همه نکات مهم درباره قرص ال دی
امروزه برای پیشگیری از بارداری روشهای مختلفی از جمله مصرف قرصهایی مانند ال دی وجود دارد. با این حال این قرصها فقط برای جلوگیری از بارداری به کار نمیروند. متاسفانه بسیاری از افراد نمیدانند که کاربردهای قرص ال چی چیست و در چه شرایطی باید استفاده شود.
با توجه به اینکه این قرص از داروهای پر مصرف در بین زنان محسوب میشود باید آگاهی کافی درباره آن وجود داشته باشد.قرصهای ال دی در کنار اثرات مثبت روی بدن، عوارضی نیز به جای میگذارند.
قرص ال دی راهی موثر برای پیشگیری از بارداری و تنظیم یا قطع عادت ماهانه در زنان میباشد. بعلاوه از این دارو برای درمان کیستهای خوش خیم تخمدان و رحم نیز استفاده میشود. قرص ال دی در بستههای ۲۱ و ۲۸ عددی تولید میشود و نحوه مصرف هر کدام از آنها با هم متفاوت است. ال دی ۲۱ عددی باید در بازهی زمانی ۳ هفته مصرف گردد.
اما نوع ۲۸ عددی از این دارو را باید در بازهی زمانی ۴ هفته استفاده کرد. لکهبینی، درد در پستانها و سردرد و افزایش وزن از عوارض رایج مصرف قرص ال دی است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دارو ادامه این مقاله را مطالعه نمایید.
قرص های بارداری
بر اساس مجله clevelandclinic قرصهای ضدبارداری نوعی روش پیشگیری از بارداری هستند که در صورت مصرف منظم و روزانه، تا ۹۹٪ در جلوگیری از بارداری مؤثرند. این قرصها حاوی هورمونهایی هستند که چرخه قاعدگی را تنظیم میکنند، علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را کاهش میدهند، خطر ابتلا به سرطان تخمدان و رحم را پایین میآورند، به بهبود آکنه کمک میکنند و برای درمان اندومتریوز نیز کاربرد دارند.
قرص ال دی چیست؟
قرص ال دی دارویی هورمونی برای پیشگیری از بارداری است که حاوی مقداری استروژن و پروژسترون میباشد. البته پروژسترون به کار رفته در این دارو مصنوعی است. هورمونهای مورد استفاده در این قرص جلوگیری از بارداری به هورمونهای درون بدن زنان شبیه است. در نتیجه با مصرف ال دی چرخه بارداری در زنان به هم ریخته و امکان بارداری آنها تا حدی بسیار زیادی کاهش خواهد یافت.
در این دارو دوز پایینتری از هورمونهای ذکر شده با کار رفته است. به همین خاطر عوارض کمتری نسبت به داروهای پیشگیری از بارداری قدیمیتر دارد. مکانیزم عمل این دارو در بدن با بالا بردن سطح هورمون پروژسترون فعال میشود. بالا رفتن سطح این هورمون باعث غلیظ شدن مخاط دهانه رحم شده و از وارد شدن اسپرم به آن جلوگیری میکند.
انواع مختلفی از قرص ال دی وجود دارد که عبارتند از:
- قرصهای ال دی ترکیبی با دوز پایین
- قرصهای ال دی فقط پروژسترون با دوز پایین
- قرص ال دی اووسپت ال دی
کاربردهای قرص ال دی نیز شامل:
- جلوگیری از بارداری
- تنظیم چرخه عادت ماهانه در زنان
- درمان آکنه
- کاهش دردهای قاعدگی
میباشد. توجه داشته باشید که اگر به دلیلی غیر از پیشگیری از بارداری از این قرص استفاده میکنید با تجویز پزشک باشد.
نحوه مصرف قرص ال دی
برای کسب نتایج خوب از مصرف این قرص، باید بدانید روش درست استفاده از قرص ال دی چیست؟! اشکال قرصهای ال دی شامل دو نوع مختلف میباشد:
- قرصهای ال دی با دوره مصرف ۲۱ روزه: قرصهای ۲۱ روزه ال دی همگی از نوع فعال هورمونی هستند. به همین دلیل دوره مصرف آنها ۳ هفته در ماه است. بین دو دوره مصرف این نوع قرصهای ال دی باید ۱ هفته وقفه ایجاد نمود. در این ۱ هفته چرخه قاعدگی طی شده و دوباره دوره جدید شروع میشود.
- قرصهای ال دی با دوره مصرف ۲۸ روزه: در این نوع قرص ال دی ۲۱ عدد قرص با هورمون فعال و ۷ عدد دارونما (فاقد هورمون) هستند. این نوع از قرصهای ال دی را باید بدون وقفه و پیوسته مصرف کرد.
