علت بوی دهان خود را بشناسید!

شناسایی بوی بد دهان و راهکارهای جلوگیری از آن

تأیید شده توسط پزشکان متخصص
محتوای این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان متخصص مشورت بگیرید.

یکی از مشکلات مهم که در روابط اجتماعی ما نیز اثر منفی زیادی به جا می‌گذارد، بوی بد دهان است. بوی بد دهان که در اصطلاح علمی هالیتوزیس نامیده می‌شود به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. بوی بد دهان به هر دلیلی که ایجاد شود، حس بدی در فرد و اطرافیان وی به وجود می‌آورد. رعایت بهداشت دهان و دندان در اغلب موارد به رفع این بوی بد کمک می‌کند. مسواک زدن روزانه و استفاده از دهان‌شویه و نخ دندان راه‌کارهای مهمی برای رفع بوی بد دهان هستند. اما در برخی از افراد حتی مسواک زدن هم موجب رفع این بوی ناخوشایند نمی‌شود.

اینجاست که باید به دنبال علت بوی بد دهان با وجود مسواک زدن باشیم. مشکلات متعددی مانند پوسیدگی دندان‌ها یا عفونت لثه و مشکلات گوارشی در ایجاد بوی بد در دهان نقش دارند. شناسایی علت و سپس تلاش برای درمان آن راه موثر رفع بوی بد دهان است. کمک گرفتن از دندانپزشکان و متخصصین، باعث رفع اصولی و کامل مشکل بوی بد دهان می‌شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دلایل و راه حل بوی بد دهان تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

?What is halitosis
Halitosis is an oral health problem where the main symptom is bad smelling breath. In most cases, finding the cause of the bad breath is the first step toward treating this preventable condition

براساس منابع معتبر خارجی هالیتوزیس مسئله ای در حوزه بهداشت دهان و دندان است که از نشانه  های اصلی آن بوی بد دهان است و می توان آن را اولین قدم برای درمان بیماری شناخت و از آن پیشگیری کرد.

منبع:hopkinsmedicine

رایجترین انواع علت بوی بد دهان با وجود مسواک زدن

برای رفع هر مشکل ابتدا باید دلیل آن را شناسایی کرد. برای رفع بوی بد دهان نیز باید بدانیم دلیل اصلی ایجاد آن چیست. توجه داشته باشید که بوی بد دهان ممکن است بیش از یک دلیل داشته باشد. در این بخش به رایج‌ترین دلایل هالیتوزیس یا بوی بد دهان می‌پردازیم.

  • عدم رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان
  • اولین و شایع‌ترین علت هالیتوزیس رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است. اقدامات بهداشتی دهان و دندان شامل:
  • مسواک زدن روزانه
  • استفاده از نخ دندان
  • تمیز کردن محیط داخلی دهان به کمک دهان‌شویه
  • تمیز کردن سطح زبان
  • تمیز کردن پروتزها و دندان‌های مصنوعی

می‌باشند. بی‌توجهی به این موارد موجب می‌شود تا لایه‌ی نازکی از باکتری روی دندان تشکیل شود. این لایه‌های نازک را در اصطلاح علمی پلاک می‌نامند و عامل اصلی تحریک لثه‌ها هستند. توجه داشته باشید که مسواک زدن باید با تکنیک صحیح و اصولی آن انجام شود. در غیر این صورت نتیجه کمتری روی بهداشت و تمیزی دهان و دندان به جای می‌گذارد.

شناسایی علت هایی که سبب بدبویی دندان می گردد و زدن مسواک نمی تواند این مشکل را برطرف کند.

هنگام مسواک زدن و شستشوی دهان و دندان، تمیز کردن زبان را از یاد نبرید. پرزهای زبان محلی مناسب برای تجمع باکتری و در نتیجه تولید بوی بد می‌باشند. تمیز کردن و بهداشت دهان و دندان در بسیاری از موارد مشکل بوی بد دهان را رفع می‌کند. در این زمینه با دندانپزشک متخصص مشورت کرده و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

مشکلات مربوط به لثه و دندان

علت بوی بد دهان با وجود مسواک زدن می‌تواند ناشی از مشکلات لثه و دندان باشد. مشکلات متعددی در لثه و دندان‌ها، موجب بوی ناخوشایندی در دهان افراد می‌گردد. پوسیدگی دندان به دلیل پلاک‌های چسبنده که در واقع لایه‌ای نازک از میکروب و باکتری هستند ایجاد می‌شود. دندان‌های پوسیده حفره‌های ریزی دارند که محل مناسبی برای پنهان شدن باکتری‌ها هستند. در این شرایط مسواک زدن دیگر کمکی به رفع بوی بد دهان نخواهد کرد. زیرا باکتری‌های پنهان شده در دندان پوسیده توسط مسواک پاک‌سازی نمی‌شوند.

