عمل لیزیک چشم چیست و برای چه کسانی مناسب است؟

خیلی لذت بخش است که بتوانید صبح‌ها چشمان خود را باز کنید و برای شروع روز نیازی به زدن عینک نداشته باشید. اگر از عینک یا لنزهای تماسی استفاده می‌کنید، بهتر است آن‌ها را کنار بگذارید. عمل لیزیک چشم گزینه‌ای است که شما را برای همیشه از شر عینک خلاص می‌کند؛ اما قبل از اینکه برای این عمل اقدام کنید، بهتر است شناخت خود را در مورد جراحی لیزیک چشم افزایش دهید. در این مقاله از وبسایت «طبیبی‌نو» به طور کامل در مورد مزایا، معایب و شرایط عمل لیزیک چشم صحبت می‌کنیم.

عمل لیزیک چشم چیست؟

لیزیک چشم (LASIK) رایج‌ترین جراحی لیزر چشم است که برای درمان نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم انجام می‌شود. کلمه LASIK مخفف عبارت Laser-Assisted In Situ Keratomileusis به معنای «کراتومیلوزیس درجا با کمک لیزر» است. عمل لیزیک مانند سایر انواع جراحی انکساری، قرنیه را تغییر شکل می‌دهد تا نور وارد شده به چشم شما به درستی روی شبکیه متمرکز شود تا دید واضح‌تری داشته باشید. تغییر شکل قرنیه اغلب با نام تخصصی لایه برداری شناخته می‌شود. این عمل اساساً بدون درد است و تنها حدود ۱۵ دقیقه برای هر دو چشم طول می‌کشد. نتایج لیزیک بلافاصله پس از عمل قابل مشاهده هستند و بینایی شما معمولاً طی چند تثبیت می‌شود.

عمل لیزیک برای چه کسانی قابل انجام است؟

تصمیم گیری در مورد اینکه عمل لیزیک چشم برای شما خوب است یا خیر، تنها با مراجعه به پزشک تعیین می‌شود. پزشک در طول معاینه، چشم‌هایتان را ارزیابی کرده و تاریخچه پزشکی شما را بررسی می‌کند. سپس مشخص می‌کند که آیا برای این عمل واحد شرایط هستید یا خیر. با این حال، کسانی که شرایط عمل لیزیک چشم را دارند، شامل موارد زیر هستند:

  • شما باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشید.
  • شما نباید خیلی نزدیک بین یا دوربین  باشید یا آستیگماتیسم زیادی داشته باشید.
  • قرنیه چشم شما باید به اندازه کافی ضخیم باشد که امکان تغییر شکل را فراهم کند.
  • نباید مشکل زمینه‌ای مانند بیماری‌های چشمی و بیماری‌های خودایمنی داشته باشید.
  • نمره چشم شما حداقل ۶ ماه است که تغییر نکرده و ثابت است.

شما باید نسبت به این عمل واقع بین باشید. در برخی موارد، بینایی شما ممکن است بهبود یابد، اما شاید همچنان به عینک نیاز داشته باشید.

چه کسانی نمی‌توانند جراحی لیزیک را انجام دهند؟

احتمال کمی وجود دارد که برای کاندیدای مناسبی برای این جراحی درمانی نباشید. با توجه به شورای جراحی انکساری آمریکا (ARSC) تنها در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از بیماران واجد شرایط این جراحی نیستند. در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر ممکن است لیزیک برای شما مناسب نباشد:

  • نمره چشم شما به دلیل نوسانات هورمونی، بیماری، بارداری و غیره تغییر کرده است.
  • شما برخی از داروهای خاص را مصرف می‌کنید که شاید بر نتیجه عمل تاثیر بگذارند.
  • شما به بیماری‌های نقص ایمنی بدن مانند آرتریت روماتوئید، HIV یا دیابت مبتلا هستید.
  • شما در ورزش‌هایی مانند بوکس یا هنرهای رزمی فعال هستید (به دلیل ضربه چشم).
  • شما شرایطی مانند بلفاریت، مردمک بزرگ، قرنیه نازک، جراحی انکساری قبلی و خشکی چشم دارید. این شرایط بر نتیجه عمل تاثیر می‌گذارند.

