ دندان‌ها در خانه و بخشی دیگر در مطب انجام می‌شود.

پاور بلیچینگ

پاور بلیچینگ یکی دیگر از روش‌های محبوب و پرطرفدار است که از آن با نام بلیچینگ قوی هم یاد می‌کنند. با اینکه پاور بلیچینگ ماندگاری کمی به نسبت سایر روش‌ها دارد، اما انجام آن فقط یک جلسه زمان نیاز دارد.

نحوه انجام بلیچینگ دندان

مراحل بلیچینگ دندان و نحوه انجام آن بستگی به روش موردنظر شما دارد، در ادامه نحوه انجام هر کدام از روش‌ها را بیان می‌کنیم:

روش آفیس بلیچینگ

اگر روش بلیچینگ در مطب دندانپزشکی را انتخاب کنید، ابتدا در صورت نیاز دندان‌های شما جرم‌گیری می‌شوند و سپس برای دسترسی پزشک به تمام دندان‌ها، دهان شما به‌وسیله یک دستگاه مخصوص باز می‌شود. در مرحله بعد، لثه‌های شما به ژل محافظ آغشته می‌شود تا هیچ‌گونه آسیبی به آن‌ها وارد نشود.

هنگامی که تمام این کارها انجام شد، پزشک متخصص ماده‌ اکسیدکننده (پراکسید هیدروژن) را به‌مدت ۱۵ الی ۳۰ دقیقه روی دندان‌های شما قرار می‌دهد. هنگامی که ماده اکسیدکننده روی دندان قرار گرفت، دندان‌ها را در معرض نور یا لیزر قرار می‌دهند تا ماده شیمیایی فعال شود و دندان‌ها را سفید کند. توجه داشته باشید که برای رسیدن به نتیجه دلخواه، ممکن است این فرایند در چند جلسه تکرار شود.

روش هوم بلیچینگ

در روش هوم بلیچینگ هم ابتدا در صورت نیاز عمل جرم‌گیری انجام می‌شود. در مرحله بعد هنگامی که از تمیز بودن دندان خود مطمئن شدید، باید مواد سفیدکننده را در داخل تری یا همان قالب دندان قرار دهید و سپس به مدت ۲ ساعت آن را روی دندان‌های خود قرار دهید. ازآنجایی‌که مایع سفیدکننده برای لثه ضرر دارد، باید فقط یک قطره از مایع را در فضای دندان قرار دهد. درصورتی‌که مایع بیشتر باشد، احتمالاً با لثه تماس پیدا می‌کند.

فرایند بلیچینگ هوم باید به‌مدت دو الی سه هفته به طور مرتب (هر روز) انجام شود. همچنین برای اجرای دقیق آن اجرای تمام توصیه‌های پزشک لازم و ضروری است.

مراقبت‌های پس از بلیچینگ دندان

پس از اینکه عملیات Teeth whitening به طور کامل انجام شد، باید یک‌سری مراقبت‌های لازم را انجام دهید تا بهترین نتیجه را مشاهده کنید. موارد زیر مهم‌ترین و ضروری‌ترین مراقبت‌هایی هستند که باید بعد از بلیچینگ دندان انجام دهید:

  • شستشوی لثه با آب گرم و ماساژ آن در صورت داشتن التهاب
  • شستن دهان با آب گرم (روزی ۲ بار)
  • عدم مصرف سیگار و قلیان
  • عدم استفاده از خمیر دندان رنگی تا ۲۴ ساعت
  • استفاده از خمیر دندان ضد حساسیت
  • عدم مصرف غذا و نوشیدنی بسیار سرد
  • بررسی وضعیت دندان توسط پزشک
  • عدم مصرف مواد غذایی رنگی مانند آلبالو، شاتوت، گیلاس، تمشک، چای سیاه، نوشابه، آبنبات و…
  • مصرف مواد غذایی سفید رنگ، روشن و غیر اسیدی

مزایا و معایب بلیچینگ دندان

شاید تصور کنید که تاثیر بلیچینگ بر دندان همواره مثبت است، اما باید بدانید که این تصور اصلاً درست نیست. درصورتی‌که بلیچینگ به‌خوبی انجام نشود، قطعاً با یک‌سری معایب خاص هم مواجه می‌شوید. در ادامه مزایا و معایب این عمل زیبایی را به‌صورت جداگانه معرفی می‌کنیم:

