چند روز بعد از عصبکشی دندان را پر کنیم؟
بسیاری از اوقات درمان ریشه دندان یا عصبکشی از طرف دندانپزشک تجویز میگردد. این درمان برای تکمیل شدن به بازسازی تاج و فرایندهایی مانند روکش کردن دندان نیاز دارد. یکی دیگر از اقدامات بسیار مهم بعد از عصبکشی دندان پر کردن آن است. در جریان عصبکشی پالپ دندان که شامل رگها و عصبها است خارج میشود. این کار با هدف از بین بردن عفونت و آسیبدیدگی پالپ، توسط دندانپزشکان انجام میشود. عصبکشی اگرچه درد و عفونت را از بین میبرد اما دندان را به شدت ضعیف میکند. به همین خاطر برای پیشگیری از شکستن و آسیبدیدگی بعد از عصبکشی، باید دندان پر شود. با این کار مقاومت دندانی که عصبکشی شده افزایش مییابد و طول عمر آن بیشتر میشود. دلیل دیگر پر کردن دندان بعد از عصبکشی جلوگیری از نفوذ باکتریها به داخل آن است. اینجاست که با این پرسش مواجه میشویم که چند روز بعد از عصبکشی دندان را پر کنیم؟ زمان مناسب پر کردن دندان بعد از عصبکشی به فاکتورهای مختلفی مانند علائم بیمار و پیچیدگی عصبکشی بستگی دارد. در مجموع زمان مناسب برای پر کردن دندان بعد از عصبکشی ۱ روز الی ۴ هفته در نظر گرفته میشود.
عصبکشی چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
عصبکشی درمان موثری برای بهبود عفونت در دندان محسوب میشود.
۱- توضیح مفهوم عصبکشی
برای درمان عفونت در مغز دندان که به آن پالپ هم گفته میشود باید عصب دندان برداشته شود. با این کار دندان از آسیبهای بیشتر بر اثر عفونت در امان میماند. دندانپزشک به کمک ابزارهای مخصوصی یک سوراخ کوچک در دندان ایجاد میکند. از طریق این سوراخ ریز، بافت نرم دندان به همراه عصب بیرون کشیده میشود.
۲- دلایل نیاز به عصبکشی
زمانی که پالپ دندان از بین رفته باشد و بخش تاج دندان سالم باشد باید عصبکشی کرد. پوسیدگی عمیق، ایجاد ترک و درد شدید هنگام غذا خوردن از دلایل مهم عصبکشی به شمار میروند.
فرایند عصبکشی و پر کردن دندان چگونه است؟
عصبکشی دندان در چند مرحله و توسط دندانپزشک متخصص انجام میگیرد.
مرحله به مرحله عصبکشی و سپس پر کردن دندان
برای عصبکشی دندان معمولا دندانپزشک اقداماتی را به ترتیب زیر انجام میدهد:
- معاینه و گرفتن عکس OPG
- تزریق بیحسی به دندان مورد نظر
- سوراخ کردن دندان و برداشتن پوسیدگیها
- خارج نمودن پالپ و عصب از دندان
- ضد عفونی و تمیز کردن
- پر کردن جای خالی پالپ در دندان
- پر کردن موقت دندان
- روکش دندان
بعد از مدتی باید دوباره برای پر کردن دائمی دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید. بسته به شدت آسیب وارده به دندان ممکن است به استفاده از پایه فلزی یا پلاستیکی نیز نیاز باشد. وضعیت دندان برای تعیین اینکه چند روز بعد از عصبکشی دندان را پر کنیم فاکتور مهمی است.
نقش پانسمان موقت و اهمیت پر کردن دائمی دندان
بعد از عصبکشی دندان از یک پانسمان موقت روی آن استفاده میشود. این پانسمان در نقش نوعی روکش موقت برای دندان عمل میکند. هدف از پانسمان کردن دندان بعد از عصبکشی جلوگیری از نفوذ باکتریها و آلودگیها به آن است. این پانسمان به صورت موقت و تا زمان پر کردن دائمی دندان روی آن قرار میگیرد. پر کردن دائمی دندان، بعد از عصبکشی موجب میشود از بروز عفونت در آینده و شکستگی دندان جلوگیری شود.
