درمان زود انزالی
زود انزالی چیست؟
انزال، خروج مایع منی از آلت تناسلی در هنگام ارگاسم است. اگر انزال سریعتر از زمانی که فرد یا شریک جنسیاش انتظار دارد رخ بدهد، این وضعیت بهعنوان انزال زودرس (PE) شناخته میشود. انزال زودرس اختلال شایعی است. حدود یک نفر از هر سه مرد بین ۱۸ تا ۵۹ سال در مقطعی از زندگی خود انزال زودرس را تجربه میکنند. انزال زودرس همچنین با عناوینی از جمله انزال سریع، نقطه اوج زودرس، انزال زودهنگام نیز شناخته میشود.
انزال زودرس بهعنوان نوعی از اختلالات جنسی در نظر گرفته میشود. اختلالات جنسی به هر یک از مشکلاتی اشاره دارد که مانع از لذتبردن کامل یک زوج از انجام فعالیتهای جنسی میشوند. بسیار مهم است بدانید که انزال زودرس با اختلال نعوظ (ED) یکسان نیست. اختلال نعوظ ناتوانی در دستیابی و حفظ نعوظ است. بااینحال، ممکن است همزمان با اختلال نعوظ، انزال زودرس را نیز تجربه کنید.
نشانههای زود انزالی
پیش از صحبت کردن درمورد روشهای درمان زود انزالی بهتر است علائم و نشانههای آن را بشناسیم. دچارشدن گاهبهگاه به زود انزالی معمولاً نگرانکننده نیستند. اگر انزال زودرس به طور مکرر رخ دهد یا برای مدت طولانی ادامه یابد، بهتر است چاره برای درمان آن اندیشید. علامت اصلی انزال زودرس، ناتوانی مکرر در به تاخیر انداختن انزال برای مدت بیش از یک دقیقه پس از دخول طی رابطه جنسی است. رسیدن سریع به نقطه اوج لذت در هنگام خودارضایی نیز ممکن است برای برخی افراد مشکلساز باشد. انزال زودرس معمولاً به دو دسته مادامالعمر یا اکتسابی تقسیم میشود. در ادامه با هر یک از این دو مورد آشنا خواهیم شد.
انواع زود انزالی
همانطور که اشاره کردیم، انزال زودرس را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
- مادامالعمر: انزال زودرس مادامالعمر یا اولیه به این معنی است که فرد از زمان اولین تجربه جنسی خود همیشه یا تقریباً همیشه این مشکل را داشته است.
- اکتسابی: انزال زودرس اکتسابی یا ثانویه به این معنی است که فرد در طول زندگی و روابط جنسی خود تجربه انزالهای طولانیتری را نیز داشته، اما در مقاطعی از زندگی دچار انزال زودرس شده است.
بسیاری از افراد احساس میکنند که علائم انزال زودرس را دارند، اما این علائم در حقیقت نشانه مشکلات دیگرند و دال بر زود انزالی نیستند. باید این موضوع را در نظر داشت که تجربه انزال زودرس در برخی مواقع طبیعی است.
چرا زود انزال میشویم؟
دلیل زود انزالی چیست؟ عوامل بیولوژیکی و شیمیایی، عوامل روانی و برخی از عوامل اکتسابی میتوانند باعث انزال زودرس شوند. برخی از مهمترین عوامل بیولوژیکی و شیمیایی عبارتاند از:
- ابتلا به اختلال نعوظ یا ED
- مشکل هورمونی در سطوح اکسیتوسین که نقش مهمی در عملکرد جنسی مردان دارد یا سایر هورمونهایی که در عملکرد جنسی نقش دارند شامل هورمون لوتئینیزه کننده (LH)، پرولاکتین و هورمون تحریککننده تیروئید (TSH)
- سطح پایین سروتونین یا دوپامین که مواد شیمیایی مهمی در مغز هستند و در تمایلات و برانگیختگی جنسی نقش دارند.