مزایای بلیچینگ

بلیچینگ دندان مزایای مختلفی برایتان به همراه دارد که موارد زیر مهم‌ترین و اصلی‌ترین آن‌ها به شمار می‌آیند:

  • افزایش زیبایی لبخند
  • افزایش اعتمادبه‌نفس
  • سفید شدن دندان در زمان کم
  • هزینه کمتر به نسبت سایر روش‌ها
  • ایمنی زیاد و عوارض کم
  • انجام بلیچینگ بدون سایش و تراشیدن مینای دندان
  • ماندگاری مطلوب

معایب بلیچینگ

یکی از بزرگ‌ترین معایب بلیچینگ دندان‌ این است که دائمی نیست و بعد از مدتی باید دوباره آن را انجام دهید. همچنین درصورتی‌که بلیچینگ به‌خوبی انجام نشود، احتمالاً با عوارضی مانند حساسیت دندان، تورم لثه، دندان درد و … مواجه می‌شوید. انجام غیراصولی بلیچینگ معایب دیگری هم به همراه دارد که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • فرسایش مینای دندان
  • کاهش امنیت بلیچینگ
  • افزایش خطرات بلیچینگ در صورت انتخاب روش خانگی
  • از دست دادن سلول‌های زنده در دندان (در صورت غلظت بالای سفیدکننده)
  • باقی‌مانده لکه‌های رد روی دندان و عدم پاک شدن آن‌ها به طور کامل

بلیچینگ دندان مناسب چه کسانی است؟

روش بلیچینگ برای دندان‌هایی انجام استفاده می‌شود که حالت صاف و یکدستی دارند، اما بر اثر عوامل مختلفی مانند سیگار، قلیان و … رنگ طبیعی خود را از دست داده‌اند. توجه داشته باشید که بلیچینگ تاثیری روی حالت دندان‌ها ندارد و فقط سفیدی آن‌ها را برمی‌گرداند.

چه کسانی نمی‌توانند بلیچینگ کنند؟

با اینکه بلیچینگ یک عمل زیبایی ساده است و در زمان بسیار کمی انجام می‌شود، اما تمام افراد نمی‌توانند آن را انجام دهند. در واقع افرادی که شرایط زیر را دارند، امکان انجام بلیچینگ برای آن‌ها وجود ندارد:

  • افرادی که حساسیت لثه دارند.
  • افرادی که به بیماری‌های لثه از جمله پریودنتال مبتلا هستند (بعد از درمان بیماری می‌توانند بلیچینگ را انجام دهند)
  • افرادی که دندان پوسیده دارند.
  • کسانی که مینای دندان آن‌ها ساییده شده است.
  • کسانی که کامپوزیت و لمینت سرامیکی استفاده کرده‌اند.
  • افرادی که زیر ۱۶ سال سن دارند.
  • خانم‌هایی که باردار هستند.
  • افرادی که دندان‌های حساس دارند.

بلیچینگ دندان چند جلسه طول می‌کشد؟

معمولاً بیشتر افرادی که قصد انجام بلیچینگ را دارند، ابتدا با این سوال مواجه می‌شوند که بلیچینگ دندان چند جلسه است؟ در پاسخ به این دسته از افراد باید گفت که جلسات بلیچینگ به روش مورد نظر شما بستگی دارد. درصورتی‌که بلیچینگ را در دندانپزشکی انجام دهید، دو الی سه جلسه نیاز دارید.

البته اگر روش هوم بلیچینگ را انتخاب کنید، باید دو الی سه هفته عمل بلیچینگ را به‌صورت روزانه انجام دهید. به‌طورکلی زمان دقیق بلیچینگ را پزشک متخصص بر اساس شرایط دندان‌های شما تعیین می‌کند.