چند روز بعد از عصب کشی باید دندان را پر کنیم؟
زمان مناسب برای پر کردن دندان بعد از عصبکشی توسط دندانپزشک مشخص میشود. عوامل متعددی وجود دارند که روی بازهی زمان مناسب پر کردن دندان عصبکشی شده تاثیر میگذارند.
بررسی مدت زمان مناسب برای پر کردن دندان
پر کردن دندان بعد از عصبکشی اهمیت و لزوم زیادی دارد. چرا که عدم انجام به موقع آن میتواند باعث شکستن و عفونت دوباره دندان شود. دندان عصبکشی شده به شدت آسیبپذیر و شکننده است. به همین خاطر دندانپزشکان توصیههایی برای نگهداری از دندان عصبکشی شده به بیمار ارائه میکنند. این مراقبتها تا زمانی که نسبت به پر کردن دائمی دندان عصبکشی شده اقدام نکرده باشید ادامه دارد. این ملاحظات باعث میشوند تا بیمار مایل باشد در اولین زمان ممکن دندان عصبکشی شده پر شود. زمان مناسب برای پر کردن دائمی دندان بستگی به فاکتورهای مختلفی از جمله وضعیت دندان دارد. برخی از موارد امکان پر کردن دائمی دندان بلافاصله بعد از عصبکشی وجود دارد. گاهی اوقات نیز باید چند هفته برای این کار صبر کرد تا شرایط دندان مناسب شود. اگر درمان ریشه روی دندان انجام شده باشد احتمالا به زمان بیشتری برای پر کردن دائمی آن نیاز دارید. توصیه میشود از دندانپزشکتان بپرسید چند روز بعد از عصبکشی دندان را پر کنیم؟!
عواملی که بر زمان پر کردن دندان تاثیر دارند
فاکتورها و عوامل مختلفی در تعیین زمان مناسب برای پر کردن دائمی دندان عصبکشی شده نقش دارند. در واقع دندانپزشک شرایط مختلفی را برای تعیین زمان مناسب پر کردن دندان در نظر میگیرد. این شرایط و عوامل مهم در تعیین زمان مناسب پر کردن دندان بعد از عصبکشی عبارتند از:
- نوع دندان: دندانهای جلویی فشار کمتری را متحمل میشوند. در نتیجه امکان پر کردن دائمی آنها در بازهی زمانی کوتاهتری بعد از عصبکشی وجود دارد. حتی امکان پر کردن دندان در عصبکشی دندان برای این گروه وجود دارد. اما دندانهای پشتی به دلیل فشار بیشتری که روی آنها وارد میشود نیاز به دوره نقاهت طولانیتری دارند.
- وضعیت عفونت دندان عصبکشی شده: فاکتور بعدی که در زمان مناسب پر کردن دندان پس از عصبکشی موثر است مزان عفونت است. برای پر کردن دائمی دندان باید عفونت به طور کامل درمان شده باشد. این فاکتور میتواند پر کردن دائمی دندان بعد از عصبکشی را تا چند هفته به تاخیر بیندازد.
- روش عصبکشی دندان: روش عصبکشی دندان هم تعیین کننده دوره نقاهت و زمان مناسب پر کردن آن است. عصبکشی لیزری امکان پر کردن دندان در همان جلسه را فراهم میکند. اما در روشهای سنتی ممکن است چند هفته برای پر کردن دندان عصبکشی شده زمان نیاز باشد. پس اگر مایل هستید سریعتر دندان عصبکشی شده را پر کنید به مراکز دندانپزشکی مجهز تر مراجعه کنید.
دندانپزشک با در نظر گرفتن تمام این عوامل بهترین زمان برای پر کردن دندان بعد از عصبکشی را تعیین میکند. در منابع خارجی معتبر مانند این مقاله از هلث لاین هم آمده است که:
به طور کلی، پر کردن دندان یک ساعت یا کمتر زمان میبرد. یک پر کردن ساده ممکن است تنها ۲۰ دقیقه زمان نیاز داشته باشد. بسیاری از مطبهای دندانپزشکی اکنون فناوری ساخت آنله و اینله را در یک جلسه دارند، اما پر کردنهای بزرگتر یا چندین پر کردن ممکن است زمان بیشتری ببرد.