- آلت تناسلی با حساسیت بالا نسبت به تماس یا تحریک
علل عاطفی یا روانشناختی زود انزالی نیز شامل موارد زیر میشوند:
- اضطراب عملکرد. این مورد ممکن است ناشی از نگرانی هنگام برقراری رابطه جنسی با یک شریک جدید، نگرانی از برقراری رابطه جنسی بعد از مدتی طولانی، کمبود اعتمادبهنفس، احساس گناه، هیجان یا تحریک بیش از حد، یا دلایل دیگر باشد.
- انتظارات غیرواقعی درباره رابطه جنسی
- استرس
- مشکلات بینفردی
- افسردگی
برخی از عوامل اکتسابی که باعث ابتلای افراد به زود انزالی میشوند عبارتند از:
- مصرف قلیان و سیگار
- مصرف برخی از مواد مخدر
- مصرف برخی از داروهای ضد افسردگی
- اعتیاد به تماشای پورن
- رفتارهای جنسی نامتعارف
مدتزمان انزال طبیعی در آقایان چند دقیقه است؟
اگرچه انزال زودرس تعاریف بسیار متفاوتی دارد، اما انجمن اورولوژی آمریکا انزالی را «زودرس» تعریف میکند که زودتر از حد مطلوب، چه قبل یا بلافاصله پس از دخول، رخ دهد و باعث ناراحتی یکی از طرفین یا هر دو شریک جنسی شود. انجمن روانپزشکی آمریکا بر اساس زمان انزال سه سطح خفیف، متوسط، شدید را برای بیماری زود انزالی تعریف میکند. معیار وجود سطح خفیف زود انزالی، انزال زیر یک دقیقه است. بسیاری از پزشکان نیز زودرسبودن و اختلال در انزال را بهعنوان انزال در عرض یک دقیقه از شروع مقاربت در نظر میگیرند. با وجود نظرات مختلف در این باره، در نهایت احساسات خود فرد و شریک جنسی او نسبت به مدتزمان رابطه جنسی بر هر تعریف دیگری ارجحیت دارد.
نحوه تشخیص زود انزالی
اگر به طور مکرر دچار زود انزالی میشوید یا اگر انزال زودرس باعث اضطراب یا افسردگی شما شده و رابطه شما را تحتتأثیر قرار داده است، بهتر است در سریعترین زمان ممکن برای مشاوره با یک اورولوژیست وقت بگیرید. اورولوژیست معاینه و فرایند تشخیص و درمان زود انزالی را با پرسیدن سؤالاتی درباره تجربههای جنسی آغاز خواهد کرد و احتمالاً سؤالات زیر را از شما میپرسد:
- چند وقت است که این مشکل را دارید؟
- تحت چه شرایطی دچار زود انزالی میشوید؟
- این مشکل چند بار اتفاق میافتد؟
- آیا انزال زودرس در هر تلاش جنسی رخ میدهد؟
- آیا این مشکل را در ارتباط با همه شریکهای جنسی تجربه میکنید؟
- آیا انزال زودرس هنگام خودارضایی نیز رخ میدهد؟
- آیا در حفظ نعوظ مشکل دارید؟
- آیا دارو، داروی گیاهی یا ماده مخدر خاصی مصرف میکنید؟
اگرچه این سؤالات شخصی هستند، برای تشخیص درست و سریع، بسیار مهم است که صادقانه پاسخ دهید تا پزشک معالج شما بتواند بهترین و دقیقترین تشخیص را بدهد و هرچه سریعتر درمان زود انزالی را شروع کند. آزمایشهای تشخیص طبی معمولاً در تشخیص زود انزالی کاربردی ندارند، مگر اینکه پزشک متخصص به وجود مشکلات زمینهای دیگری مشکوک بشود.
درمانهای پزشکی برای زود انزالی
روشهای اصلی برای درمان زود انزالی شامل درمانهای روانشناختی، رفتاردرمانی و مصرف برخی از داروهاست. شما و پزشکتان میتوانید در تعیین بهترین روش درمان با یکدیگر همکاری کنید. بسیاری از افراد به طور همزمان چندین روش درمانی را امتحان میکنند.