تفاوت بلیچینگ با سایر روش‌های رایج سفید کردن دندان

در حوزه دندانپزشکی علاوه بر روش بلیچینگ، روش‌های دیگری مانند جرم‌گیری، کامپوزیت و لمینت وجود دارند که از آن‌ها برای سفید کردن دندان‌ها استفاده می‌کنند. با اینکه تمام این رو‌ها برای سفید کردن دندان به کار می‌روند، اما تفاوت‌های مهمی با بلیچینگ دارند. در ادامه مهم‌ترین تفاوت بلیچینگ با جرم‌گیری، کامپوزیت و لمینت را بیان می‌کنیم:

  • تفاوت بلیچینگ با جرم‌گیری: جرم‌گیری دندان بیشتر برای پاک کردن املاح رسوب کرده روی دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما بلیچینگ با نفوذ به ساختار مینای دندان، لکه‌ها را به طور کامل پاک می‌کند و رنگ دندان را چند درجه روشن‌تر می‌کند.
  • تفاوت بلیچینگ با کامپوزیت و لمینت: بلیچینگ فقط برای سفیدی دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما کامپوزیت و لمینت می‌توانند علاوه بر سفیدی دندان، شکل و ساختار آن‌ها را اصلاح کنند. دقیقاً به همین خاطر است که کامپوزیت و لمینت به نسبت بلیچینگ هزینه بیشتری دارند.

بلیچینگ دندان چقدر در سفید کردن دندان‌ها موثر است؟

انجام عمل بلیچینگ برای دندان‌ها می‌تواند در زمان بسیار کمی سفیدی و زیبایی منحصربه‌فرد را به آن‌ها برگرداند. درصورتی‌که بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و رژیم غذایی ناسالم و دخانیات را کنار بگذارید، بلیچینگ دندان حدود ۲ سال ماندگاری خواهد داشت.

آیا می‌توان برای دندان عصب‌کشی شده بلیچینگ کرد؟

عصب‌کشی کردن دندان‌ها مانع خاصی برای بلیچینگ نیستند. در واقع پزشک متخصص به کمک تکنیک بلیچینگ دندان‌های غیر زنده، ماده سفیدکننده را به بخش حاوی رنگ‌دانه‌های رسوب‌کرده می‌رساند تا عمل بلیچینگ به‌خوبی انجام شود. البته باید بدانید که انجام این کار احتمال تحلیل ریشه دندان را بالا می‌برد.

آیا می‌توان برای دندان پر شده بلیچینگ کرد؟

انجام عمل بلیچینگ برای دندان پر شده هم قابل انجام است، اما تاثیر قابل توجهی روی مواد پرکننده دندان و روکش‌ها ندارد. در واقع بلیچینگ در این حالت فقط ظاهر بیرونی دندان را سفید می‌کند و حتی ممکن است دندان‌ها حالت دو رنگ پیدا کنند.

جمع‌بندی

بلیچینگ دندان یکی از بهترین و اقتصادی‌ترین روش‌های ممکن برای سفید کردن دندان‌ها است که انجام آن به چند روش ممکن صورت می‌گیرد. در این مطلب به طور کامل بلیچینگ و انواع مختلف آن را معرفی کردیم تا بیشتر از پیش با نحوه انجام این روش آشنا شوید. همچنین در ادامه اطلاعات دقیق و کاملی درباره مراقبت پس از بلیچینگ، مزایا و معایب، تعداد جلسات و سایر موضوعات مهم ارائه کردیم. اگر همچنان درباره بلیچینگ دندان‌ها سوال خاصی دارید، از طریق بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول 

بلیچینگ دندان برای چه سنی مناسب است؟

افرادی که بالای ۱۸ سال سن دارند، می‌توانند با خیال راحت دندان‌های خود را بلیچینگ کنند.

بلیچینگ دندان چقدر دوام دارد؟

درصورتی‌که مراقبت‌های لازم را انجام دهید، بلیچینگ شما حدود ۲ سال دوام و ماندگاری خواهد داشت.

آیا بلیچینگ دندان درد دارد؟

خیر، بلیچینگ بدون هیچ درد خاصی انجام می‌گیرد.

آیا دندان روکش شده را می‌توان بلیچینگ کرد؟

خیر، بلیچینگ روی دندان‌های روکش شده تاثیری ندارد.