عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال نشانه ی چه چیزیست؟

عصب کشی روشی درمانی است که طی آن عفونت و عصب موجود در مغز دندان برداشته می‌شود. با وجود عصب کشی ممکن است بعد از گذشت چند سال عفونت دندانی مجددا ایجاد شود. بروز عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال می‌تواند به واسطه عصب کشی ناموفق، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ایجاد ترک خوردگی و پوسیدگی جدید، مواد نامرغوب پرکننده و روکش باشد.

این علائم خود را با درد، تورم، تغییر رنگ لثه و دندان، خروج چرک، بوی نامطبوع و… نشان خواهند داد. در صورت مشاهده هر یک از آن‌ها باید به پزشک مجرب جهت درمان با آنتی بیوتیک یا با روش‌های جراحی مراجعه شود. در این مطلب هر یک از این موارد به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته و پیشنهاد می‌شود با مطالعه آن آگاهی خود درباره احتمال عفونت‌های دهانی بعد از عصب کشی را افزایش دهید. مطابق منابع معتبری مانند هلث لاین:

دندان‌ها به طور کامل جامد نیستند؛ بلکه از لایه‌هایی تشکیل شده‌اند. سطح سخت و بیرونی دندان مینا نامیده می‌شود. لایه داخلی عاج نام دارد که بافتی متخلخل و شبیه به اسفنج است. در مرکز هر دندان، مجموعه‌ای از بافت نرم به نام پالپ قرار دارد.

پالپ شامل اعصاب و عروق خونی است که رشد دندان را ممکن می‌سازد. این بخش پر از سلول‌هایی به نام ادونتوبلاست است که سلامت دندان را حفظ می‌کنند.

در فرآیند عصب‌کشی، پالپ دندانی که به دلیل پوسیدگی یا آسیب‌های دیگر عفونی یا آسیب‌دیده است، برداشته می‌شود. عصب‌کشی می‌تواند دندان را نجات دهد و به‌عنوان روشی بسیار ایمن در نظر گرفته می‌شود.

عفونت پس از عصب‌کشی نادر است، اما احتمال کمی وجود دارد که دندان حتی پس از انجام عصب‌کشی دچار عفونت شود.

عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال

چرا دندان‌های عصب کشی شده ممکن است پس از چند سال عفونت کنند؟

علل دندان درد پس از عصب کشی را می‌توان به دو بخش دلایل مراقبتی و پزشکی تقسیم‌بندی کرد. در ادامه هر یک از این موارد را مورد بررسی قرار می‌دهیم و روش‌های پیشگیری از آن را معرفی خواهیم کرد.

دلایل عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال

دندانی که عصب‌کشی شده است برای حفظ سلامت و نتیجه درمان به مراقبت نیاز دارد. در غیر این صورت با بروز آسیب‌های جدید ممکن است باری دیگر عفونت کند. در ادامه مهم‌ترین علت‌های ایجاد درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال را مشاهده می‌کنید:

  • پاکسازی ناقص کانال‌های ریشه دندان: اگر دندان‌پزشک به تعداد کانال‌های دندان یا انحناهای پیچیده موجود در آن‌ها آگاه نباشد یا تمیزکاری کامل انجام نشود، باکتری‌ها دوباره رشد خواهند کرد و شاهد عفونت مجدد دندان خواهیم بود.
  • ایجاد ترک و شکستگی در دندان: ترک‌های نامرئی، آسیب‌های فیزیکی و به طور کلی هر تغییری در ساختار دندان می‌توانند راهی برای نفوذ باکتری ایجاد می‌‌شود.
  • پوسیدگی جدید در دندان: در صورت مراقبت نکردن از دندان و ایجاد پوسیدگی جدید درد و عفونت دهان عود خواهد کرد.
  • درگیری با بیماری‌های سیستمیک: برخی از بیماری‌ها مانند دیابت، در تضعیف سیستم ایمنی و افزایش احتمال عفونت موثر هستند. افراد مبتلا به این بیماری‌ها باید توجه بیشتری به مراقبت دهان و دندان خود داشته باشند.