درمان روانشناختی
درمان روانشناختی روشی است برای بررسی احساسات و عواطفی که ممکن است منجر به بروز مشکلاتی در روابط جنسی شوند. هدف از این نوع درمان، شناسایی منبع مشکلات و یافتن راهحلهایی است که میتوانند به درمان زود انزالی کمک کند. این درمان همچنین میتواند به زوجها کمک کند تا از لحاظ عاطفی و جنسی به یکدیگر نزدیکتر شوند. درمان روانشناختی میتواند به فرد کمک کند تا در مورد عملکرد جنسی خود کمتر نگران باشد و اعتمادبهنفس بیشتری در زمینه جنسی به دست آورد تا به رضایت شریک خود کمک کند. این نوع درمان میتواند بهعنوان تنها روش درمانی استفاده شود یا اینکه به همراه درمانهای پزشکی یا رفتاری به کار گرفته شود.
درمانهای دارویی
تا به امروز هیچ دارویی به طور رسمی برای درمان انزال زودرس (PE) تأیید نشده است. بااینحال، داروها، کرمهای بیحسکننده و اسپریهای بیحسکنندهای وجود دارند که در مردان مبتلا به انزال زودرس، انزال را کند میکنند و به طور غیررسمی استفاده میشوند.
داروها
پزشکان متوجه شدهاند که مردان و زنانی که داروهای ضد افسردگی مصرف میکنند، دچار تاخیر در ارگاسم میشوند. داروهایی مانند کلومیپرامین، فلوکستین، پاروکستین، سرترالین و ترامادول بر سطح سروتونین تأثیر میگذارند. برخی از پزشکان از این داروها بهصورت غیررسمی برای درمان زود انزالی استفاده میکنند. اگر یک دارو موثر نباشد، پزشک داروی دیگری را امتحان خواهد کرد. برای برخی از افراد، آنتاگونیستهای α۱-آدرنرژیک گزینه دیگری برای درمان دارویی هستند. این داروها ممکن است باعث برخی اختلالات انزالی مانند انزال معکوس یا عدم انتشار مایع منی بشوند.
کرمها یا اسپریهای بیحسکننده
کرمها و اسپریهای بیحسکننده معمولاً حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از رابطه جنسی بر روی سر آلت تناسلی اعمال میشوند. اگر کرم یا اسپری بیحسکننده را برای مدت طولانیتر از زمان پیشنهادی بر روی آلت تناسلی بگذارید، ممکن است نعوظ از بین برود. همچنین، این کرم یا اسپری نباید هنگام دخول بر روی آلت تناسلی باقیمانده باشد؛ زیرا ممکن است باعث بیحسی واژن شود. بهتر است پنج تا ده دقیقه قبل از رابطه جنسی آن را از روی آلت تناسلی بشویید. استفاده از کاندوم نیز میتواند به کاهش حساسیت آلت تناسلی کمک کند. کاندومها ممکن است از بیحس شدن واژن توسط دارو جلوگیری کنند و از ابتلا به بیماریهای مقاربتی و بارداری نیز جلوگیری کنند.
رفتاردرمانی
رفتاردرمانی از تمرینات ویژهای برای کمک به افزایش تحمل، کنترل و تاخیر در انزال استفاده میکند. هدف این روش این است که به شما کمک کند تا بدن خود را تمرین بدهید تا زمان انزال را کنترل کند. روش «فشردن» و روش «توقف – شروع» دو مورد از تمرینات شاخص رفتار درمانی هستند. اگرچه این تمرینات مؤثرند، اما ممکن است راهحلی دائمی برای درمان زود انزالی نباشند و همه افراد از آنها نتیجه نگیرند.