علاوه بر دندان، مشکلات لثه نیز باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شود. لثه بافت بسیار نرمی در دهان است که دندان‌ها را در بر می‌گیرد. لثه از دندان‌ها در برابر سایش ناشی از جویدن مواد غذایی محافظت می‌کند. عفونت لثه از مشکلات رایج این ناحیه از دهان محسوب می‌شود که تولید بوی ناخوشایندی هم می‌کند. خوشبختانه درمان‌های لثه در اغلب اوقات نتیجه‌بخش و موثر هستند. اگر بوی بد دهان ناشی از مشکلات لثه و دندان باشد باید از دندانپزشک برای رفع آن کمک بگیرید.

خشکی دهان (سندروم خشکی دهان)

بزاق مایع بسیار مهمی در دهان است که وظایف متعددی بر عهده دارد. تجزیه غذا در دهان، جویدن و بلع، همگی به کمک بزاق انجام می‌شوند. حتی رطوبت ناشی از بزاق به حرف زدن ما نیز کمک زیادی می‌کند. مقادیر مناسبی از بزاق کمک می‌کند تا رطوبت داخلی دهان حفظ شود. باکتری‌های موجود در دهان به کمک رطوبت ناشی از بزاق کنترل می‌شوند. سندروم خشکی دهان، به معنای عدم تولید بزاق به مقدار کافی است.

در این حالت رطوبت محیط داخلی دهان کاهش یافته و باکتری‌ها تجمع زیادی پیدا می‌کنند. در نتیجه خطر ابتلا به بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان در فرد بیشتر خواهد شد. از این رو خشکی دهان و کاهش ترشح بزاق نیز از دلایل مهم بوی بد دهان محسوب می‌شود. مصرف برخی از داروها و نوشیدنی‌های حاوی الکل منجر به افزایش خشکی دهان می‌شوند.

راهکارهای سریع و آسان برای شناسایی سریع علت های بدبویی دهان در طول روز

مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌ها

علت بوی بد دهان با وجود مسواک زدن می‌تواند مصرف برخی مواد غذای و داروها باشد. به عنوان مثال بوی ناشی از خوردن سیر و پیاز، ممکن است بیشتر از یک روز در دهان باقی بماند. از طرفی با وارد شدن این مواد به جریان خون و انتقال به ریه ایجاد تنفس بدبو می‌کنند. قهوه نیز از جمله مواد غذایی است که می‌تواند موجب بوی بد دهان شود. در سال ۲۰۱۶ تحقیقی در زمینه تاثیر مواد غذایی روی بوی بد دهان انجام شده است. این تحقیقات نشان داد که برخی از مواد غذایی مانند:

  • سیب خام
  • برگ نعناع
  • کاهو

به رفع بوی بد دهان کمک می‌کنند. بنابراین اگر درگیر بوی ناخوشایند دهان هستید به تغذیه خود بیشتر توجه کنید. به ویژه اگر این بو با مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان و دندان از بین نمی‌رود.

سیگار کشیدن و مصرف الکل

سیگار کشیدن و مصرف نوشیدنی‌های الکلی نیز از دیگر دلایل بوی نامطبوع دهان می‌باشند. مصرف دخانیات علاوه بر تاثیر روی ریه باعث خشکی دهان هم می‌گردد. بعلاوه مشکلات دیگری نظیر بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان نیز بر اثر سیگار کشیدن و مصرف الکل ایجاد می‌شود.

مشکلات گوارشی و رفلاکس معده (GERD)

یکی از اختلالات گوارشی که باعث بوی بد دهان می‌شود رفلاکس معده است. رفلاکس اسید معده نوعی اختلال گوارشی به شمار می‌رود که موجب بازگشت محتویات معده به مری می‌شود.  این مشکل گوارشی علاوه بر بوی بد دهان باعث سوزش معده و تلخ شدن مزه دهان خواهد شد. برای درمان بوی بد ناشی از مشکلات گوارشی باید از پزشک متخصص کمک بگیرید.