شیوه دقیق مصرف میتواند روی نتایج درمانی و پیشگیری از بارداری اثر زیادی داشته باشد. مراحل استفاده از قرص ال دی عبارتند از:
- شروه دوره مصرف از روز اول یا پنجم قاعدگی میباشد.
- قرصها را باید روزانه و در ساعت مشخصی استفاده کرد تا میزان اثربخشی آنها حفظ شود.
- اگر یک دوز از قرص ال دی را فراموش کردید به محض یادآوری مصرف نمایید. سپس قرص بعدی را در زمان مقرر خود بخورید. چنانچه بیشتر از یک قرص ال دی در دوره مصرف فراموش شود بهتر است از روش پیگیری دیگری نظیر کاندوم هم استفاده کنید.
داورهای خاصی مانند داروهای ضد تشنج و بعضی از انواع آنتیبیوتیک روی اثربخشی قرص ال دی اثر منفی دارند. بنابراین لازم است پزشک را از مصرف همزمان این داروها با قرص ال دی مطلع نمایید. نکته بسیار مهم اینکه هیچ یک از انواع قرص ال دی از بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکند.
نوع قرص ال دی | مزایا |
ال دی ۲۱ روزه | امکان تنظیم زمان شروع بسته جدید- مناسب برای کسانی که قادر به مدیریت دوره وقفه هستند. |
ال ۲۸ روزه | عدم نیاز به قطع مصرف دارو- احتمال کمتر فراموشی مصرف- |
هر دو نوع این قرصهای ال دی در پیشگیری از بارداری موثر و مفید هستند. انتخاب بین آنها به توصیه پزشک و ترجیحات شخصی شما باز میگردد.
عوارض جانبی و خطرات قرص ال دی
قبل از شروع دوره مصرف این قرص باید بدانید که عوارض جانبی و خطرات قرص ال دی چیست؟! سپس با در نظر گرفتن اثرات مثبت و منفی این دارو در بدن، نسبت به مصرف آن تصمیمگیری کنید.
عوارض رایج قرصهای ال دی
عارضههای شایع مصرف این قرصهای جلوگیری از بارداری عبارتند از:
- لکهبینی: لکهبینی بین دورههای مصرف به ویژه در ماههای اول مصرف تا حد طبیعی است. اما اگر این عارضه بعد از چند ماه بهبود نیافت حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.
- درد و حساسیت در پستانها: بعضی از زنان بعد از مصرف این قرص در پستان خود احساس درد یا حساسیت میکنند. استفاده از سوتین مناسب و کاهش مصرف نمک و کافئین به بهبود این عارضه کمک زیادی میکنند.
- تغییر در خلق و خو: اضطراب و افسردگی و نوسانات خلق و خو از دیگر عوارض نسبتا شایع این قرصها میباشد. صحبت با متخصصین روانشناس در مدیریت این عارضه قرص ال دی کمک خواهد کرد.
- سردرد: سردردهای خفیف به ویژه در ابتدای دوره مصرف قرص ال دی نیز در بسیاری از زنان مشاهده میشود. در صورت تشدید سردرد یا تداوم آن در ماههای بعدی حتما با پزشک مشورت کنید.
- افزایش وزن: مصرف قرص ال دی موجب احتباس مایعات در بدن میگردد. به همین دلیل برخی از زنان با افزایش وزن خفیفی در دوره مصرف این قرص مواجه میشوند.
عوارض جدی قرص ال دی
برخی از عوارض این قرص با وجودی که نادر هستند اما خطرات جدی به همراه دارند. بنابراین کسانی که قصد استفاده از این دارو را دارند باید بدانند عوارض جدی قرص ال دی چیست؟!
عوارض خطرناک اما نادر این قرص عبارتند از:
- لخته شدن خون: این عارضه با علائمی مانند درد شدید در ساق پا و تورم و قرمزی همراه است.
- سکته قلبی یا مغزی: اختلال در بینایی، سردردهای شدید و درد در قفسه سینه از علائم این عارضه قرص ال دی هستند.
- افزایش فشار خون: در برخی از افراد مصرف قرص جلوگیری از بارداری ال دی به افزایش فشار خون منجر میشود. در دورههای اولیه مصرف فشار خون خود را به صورت منظم ارزیابی و کنترل کنید.