رفع زود انزالی با ورزش
تمرینات ورزشی نیز میتوانند در درمان انزال زودرس تاثیر قابلتوجهی داشته باشند. این تمرینات به فرد کمک میکنند تا بر واکنشهای بدن خود در زمان نزدیکی تسلط پیدا کند. با ورزش مداوم، فرد قادر میشود بهتدریج تحمل و کنترل بیشتری بر روی انزال خود پیدا کند. تمرینات ورزشی میتوانند سلامت کلی بدن را ارتقا دهند و بهعنوان بخشی از یک برنامه جامع درمانی، بهبود قابلتوجهی در کیفیت رابطه جنسی و درمان زود انزالی ایجاد کنند.
تمرینات کگل
پایینتنه و عضلات شکم تنها عضلاتی نیستند که میتوانید در باشگاه آنها را تمرین دهید. تمریندادن عضلات اطراف آلت تناسلی نیز میتواند فواید زیادی برای شما داشته باشد. تمرینات کگل برای مردان (که بهعنوان تمرینات کف لگن نیز شناخته میشوند) عضلات اطراف آلت تناسلی را تقویت میکنند. مطالعاتی که به بررسی ارتباط بین تمرینات کگل و درمان زود انزالی پرداختهاند، به نتایج جالبی رسیدهاند. انقباض عضلات کف لگن تکنیکی است که برای کنترل انزال زودرس استفاده میشود. با تمرین مداوم، مردان میتوانند این ناحیه را تقویت کرده و بر روی واکنشهای انزالی خود کنترل پیدا کنند.
تمرینات ورزشی مختلف
ورزشهای بدنی (از جمله دویدن، شنا، HIIT و غیره) به شیوههای مختلف میتوانند کیفیت زندگی جنسی را بهبود بخشند و درمان زودانزال تنها یکی از فواید فعالیت بدنی و تحرک است. فعالیتهای مختلفی وجود دارند که میتوانند تناسباندام شما را بهبود بخشند و میتوانید به فراخور شرایط بدنی و تمایل خود، هر یک از آنها را انجام دهید. بهعنوانمثال برخی از فعالیتهای ورزش مفید برای درمان زود انزالی در مردان عبارتاند از:
- پیادهروی
- رقص
- آبدرمانی
- دوچرخهسواری با سرعت کم
مثالهایی از ورزش بدنی شدید:
- HIIT (تمرینات با شدت بالا و فواصل کوتاه)
- دویدن
- ورزشهایی مانند فوتبال و راگبی
- شنا
- دوچرخهسواری با سرعت بالا
فعالیتهای تقویتی که بر روی تمامی گروههای عضلانی اصلی کار میکنند نیز باید به برنامه تناسباندام اضافه شوند.
یوگا
ورزش یوگا علاوه بر اینکه فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارد (از جمله کاهش فشارخون و کاهش استرس) میتواند تجربه مردان در روابط جنسی را نیز بهبود بخشد و به درمان زود انزالی مرد کمک کند. یوگا یک تمرین کمفشار است که روی قدرت و انعطافپذیری تمرکز دارد. تمرینات تنفسی یوگا نیز میتوانند در رفع زود انزالی آقایان بسیار موثر باشند.
درمان زود انزالی با طب سنتی
درمان انزال زودرس با طب سنتی در حقیقت شامل روشهای مختلفی از جمله استفاده از گیاهان دارویی و برخی تکنیکهای درمانی سنتی است. یکی از روشهای رایج در طب سنتی، استفاده از گیاهان دارویی و عصارهها و مواد تشکیل شده از آنان مانند زنجبیل، دارچین و زعفران و مواردی ازاینقبیل است. بسیاری از گیاهان دارویی به تقویت قوای جنسی و کنترل انزال کمک بسیار زیادی میکنند. همچنین، طب سنتی تکنیکهایی مانند ماساژ درمانی و استفاده از روغنهای گیاهی برای تقویت عضلات و کاهش استرس را نیز به کار گیرد. بااینحال، نباید این موضوع را از یاد برد که درمان قطعی زودانزالی به کمک طب سنتی افسانه و دروغی بیش نیست و تمامی این روشها تنها میتوانند در کنترل و بهبود نسبی این اختلال کمک کنند. روشهای طب سنتی باید تحتنظر متخصص طب سنتی و در کنار روشهای پزشکی مدرن استفاده شوند تا بهترین نتیجه را در برداشته باشند.