بیماری‌های مرتبط با بوی بد دهان

اگر بوی بد دهان به دلیل برخی از بیماری‌ها باشد با مسواک زدن برطرف نخواهد شد. در این بخش به بیماری‌هایی که اغلب با بوی بد دهان همراه هستند می‌پردازیم.

 دیابت و بوی بد دهان

دیابت از جمله بیماری‌هایی است که باعث هالیتوزیس در افراد مبتلا می‌شود. از دلایل مهم بروز بوی بد دهان در افراد دیابتی داروهایی است که مصرف می‌کنند. یکی از داروهای مهم برای کنترل دیابت نوع ۲ در بزرگسالان متفورمین است. این دارو بوی ناخوشایندی شبیه به بوی ماهی دارد. خوردن این دارو می‌تواند موجب بوی بد دهان در افراد شود. با پزشک خود در این مورد صحبت کنید تا دارویی را به عنوان جایگزین متفورمین برای شما تجویز کند.

 نارسایی کلیه و بوی بد دهان

نارسایی کلیه نیز می‌تواند علت بوی بد دهان با وجود مسواک زدن باشد. عملکرد ضعیف کلیه باعث افزایش سطح اوره در بدن می‌شود. شکسته شدن ساختار اوره در بدن نیز تولید مقادیر قابل توجهی آمونیاک می‌کند که بوی بسیار بدی دارد. به همین خاطر اغلب افرادی که دچار نارسایی کلیه هستند به بوی بد دهان نیز مبتلا می‌شوند. مشکل دیگری که نارسایی کلیه‌ها در بدن ایجاد می‌کند کاهش تراکم استخوان‌ها است.

در نتیجه استخوان فک در بیماران تغییر شکل پیدا می‌کند. این تغییر شکل در استخوان فک منجر به بروز لقی و آسیب در دندان‌ها نیز می‌شود. به همین خاطر اغلب کسانی که دیالیز می‌شوند به درمان‌های دندانپزشکی هم احتیاج دارند.

 عفونت‌های سینوسی و تنفسی

عفونت‌های سینوسی و تنفسی، باعث تجمع خلط در بینی و پشت حلق افراد می‌شوند. خلط و ترشحات جمع شده در پشت حلق از عوامل مهم ایجاد بوی بد در دهان هستند. برای درمان این مشکل نیز باید با متخصص گوش و حلق و بینی و پزشک بیماری‌های تنفسی مشورت کنید.

بهترین راهکارهایی که می توانید برای از بین بردن بوی بد دهان در نظر داشته باشید.

راه‌کارهای رفع بوی بد دهان

بعد از آشنایی با دلایل رایج بوی بد دهان به سراغ روش‌های حل این مشکل می‌رویم. بسته به علت بروز بوی بد دهان راه‌کارهای رفع آن نیز متفاوت هستند.

 اصلاح روتین بهداشت دهان و دندان

اگر به شیوه درست و اصولی از مسواک و نخ دندان استفاده نشود به رفع بوی بد دهان کمکی نمی‌کنند. روزانه دوبار با خمیر دندان‌های حاوی فلوراید و به آرامی دندان‌های خود را مسواک بزنید. بعد از تمیز کردن دندان‌ها به سراغ زبان رفته و سطح آن را نیز با مسواک تمیز کنید. با این کار باکتری‌های روی سطح زبان نیز از بین رفته و پاک می‌شوند.

برخی از نقاط بین دندان‌ها فقط با کمک نخ دندان تمیز می‌شوند. پس حتما از نخ دندان نیز در روتین روزانه بهداشت دهان و دندان استفاده کنید.

 مصرف غذاهای طبیعی برای کاهش بوی بد

استفاده از مواد غذایی طبیعی می‌تواند روشی موثر برای رفع بوی بد دهان باشد. مواد غذایی مختلفی نظیر:

  • سبزیجات
  • میوه‌ها
  • مواد غذایی حاوی فیبر

با افزایش بزاق دهان به کاهش باکتری‌ها کمک زیادی می‌کنند. سیب، نعناع و رازیانه بیشترین تاثیر را برای از بین بردن بوی بد دهان دارند. پس اگر علت بوی بد دهان با وجود مسواک زدن، خشکی دهان باشد با این روش از بین می‌رود.