شماره چشم برای عمل لیزیک چند باید باشد؟

اگر به فکر انجام عمل لیزیک چشم هستید، دانستن ضخامت قرنیه و نمره چشم برای این جراحی ضروری است. معمولاً قرنیه شما باید ضخامت خوبی داشته باشد. ضخامت کلی قرنیه ۵۳۰ میکرون است؛ بنابراین، اگر ضخامت قرنیه شما کمتر از ۴۹۵ باشد، برای جراحی لیزیک مناسب نیستید. شماره چشم برای عمل لیزیک به دوربینی و نزدیک بینی بستگی دارد. اگر چشم شما دوربین است (دور را خوب می‌‌بینید) حداکثر نمره برای عمل لیزیک ۶+ است. اگر هم چشم شما نزدیک بین است (نزدیک را خوب می‌‌بینید) ۱۲- است. اگر نمره چشمتان از این محدوده خارج است، اصلاح قرنیه با لیزیک باعث اختلال در بینایی شما می‌شود.

عمل لیزیک چشم چگونه انجام می‌شود؟

قبل از شروع عمل لیزیک چشم، قطره‌های چشمی بی‌حس‌کننده داخل چشم شما زده می‌شوند تا از بروز هرگونه ناراحتی در طول عمل جلوگیری شود. همچنین ممکن است پزشک به شما داروهایی بدهد که به آرامش‌تان کمک کنند. چشم شما در زیر لیزر قرار می‌گیرد و از ابزاری به نام اسپکولوم برای باز نگه داشتن پلک‌هایتان استفاده می‌شود. نحوه عمل لیزیک چشم به این صورت است که جراح قبل از لایه برداری از یک نشانگر جوهر برای علامت گذاری قرنیه استفاده می‌کند. یک حلقه مکش در جلوی چشم شما اعمال می‌شود تا از حرکت دادن چشم جلوگیری شود.

پس از لایه برداری قرنیه، جراح از کامپیوتر برای تنظیم لیزر اگزایمر برای چشمانتان استفاده می‌کند. از شما خواسته می‌شود برای مدت کوتاهی به نور هدف نگاه کنید تا لیزر پالس‌های نور را به قرنیه شما بفرستد. در این میان، پزشک چشم شما را از طریق میکروسکوپ زیر نظر دارد. پالس‌های نور لیزر بدون ایجاد هیچگونه دردی شکل قرنیه را تغییر می‌دهند، اگرچه ممکن است در این زمان مقداری فشار را روی چشم خود احساس کنید. همچنین در حین کار کردن لیزر، صدای کلیک ثابتی خواهید شنید. لیزیک برای هر چشم به طور جداگانه انجام می‌شود و هر عمل تنها حدود پنج دقیقه طول می‌کشد.

مزایای جراحی لیزیک

تحقیقات نشان می‌دهند که بیش از ۹۹ درصد بیماران به دید بهتر از ۲۰/۴۰ دست می‌یابند و بیش از ۹۰ درصد به ۲۰/۲۰ یا بهتر می‌رسند. میزان رضایت بیمار برای لیزیک تقریباً ۹۶ درصد است. در ادامه به مزایای کلی عمل لیزیک چشم اشاره می‌کنیم:

  • زمان بهبودی برای عمل لیزیک معمولاً تنها چند روز است.
  • اصلاح بینایی از طریق لیزیک یک روش دائمی است.
  • باعث می‌شود تا چشمان شما بدون عینک زیباتر باشند.
  • تنها کافیست چند روز عینک آفتابی به چشم بزنید.
  • باعث کاهش هزینه‌های بلند مدت برای خرید و تعویض عینک می‌شود.
  • اصلاح بینایی با لیزر روشی کاملاً ایمن است.

معایب جراحی لیزیک

قبل از اینکه تصمیم به انجام عمل لیزیک چشم بگیرید، مهم است که خطرات و عوارض جانبی احتمالی آن را بررسی کنید. در ادامه به معایب این روش اشاره می‌کنیم:

  • خشکی چشم موقتی است و پس از یک هفته یا بیشتر پس از جراحی از بین می‌رود.
  • حساسیت به نور خورشید، صفحه نمایش کامپیوتر یا تلویزیون تا چند روز وجود دارد.
  • مشکلات بینایی مانند هاله بینی و دید ضعیف در هنگام رانندگی در شب ایجاد می‌شوند.
  • برخی از افراد ممکن است نتوانند بینایی خود را با این روش بهبود بخشند و حتی دچار زوال شوند. این یک اتفاق بسیار نادر است.
  • درد یک عارضه جانبی بسیار نادر است، زیرا این عمل یک روش بدون درد محسوب می‌شود.