چگونه با عوارض مقابله کنیم؟
راهکارهای زیادی برای مقابله با عوارض مصرف قرص ال دی وجود دارد. از جمله این روشها میتوان به:
- مصرف منظم قرص ال دی: اگر به طور منظم در زمان تعیین شده قرصها را مصرف کنیم بعد از مدتی عوارض ایجاد شده کاهش مییابند.
- توجه به رژیم غذایی و ورزش: داشتن رژیم غذایی متعادل در کنار فعالیت بدنی روزانه نیز روی عوارض قرص ال دی اثر کاهنده دارد.
- پرهیز از سیگار: سیگار کشیدن به ویژه در زنان بالای ۳۵ عوارض و مخاطرات قرص ال دی را افزایش میدهد.
با مراجعه به پزشک متخصص میتوانید برای مدیریت هرچه بیشتر این عارضهها اقدام کنید. همچنین پزشک به شما در انتخاب و شیوه مصرف قرص جلوگیری از بارداری ال دی کمک خواهد کرد. برای رزرو وقت مشاوره و پرسش و پاسخ آنلاین با بهترین دکترهای متخصص کشور از طریق سایت طبیبی نو اقدام کنید.
فواید قرص ال دی و کاربردهای غیر از پیشگیری از بارداری
قرص ال دی از پر مصرفترین داروهای ضدبارداری ترکیبی در جهان است. این قرص علاوه بر پیشگیری از بارداری در موارد متعدد دیگری نیز به کار میرود. آشنایی با کاربردهای دیگر این دارو و فواید آن در درک بهتر اینکه قرص ال دی چیست کمک میکند.
فواید پزشکی قرص ال دی
فایدههای پزشکی این قرص عبارتند از:
- تنظیم چرخه قاعدگی: ال دی با تنظیم هورمونهای بدن زنان باعث منظم شدن چرخه عادت ماهانه میگردد.
- کاهش دردهای قاعدگی در زنان: این قرص به کاهش انقباضات رحم در دوره قاعدگی کمک میکند. در نتیجه موجب تسکین دردهای قاعدگی ( دیسمنوره) میشود.
- درمان کیستهای تخمدان: استفاده منظم از این دارو و تکمیل دوره درمان به درمان کیست تخمدان و پیشگیری از ایجاد آن کمک میکند.
- بهبود آکنه و هیرسوتیسم: ال دی موجب تنظیم سطح هورمونهای زنانه شده و در نتیجه آکنه و رشد موهای زائد (هیرسوتیسم) را کم کند.
اثربخشی در جلوگیری از بارداری
یکی از بهترین و موثرترین شیوههای پیشگیری از بارداری قطعا مصرف قرص ال دی است. به شرط آنکه در زمان مشخص و به صورت منظم استفاده شود. در این زمینه توصیه میشود با پزشک زنان مشورت کرده و سپس اقدام به مصرف قرص ال دی کنید.
اثربخشی در بیماریهای زنانه
از دیگر کاربردهای قرص ال دی فواید آن برای برخی از بیماریهای زنانه از قبیل:
- اندومتریوز: با مصرف قرص ال دی رشد بافت اندومتریوز در خارج از رحم کاهش پیدا میکند. در نتیجه درد و علائم آندومتریوز کاهش پیدا میکند.
- کاهش ریسک سرطان تخمدان و رحم: مطالعات علمی نشان دادهاند که قرص ضد بارداری ال دی به کاهش ریسک ابتلا به سرطانهای زنانه کمک میکند.
نکات مهم در مصرف قرص ال دی
در زمان مصرف این دارو باید بدانیم نکات و هشدارهای مصرف قرص ال دی چیست؟!
هشدارهای مصرف قرص ال دی
کسانی که سابقه بیماری قلبی دارند باید در مصرف این قرص محتاط باشند. زیرهورمونهای این قرص میتواند موجب تشدید بیماریهای قلبی و عروقی شود. کسانی که سابقه بیماریهای کبدی شدید و لخته شدن خون دارند نیز نباید از قرص الدی استفاده کنند. مصرف این دارو در زنان باردار، کاسنی که خونریزی واژینال بدون علت دارند هم ممنوع است. خوردن قرص ال دی در زنان بالای ۳۵ سال که سیگار میکشند خطر لخته شدن خون را تشدید میکند.
تداخلات دارویی
قرص ال دی امکان تداخل داروی با برخی از قرصها نظیر:
- آنتی بیوتیکهایی مانند آمپی سیلین و ریفامپین
- داروهای ضد صرع و ضد تشنج همچون کاربامازپین و فنی توئین
- برخی از داروهای ضد سل
دارد. بنابراین لازم است پزشک را از لیست داروهایی که استفاده میکنید مطلع نمایید.