تاثیرات کیفیت مواد پرکننده و روکش دندان

عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال ممکن است به دلیل استفاده از مواد بی‌کیفیت یا اشتباهات پزشکی باشد. در ادامه با جزئیات بیشتری به اهمیت این موضوع می‌پردازیم:

  • نقش مواد پرکننده در جلوگیری از عفونت: مواد پرکننده به طور مستقیم در کانال ریشه قرار می‌گیرند و از نفوذ باکتری و بافت‌های عفونی جلوگیری می‌کنند. کیفیت پایین این مواد، سد دفاعی را با شکست مواجه خواهد کرد.
  • اهمیت کیفیت روکش در حفظ سلامت ریشه دندان: روکش بعد از عصب کشی از آسیب‌های فیزیکی و نفوذ باکتری جلوگیری می‌کند. با توجه به حساسیت دندان پس از عصب کشی، اگر روکش بی‌کیفیت باشد، پس از گذشت مدتی شاهد بروز مجدد عفونت‌های دهانی خواهیم بود.
  • عدم استفاده از تکنیک صحیح در عصب کشی دندان: حتی اگر حین عصب کشی از مواد باکیفیت استفاده شود ولی تکنیک درمان غلط باشد، پس از مدتی با درد و عفونت مواجه خواهید شد. باقی ماندن فضای خالی حین پر کردن دندان، استفاده از روکش بیش از اندازه بزرگ یا ناکافی، به تعویق انداختن ترمیم و… نمونه‌هایی از این عامل هستند.

بهترین اقدام برای درمان قطعی و دائمی دندان، مراجعه به کلینیک دندانپزشکی معتبری است که از مواد باکیفیت استفاده می‌کنند و عصب کشی توسط پزشکان حاذق انجام خواهد شد.

عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال

علائم عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال

یکی از اولین اقدامات در مواجه با عفونت  و درد دندان عصب کشی شده بعد از چند سال، تشخیص علائم و درمان آن‌ها است. عفونت و مشکلات دندان به طرق مختلفی خود را نشان می‌دهند. به کمک این نشانه‌ها هرچه زودتر از عفونت و خرابی دندان آگاه شوید، روش درمانی آسان‌تری را تجربه خواهید کرد. در ادامه علائم رایج یاابتدایی و سپس علائم پیشرفته و پرخطرتر را بررسی خواهیم کرد.

علائم رایج عفونت دندان عصب کشی شده

علائم ابتدایی عفونت دندان عصب‌کشی شده، شاید مشابه علائم پرخطر، دردسرساز نباشند، اما از اهمیت زیادی برخوردار هستند. توجه به این موارد که در ادامه مشاهده می‌کنید، باعث اقدام به موقع و جلوگیری از ایجاد آسیب‌های جبران‌ناپذیر به دندان خواهد شد:

  • درد شدید و مداوم در دندان و لثه: درد از رایج‌ترین علائم عفونت است که با شدت مختلفی ظاهر می‌شود. این درد می‌تواند مداوم یا متناوب باشد و با عواملی مانند فشار تشدید یابد.
  • حساسیت به سرما و گرما: واکنش نسبت به گرمی یا سردی در نواحی دندان عصب کشی شده می‌تواند نشانه‌ای موثق از بروز عفونت باشد.
  • تورم و قرمزی در ناحیه لثه: ورم‌های محلی و محدود به ناحیه دندان عصب کشی شده یا تورم لثه که معمولا با درد و ناراحتی همراه است نشان از ایجاد آسیب در دندان دارد.

علائم پیشرفته عفونت دندان

نشانه‌های عفونت شدید دندان مواردی هستند که باید سریعا به آن‌ها رسیدگی شود. در واقع عدم توجه به علائم ابتدایی باعث پیشرفت عفونت و پوسیدگی و بروز علائم پیشرفته می‌شود. در ادامه شایع‌ترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • تغییر رنگ دندان و لثه: لثه سالم صورتی و رنگ دندان سالم چند درجه تیره‌تر از سفید کاغذی است. وجود عفونت عاملی برای تغییر رنگ لثه به قرمز تیره یا متمایل به بنفش و تیره شدن دندان است.
  • ترشح چرک یا مانع از ناحیه دندان: یکی از علائم پیشرفته عفونت دندان، خروج چرک به شکل مایع زرد یا سبز رنگ از دندان است که عفونت عمیق را نشان می‌دهد و نیاز به درمان فوری دارد.
  • بوی بد دهان و طعم نامطبوع: اگر به طور مداوم در دهان خود بوی نامطبوع احساس می‌کنید جهت چکاپ به پزشک مراجعه کنید.

