احتمال مرگ در آنژیوگرافی مغز چقدر است؟
عوارض بعد از آنژیوگرافی مغز
آنژیوگرافی مغز روشی برای کمک به پزشکان جهت تشخیص وضعیت عروق خونی سر و گردن میباشد. برای این منظور از اشعه ایکس کمک میگیرند تا تصویر رگهای خونی مغز تهیه شود. استفاده از آنژیوگرافی مغز به دلیل دقت بالاتر آن نسبت به سی تی اسکن و ام آر آی تجویز میشود. آنوریسم مغزی و لخته شدن خون در این روش به خوبی تشخیص داده میشود.
این روش تشخیصی از نوع کم تهاجمی بوده و از طریق یک برش کوچک روی پوست انجام میشود. آنژیوگرافی مغز با خطراتی نیز همراه است و در برخی از موارد حتی به مرگ بیمار منتهی میگردد.
احتمال مرگ در آنژیوگرافی مغز موجب شده تا بسیاری از افراد برای انجام آن نگران باشند. اصلیترین خطرات و عوارض آنژیوگرافی مغز شامل آسیب به رگها و عفونت و واکنشهای آلرژیک میباشد. با این همه آنژیوگرافی مغز روشی ایمن بوده که احتمال مرگ فرد بر اثر آن کم است، این روش یکی از متد های پزشکی مدرن بوده که مراقبت های بعد از آنژیوگرافی در منزل نیز بر روند بهبود تاثیر دارد.
آنژیوگرافی مغز چیست؟
در آنژیوگرافی مغز از یک رنگ مخصوص که توسط اشعه ایکس تشخیص داده میشود استفاده میکنند. این ماده توسط شکاف کوچکی که توسط جراح ایجاد شده به رگها تزریق میگردد. با وجودی که این روش، تشخیصی است اما در شرایط خاصی منجر به درمان عروق نیز میشود، این کار نیازمند تخصص بالایی بوده که شما در طبیبی نو می توانید بهترین پزشک مغز و اعصاب را در تهران پیدا کنید.
آنژیوگرافی مغز در اتاق عمل و توسط جراح مغز و اعصاب انجام میشود. جراح لولهی نازک و پلاستیکی به نام کاتتر را در شریان ناحیه مچ دست یا کشاله ران بیمار قرار میدهد. سپس ماده رنگی مخصوصی را از طریق این لوله به درون رگ تزریق میکند. مرحله بعدی کار، تصویربرداری با اشعه ایکس از رگهای خونی بیمار است.
این تصاویر به پزشک در بررسی وضعیت عروق خونی سر و گردن و انتخاب بهترین روش درمان کمک میکند. نکته مهم اینکه در این مرحله هیچ درمانی برای بهبود وضعیت عروق سر و گردن بیمار انجام نمیشود. آنژیوگرافی مغز راهی برای تشخیص وضعیت عروق سر و گردن و نه درمان آن محسوب میشود.
خطرات و عوارض آنژیوگرافی مغز
برای بررسی میزان احتمال مرگ در آنژیوگرافی مغز باید با عوارض این متد تشخیصی آشنا باشیم. برخی از عوامل ریسک مرگ بر اثر آنژیوگرافی مغز را بیشتر میکنند.
۱- احتمال مرگ در آنژیوگرافی مغز و عواملی که بر آن تاثیر دارند
عواملی نظیر وضعیت سلامت بیمار و بیماریهای پیشین او روی ریسک آنژیوگرافی مغز اثرگذار هستند. فاکتور دیگری که خطرات این عمل تشخیصی را بیشتر میکند سن بیمار است. معمولا در سنین بالا ریسک انجام آنژیوگرافی مغز نیز افزایش پیدا میکند.
اما تحقیقات علمی از مجله pubmed گفته است که عوارض بعد از آنژیوگرافی مغز بیشتر از سایر متدها نیست. بر اساس آمارها نرخ مرگ بر اثر آنژیوگرافی مغز تنها ۱ در ۱۰۰۰ میباشد که رقم بسیار پایینی است. اغلب بیمارانی که بر اثر آنژیوگرافی مغز فوت کردهاند دچار تنگی در هر سه رگ کرونری بودهاند.