دوره مصرف و وقفه
برای اثربخشی کامل قرص ال دی لازم است به صورت منظم و در ساعات مشخص مصرف گردد. فراموش کردن وعدههای مصرف قرص موجب کاهش اثرات آن میشود. اگر وقفهی بیش از ۲۴ ساعت در استفاده از این قرص جلوگیری از بارداری رخ دهد باید از سایر روشهای پیشگیری نیز استفاده کرد.
چالشها و مشکلات رایج در استفاده از قرص ال دی
چالشهای اجتماعی و فرهنگی
در برخی از جوامع متاسفانه باورهای اشتباهی درباره مصرف داروهای ضدبارداری از جمله قرص ال دی وجود دارد. این باورها گاهی در زنان احساس شرم برای مصرف این قرص ایجاد میکند.
چالشهای فنی
مصرف این قرص برای همه افراد مناسب نبوده و موارد منع مصرف دارد. تفاوتهای جسمی افراد مختلف از چالشهای اصلی برخی از زنان برای استفاده از قرص ال دی میباشد.
چالشهای پزشکی
برخی از عوارض جسمی مانند لکهبینی و درد در پستانها موجب میشود برای برخی از زنان دشاوریهایی ایجاد شود. برای مدیریت هرچه بهتر چالشها در استفاده از قرص ال دی با پزشک متخصص مشورت کنید.
مقایسه قرص ال دی با سایر روشهای پیشگیری از بارداری
با مقایسه قرص ال دی و دیگر روشهای پیشگیری از بارداری تصمیم بهتری در این زمینه اتخاذ خواهید کرد.
روش پیشگیری | مزایا | معایب |
قرص ال دی (LD) | اثربخشی بسیار بالا- تنظیم چرخه قاعدگی- کاهش درد عادت ماهانه | نیاز به مصرف روزانه و منظم- عوارض هورمونی نظیر تهوع |
قرص یاسمین | کاهش آکنه و احتباس آب- عوارض کمتر | هزینه بالاتر نسبت به قرص ال دی |
کاندوم | بدون عارضههای هورمونی- امکان پیشگیری از بیماریهای مقاربتی | امکان پارگی در صورت استفاده نادرست- نیاز به استفاده در هر رابطه |
دستگاه داخل رحمی (iud) | بلند مدت و موثر- بدون نیاز به مصرف روزانه | نیاز به نصب توسط پزشک متخصص- ایجاد درد در برخی از افراد |
روشهای طبیعی | بدون هزینه- بدون عوارض هورمونی | اثربخشی کم- نیاز به دقت و توجه بالا |
پاسخ به سوالات متداول درباره قرص ال دی
۱- آیا قرص ال دی باعث افزایش وزن میشود؟
این قرص تا حدی به دلیل احتباس مایعات در بدن موجب بالا رفتن وزن میشود. اما افزایش وزن بر اثر مصرف قرص جلوگیری از بارداری ال دی زیاد نیست.
۲- آیا قرص ال دی باعث نازایی میشود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که در حالت کلی مصرف این قرص موجب نازایی در زنان نمیشود. تنها در دوره استفاده با تنظیم هورمونهای جنسی از بارداری فرد پیشگیری میکند.
۳- چه زمانی اثرگذاری قرص شروع میشود؟
اثرگذاری این قرص به زمان شروع آن بستگی دارد. اگر مصرف ال دی را از روز اول قاعدگی شروع کنید از همان روز اول موثر خواهد بود. اما در صورت استفاده از روز پنجم قاعدگی ۷ روز بعد از استفاده اثربخش میباشد.
نتیجهگیری
بسیاری از زنان به درستی نمیدانند که قرص ال دی چیست و برای چه موارد استفاده میشود. در حالی که این قرص از پر مصرفترین داروها در حوزه زنان و جلوگیری از بارداری میباشد. این داروی هورمونی برای جلوگیری از بارداری و درمان برخی از بیماریهای زنانه استفاده میشود.
بهبود کیست تخمدان و کاهش دردهای قاعدگی از جمله کاربردهای این قرص میباشد. مشاوره پزشکی و مراجعه به پزشک برای شروع دوره مصرف قرص ال دی ضرورت دارد، برای آشنایی با فوق تخصص زنان تهران و متخصص زنان در کرج می توانید به سایت طبیبی نو مراجعه کنید. راهنمایهای پزشک به کاهش عوارض جانبی این قرص کمک زیادی میکند. برای رزرو وقت مشاوره از بهترین پزشکان متخصص زنان از طریق سایت طبیبی نو اقدام کنید.