عوارض پر نکردن دندان بعد از عصبکشی
پر نکردن دندان بعد از عصبکشی عوارض و مشکلات متعددی به همراه دارد. مهمترین عوارض احتمالی پر نکردن دندان عصبکشی شده عبارتند از:
- ایجاد عفونت دوباره در دندان عصبکشی شده: دندان در محلی که ترمیم شده به شدت آسیبپذیر میشود. از این رو احتمال دارد در مجاورت مواد غذایی و فشار ناشی از جویدن دوباره عفونی شود. درگیری دوباره دندان عصبکشی شده با عفونت مشکلات متعددی را ایجاد خواهد کرد.پس بهتر است چند روز بعد از عصبکشی دندان را پر کنیم.
- شکستن دندان عصبکشی شده: یکی دیگر از عوارض بسیار مهم پر نکردن دندان عصبکشی شده شکستن آن است. تاج دندان بعد از عصبکشی انسجام خوبی ندارد. به ویژه بخشی از دندان که در فرآیند عصبکشی برای دسترسی به پالپ سوراخ شده بسیار سست و ناپایدار است. این بخش از دندان با وارد شدن هر فشاری از جمله فشار ناشی از جویدن مواد غذایی ممکن است بشکند.
- ایجاد درد و حساسیت در دندان عصبکشی شده: وجود دردهای خفیف تا چند روز بعد از عصبکشی دندان تا حدی زیادی طبیعی است. اما اگر بعد از عصبکشی برای پر کردن دائمی دندان اقدام نشود حساسیتها و دردهایی مداوم ایجاد میشود. در پارهای از اوقات این دردها باعث میشوند تا دندان به درمانهای بیشتری نیاز پیدا کند. بنابراین برای رهایی همیشگی از درد دندان عصبکشی شده باید نسبت به پر کردن دائمی آن اقدام کرد.
- آسیب دیدن و خراب شدن دندانهای کناری: پر نکردن دندان عصبکشی احتمال انتقال عفونت به دندانهای کناری را بیشتر میکند. در نتیجه سایر دندانها هم با مشکل عفونت و پوسیدگی مواجه خواهند شد.
- تغییر رنگ دندان عصبکشی شده: از دیگر عوارض احتمالی پر نکردن دندان عصبکشی شده تغییر رنگ یافتن آن است. از آنجایی که دندان بعد از عصبکشی خونرسانی ندارد مواد رنگزا در آن به سادگی نفوذ میکنند. پر کردن دندان عصبکشی شده از نفوذ مواد رنگزا و تغییر رنگ دندان جلوگیری میکند.
آیا میتوان بلافاصله بعد از عصبکشی دندان را پر کرد؟
پر کردن دندان در روز عصبکشی آن از نظر علمی دندانپزشکی ممنوعیت و محدودیت ندارد. با این همه شرایط بیمار و دندان عصبکشی شده روی تعیین بازه زمانی مناسب برای پر کردن موثر هستند.
مزایا و معایب پر کردن فوری دندان
از جمله مزایای پر کردن دندان در روز عصبکشی کوتاه شدن پروسه درمان است. این کار زمانی که عفونت به کانال ریشه نرسیده باشد به صورت معمول انجام میشود. با این حال بسیاری دندانپزشکان پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصبکشی را توصیه نمیکنند. زیرا بیمار بعد از عصبکشی درد و التهاب زیادی دارد.
بررسی فوری مواردی که پر کردن فوری مناسب نیست
در شرایطی که شدت آسیب دیدگی دندان زیاد باشد پر کردن فوری آن اقدام مناسبی نیست. برای آسیبهای جدی دندان، بهتر است چند روز بعد از عصبکشی، دندان را پر کنیم. به همین خاطر در درمان ریشه حتما توصیه میشود تا بازهی زمانی مناسبی بین عصبکشی و پر کردن فاصله باشد. با این کار اطمینان حاصل میشود که دندان عصبکشی شده هیچ عفونتی ندارند. بنابراین بعد از درمان کانال ریشه نباید بلافاصله نسبت به پر کردن دندان اقدام نمود. بلکه تا بهبود التهاب دندان و اطمینان از عدم وجود عفونت باید صبر کرد.