۲- عوارض شایع آنژیوگرافی مغز
برخی از عوارض در آنژِوگرافی مغز بیشتر دیده میشوند که عبارتند از:
- خونریزی و آسیب به رگهای مغز: در برخی از موارد کاتتر موجب آسیب دیواره رگها میشود. در نتیجه رگ یا مسدود شده یا پاره میشود. در صورت بروز این عارضه باید اقدامات فوری پزشکی برای نجات بیمار انجام گیرد.
- سکته مغزی و آسیب به سیستم عصبی: چنانچه کاتتر موجب جدا شدن پلاک از دیواره رگ شود جریان خون در شریانهای مغز مشدود میگردد. در این شرایط احتمال سکته مغزی در فرد بسیار افزایش پیدا میکند. احتمال مرگ در آنژیوگرافی مغز در صورت سکته مغزی بیمار وجود دارد.
۳- عوارض نادر اما خطرناک آنژیوگرافی مغز
برخی دیگر از عوارض آنژیوگرافی مغز چندان رایج نبوده و به ندرت مشاهده میشوند. با این همه نمیتوان از احتمال بروز این عوارض نادر در آنژیوگرافی مغز رد شد. از جمله اصلیترین عوارض نادر آنژیوگرافی مغز میتوان به:
- حساسیت به مواد کنتراست و واکنش آلرژیک
- آسیب به کلیهها و مشکلات پزشکی بعد از آنژیوگرافی
اشاره کرد.
کاهش خطرات و آمادهسازی برای آنژیوگرافی مغز
قبل از انجام آنژیوگرافی مغز باید آمادهسازی لازم انجام شود. در وهله اول نیاز به بررسی وضعیت بیمار از طریق آزمایش خون است. همچنین سابقه مصرف داروهای خاص یا بارداری بیمار باید با پزشک در میان گذاشته شود.
همچنین لازم است ۴ الی ۸ ساعت قبل از انجام آنژیوگرافی چیزی نخورید. لازم است پزشک درباره سابقه ابتلای بیمار به دیابت یا فشار خون بالا و مشکلات کلیوی بداند. استراحت کافی و نوشیدن آب به مقدار کافی عوارض بعد از آنژِوگرافی مغز را کاهش میدهد. داروهایی که پزشک برای بعد از آنژیوگرافی تجویز کرده را نیز باید مصرف نمود.
موارد اضطراری و زمانی که باید به پزشک مراجعه کرد
برخی از نشانهها بعد از آنژیوگرافی مغز باید به عنوان یک هشدار جدی مورد توجه قرار گیرند. بیتوجهی به نشانههای خطر میتواند احتمال مرگ در آنژیوگرافی مغز را افزایش دهد. بنابراین در صورت مشاهدهی:
- درد شدید
- تب
- خونریزی یا تورم در محل ورود کاتتر
- مشکلات بینایی
- دشوار شدن تنفس
- لکنت زبان
فورا به پزشک خود مراجعه نمایید. عدم رسیدگی به بیمار در صورت مشاهده علائم خطر بعد از آنژیوگرافی مغز بسیار خطرناک است.
نتیجهگیری و توصیهها
برای تشخیص دقیق وضعیت رگها و شریانهای مغز و گردن از روش تشخیصی آنژیوگرافی مغز استفاده میشود. احتمال مرگ در آنژیوگرافی مغز در صورت رعایت همه اقدامات لازم بسیار کم است، اما باید در نظر داشته باشید که مراقبت های بعد از آنژیوگرافی مغز نیز مهم است اینکه بعد از آنژیوگرافی چی بخوریم و چه اقداماتی انجام دهیم نیز در سلامت ما تاثیر دارد.
با این همه مسدود شدن شریانهای مغز یا پارگی آنها احتمال کمی برای مرگ بیمار را ایجاد میکنند. توجه به نشانههای خطر و مراجعه به موقع به پزشک ریسک آنژیوگرافی را به شدت کاهش میدهد. مشاوره با پزشک متخصص و نظارت دقیق بر وضعیت بیمار در کاهش ریسک آنژیوگرافی مغز اهمیت زیادی دارند.