درد دندان عصب کشی شده بعد از یک سال یا چند سال

ابتدای این مقاله درباره دلایل مختلف ایجاد درد و عفونت در دندان عصب کشی شده صحبت شد. یکی از ملاک‌های مهم در ایجاد درد و تشخیص دلیل و روش درمانی، زمان بروز آن بعد از عصب‌کشی است. در این راستا دلایل درد دندان بعد از گذشت یک و چند سال از عصب کشی را بررسی می کنیم:

دلایل درد دندان عصب کشی شده پس از یک سال

علاوه‍ بر مهارت پزشک در درمان دندان، مراقبت‌های پس از عصب کشی نیز نقش مهمی در حفظ سلامت دهان و دندان دارند. در صورتی که بهداشت دهان بعد از عصب کشی به خوبی رعایت نشود، به احتمال زیاد در کمتر از یک سال شاهد بروز درد و التهاب دندان عصب کشی خود خواهید بود. البته لازم به ذکر است که ممکن است پوسیدگی یا ترک خوردگی جدید در دندان نیز درد دندان عصب کشی شده بعد از یک سال را ناشی شود.

دلایل درد دندان عصب کشی شده پس از چند سال

اگر دندان شما تا یک سال دچار عفونت و درد نشد به این معنی است که کار عصب کشی با کیفیت خوبی انجام شده است. به این ترتیب ایجاد درد دندان عصب کشی شده پس از چند سال می‌تواند به واسطه اتفاقات جدید باشد. همان‌طور که قبل‌تر هم اشاره شد، هرگونه آسیب در روکش دندان و مواد پرکننده راهی برای نفوذ باکتری‌ها ایجاد می‌کند. به این ترتیب امکان عفونت مجدد ریشه، پوسیدگی داخلی و… زیاد خواهد شد.

راه‌های درمان عفونت دندان عصب کشی شده

شما با  بروز هر یک از علائم مشکوک به عفونت دندانی بهتر است به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. پزشک با توجه به شرایط روش‌های درمانی‌ای که در ادامه معرفی می‌کنیم را انتخاب خواهد کرد:

روش‌های غیرجراحی برای درمان عفونت دندان

به طور معمول اگر عفونت و درد دندان شما شدید نباشد از روش‌های غیرجراحی درمان دندان استفاده می‌شود. در مواردی ممکن است درد و عفونت با روش‌های خانگی مانند قرقره آب نمک از بین برود. اما اگر عفونت در دندان وجود داشته باشد، پزشک آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهاب را تجویز خواهد کرد.

روش‌های جراجی برای درمان عفونت دندان عصب کشی شده

اگر به موقع اقدام نکنید و عفونت دندان شما پیشرفت کند، با توجه به مشکل موجود در دندان و تشخیص دندان پزشک یکی  از روش‌های جراحی زیر مورد استفاده قرار خواهد گرفت:

  • عصب کشی مجدد دندان: تخلیه و پاکسازی دندان عفونت‌زده و پر کردن مجدد آن
  • عمل اپیکتومی: جراحی ریشه دندان با هدف حذف عفونت، ترمیم ریشه، دسترسی به کانال‌های پیچیده و…
  • کشیدن دندان : در موارد شدید و غیرقابل درمان

عفونت دندان عصب کشی شده بعد از چند سال

روش‌های پیشگیری از عفونت دندان عصب کشی شده

شما برای پیشگیری از  عفونت دندان عصب‌کشی شده دو راه مهم دارید:

حفظ بهداشت دهان و دندان

توجه به بهداشت دهان به کمک دهانشویه یا استفاده از نخ دندان احتمال نفوذ باکتری و در نتیجه عفونت، التهاب لثه و دندان و… را به طور چشمگیری کاهش می‌دهد.

مراجعه منظم به دندانپزشک

معاینات دوره‌ای دندانپزشکی به کمک تصویربرداری دندان می‌تواند پنهانی‌ترین پوسیدگی‌ها را نیز مشخص کند. این تشخیص زودهنگام روند درمانی را تسهیل خواهد کرد.

نتیجه‌گیری

عوامل پزشکی، مراقبتی و محیطی مختلف می‌توانند باعث ایجاد درد و عفونت در دندان عصب کشی شده شوند. با توجه به مطالب ارائه شده بهتر است نسبت به علائم عفونت دندانی آگاه باشید و در صورت بروز آن سریعا به پزشک متخصص مراجعه نمایید. درمان دندان عصب کشی شده در مواردی پیچیده خواهد بود پس با اقدام به موقع خود روند درمانی را آسان کنید.