روکش یا پر کردن؟ کدام برای دندان عصب کشی شده بهتر است؟
روکش کردن دندان عصبکشی شده راهکاری برای حفظ حالت و شکل طبیعی آن است. برای حمایت از دندان عصبکشی شده گاهی به جای پر کردن از روکش استفاده میشود.
مزایا و معایب هر روش
روکش دندان یک لایه محافظتی نازک است که روی دندان عصبکشی شده قرار میگیرد. از جمله مزایای این روش:
- بهبود ظاهر دندان
- حفاظت بیشتر از دندان
- راحتی
- طول عمر بالا
میباشد. اما معایبی نظیر:
- کاهش ضخامت دندان
- خطر شکستگی
- دشواری نظافت دندان
در روکش کردن دندان وجود دارد. از مزیتهای پر کردن دندان بعد از عصبکشی میتوان به:
- جلوگیری از پوسیدگی دندان
- بازیابی عملکرد دندان
- صرفهجویی در هزینه
اشاره کرد. اما مواردی نظیر ایجاد حساسیت و واکنشهای آلرژیک از معایب پر کردن دندان عصبکشی شده هستند.
شرایطی که نیاز به روکش کردن دندان است
اگر بعد از عصبکشی جداره دندان دچار آسیب یا شکستگی شود، باید از روکش به جای پر کردن استفاده کرد. با این کار ظاهر زیباتری برای دندان بعد از عصبکشی ایجاد میشود. همچنین در چنین شرایطی دندان به کمک روکش پایداری و استحکام بیشتری نسبت به پر کردن خواهد داشت.
مراقبتهای پس از پر کردن دندان عصبکشی شده
بعد از پر کردن دندان عصبکشی شده باید چند مورد مراقبتی را برای رسیدن به نتیجه بهتر رعایت کنید.
توصیههای مهم برای حفظ سلامت دندان بعد از پر کردن
اولین اقدام بعد از پر کردن دندان عصبکشی شده، مصرف داروهایی است که دندانپزشک تجویز کرده است. این داروها در پیشگیری از عفونت و کاهی التهاب بعد از عصبکشی و پر کردن دندان موثر هستند. همچنین بهتر است برای مدت چند روز مواد خوراکی نرم نظیر سوپ و فرنی مصرف کنید. استفاده از کمپرس سرد و خودداری از فعالیتهای شدید هم بعد از پر کردن دندان عصبکشی شده توصیه میشود.
نحوه جلوگیری از عفونت مجدد
برای پیشگیری از عفونت مجدد باید در بهداشت دهان و دندان کوشا باشید. مسواک زدن و استفاده از دهانشویههای مناسب از مهمترین اقدامات لازم در این زمینه هستند. غرغره کردن آب نمک یکی از بهترین دهانشویههای طبیعی و در دسترس برای بهداشت بهتر دهان و دندان است. خودداری از مصرف نوشیدنیهای الکلی و دوری از دخانیات هم موجب جلوگیری از عفونت مجدد دندان میشود.
نتیجهگیری
از آنجایی که دندان بعد از عصبکشی، سست و ناپایدار میشود نیاز به روشی برای بازیابی آن هست. در غیر این صورت احتمال عفونت مجدد یا شکستن دندان بعد از عصبکشی زیاد خواهد بود. اگر چند روز بعد از عصبکشی دندان را پر کنیم به بازیابی استحکام دندان کمک زیادی میگردد. پر کردن دندان بعد از عصبکشی بین ۱ روز تا ۴ هفته بسته به شرایط دندان انجام میشود. محل قرارگیری دندان، درصد آسیب و عفونت آن و شرایط عصبکشی در تعین زمان مناسب پر کردن نقش دارند. گاهی اوقات برای عملکرد بهتر دندان عصبکشی شده به جای پر کردن از روکش استفاده میشود. تعیین بهترین زمان برای پر کردن دندان عصبکشی شده توسط دندانپزشک و با توجه به شرایط بیمار تعیین میشود. با توجه به اهمیت موضوع توصیه میشود حتما در زمان مقرر به دندانپزشک خود مراجعه کنید.