مراجعه به دندانپزشک و مراقبت حرفه‌ای

اگر مشکلات دندان و لثه دلیل بوی بد دهان باشند به کمک دندانپزشک نیاز دارید. دندانپزشک، رسوبات و پلاک‌های سطح دندان را پاکسازی کرده و پوسیدگی‌ها را برمی‌دارد. مشکلات لثه نیز با درمان‌های دندانپزشک رفع خواهد شد. یکی از اقدامات مهم در پیشگیری از بوی بد دهان انجام چکاپ‌های منظم و دوره‌ای دندان و لثه است.

دندانپزشک توصیه‌های لازم برای بهبود سلامت و بهداشت دهان و دندان را به شما ارائه می‌کند. همچنین اگر درگیر مشکلات گوارشی، دیابت یا بیماری‌های کلیه هستید مراقبت‌های حرفه‌ای را فراموش نکنید. درمان بیماری‌هایی که زمینه‌ساز بوی بد دهان هستند در رفع آن نقش کلیدی بازی می‌کنند.

درمان خشکی دهان و مصرف آب بیشتر

خشک شدن دهان موجب می‌شود شرایط برای رشد باکتری‌های مضر در دهان مساعد شود. همین موضوع نیز باعث بوی ناخوشایند دهان می‌شود. خشکی دهان بیشتر باعث بوی بد دهان صبحگاهی می‌شود. در طول روز به اندازه کافی آب بنوشید تا از خشکی دهان و بوی بد ناشی از آن جلوگیری کنید.

یکی دیگر از راه‌کارهای موثر برای رفع خشکی دهان جویدن آدامس‌های بدون قند است. مصرف آدامس‌های بدون قند باعث تحریک غدد بزاقی و ترشح بیشتر آن‌ها می‌شود. در نتیجه به سادگی از خشک شدن دهان و بوی بد حاصل از آن جلوگیری خواهد شد.

راهکاررهایی که می تواند به شما جهت از بین بردن بوی دهان کمک کند.

 تغییر سبک زندگی و ترک سیگار

برای داشتن دهانی خوشبو و دندان‌های سفید از مصرف سیگار و دخانیات خودداری کنید. سیگار کشیدن علاوه بر بوی بد دهان باعث زرد شدن و پوسیدگی دندان‌ها نیز می‌شود. همچنان مشکلات لثه در افراد سیگاری و کسانی که الکل مصرف می‌کنند بیشتر است. مصرف نوشیدنی‌های الکلی را متوقف کرده و میوه و سبزیجات را جایگزین کنید. تغییر سبک زندگی کمک زیادی به بهبود وضعیت دهان و سلامت سایر بخش‌های بدن می‌کند.

نتیجه‌گیری

بوی ناخوشایند دهان در روابط اجتماعی و اعتماد به نفس ما آثار منفی به جای می‌گذارد. هیچکس دوست ندارد وقتی در یک جمع حرف می‌زند بوی بدی از دهانش استشمام شود. پیشگیری از بوی بد دهان باید نسبت به درمان آن در اولویت باشد. رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشک می‌تواند در پیشگیری از بوی بد دهان نقش مهمی ایفا کند. اما در برخی از افراد بعد از مسواک زدن نیز بوی نامطبوع دهان همچنان استشمام می‌شود.

کشف علت بوی بد دهان با وجود مسواک زدن در حل این مشکل آزار دهنده کمک زیادی می‌کند. مشکلات گوارشی، بیماری‌های دندان و لثه و تغذیه نامناسب و مصرف دخانیات از فاکتور مهم بوی بد دهان هستند. برای خلاص شدن از این بوی ناخوشایند دهان تغییر سبک زندگی و مشورت با متخصصین اهمیت زیادی دارد.

فراموش نکنید که رفع بوی بد دهان در بیشتر اوقات نیاز به درمان‌های جانبی، مانند رفع پوسیدگی دندان دارد. پس در کنار داشتن یک روتین مراقبتی- بهداشتی روزانه از دهان و دندان، از کمک متخصصین نیز استفاده کنید. شما چه راه‌کارهایی برای درمان بوی بد دهان می‌شناسید؟! تجربیات و سوالات خود درباره بوی بد دهان را با ما دیگر کاربران سایت در میان بگذارید.