نکات و مراقبت‌های پیش از جراحی لیزیک

برای آماده سازی قبل از انجام عمل لیزیک، چند نکته وجود دارند که باید در نظر داشته باشید. این نکات عبارتند از:

  • توصیه می‌کنیم در روز جراحی لیزر خود از مصرف الکل خودداری کنید.
  • در روز جراحی خود از کشیدن سیگار خودداری کنید.
  • لنزهای تماسی نرم باید سه روز قبل از جراحی کنار گذاشته شوند.
  • لنزهای تماسی سخت باید چهار هفته قبل از جراحی کنار گذاشته شوند.
  • در روز جراحی هیچگونه آرایش، اکستنشن مژه، مرطوب کننده، ادکلن و عطر استفاده نکنید.
  • از پوشیدن لباس‌های الیافی یا کرکی خودداری کنید و لباس راحتی بپوشید.
  • هر گونه داروی تجویز شده را طبق معمول مصرف کنید.
  • شما باید صبحانه یا ناهار را به طور معمول قبل از رسیدن به عمل میل کنید.
  • لطفاً عینک آفتابی همراه داشته باشید تا بعد از عمل جراحی از آن استفاده کنید.

مراقبت‌های بعد از جراحی لیزیک

خبر خوب در مورد عمل لیزیک چشم این است که زمان استراحت و دوره نقاهت کمی دارد. پس از انجام جراحی باید برنامه ریزی کنید که یک روز را تعطیل کنید و فقط در خانه استراحت کنید. چشم شما بلافاصله پس از لیزیک در حال بهبود است و درد در ۱۲ ساعت اول برطرف می‌شود. باید به مدت یک یا دو روز از عینک آفتابی استفاده کنید.

توصیه می‌شود که حداقل به مدت یک هفته از هرگونه ورزش سنگین خودداری کنید، زیرا این امر می‌تواند به چشمان شما آسیب برساند و بر بهبودی تأثیر بگذارد. همچنین از مالیدن چشم‌ها خودداری کنید، زیرا بر نتیجه عمل تاثیر منفی می‌گذارد. ممکن است بینایی شما در روز اول کمی تار باشد. اکثر افراد تا روز بعد از عمل می‌توانند رانندگی کنند و به محل کار یا دانشگاه بازگردند.

شما می‌توانید دو یا سه روز بعد از عمل از لپ تاپ و موبایل استفاده کنید؛ اما مدت زمان استفاده از این وسایل را در ابتدا کم کنید تا فشار زیادی به چشم وارد نشود. اگرچه ممکن است دید شما هنوز کمی تار باشد. در حقیقت، بینایی شما ممکن است بین یک تا سه ماه طول بکشد تا پس از لیزیک به طور کامل تثبیت شود. اگر بینایی شما به علامت ۲۰/۲۰ برسد، ممکن است در نهایت بتوانید بدون عینک یا لنز تماسی به خوبی محیط اطراف را ببینید و کارهای روزانه خود را انجام دهید.

کلام آخر

عمل لیزیک چشم یکی از رایج‌ترین جراحی‌های اصلاحی چشم است. این عمل یک جراحی انکساری لیزری ایمن و موثر است که می‌تواند به رفع شرایطی مانند آستیگماتیسم، نزدیک بینی یا دوربینی کمک کند. در این عمل، یک پرتو غیر حرارتی نور برای تغییر شکل یا لایه برداری قرنیه استفاده می‌شود تا بیمار بتواند دید واضحی را بدون تاری به دست آورد. اگر به دنبال بهترین پزشکان لیزیک چشم در شهر محل زندگی خود هستید، سایت «طبیبی‌نو» را بررسی کنید. در سایت ما می‌توانید پروفایل کاملی از پزشکان مجرب و شناخته شده را مشاهده کرده و به راحتی با آنها ارتباط بگیرید.

سوالات متداول

ماندگاری نتایج عمل لیزیک چشم چقدر است؟

نتایج لیزیک عموما دائمی و طولانی مدت هستند، اما بینایی می‌تواند در طول زمان به دلیل افزایش سن یا عوامل دیگر تغییر کند.

هزینه عمل لیزیک چشم چقدر است؟

هزینه عمل بسته به تخصص و اعتبار پزشک، پیچیدگی عمل، سن بیمار، موقعیت مکانی کلینیک و سایر موارد متفاوت است.