چطور از زود انزالی پیشگیری کنیم؟
خبر خوب این است که زود انزالی یک اختلال مادامالعمر و غیرقابلدرمان نیست و با بهکارگیری روشهای ذکر شده در این مقاله میتوان تا حد بسیار زیادی آن را درمان یا از گرفتار شدن به آن پیشگیری کرد. پایبندی به یک رژیم غذایی سالم و مقوی و انجام فعالیتهای ورزشی کافی کلید پیشگیری از ابتلا به زود انزالی و در برخی موارد، ساده ترین روش درمان زود انزالی است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در اکثر موارد، زودتر از زمانی که انتظارش را دارید به ارگاسم میرسید و انزال را تجربه میکنید، بهتر است در سریعترین زمان ممکن به پزشک متخصص اورولوژی یا روانشناس مراجعه کنید. احساس خجالت در مورد بحث مسائل جنسی طبیعی است. اما این موضوع نباید مانع شما از پیگیری درمان زود انزالی بشود. انزال زودرس رایج و قابلدرمان است. گفتگو با پزشک متخصص نگرانیها را کاهش میدهد. بهعنوانمثال، آگاهی از اینکه که تجربه گاهبهگاه انزال زودرس طبیعی است و دانستن این حقیقت که میانگین زمان از شروع مقاربت تا انزال حدود پنج دقیقه است میتواند برای شما قوت قلب باشد و از بار نگرانیهای شما بکاهد.
با درمان زود انزالی رابطهتان را تقویت کنید
زودانزالی میتواند برای هر مرد بالغی پیش بیاید، اما اگر احساس میکنید که این مشکل به طور مکرر رخ میدهد و کیفیت زندگی جنسی شما را با خطر مواجه کرده است، باید بدانید که روشهای بسیاری برای درمان آن وجود دارد. با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا مشاوره، دارو یا تکنیکهای رفتاری میتوانند به شما کمک کنند که این اختلال را برطرف کنید یا خیر. چه هدف شما شروع یک رابطه باشد و چه بخواهید از رابطه جنسی فعلی خود رضایت بیشتری داشته باشید، میتوانید از حمایت پزشکان متخصص، روانشناسان و سایر افراد متخصص بهرهمند شوید.
سؤالات متداول
آیا بروز زود انزالی در دورههای خاصی از زندگی طبیعی است؟
بله بهطورکلی بروز این اختلال در برخی مقاطع زندگی طبیعی است و مواردی از قبیل، تغییرات هورمونی، استرس و فشارهای روحی و جسمی میتوانند باعث شوند که فرد به زود انزالی دچار شود.
آیا زود انزالی با عدم نعوظ تفاوت دارد؟
بله زودانزالی و عدم نعوظ دو مشکل مختلف جنسی هستند و هرکدام علل و درمانهای متفاوتی دارند. زودانزالی یا PE حالتی است که انزال یا ارضای جنسی بهسرعت و زودتر از زمانی که فرد یا شریکش انتظار دارند، اتفاق میافتد؛ اما عدم نعوظ یا ED به وضعیتی اطلاق میشود که فرد قادر به ایجاد یا حفظ نعوظ کافی برای انجام رابطه جنسی نباشد. این مشکل میتواند موقت یا مزمن باشد.
زمان استاندارد انزال در آقایان چقدر است؟
بهطورکلی زمان استاندارد رابطه بستگی به انتظارات افراد و شریک جنسیشان از رابطه جنسی و شرایط یکدیگر دارد، اما با استناد به متون و تحقیقات علمی مدتزمان استاندارد برای انزال از زمان دخول و شروع رابطه جنسی، چیزی حدود ۵ دقیقه است و انزال زودتر از یک دقیقه به عنوان یک اختلال جنسی شناخته میشود.
آیا زود انزالی باعث نازایی میشود؟
اگرچه زود انزالی به طور مستقیم باعث نازایی نمیشود، اما میتواند شانس بارداری را کاهش دهد.